icon

Zostať v meste, či stahovať sa na dedinu?

ewisam
8. jún 2016

Poznáte to, bývať v meste je super, človek má všetko po ruke, sadne do MHD a za chvíľu je v centre diania.... Pracovných príležitostí je rozhodne viac, občianska vybavenosť atd. Lenže pozemky neúmerne drahé...

Opak je dedina, nieje síce až taká občianska vybavenosť, ale ceny pozemkov prijateľnejšie. Pozitívum vidím aj v tom, že na dvore sa decka vyjašia, čo mi ušetrí čas behaním po ihriskách...

Zaujíma ma váš názor na vec, prípadne postrehy, ak ste niečo podobné riešili aj vy... Ďakujem 🙂

alaguema
8. jún 2016

@sissy27
sme na dedine, cesta autom do mesta trvá cca 20min., žiadne zápchy tu nebývajú, je to okresné mesto. Kamarátka v BA cestuje MHD takmer hodinu s deťmi do školy a ona do práce (kvôli zápcham). Takže tento bod máme k dobru. Nemám pocit, že by sme si dom neužívali. Napr. v tomto období sme vonku denne, nie len cez víkend. Prichádzame domov okolo 15:30, to obvykle ešte spať nechodievame, tak aké prespávanie? 😉 Zmrzka, káva, čaj na terase, deti behajú po tráve, alebo niečo majstrujú v záhrade. Čo sa týka údržby, dom je, samozrejme, náročnejší. Čo sa týka upratovania, závisí od typu domu. My máme dom síce naozaj veľký, ale jednopodlažný, bez komplikovanej distribúcie, otvorený priestor, robotický vysávač ušetrí kopec času, ak sa bavíme len o ploche. A čo sa týka ostatného, aj v byte musíš umyť kúpeľňu a záchod, naložiť umývačku a tie bežné veci. Pravda je aj to, že dom je náročnejší aj na financie, treba ich mať dosť, ak má všetko klapať. Plus dve autá v rodine, ak sú deti menšie a rodičia aktívni.
@alby2014
@ewisam ja by som do mesta nešla, užila som si veľkomiest do sýtosti (nemám na mysli BA, ale skutočné veľkomestá) a ja osobne vidiek považujem za zdravšie prostredie pre deti, ale je to individuálne. Sami musíte posúdiť, čo vám vyhovuje viac.

rumcas
8. jún 2016

@ewisam Nechcem byť drzý, neviem či si si stačila všimnúť, musím ťa sklamať nie som dievča, ani nikdy nebudem.

rumcas
8. jún 2016

Ja osobne si myslím, že treba zostať v meste. Nemá to logiku sťahovať sa na dedinu, ked som sa v meste narodil. Kopec je vecí čo nemám odmaľované, teraz sa sťahovať na dedinu? Kvôli čomu, Však na dedine nie je žiadna galéria? A teraz čo, zase pôjdem dozadu, ked som sa konečne nakopol. to je sila. V žiadnom prípade na dedinu.

m.i.r.i
8. jún 2016

@alaguema uplny suhlas..presne tak isto to vnimam aj ja..

