icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

sense
18. máj 2016

@tomiholjubavi taknzas az taky extrem nie som....

simculllka
18. máj 2016

@tomiholjubavi tá kniha je skvelý nápad, ešte doteraz mi je vtipné, ako starého vlastná smrtelnost donútila nejesť mäso od anice 😀😀😀😀😀😀

mysga
18. máj 2016

@simculllka ja zas všetko robím ako šmatlaňa, ani stáť pri tom sporáku neviem normálne, musím tam stáť krivo a podopierať sa a hrbiť.... A krúcať handru, keď umývam dlážku, tak strašne ako ja krúcam handru to nerobí nikto na svete. Keby ma niekto vidí, tak si povie, že som chromá. Ešte sa aj xsichtím jak moj tatko, keď čosi robím. Tak strašne vyzerám ako moj tatko, že sa na mňa nedá pozerať. :D:D:D:D:D

Ale keď príde ku nám, tak vyzerá spokojne. Ak len napríklad konzumuje výsledok môjho varenia, tak chváli. Ak len vidí výsledok môjho upratovania, tak je na seba hrdá... :D

S mamou sa viem aj posekať. Pri svokre nasadím úsmev číslo 30. a to je celé. :D

mysga
18. máj 2016

@tomiholjubavi Nahodím konečne tie faktúry, čo sa mi tu kopia od včera a pojdem si ťa čítať. :D

hammy
18. máj 2016

@fra to ma nenapadlo, to je prešpekulovanejšie 😀 ale v tom prípade by bolo super, keby im platili aspoň elektriku, plyn, vodu a prispievali na stravu 😀 lebo predsa ťahať byt z jedného platu a rodičáku....

tomiholjubavi
18. máj 2016

inak baby ja mam taku "strategiu", ktoru som radila aj zakladatelke temy - "to čo nechces, aby sa dozvedeli ludia, o ktorych pišeš, nikdy nepiš. a už vobec nie verejne.." preto aj ked mam niekolkostranovy blog, nikde nespominam nič, čo by mi mohlo pokazit vztah s blizkym človekom. pisem len take hovadinky a srandičky z kazdodennosti, ktore sa stavaju kazdemu z nas. Ale nevynašam rodinne problemy, privátne veci, ziadne svetonazory, či politické myslienky. Na nikoho nekydam, nikoho menovite nespominam, to čo by som nepovedala hocikomu, nenapišem ani sem.. lebo to čo sa piše na internet je ako ked sa niekto postavi do stredu mesta a vyblakuje o sebe do sveta informacie. a v tom dave čo počúva, sú vselijaki ludia...preto treba zachovat trochu opatrnosti, slusnosti a dekóra. a niektori tu hranicu lahko prekročia.
niekolko krat som tu uz pisala o tom, ze jedna moja "kamaratka" dala na fb fotky z porodu svojho syna..a ja si rano zapnem facebook a prve čo vidim je zakrvavena dokoran roztvorena hola p**a mojej znamej... 🙄
ono sa da povedat, ze sak si pisala, ze anica vam doniesla zhnité maso a niekto ju tu mozno spozna a povie jej to 😀 lenze ja som to o tom zhnitom mase uz roztrubila na pol dediny... 😀 ak by to bolo ale nieco, z coho by som mohla mat problemy, alebo co by som nechcela, aby niekto vedel, nenapisem to ani na kona, ani na fb, ani kamaratke do spravy. raz napisane je definitivne 🙂 preto som radila zakladatelke, nech si aspon fotku vymaze, lebo mrcha z prasiveho domu sa jej moze poriadne "odvdacit" za celoslovensku reklamu.

yanni
18. máj 2016

@bellahc moj muz ma taku bielu pokozku. A dvaja mladsi chalani. A copana este nevieme. Ale ta uz je teraz opalena do hneda, tak hadam nebude "biely zralok" ako to mi nazyvame.
Tiez sa len specu do cervena, dva dni su vsetci ako raci a potom zase beloba. Vobec im to nezhnedne. My miname opalovacich sprejov na litre a prd to pomaha.

lubkavargova1
18. máj 2016

Tak ako to pokracuje??? Co je noveho????

