icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

m.i.r.i
20. máj 2016

@ervenka ja som tiez studovala rodokmen, mam tiez co- to spisasne ale dostala som sa len k robotnickym a rolnickym predkom na roliach tu v SVK...pansku krv nemam..🙂 Polovica rodiny v 19st odisla do USA kvoli biede....kazdopadne, u mna iste koluje krv od toho Dzingischana...aj drahy mi to velmi casto pripomenie...v detstve som vyzerala ako Reiko z Goro biely pes -- podozrenie bolo na japonskeho predka...teraz uz skor niekde od Mongolov...kazdopadne mama ani babky nevideli sikmookeho osobne asi ani doteraz, takze siaha to niekde daleko..ktovie aka chudobna pra pra pra babka bola opreta niekde nejakym azijatom...pretoze v otcovej rodine bol aj moj dedko taky ako polojaponec, maly, male ocka, vyrazne licne kosti...otcov brat je zas ako cinan...maly, cierny, sikme oci...no neviem neviem...ale teda taketo tajomstvo kde to vzniklo sa asi nedozviem 🙂

sense
20. máj 2016

@tomiholjubavi ja mam tiez rodokmen z otcovej strany as po 1727 tusim

0silvia0
20. máj 2016

@m.i.r.i no veru podľa foto tam nejaké aziatské črty sú aj u teba 🙂

tomiholjubavi
20. máj 2016

@m.i.r.i to je velmi zaujimave 🙂 a mozno ju iba neoprel, ale sa tu aj ozenil a zostal 🙂 a hoci sa na neho uz daavno zabudlo, jeho geny koluju v rodinke doteraz a pridavaju slovakom azijsky šarm 🙂

ervenka
20. máj 2016

No netreba zabudat na jantarovu, hodvabnu cestu... mimochodom, zaujimave, ze tito chlapi, kt. sa premiestnovali bud lodami, mimo nich hlavne kone. A vraj Aziati bez sediel. Ved to ich "naradie" sa muselo pekne hriat. a tie otrasy... A aj tak to plodilo deti...
@m.i.r.i Azia sa neda zapriet. Myslela som si,ze si sa privydala na Slovensko. Bola by celkom sranda preskumat tvoje DNA... Zo vsetkeho trosku v kazdom rozku.

ervenka
20. máj 2016

@sense ako si to dokazala- az do 1700?

tomiholjubavi
20. máj 2016

@sense ja mam do 1735. potom sa zahadne straca stopa v Timisoare, ale idem sa ju snazit vypatrat...a vasi maju tiez nejaku zahraničnu primes?
@ervenka toto historicke dna je super moznost, rada by som ju niekedy skusila. ale isto je to mastne jak hovado 😒

ervenka
20. máj 2016

@tomiholjubavi to sme dame spravit ked budeme velke a bohate. 😀

bellahc
20. máj 2016

@tomiholjubavi kolko to moze stat? Skusim vypytat od svokry..😝

tomiholjubavi
20. máj 2016

@ervenka vieš čo je na tych rodokmenoch najzaujimavejšie? že ked sa dopatraš do nejakej krajiny, alebo iného mesta a zistiš, že predkovia prišli odtial a bol to ich rodny kraj, hoci pre teba je to niečo cudzie. napr. @m.i.r.i kukne na mapu a vidi mongolsko, ale nema nejake extra dojmy, lebo tam ešte nebola..a možno jej praprapra dedo tam bol doma, narodil sa tam, vyrastol, mal svoje oblubene miesta, hovoril tym jazykom, pripravoval ich jedla...a tak 🙂
a vsetko toto je uz prec, iba geny stale zostali a pripominaju, ze niekto taky kedysi zil 🙂

tomiholjubavi
20. máj 2016

@bellahc radšej som to ani nezistovala 😀 lebo mne by na to svokor isto nedal 😀 ...hoci mozno, keby som mu povedala, ze je to ilavska tradicia...ale čo si to nahovaram, aj tak by mi to nezaplatil 😀

trdelnik234
20. máj 2016

@meryen78 Este nebol vaginalny porod versus sekcia a ani porod doma.

