Zobrali by ste si k sebe neter/synovca?
Muz je ukrajinec. Jeho rodina tu u nas žije od zaciatku vojny. Je to uz blazinec, ale trpime to a nedavame najavo, ze by nam to prekážalo. No svokrovci uz chcu ist naspat. Svagrina sa uz pred mesiacmi vratila naspat a nechala nam tu jej dieta, ktore prave ide do puberty.
Muz mi navrhol nechat tu dieťa a vsetkych ostatných nechat vratit sa, ak tak velmi chcu. Dieta je to vcelku náročné a nevychovane. Vyberave v jedle, zje iba varené a vzdy cerstvo varené trikrát denne a aj to len dokola to isté z niekolkych druhov jedal. Ucit sa nie. Vyjst von nie. Iba sediet na telefóne/tablete/pocitaci cele dni a hrat sa tam hry.
Ja s tym nesuhlasim. Mam statosti vyse hlavy s nasim dietatom a pracovnymi povinnostami, ktorych mam neurekom, určite by som to dieta tak neobskakovala s tym varením.
Muz sa na mna hneva a hovori mi, ze ak sa tomu dietatu na ukrajine niečo stane, bude to moja chyba a bude to vycitat mne uz dosmrti.
Ale situácia je taka, ze to dieta ma svoju mamu, ktora je vitana takmer v akejkolvek krajine sveta, vsade ju budu podporovat a pomahat jej. Dokonca aj tu na Slovensku, pokojne by mohla zit s deckom u nas. Ale nie. Ona nebude nic vo svojom zivote menit, radsej necha decko u uja s tetou na dalsi rok, dva, tri, ci desat, akoby sa vzdala svojej prace, v ktorej pracuje cely zivot.
Som preto sebecka? Nechutna? Zla? Podla mna sebecka je svagrina... Ja nechcem dalsie starosti
Chápem aj tvojho muža je to predsa len jeho rodina, čiže sú mu logicky bližší ako tebe ale nepáči sa mi, ze to rodine podal rak, ze ty s tým nesuhlasis a urobil pred nimi z teba tu zlu. Toto nie sú rozhodnutia kedy rozhodujete každý sám za seba. Mal sa s tebou o tom porozprávať, dohodnúť a nie takto
Dohodla by som sa s mužom ale aj tým dieťaťom, že ostať môže, ak sa prispôsobí bežnému životu rodiny (napr čo sa týka stravy) a začne sa snažiť (učiť sa, nájsť si záujmy, pomôcť v domácnosti..).
O dieťa by sa mala postarať vlastná mama a nemala by hodiť zodpovednosť na vás staraj sa satit dávať jest ešte ani nepomôže len sa hrá 3x teplé jedlo no mam dosť ľudia by mali byť vďační za to čo dostanú a nie ešte si rozkazovať to by ma sralo podaj prst zoberú ti celú ruku mala by sa ona starať a nájsť si robotu tu ale asik jej to takto vyhovuje ťažká situácia veru aby si potom nezvykli a nenechali ho u vás na stalo ešte aj telefón pýta no to už je vychcanost co by mal byť vďačný za dobrotu tak ho takáto vec zaujíma
Kým nebola vojna, žili všetci tam, švagriná chodila do práce, dieťa do školy. Teraz idú všetci naspäť a puberťáka máte živiť a vychovávať vy? Lebo aký dôvod? WTF? Toto veru ani omylom, smrdí to prechcanosťou a vypočítavosťou. A hajde domov celá rodina!
Ja by som sa zamyslela nad tym, preco cele dni sedi pri pocitaci a hra hry, preco nechce ist von. Moze ist aj o problemy adaptovat sa na nove prostredie, mozno si nedokazal najst kamaratov, ktori by ho zavolali von. Ak hovoris, ze po slovensky zatial nevie, asi bude introvertnejsi typ, lebo tu to nebude az tak o lenivosti - dieta sa uci jazyk predovsetkym tak, ze je nim obklopene, komunikuje s ludmi okolo seba. Ak nema kamaratov, tak nema az tak moznost sa ten jazyk naucit. Navyse okrem traumy z vojny sa musi vyrovnavat aj s tym, ze mama ho svojim sposobom opustila a zaroven sa o nu urcite boji. Popravde byt v jeho situacii asi by som tiez nemala prave chut byt spolocenska a vesela. Asi by potreboval pomoct so zaclenenim sa medzi rovesnikov, co tak zoznamit ho s nejakymi znamymi, ktori maju deti v podobnom veku, pripadne ho prihlasit na nejaky kruzok, sport, tabor...co sa tyka jedla, asi bol tak nauceny mat 3x denne teple jedlo. Tak tu si jednoducho bude musiet zvyknut na studenu kuchynu, ked bude hladny, zje. Mozno by si to mohla aj pouzit ako formu motivacie, ak pomoze v domacnosti, za odmenu povedzme v sobotu vecer pripravis jeho oblubene jedlo. Isla by som na to skor formou odmien ako trestov, osud ho uz potrestal dost.