yanni
18. máj 2016

@simculllka ne zase mama sliedila za chrbtom ako slaham vajcia (napr. na chlieb vo vajci ci obalovanie reznov). Ja tos tale robil s lyzickou ale nie, to nemoze byt dobre rozslahane. To musis dat do rucneho "mixeru". Neviem, ci to este niekde dostat, to bolo za totacov taka plastova nadoba s vrchnakom a sa to rucne krutilo. 😕

tomiholjubavi
18. máj 2016

@lubkavargova1 nič..akurat sme kravy zavistlive, lebo
A) - baby zakladatelku kritizuju
B) tie co nekritizujeme sme tiez drbnute, lebo sa bavime o niečom inom a nie o jej probleme 🙂

petra3312
18. máj 2016

@bebe91 vies co moja s takymito nazormi si si ten zivot ale pekne pokaslala. Napisem Ti teda, v com si urobila par zakladnych chyb a teraz si nemusela byt, kde si:

1. nenarodila si sa pred 300 rokmi do kralovskej rodiny

2. nenarodila si sa v dnesnej dobe Donaldovi Trumpovi

3. nenasla si si za muza milionara, ktory by Ta zivil.

Mohol Ti ten zivot vyjst aj bez prace, ale s 34rocnym chlapom, co zije u mamky a nema ani cent sa to NEDA.

no netrap sa, este stale mas sancu, ze Ti nieco spadne do lona - ked budes DEDIT - po mame, po babke, ci ten Tvoj po mrchavej svokre (aj ked len prasivy dom).

tomiholjubavi
18. máj 2016

@petra3312 maria antoinetta sa narodila pred 300 rokmi do kralovskej rodiny a s takymito nazormi aj tak dobre nedopadla 😀

m.i.r.i
18. máj 2016

@simculllka ako uz pise yanni, bolo by potrebne preluskat si vsetky reakcie autorky....zial...nejde tu len o to ci sa jej svokra stara do zivota..
ale tiez na margo toho spoluzitia
ja si myslim, ze aj v tom je rozdiel za akych okolnosti mladi byvaju s rodicmi/svokrovcami...a od toho sa odvija aj to, na co si narokovat a na co nie..samozrejme sa nebavime o tom ako autorka tu pisala ze ju svokra sleduje aj ked dojci a co ako robi..to je uz trosku vela, ale vseobecne ci ma svokra narok riesit ako ma ulozene uteraky, co si navari, ako ma urobenu zahradu atd.
Teda..aj my sme byvali so svokrom a od leta zas budeme...ale nie preto, ze musime a ani on nas tam nasilu nevolal ....rozhodli sme sa tak, lebo nam to po kazdej stranke takto vyhovuje...svokor ma svoje byvanie s vlastnym vchodom a my tiez svoju uplne separe domacnost..on si vari sam, my sami.obcas ho pozveme na obed a tiez nie preto, ze ja by som mu nenavarila, ale on ma ine stravovacie navyky, polovicu nasich jedal nezje...tiez ma rad svoje sukromie, svoj rezim, ktory tiez kvoli nam nebude menit...a my sa tiez nebudeme prisposobovat jemu..ale su veci v ktorych je potrebne najst kompromisy, predsa mame svoju zahradu, predsa nam pomoze so synom, travime spolu vela casu...a jasneze nie je vsetko idealne..ale tak my si za to byvanie platime, viacmenej tam financujeme teraz uz maximum, vsetky prerabky, prekonzultujeme, zhodnotime...a zarabame a financujeme..to ani nie ze my mu nieco platime, my si to uz riesime sami..a kebyze nechceme, tak tam nebyvame, zbalime si veci a kupime si byt a zijeme inak..teraz sme napriklad 4 roky zili na vychode v bytovke...
a nemyslim tym teraz len nas..ale teda je to o kompromisoch ale samozrejme za takych okolnosti keby sa mne svokor staral do zivota a vecne ma kontroloval a neviem co, tak nenadavam a odchadzam...
A je vela rodin takto, ktori sa rozhodnu dobrovolne zit so svokrovcami alebo jednym z nich...naklady bud preberu mladi , pripadne su domy aj na nich prepisane a o rodicov sa dostaraju.....nikdy nerobi dobrotu mat 2 gazdine v jednej kuchyni a jednej zahrade, preto je dolezite mat to oddelene..ak sa to neda, musi sa hladat kompromis a hlavne sa prisposobit tomu, kto mi dal strechu nad hlavou
Teda ak mladym pomozu rodicia/svokrovci lebo svojim nerozvaznym konanim splodili potomka kym nemaju podmienky na zivot -- fajn, ale potom naozaj platia ich pravidla...jasneze im nemusia pozerat do spalne a kontrolovat kazdy krok, ale pravidla platia take ake ma pani domu..mojmu synovi keby sa to nedajboze stalo a aj napriek nasej vychove a radam by mu obsah treniek vyhral nad rozumom, tak nepoviem, ze sa na neho vykaslem a nepomozem mu..no holt aj to sa stava...prichylime, pomozeme..ale urcite by si nevesta nemala co rozhazovat v tom kde mam ako uterak, ci mam obraz na stene a kedy prezleciem periny...a tiez by som chcela vidiet, ze moj syn sa postavi ku vsetkemu zodpovedne a holt, idem makat, postarat sa o rodinu, zatial mama pomoze s dietatkom napriklad...samozrejme su tu este aj rodicia dievcata....