m.i.r.i
20. máj 2016

@ervenka inak najvacsia sranda bola pri porode ...to som este taka pripuchnutejsia, naliata vodou tam lezala, rozhodli sa pre cisarsky a ako ma viezli uz na salu, ja total ako mongolec, pripuchnuty ksichtik s malymi sikmejsimi ocami a anesteziologicka na sale na mna " hovorite po slovensky?" 🙂

janickacrazy
20. máj 2016

@m.i.r.i tak teraz si "zabila" 😀

suve99
20. máj 2016

@m.i.r.i 😀 😀 😀

tomiholjubavi
20. máj 2016

Inak baby ešte jedna vec ma k tomuto miesaniu sa napada. Nedavno robili vyskum a zistili, ze az 10 milionov Turkov ma korene v chorvatsku. plus dalsi mnohi maju predkov zo srbska, grecka, madarska, albanska...Vdaka tym janičiarskym systemom ma teraz zhruba polovica tureckej populacie geny niekde z balkana. Aj to na nich vidno, kopu ich ma modre, zelene oči, typicky slovanské vysoké lícne kosti, plave vlasy. a kopu ludi je tam velmi atraktivnych..mozno aj preto, že su miesavina všetkeho možného.

Rovnako som čítala štúdiu, že toto historické dna skusanie sa robilo na madaroch a zistilo sa, ze len 20% populacie nesie gény pôvodnych protousadlíkov a vo zvyšku prevláda slovansky genotyp. Je to preto, lebo madarsko, ako rovinata, urodna krajina bolo vzdy prve na údere všetkych lupeznikov a kopu ludi umrelo pri nečakanych najazdoch. Takto zdecimovaná zem potrebovala novych obyvatelov a kedze v madarsku polnohospodarstvo prekvitalo, ludia z chudobnych hornatych oblasti sa nenechali dvakrat nukat 😀 prišli usadili sa, asimilovali sa a o par generacii sa situacia zopakovala, s tym ze potomkovia prvých dostahovalcov sa uz povazovali za madarov a asimilovali aj druhych 🙂

Slovensko zas malo veliku valašskú kolonizaciu, jej vplyv si ani neuvedomujeme, ale vela vela slovakov je pôvodom z balkanskych hor 🙂 Plus mame turecku primes, tatarsku, madarsku, nemecku, rakusku... 🙂 Vlastne cela europa je tazky mix..

Preto nikdy neviem pochopit dve veci: Extremny nacionalizmus (lebo kto sa moze pochvaliť "čistokrvným" jednonarodnym korenom? asi nikto..
a druhá - ked niekto nie je vobec spokojny so svojim vzhladom (teraz nemyslim kila navyse, alebo nieco, co sa da prirodzene zmenit)..ale napr. prečo tolko ludi chce vyzerat podla nejakej šablony - vacsie pery, maly nosik, ina farba pleti (tmavsia, svetlejšia...atd). Kazdy jeden človek je best of toho, čo príroda vybrala z generacii a generacii jeho predkov 🙂 preto si budem hrdo nosit svoju drsno hranatú tvár, bez potreby ju modifikovat 😀 lebo to nie je len moja tvar, ale starobylé dedičstvo a kedysi niekto mne podobny chodil po svete s takym istym fejsom a posunul ho až ku mne. 😀

radusiq
20. máj 2016

@tomiholjubavi jej normalne si ma nabudila na ten rodokmen, ja som raz aj zacala ho spisovat ale nejako som to hned aj nechala tak, nebolo casu. Ale o tyzden mam skusku a potom 4 mesiace volna, tusim si dam za ulohu pospisovat a pozistovat, som zvedava ako daleko sa dostanem. Mohlo by to byt zaujimave - z mojich starych rodicov len 1 babka je z Kosic, ostatni traja priselci ale vsetci este ziju, asi je nacase sa trosku povyzvedat 🙂

emily76
20. máj 2016

@tomiholjubavi ze priroda vybrala to naj...no, pri mne si riadne zaspasovala... rodina z jednej strany vysoky, urasteny, sirsie stavany.. z druhej drobny, nizky... no a hadaj... ano.. krpata a siroka... po mame velky zadok, po otcovi krcove zily... po babke hrudnik jak kojka...z jednej rodiny vlasy huste, z druhej kvalita slovenska drotovna.. z jednej strany dlhy nos, z druhej bledula... no.. slak to traf.. ked si predtsvim, ze by ktosi ten mech lepsie potriasol... a ja by som skoncila ako vysoka, stihla, tmavovlasa....neporazilo by ta?? 😀 😀 😀 😀

tomiholjubavi
20. máj 2016

@emily76 🙂 ale mala by si byt spokojna, lebo na profilovke vyzeraš super a ešte si sa aj fajn vydala po rozvode..ako sme pisali na neviem, ktorej strane 😀
z nasej strany maju vsetci huste vlasy, ale hrozne zuby. do zubara investujem kazdy rok kopu penazi na udrziavanie a opravy..a moj tomik ma zase riedke kučerave vlasy (to je vzácna kombinacia 😀 ), ale zubami može pohryzt aj ebenovy stol 😀 tak dufam, ze nase dieta bude mat vlasy po mne a zuby po tomim a nie naopak 😀