Ono naozaj.kazdy ma ine skusenosti a tiez priority...tak vam poviem -- ja som vyrastale v meste a dedina mi bola neuveritelne vzdialena...tak som akurat prechadzala cez dediny ked sme niekam sli a predstava zit na dedine -- nikdy...ja som videla ten vidiek s dvorom, spinavym psom v bude, vsade smrad, prasata, sliepky, babky co vstavali rano o piatej aby nakrmili zvierata..vsade domy co ludia stavali pre 3 generacie, skarede ploty..obcas nejake pekne muskaty ale inak role..na dvore pestovanie zemiakov, kukurice, dokola vsade sliepky behali...obchod jeden miestny, ze rozlicny tovar, nic tam nebolo dostat...ked som chodila do skoly a prisli k nam deti z dediny ( do vyberovej triedy na zakladke alebo potom na gympli), tak 90% z nich malo problem.bud po case museli skoncit alebo nestihali vedomostami na nas z mesta....vzdy sa hovorilo, ze dedinske skoly su slabsie, nie je jednotkar z dediny to iste co z mesta...kamosky z dediny utekali na busy co sli raz za hodinu, do skoly casto neskroo kvoli meskaniu busu..my sme po skole sli na zmrzku, na bagetu, na kruzok..oni domov na bus a pomahat rodicom...ja som si predstavovala, ze toto nikdy nie..v zivote tak nebudem zit a ani chlapa z dediny nechcem..ze mna by ani nik na dedinu za nevestu nechcel, lebo nie som na takuto robotu, ja panska..
Ale
Ono to nie je uz take ako bolo..samozrejme su aj dnes este typicke slovenske dediny s prestarnutou generaciou, kde stoja tie 3 poschodove domy v ktorych zije dedko s babkou a vsetkych 5 deti sa odstahovalo do mesta ci do zahranicia..stale su ludia co chovaju a nevedia si prestavit mat miesto role na pozemku travnik a grilovacku...su dediny daleko, kde v zime je tazko sa dostat a kde ozaj skapal pes..ale je ich uz pomenej a myslim, ze aj na taketo miesta idu ludia zit z nejakeho dovodu -- dostarat sa o rodicov, mozno taki co chcu farmarcit a to ich naplna a tak..
Ostatne dediny sa menia..niektore rychlejsie a niektore pomalsie...zlepsuje sa infrastruktura, pribudaju obchody, dostupnost do miest...vela dedinskych skol ma lepsie vysledky v testovani ziakov ako skoly z mesta...toolko deti z dedin co poznam su sikovne, na skolach neskor v zahranici, maju dobre zamestnania...tym, ze je ina doma, internet, spojenie so svetom po kazdej stranke a ludia sa uz tiez zacinaju orientovat na relax, uzivat si oddych a ocenuju cerstvy vzduch, tak sa pohlad na dedinu meni....domy sa nestavaju pre 3 generacie, ale bungalovy, pripadne mensie domy, hadam neratam s tym, ze moje dieta ostane byvat v nasom dome...budem ho podporovat v tom aby sa osamostatnilo, slo studovat ak bude chciet, zilo kde chce...s pozemkov su zahrady s bazenmi a okrasnymi kvetmi...ludia maju po 2 auta, za kulturou do mesta nie je daleko...to je ale vseobecne samozrejme..
Vzdy si preto naozaj treba zratat vsetky plusy a minusy co komu zivot v meste ci na dedine prinesie..doba sa meni a zase videnie ako bolo co sa tyka dediny tiez uz neplati vsade..a v konecnom dosledku je to otom ako sa my k tomu sami postavime a co si vychutname....pre mna je naprriklad kvalita zivota na vidieku v podmienkach ako mame my ovela lepsia ako v meste v bytovke v centre...ale keby sme vsetci chceli byvat na dedine, tak by v mestach nik nebol 🙂 a preto je to tak ako je -- vyvazene...takze idealne by bolo nech kazdy ma to po com tuzi....a co mu vyhovuje

bonnie1
8. jún 2016

@tyelde presne ako ja. Posledny bus z mesta o pol 11 vecer kedy sa zabava rozbiehala. Preto som vdacna za mesto

tyelde
8. jún 2016

@bonnie1 pol 11 je furt lepšie ako 7 😀 to vtedy sa ešte ani len neublíži začiatok 😀

tyelde
8. jún 2016

@tyelde neblíži *facepalm*

sissy27
8. jún 2016

@alaguema neviem kde presne bývaš, ja som napísala ako to funguje v okolí BA 🙂 Samotná BA má priemer cca 30km, takže je dosť podstatné aj to, kde presne v BA robí, či hneď zkraja kade prichádza, alebo musí ísť ešte krížom cez celé mesto... žiaľ realita okolo BA je taká, že ak máš byť v práci na 8.00 hod, tak ti nestačí vyraziť o 7.00hod z domu... resp. vyrazíš o 6.30 a si okolo 7 v práci, alebo vyrazíš o 7.00 a si v práci tak 8.20... byť 15.30 doma? to nie je obvyklé vôbec o tomto čase v práci končiť (možno tak učiteľka, ktorá si ale ešte berie prácu domov alebo niekto kto robí na zmeny), nie ešte byť už aj doma 🙂

trdelnik234
8. jún 2016

@sissy27
Aj ja chcem koncit v prci tak, aby som bola doma uz o 15.30h?
Co mam robit? Odstahovat sa na dedinu?