Ja som tak isty cas poskytla ubytovanie svojej sestre a jej priatelovi..byvali sme v BA v podnajme, ale mali sme 3 izbovy byt, jedna izba bola volna viacmenej..tak oni dosli zo zahranicia, ze si chcu skusit hladat v BA pracu...tak sme sa dohodli ze zatial mozu byvat u nas a hladat si robotu...ze taky mesiac priblizne to budu skusat...my sme cez den chodili do roboty, oni si ju mali hladat..aj sa snazili..ale ja som aj v praci pocas roboty posielala sestrine CVcka na inzeraty z profesie, ona potom chodila na pohovory..manzel zase mal flexibilnejsiu pracovnu dobu tak obehaval rozne firmy s priatelom sestry a skusal mu pomoct si nieco najst..lebo on hladal manualnu robotu..inak sedeli u nas doma kym my sme boli prec, pred telkou...po case mi moja sestra zacala vykrikovat ze v obyvacke na stene mam pavucinu, ci si to neviem odpratat...ze v chladnicke mam uz nejake jogurty po zaruke...ze toto, ze hento...zacala kritizovat vsetko mozne a doteraz jej to neviem zabudnut...odisli po mesiaci aj tak, lebo robotu si nenasli a aj ked to bolo pred 10 rokmi, dodnes vsade rozprava, ze aku ma ona rodinu, ze jej nik nepomohol najst si pracu...ze ani vlastne sestra jej nepomohla....no lebo v tom case, ked som ja bola tak 3 roky zamestnana, cize som mala tak 27 cela Blava cakala na to ako sa ja niekde prihovorim za moju sestru, vtedy este bez praxe a vzdelania..lebo ona prisla zo zahranicia a chce robotu...doma tiez keby radsej bez hundrania kym som v praci vzala metlu a tu pavucinu odstranila, tak mi vykrikovala ze si neviem upratat...kde co mam, co ako robim..ze ona by to chcela zmenit..ked som jej povedala, ze nie, tak sa durdila, ze jej nic nedovolim..akoze vdaka velikanska....ja som nechcela aby mi dakovala a neviem co, preto som to nerobila, ale nech si uvedomia, ze dostali zadarmo strechu nad hlavou, ze maju kopec casu cez den si hladat pracu, ze maju co jest, ze im pomahame s hladanim prace -- ale miesto toho som doteraz ja ta zla...

petra3312
18. máj 2016

@tomiholjubavi ved ano, povodne som tam napisala, ze to boli aj krvave casy, tak mohla skoncit aj pod gilotinou a ze aj ta Ivanka Trumpova maka ako fretka, ale zasa chcela som, aby to bolo velmi strucne a s odsekmi - nech sa to da pochopit 😀

janickacrazy
18. máj 2016

@m.i.r.i ako sa vraví za dobrotu na žebrotu 😕

stevvvka
18. máj 2016

@mysga aj ja mam vystudovane to co ty a tiez som sa az po 50 inych pracach dostala k vysnivanrj skolke - ucim v skolkach anglictinu. Sice len okrajovo ucim, ale aspon nieco..co uz, ked treba platit hypo, uc.plat ma neuzivi