emily76
20. máj 2016

@tomiholjubavi moja profilovka ma presne 7 rokov... a preco myslis, ze ju tu mam tak dlho.. rovnako ako na fb?? lebo na ostatnych fotkach vyzeram brutalne... 😀 😀 😀 😀 to dietatko, co na fotke drzim o mesiac skonci prvu triedu ZS 😀 😀 😀 no ale dakujem.. kazdemu sa par krat za zivot podari na fotke dobre vyzerat... 😉

tomiholjubavi
20. máj 2016

@emily76 mne sa raz podarilo spravit fotku mojho muza, na ktorej vyzera ako miloševičov vnuk 😀 ked som mu to ukazala, tak sa urazil chudáček 😀 ..hovorim, ale pozri na tu rovnaku sanku, obočie, čelo..akurat oči maš krajšie a si trochu baculatejší 😀 pol dna sa na mna oduval, ze co to mam za blbe napady 😀 ale ono vsetci chorvati (+ srbi a cernohorci) su si tak trochu podobni. ked ides po ulici, casto mozes vidiet podobny typ brady, alebo stavbu tvare.

emily76
20. máj 2016

@tomiholjubavi ukazovala si to uz svokrovi? Ak nie, tak to ani nerob.. vsak chudaka Tomika zavrhne a vydedi... 😀 😀 😀 😀 😀 a ze kto je tu Milosevic... cha...

tomiholjubavi
20. máj 2016

@emily76 jemu so to prvemu ukazala 😀 ..inak dnes mam tolko roboty, ze neviem, kde skor začat..a tak pre istotu nerobim nič, len hliviem na koníku 😀 ale uz fakt sa musim donutit... ☹

sense
20. máj 2016

@ervenka volaky typek co zije v tom regione to dal dokopy...som ani nevedela az nahodou som na to prisla...

m.i.r.i
20. máj 2016

@tomiholjubavi ze kto je reinkarnovany 🙂 ci uz teraz muzik Milosevic a ty Drakula? Joooj

m.i.r.i
20. máj 2016

@tomiholjubavi inak mi hovor..ja tiez napodiv tieto dni posledne mam roboty vyse hlavy..a choreho syna doma, nie je v skolke...a robim potom este do polnoci..lebo sa mi taaaak nechce..a hlavne tato tema ma drzi na koni stale...tak pokukujem, pokujem......hroza

emily76
20. máj 2016

@m.i.r.i a byt uz pobaleny? ci uz tam mate len najnevynutnejsie? 🙂

stevvvka
20. máj 2016

Inac ja sem nakukujem tiez kazdu chvilu, ci sa este autorka ozve 🙂
Co sa tyka genov, moje dietatko bude isto po mne..vyzorovo neviem, netusim ani, ake pohlavie, ale na kazdom sone len spi alebo sedi a ani sa nepohneeee 😀

tomiholjubavi
20. máj 2016

@m.i.r.i ja som predsa krvilačny paša reinkarnovany do rodu drakulovcov 😀 podla stareho vraga, teda aspon.. 😀 ale ten rod drakulovcov by mi veru vobec nevadil, zdedit nejaky pekny zamoček by som sa neštítila 😀 a vragov jedinačik nie je reinkarnacia nikoho, on je dokonalá jedinečná bytost, ktorá si zaslúžila ovela lepsiu partnerku, než je zákerná nevesta 😀 ale kedze nevesta je striga, očarovala nevinne srdce dobrého synka a zlanárila ho na chodníčky marnotratnosti a kupovania zbytočností (napríklad nového vysávača, hoci ten z 86teho bol ešte dobrý) 😀

simonova815
20. máj 2016

@tomiholjubavi nam hovoria, ze mame krasne deti, presne kvoli premiesanej krvi 🙂 moj otec je rumun, mama slovenka (obaja narodeni v byvalej Juhoslavii), mamin otec ma zidovske korene, no a moj manzel je madar 🙂 teta sa vydala za rakusana, druhy ujo je srb, mamina sesternica polo bulharka, polo slovenka, jej manzel mix belgicana a anglicanky, ich dcera sa vydala za Syrcana, no hotovy mix v rodine :D na svadbe nas je bezne 12 narodov ;) nemame predsudky pred inymi narodmi, vierovyznaniami, proste u nas je okrem vychodnych kultur vsetko 🙂