Koľko má dieťa rokov? Mne je ho fakt ľúto, neviem si predstaviť ako musí vziať fakt že síce by mal ostať u strýka ale mama odíde na dlhý čas a na tak riskantné miesto.. postarala by som sa o každého synovca, každú neter čo mám, ale teda musí byť nesmierne ťažké byť tak dobrým opatrovnikom aby malo to dieťa čo najmenšiu psychickú ujmu.. toto si jeho mama, tvoj muž neuvedomujú? Čo to takéto odlúčenie s ním spraví? Veď to všetko budete musieť riešiť za pochodu, všetko bude na vašich pleciach.. musí to byť strašný pocit že jeho mama uprednostní prácu pred životom s vlastným dieťaťom...
chudák dieťa a chudák aj ty. Určite je sčasti taký protivný aj preto, v akej situácii ho mama nechala. Skúsila by som presne stanoviť podmienky, za akých zostane - správanie, škola, pomoc v domácnosti a aj finančná výpomoc od jeho rodičov alebo starých rodičov. Preč by som ho asi poslať nedokázala.
Tvoj manzel ide teba hanit, ale na sestru sa nepozrie co to je za “matku” ktora necha svoje DIETA tisic kilometrov prec od seba, pricom by nemusela? Akoze krasa👏
Ja by som sa o sestrine deti postarala, aj ona o moje. Mame v tomto istotu. Za akychkolvek podmienok, vojna,umrtie, hocico. Mozno sestra potrebuje zarabat.
@ukulela umrtie, bez vahania ja tiez. Ale toto je len ze ona nechce. Jej pohodlnost. Nic ine
@1gabriela13 niektorý? 90% to parádne zneužíva. Nikoho nezaujíma,že majú luxusné autá a že vôbec nie sú odkázaný na pomoc.
A ten chlapec nemá otca? Ci na jeho názor sa neprihliada? Co na to hovoria starý rodičia? Ako si to aj tvoj muž predstavuje napríklad o rok keď budete chcieť ísť niekam na dovolenku? Ten chlapec má predsa rodičov v prvom rade by sa mali starať oni
@evamarek77 v tomto máš pravdu.
Ako to chce tvoj muž poriesit z právneho hľadiska? Si zober, ze v škole sa niečo zomelie alebo urobí nejaký pruser tak kto bude niesť zodpovednosť?
Nevzala a rozhodne mu nic nefinancovala...sorry. nie je to sirota. Ma rodicov, ma byt s nimi. Nemáte si ho ešte aj adoptovať? Kks, nemám slov nad vychcanostou niektorých ludi.
No toto ma zaujima
To je take jednoduche nechat si dieta? Dokonca cudzieho statneho prislusnika? To som nevedela. To netreba nic vybavovat? Ustanovit zakonneho zastupcu? Kto s nim bude chodit k lekarovi? Kto ho bude zastupovat voci skole? Ako moze malolete dieta-utecenec len tak zostat same na uzemi cudzieho statu? To nikto nekontroluje? Socialka nic? Netreba sa matke pravidelne hlasit? To si len tak odide? Pride mi to divne.
Sadla by som si s tym chlapcom (a tiez jeho mamou) a vysvetlila mu ze budu ine pravidla. ude sa ucit, pomahat a v jedle moze byt vyberavy len odtial potial. Ak nebude spolupracovat nemoze zostat.
Autorke nie si zlá a nebuď hlúpa/prepáč/pomáhať treba v rámci normy nie na Tvoj úkor.
@andreatytler a najmä ze mamka, nakoľko pracuje bude pravidelne posielať na syna peniazky - nazvyme to "synovne". Ked uz tak.
Alebo si nebodaj mysli, ze jej akoze len tak odchovaju dieta ci co? Co toto ma byt?
Ukrajinci si totiž myslia,že maju povolené všetko a že všetko maju zadarmo. Ved prečo i nie,ked ich sem pozvali,dopravu,ubytovanie maju zadarmo,peniaze za povalovanie,nákupi,fitnes ,pozeranie TV dostávaju. Ich trestnou činnostou sa už žiadne orgány nezaujímaju,lebo žiadny prokurátor nebude ničit svoju karieru za to,že začal trestné stíhanie.
Ani som to cele nedocitala len tolko k tomu-co je to za matku ked necha dieta len tak...to nieje matka..🤦
@laska86 no vraj ho chce chranit pred vojnou. Ale nie natoľko, aby s nim odisla z ukrajiny a vzdala sa svojej prace
Tak mala zostat snim a najst si byvanie..im sa tu velmi pomaha..najlahsie ho nechat na krku niekomu..ach boze ze matka..a este to aky je doslova rozmaznany..no nijako bysom nesuhlasila
Je matka ma sa starat..keby to kazda matka z ukrajiny tak riesila to by co ako vyzeralo..autorka drzim palce stoj si za svojim a koniec..
A tvoj muz ked je taky mudry nech mu skace okolo riti..tomu chlapcovi ta matka nechyba?toto ti nezavidim .takze ty si stroj a hlavne nech su vsetci spokojny🤦normalne mi ta je luto
@brembo prosim ta neprud s tymito primitivnymi poznamkami. Este si zabudol, ze okrem luxusnych aut maju aj znackove oblecenie..🙄🤦♀️Klasicky zakomplexovany slovak.

Podla mna si uz aj tak dlho vydrzala. Mna by ani nehlo, behat mlademu okolo zadku.
Manzel ak by chcel, kludne, nech sa paci, no mna do toho netahajte