cawes
18. máj 2016

@bebe91 v poslednom prispevku pises ze ti tu pisu same mlade standy bez fotiek a ze nic nedokazali. Ehm orazka prosim ta kolko mas 24? Ak som precitala spravne ty si cim skusena? Cim si si v zivote presla kde vsase si sa zamestnala atd????
Za dalsie si ma pobavila vetou ze od 18 prispievas na vydavky v domacnosti ( internet telefon) sorry ale pre mna je prispievanie do domacnosti ma stravu, elektrini, vodu a nie na internet a telefon to su vymozenosti dnesnej doby. Dalej si spominala ako ty setris 10€ a raz bbudes viac aby si dopriala malej dom a dalsie veci lebo jej bides chciet pomoct. Tak ja som ti to aj vypocitala ak bides do troch rokov doma a setrit po 10€ tak nasporis 360euro ak potom budes dalsich 18rokov setrit k tomu mesacne po 100€ tak nasetris 21600s tym ze tvoje dieta bude mat 21 a ty budes mat tolko na ucte bezohladu nato ze nevies ci budes pracovat ci budes mat dalsie dieta ci len jedno do toho este chces ale dom ktory treba zariadit atd. Cize ak sa ti to naozaj podari tak klobuk dole na druhej strane o 21rokov neviem neviem ci s toho nieco kupi lebo teraz zato tiez noc moc nekupi.
Dalej pises ze z rodicakj si platis plienky stravu pises ze 50€ prispievas a to staci to platite ako traja do domacnosti? Lebo ja doma nezijem, bavam vo vlastnom ale mamke posielam mesacne 200€ bez toho ab za mna platila vodu elektriku plyn alebo mala ludi navyse.
Ty si si zacala s tvojim priatelom ak ti situacia vasi mala si premyslat skor ako ju riesit a nie teraz vyplakavat. Nikto nehovori ze zivot so svokrou je jednoduchy ale premyslala si niekedy nad tym ze mozno ani pre nu to neni jednoduche? Ci len vidis to zle na nej? Co b si robila ak b ste tam byvat nemohli a ostali na ulici kam by ste isli potom?

Prepac ale mlada standa bez skusenosti sk tu jedine ty. T nevies o com je zivot.

0silvia0
18. máj 2016

@cawes no tie ich slávne rodinné tradície nejak pokrivkávajú... už dávno podľa tradície mala mať od matky kúpený byt predsa... a miesto naplnenia rodinných tradícií sa jeduje u svokry s na svokru nadáva, že ona nič nedá... fakt vtipné 🙂

lubkavargova1
18. máj 2016

@yanni my taky rucny slahac mame...no to mi je totalny brutal...a vies co? Aj moja mamina v tom robi tu masu na obalovanie a najhorsie je, ze som to od nej pochytila aj ja 😀 😀 😀 ked sa mi nechce stym babrat, tak sup tam vsetko..pokrutim a je to

Ze waaaaaaaaaaau vacsinou som stara rachetla a uz po zarucnej dobe..ale ze som mlada standa bez skusenosti...no to mi pookrialo dusicku. A mas pravdu, hovno viem o zivote...vobec netusim ako to v zivote chodi. Neviem, asi si zijem moj nejaky virtualny, kde som vystudovala 2 stredne skoly, 1 VS, ziskala doktorat (PhD), chodim do prace ktora ma bavi sice nie za tazke prachy, staram sa o moju maminu a pochovala osm sama svojho otca a utierala mu zadok na smrtelnej postely...prd viem o zivote...

radusiq
18. máj 2016

Boze zenske idete rychlostou ze kym napisem co chcem uz je to irelevantne 😀
Kazdopadne: @tomiholjubavi my mame brozurku k smetiu co sa kam hadze a olej veru mame napisane ako tvoj svokor kaze. A kamos mi raz rozpraval prihodu ako prerazali takto upchate potrubie v skole (prihoda bola o riaditelovi ktory v tom case prave sedel na wc 😀 ale to je o inok)

A teda ja sa verejne priznavam ze moji aj draheho rodicia nam dla tradicie setrili cely zivot, ale tie peniaze sme videli az ked sme si po rokoch tvrdej prace sami isli kupit byt - dolozili nam na depozit aby sme nemuseli brat az taku vysoku hypoteku. Odvtedy uz sme sa prestahovali a stale mame skoro 200tisic uver na dom pri Londyne a keby sme obaja nemakali od rana do vecera nikto by ho za nas neplatil. Do prace som sla ked mal maly 11 mesiacov a popri tom externe studujem obor v ktorom pracujem.

Co sa tyka zamestnanosti zien podla mna je velky problem v sk systeme. 3 rocna materska, potom sup sup druhe dieta - dalsie 3 roky - no co si taka zena pamata po 6 rokoch doma z pracovnych navykov ci VS kvalifikacie? A byvaly zamestnavatel celu tu dobu musi drzat miesto! A potom 1500 platenych ocr a pod...v UK je platena materska 9 mesiacov, potom 3 mesiace neplatena kedy musia drzat miesto a koniec. ocr? Ked je dieta chore hold smola, neplatene volno...