sissy27
8. jún 2016

@trdelnik234 ja neviem, ja skôr ako 16.30 končím len výnimočne 😅

trdelnik234
8. jún 2016

@sissy27

tak ja v pondelky, stredy a stvrtky zacinam cca o 8.30h a koncim o 17.15h, doma som s malou okolo 18.00h.
Ak beriem rano malu k opatrovatelke na 8.30h, zacinam okolo 9.15h a som v office do 18.00h, domov prichadzam okolo 18.40h. Vacsina ludi je v robote minimalne do 17.30h plus dochadzanie, takze su doma okolo 19.00h

Baby vy mate jaky super zivot na SK, aspon na MK to tak vyzera. Ja sa asi budem musiet vratit na SK, aby som sa mala lepsie. Ze o 15.30h doma, jedine na part time.

trdelnik234
8. jún 2016

@sissy27

to mas super, ze aspon o 16.30

vilki
8. jún 2016

táto debata je len o tom ktorá ja spokojná v meste a ktorá na dedine.... veď každá sme iná, niektorá má rada život v meste a chce mať blízko fitko a divadlo.... niektorá má rada keď ráno kikiríka kohút.... ja som bývala 28 rokov v meste a teraz som 5 rokov na dedine a už by som do mesta bývať nešla....toto je presne to čo mám rada, čo mi vyhovuje....a každej vyhovuje niečo iné.... ide o to aby sme boli tam kde sa cítime s rodinami dobre.... 🙂

lujza123
8. jún 2016

@ewisam ja som mala tiez dlho tuto dilemu, nakoniec sme kupili minidom v okrajovej casti mesta.. teda roky rokuce to bola dedina, aj to v podstate stale je, akurát ze tu chodi kazdu polhodinu mestska doprava..ale do centra je to takých 6 km.
Ja som spokojna, je tu klud, bavi ma prplat sa v zahradke, dieta moze lietat po vonku kolko chce..
Ale uz kujeme plany, ze ked bude koncit mlada strednu skolu pôjdeme byvat kdesi na samotu, do hor...

bonnie1
8. jún 2016

@trdelnik234 tak snad je nejaky dovod preco si mimo svk.. A asi ti to vyhovuje resp mas nieco co ta drzi v zahranici.. a urcite sa najde nieco preco si aj my povieme ze wow ona ma za hranicami taky super zivot..

ettel
8. jún 2016

@katarinapekna presne takto to mám aj ja - deti vyrástli a my sa z mesta presunieme na bližšiu dedinu.

m.i.r.i
8. jún 2016

@trdelnik234 no samozrejme ze ani tu na SVK nekonci kazdy o 15:30...zalezi kde robis..
Napriklad ale na dedine v skolke -- skolka v prevadzke do 16:00 a o 15:30 tam uz niet ziadneho dietata...ja nechapacky, ze to nikto nepracuje nikde ci co? No pravda je taka, ze ano, po prve niektore mamicky nepracuju ( materska, nezamestnane), niektore pracuju na urade, na smeny niekde atd a koncia skor, ostatne deti vyzdvihuju babky, tetky na dochodku a kadekto...v meste (PO) skoro to iste..statna skolka a o 16:00 v skolke ani nohy..na pre syna chodim tak, aby som ho do 17:00 vyzdvihla a aj to skor odchadzam z prace, lebo som si to vybavila so sefom vynimocne vdaka flexibilnej praci...ale inak by som mala do 17:00 alebo 17:30 minimalne pracovat..kym by som dosla pre maleho tak je 18:00..ale bol by tam sam.....nechapem ale veru...tiez tu pomahaju kadejake babky, ale inak nechapem ako dokazu skoro vsetci rodicia vyzdvihovat deti najneskor o 16:00..
V BA - skoro nonsens..tam ked som robila tak od 9 do 18, vynimocne sa dalo od 8 do 17.....aj teraz robim pre firmu v BA, tu istu, ale uz vdaka praci z domu, flexibilite a podpore od sefa a firmy si mozem syna zaviest do skolky a ist pre neho skor..ked treba, dorobim pracu vecer..ale ti co toto nemaju umoznene,nechapem 🙂

