icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

papricka33
18. máj 2016

@calais ja len , ze u nas bolo predvcerom rano Cize 16.5. 2℃... :-/

papricka33
18. máj 2016

@bebe91 no, byvas u bej, pomaha ti s malou, Takze to musis bud vypit do dna, alebo pomoc neprijimat a osamostatnit sa. Tvoj priatel by sa mal zacat spravat ako otec a partner a uchopit opraty. Este je moznost, ze to predychas, sadnes si so "svokrou" a zakopete vojnovu sekeru. Pekne s citom, pokojom, aby sa nedajboze neurazila. Ak pojdes do mesta, nenahli sa, vopred jej Povedz, ze to bude trvat dlhsie ked mas Vsetko vybavit. K tomu "zabyvaniu" Povedz jej, ze si jednoducho introvert, taka a taka a nic s tym nenarobi. Nauc sa asertivne vyjadrovat svoje potreby. Pokojne, sebavedomo, nie drzo. Vzdy Okolo teba Budu ludia ktori Budu tlacit na pilu. Vymedz si svoj priestor, lebo budes zit na Xanaxe cely Zivot :-/

zuzana76
18. máj 2016

inak baby, zase nechcem , aby ste ma chapali zle, ale ja nesuhlasim s tym, ze:

byvas u nej, pomaha ti, tak musis drzat hubu a krok , ako pomoc by mala byt nezistna, teraz nemyslim starat sa o celu rodinu, zivit, satit a pod. ale nesuhlasims tym, aby si niekto , kto pomaha, napr s dietatom, narokoval na svoje pravidla, napr babka pomaha s dietatom a chce zrazu organizovat svetko, s tym nesuhlasim

fuska
18. máj 2016

@zuzana76 Myslim, ze vsetky sa s touto verziou stotoznuju. Ale autorka je arogantna prizivnicka a to je rozdiel. Keby bola fakt utlacana a chcela viac priestoru na dychanie, debata by bola uplne o inom.

zuzana76
18. máj 2016

@fuska ja chapem, autoka sa prezentovala, zo zaciatku mi jej bolo aj luto, lebo take poznam

fuska
18. máj 2016

@zuzana76 Ja som uz na prvej strane pisala, ako na mna zaposobila a vidim, ze som sa nemylila. Mam proste na to cuch. 😀 Toto rozhodne nie je rozpravka o dobrej neveste a zlej svokre. 🙂

simculllka
18. máj 2016

@bebe91 takto...necitala som celu diskusiu, ale chapem aj autorku, pretoze to neznamena, ze ked ju svokra prichylila k sebe, tak bude vo vsetkom skakat tak, ako si to svokra praje. Mnohe z vas tu evidentne nikdy nezili so svokrovcami, ked ju davate tak dole, ale tiez nie je dvakrat prijemne, ked vas niekto furt na nieco upozornuje. Vlastnym rodicom mnohe dokazete povedat, co sa vam nepaci, ale cudzim uz nie..a veru, aj takej svokre sa tazko oponuje. Ja zakladatelku temy celkom chapem, ze sa neciti dobre, ak ju svokra buzeruje a stara sa do kazdeho jej kroku, tak je to chore. A vobec s tym nema ziadny suvis to, ze ju zobrala k sebe domov. Ja tiez, ked k sebe zoberiem niekoho domov, nebudem cakat, ze bude robit vsetko tak, ako si ja zmyslim. V kazdom pripade, mladi by mali zit sami. Uprimne je mi luto zakladatelky, ze ma muza, ktory nie je schopny sa o svoju rodinu postarat. Jasne, ze mu to vyhovuje doma, ked ma vzdy navarene, oprate, je o neho postarane a ako bonus ho to nic nestoji! To je uz potom o tom chlapovi, ako velmi sa chce osamostnit, co asi v tomto pripade nebude take lahke. Aby ste ma nepochopili zle...ja som zila u svokrovcov rok a musim povedat, ze moji svokrovci su v pohode, ale tiez mali tendenciu riesit kazdu jednu vec, ktoru som tam robila. Ano, je smiesne, ked niekomu poviem, ako mi svokor chodil vkuse davat pokrievku na vodu, ked som si isla varit cestoviny, ze aby sa neminal vela plyn( pritom sa vyhadzovalo kazdy den nejake jedlo, co svokor nakupil a uz to bolo po zaruke, co to nikto nechcel!), takto mi to pride az trapne, ze mi to liezlo na nervy, lenze predstavte si x takychto malickosti a verte mi, ze kazda jedna z vas by v tom po case zacala vidiet obrovsky problem. Nam pomohlo jedine to, ze sme sa odstahovali. Odvtedy ma moj muz svaty pokoj ( lebo do neho nehudie raz svokra alebo ja) a ja som spokojna, ze mam svoje vlastne, ako si urobim, tak mam. Autorke radim skusit vyriesit vlastne byvanie,nemas ziadnu rodinu, okrem mamy, ktora by bola ochotna ta k sebe vziat aj s dcerkou aspon na cas? Aby sa priatel trosku zbadal, ze to myslis smrtelne vazne? Neviem, toto je tazka situacia. Ja som stastna, ze my sme mali tu moznost kupit si vlastny byt a ze sme sa odstahovali. Inak si to tam neviem predstavit a to sme fakt za dobre so svokrovcami, aj pokecame celkom v pohode, ale myslim, ze nam vsetkym prospieva to, ze sa vidime tak raz za tyzden 🙂