tomiholjubavi
18. máj 2016

zeny aka ironia 😀 idem sa tu postazovat na nelogicke a zbytočne postupy svokra a nakoniec sa zisti, ze to ja som ta blba 😀 ...hmmm, kedysi by som s hanbou priznala, ze stary neni včerajší a asi ma predsa aj v čomsi pravdu...ale teraz viem, ze to je zly postoj. 😀 namiesto toho tu všetky radšej zdrbem, že o tom hovno viete 😀

takže dievčence, čo tvrdia, že olej treba flašovať: ked o tom hovno viete, tak sa neozyvajte, ano? piste az vtedy, ked sa naučíte ako treba veci robit spravne 😀 😀 😀

lubkavargova1
18. máj 2016

@tomiholjubavi no teraz budem za blbu..ale ako olej? Naco ho flaskovat? Kam? Komu? 😕

tomiholjubavi
18. máj 2016

@lubkavargova1 to ma stary u nas taky zvyk, vsetok olej, vodu z masa, mastnejšiu omáčku.. jednoducho všetky, čo len trochu mastne zvyšky..zlievat do flias a nosit ich do kontajnera, aby sa neupchal od usadenin odtok...a ja sa tu z toho pohoršujem, že aka p*covina a on ma nakoniec pravdu, lebo by to tak po spravnosti trebalo robiť 😀

tomiholjubavi
18. máj 2016

ja som to nevydrzala 😀 😀 musela som mu to íst povedat... 😀 teraz chodi ako páv a vyvoláva na celý dom "Vidíš, ja som ti to hovoril! Vidíš! vidíš!" 😀 😀 takú radost ma ako keby bol den dochodku 😀

timea7
18. máj 2016

no vidím, že ste sa dnes činili....to nemám šancu dočítať, prišla som len na skok, poďakovať autorke témy.
@bebe91 moja zlatá, ďakujem ti, že si založila túto tému a že si za 24 hodín v nej vyprodukovala väčšie množstvo nezmyslov, ako je v ostatných témach dohromady. Neuveriteľne dobre sme sa bavili. 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

radusiq
18. máj 2016

@tomiholjubavi jemine ja som potesila vraga 😀 😀 😀 normalne ma hreje pri srdci 😀 este pridam, ze tu to mozes aj na benzinku naflasovane odniest aby ti to vyhodili

tomiholjubavi
18. máj 2016

@radusiq keby potešila, priam nadchla..najvacsiu radost mu vedia spravit tri veci: peniaze, milovany synačik a ked mu da niekto za pravdu 😀

jajka257
18. máj 2016

@bebe91 jooj, ty si ale husta. Nuz vazena dama, vzdy som si pracu nasla sama. A aj pocas denneho studia VS som makala kazdy den, pretoze moji rodicia uz nezili, teda nemal mi kto strkat do zadku. A hadaj na co sa chodi na brigsdy? Aby sa zo zarobenych prasuli platili ucty. Kto nepracuje, nema na ucty a zije pod mostom. Mimochodom mam 38 rokov, pochovala som si rodicov ako 18 rocna. Odvtedy som stihla za vlastne 2 VS a nie hocijake, potom som stretla manzela. Spolu , predstsv si, z dvoch platov a mojej druhej prace platime hypo a ine ucty. A nikdo nam nic neda. Citujem svokru: kupit si mozes len to, na co mas. A potom sla na dovolenku za 3000€ a ja som mala 60€ na tyzden pre 3 ludi. A vies co sme spravili? Pracovali. Ja som ucila doma po vecrroch a manzel strazil malu. Cez vikendy chodil zarabat on. A nemysli si, ze som si prasulky pchala do ponozky. Teraz sa sam vypracoval vo firme, kam siel na pohovor cez ptofesiu na vysoku poziciu a je to super. A vies co robim ja? Stale mam dvevprace, lebo chcem setrit, ale nie 10€ mesacne.

mimcurik
18. máj 2016

@tomiholjubavi pises o svojom svokrovi tak vtipne a napriek vsetkemu co a ako o nom pises , mám pocit že si ho vážiš aj on teba( aspon ja teda citim akusi uctu voci svokrovi ) ... podla tvojho opisu si ho predstavujem ako takeho prijemneho dedka ,ktory je sice trosku svojsky ,ale predsa da sa povedat že dobrak ... keby o mne moja nevesta raz tak pisala ,tak by som sa asi sama na sebe pobavila a urcite jej aj schvalila knihu ;) 😎 😀

ale kebyze si ako svokra precitam ako pise o mne nevesticka to co autorka tejto temy , tak by letela z mojho domu kade lahsie .... a potom nech si kludne na mna nadava dalej .... 🙄 🙄 😠

lubkavargova1
18. máj 2016

@tomiholjubavi jaaaaj...no to aj u nas sa to robi...a normalne ze taky olej je oznaceny ako nebezpecny odpad a mame na to extra kontajter a ked nie tak mozu ludia odniest do zberni...ale uprimne komu sa chce..