yanni
18. máj 2016

@simculllka nooooo chyba, ze si necitala celu diskusiu. Radim ti aspon nejakych 20 stran preluska. my sme tu zo zaciatku vsetky sucitili so zakladatelkou diskusie. Ano, kazdemu je jasne, ze to nie je najprijemnejsie, ked sa niekto niekomu starie do zivota. Ale precitaj si, co zakladatelka tejto diskusie je za kvietok. Potom pochopis.

simculllka
18. máj 2016

@yanni och pana jana, 47 stran ? 😀DDD ale tak potom to pozriem. Takto mi jej je fakt luto, ale ked bude cas, kuknem to spatne 🙂

0silvia0
18. máj 2016

@simculllka tú pokrievku by ti dávalo 95 percent ľudí na vodu, keď varíš cestoviny, nielen svokor. Odhliadnuc od šetrenia, para v celom dome a následné plesne nič moc 😀 Aj môj manžel by ti tam tú pokrievku okamžite šlahol aj s desaťminutovou prednáškou o ekonomickej stránke varenia a plesniach 😀 Či sa následne vyhadzuje alebo nevyhadzuje jedlo, to je iná vec...

simculllka
18. máj 2016

@0silvia0 😀DDD je mi to jasne 🙂 odkedy som sa odstahovala, varim len s pokrievkou na hrncoch 😀 ale nie, tam bolo x chujovin, to by bolo nadlho. Ale doteraz rada spominam na to, ako nam chodil v noci zatvarat okno v izbe, ked sme spali, aby sme neochoreli alebo co. A zrazu prestal zo dna na den. S muzom spavame nahi...teraz neviem, coho sa tak zlakol 😀DDDDDDDDDDD

fuska
18. máj 2016

@simculllka To sem ani nepis, ze si varila bez pokrievky!!! 😀

0silvia0
18. máj 2016

@simculllka no veď si svokor myslel, že ste ešte príliš mladí a sprostí a neviete posúdiť, kedy zatvoriť okno. Keď vás zbadal nahých, tak si uvedomil, že ste už asi dospelí a nechcel riskovať, že vás načape pri inej činnosti 🙂

simculllka
18. máj 2016

@0silvia0 no veru, aj také bolo, ale to zas svokra došla nevhodne, odvtedy chvíľku zvykla klopat,ale naozaj len chvíľku 😀😀😀akože teraz sa na tom smejem, ale vtedy mi to až také vtipné neprišlo 😀😀😀

tomiholjubavi
18. máj 2016

@simculllka pokrievka je ešte nič 😀 vieš čo robil moj svokor? po kazdom vareni mi zakazoval vylievat mastnu vodu, olej atd. do zachoda, či umyvadla. Vraj sa upchá potrubie a oprava by bola draha..ze to mam vsetko zlievat do flias od mlieka a nosit do smetaka...a vkuse mi to tlacil do hlavy..a to pritom ja zriedkavo varim mastne a skoro nikdy nevyprazam..ale on si na panvicu naleje pol litra oleja, vyprazi jednu porciu, vsetko zafrka a ze opovaz sa to vyliat...olej najskor zrecykluje (rozumej vypraza na nom, az kym neni cierny) a potom pekne do flias a do kosa. neskutočne ma to nasieralo. tak sme sa dohodli, ze vzdy, ked uvidim mastne hrnce, tak mu to necham, nech si s tym naloži ako chce. on si robi svoje procedury a ja mam pokoj...potom uz len umyjem pekne vyskriabanu panvicu 😀 aj stary ma co chce, aj ja mam menej roboty 😀

sense
18. máj 2016

@zuzana76 hluz som pochopila....som mzslela najpr ze cislice ono je to take medzinarodne len slovaci maju cisla...

mysga
18. máj 2016

@simculllka Mne to robila moja vlastná mama, ku ktorej som sa po výške vrátila - samé prplanie sa do všetkého. A po tom ako mi povedala, že sa na mna nemôže pozerať, ako miešam polievku tou lavou rukou (šak som laváčka celý život, ty ťavica :D), tak som sa osamostatnila. Odvtedy vychádzame super. :D

sense
18. máj 2016

@tomiholjubavi vies co nie som ziadna sporovlivka ale olej zlievame aj my dokonca aj v restikach sa tobrobi a ti este aj platia za vyvoz toho....

simculllka
18. máj 2016

@tomiholjubavi lenže vieš čo? Tvoj svokor si to môže dovoliť, pretože on je legenda 😀dokonca aj môj muž ho pozná! 😀😀😀takže žiadne vyjednávanie so svokrom😃

hammy
18. máj 2016

tak ženy, vidím že tu skôr vyriešite svetový mier 😀 , ako zakladateľke docvakne že tu nikto nebol proti nej, že nikto netvrdí že aj svokra nemôže mať svoje maniere, ale že jediná rada a riešenie ak chce všetko podľa seba je OSAMOSTATNIŤ sa!

ale ani jedna sme nepochopili že sme len mali nadávať na svokru, nabudúce kočky čítať s porozumením 😉 a inak fakt neviem prečo im tá hlúpa svokra nenechá dom a neodsťahuje sa niekam ďaleko do jednoizbáku (ale tak aby bola k dispozícií na stráženie), keď už nemá na to aby im kúpila nový dom ako tradície kážu (ej, inak veľká škoda že som o tom nevedela skôr, ešte kým sme nemali dom... svokra by sa potešila 😀)
teraz bez srandy, toľko arogancie som hádam ešte ani nevidela ☹ teraz neviem či je lepšie keď tie svokry o tom ani nevedia alebo.... Aby ste si nemysleli ja mám svokru na jednej ulici, a tiež by som vedela popísať 😀 občas ide para z nosa mne, občas jej 😀 ale toto???

tomiholjubavi
18. máj 2016

@sense v reštikach sa to aj oplati, tam maju oleja kopu 🙂 ..stary to nerobi len s olejom..ale aj napriklad s vodou, v ktorej sa varilo maso...ako mne to nevadi, nech si zlieva, ked chce..ma v podstate aj pravdu, keby sa nam upchali potrubia bol by to problem. ale najskor ma to prekvapilo, lebo ked som varila, vkuse mi sliedil za ritou, či nahodou niečo mastnejšie nevylievam. (inak dufam, ze sa stary nedozvie, ze niekde za vykup oleja platia, inak amen tma) 😀

simculllka
18. máj 2016

@mysga no, tak vlastná mama, to je tiež na hotový román 😀moja mama ma aj v dospelosti cvičila tak, že keď som napríklad umyvala vaňu päť minút, bolo to zlé.. Ale keď som si v kúpelke obzerala ksicht v zrkadle, čosi popísala na telefóne, potom umyla vaňu a zabralo mi to celé 20 minút, zrazu to bolo dobre 😀😀😀toľko k milemu komandovaniu rodičov 😃už sa len desim toho, aká ja budem, keď budem stará 😀

fuska
18. máj 2016

@tomiholjubavi Inak, mna by celkom zaujimalo, ci svokor vie, ze je legenda (aky krasny titul @simculllka ) 😀 A ci vie, ze o nom pises tuto na slovenskom konovi. A ze vsetky vieme, ze je lakomy. 😀 Vies, aby nahodou niekto neskopiroval tie tvoje historky a neposlal ich FedEx-om do Chorvatska. 😀 😀 😀

hammy
18. máj 2016

@tomiholjubavi môj muž by sa tiež zbláznil, keby vylievam olej do odpadu 😀 my máme na to určený pohár s vrchnákom, môžem ti dať kontakt na muža ak by si chceli so starým poklebetiť o likvidácií 😀

yanni
18. máj 2016

@mysga jeeeezis rehocem sa na tej lavej ruke. U nas opacne. Ja sa nemozem pozerat ako moja mama vsetko robi lavou rukou (este, ze nezijeme v jednej domacnosti 😀 ) Vzdy, ked som mala v panvici po nej premiesat, tak bola rucka na opacnej strane 😀 😀 😀 😀

bellahc
18. máj 2016

@tomiholjubavi ja mam priatela so strasne svetlou pokozkou. Neopali ho, ale rovno specie a tak som mu vlani skusila kupit Floceta sprej na tieto srandy a pomohol. 👍 Stoji 11 € sice, pachne ako ocot trosku, ale pomaha. Je aj pre drobcov, aj po postipani hmyzom.

tomiholjubavi
18. máj 2016

@fuska vie 😀 lebo o vyberanych kuskoch referujem aj na fb 😀 (dokonca tuši, že ho volam stary vrag, lebo par krat som sa preriekla 😅)... mozete s nim ist hodit reč, podla mna sa poteši..minule aj na fotku zapozoval, ked sa dozvedel, ze to idem dat "na ten internet" 😀 a ked som zacala pisat knihu, vkuse chodi za mnou a vyprava mi rozne zazitky zo svojho zivota nech ho tam zvecnim...on sa najviac boji smrti a toho, ze sa na neho zabudne.

fuska
18. máj 2016

@tomiholjubavi Tak to je super. Uz sa tesim na knizku. 😀 Nepostrehla som info o tom, ale verim, ze to budu "vragoviny". 😀

tomiholjubavi
18. máj 2016

@fuska a pozor! 😀 ja ho tu neohovaram, to mu budujem kult osobnosti 😀

fra
18. máj 2016

@hammy ešte na jedno riešenie si zabudla: v rámci spolupatričnosti rodiny by svokra mohla u seba ubytovať mamu zakladateľky diskusie- tým pádom by sa zakladateľka diskusie a jej priateľ mohli osamostatniť v maminom byte 😉