trdelnik234
8. jún 2016

@m.i.r.i

Presne to som myslela, ze nechapem, ako si to niekto vie zaradit tak, ze chodi do roboty na full time, vsetko stihne, odrobi si svoje a je doma o 15.30h.
Ty si teraz v Presove? V akej oblasti pracujes, ze mozes pracovat vylucne z domu?

alaguema
8. jún 2016

@sissy27 my obaja podnikáme, takže tam je časová flexibilita. Doma sme o 15:30, lebo tak končí družina, krúžky, keď majú ZUŠ, je to neskôr. Robíme aj do večera, nárazovo aj do noci. Ale veľké pozitívum je, že vybehnem do lesa, do záhrady, keď si potrebujem prevetrať hlavu. Možno aj preto je pre nás dom super voľba. Máme tu aj kanceláriu a v podstate tu trávime aj veľa pracovného času. Uznávam, že ak sa niekto vráti domov o siedmej večer a predtým trčal hodinu v zápche, tak to nie je kvalita života, ktorú by som chcela.

oldman50plus
8. jún 2016

Problém je ak jeden z partnerov si ťažko vie predstaviť život v byte v meste a druhý v dome na dedine ... Práve som to mal, skončíme v dome v meste, stálo to o 60000 viac, pozemok pár kilometrov ďalej by stál o dve tretiny menej...

sense
8. jún 2016

Byvam v zahranici, byvame na d

sense
8. jún 2016

Byvame na dedine je tu skolka a skola prvy stupen...maly obchod...bus raz za hodinu a musis prestupovat aby si dosla do mesta...ja fhodim 17km a muz 15do prace, potrebujeme dve auta....napriek tomu by sim nemenila....vacsi klud ,priatelskejsi ludia a do mesta nie moc daleko...

rumcas
8. jún 2016

@sense A čo galéria ti nechýba na dedine? Kde dávaš obrazy do predaja? Dedina sa nedá porovnať z mestom.

mima4
8. jún 2016

@alaguema no do lesa moze vybehnut aj clovek z bytu 😉

mima4
8. jún 2016

@trdelnik234 vela zalezi od toho kedy v praci zacinas, my mame flexi pracovny cas, cize mozem byt v praci aj do siedmej, ale mozem zdrhnut aj o tretej 😉

salome_01
8. jún 2016

@ewisam Mne by osobne bývanie na dedine vyhovovalo bývam síce v meste ale časom uvidíme či sa nám podarí vysnívaný domček. Každopádne veľa štastia prajem v rozhodovaní 🙂

sardinka335
8. jún 2016

@ewisam ked niesi šofer tak to budeš mat naročnejšie. Neviem ako stare mas deti .....
Uz to tu povedali, kazdy si musi zvazit pre a proti. X krát sme to doma preberali ze či dom niekde...ale usudili sme ostavame v meste. Prečo? Všade sa dostanem pešo alebo MHD...ziadne ,,hodiny,, v zápchach v aute. Všetko mam po ruke - obchody, ,,babky,, pribehnu keby niečo aj pešo - zase tu by sme museli riešiť dovoz, odvoz...V lete ako tak, ale u nas chodia domov okolo 17:00 takze v zime by sme z toho domu nič nemali a muz mi tvrdí, ze kolko to tie naše deti bude bavit na zahrade??? Mozno to batola...ale tí starší furt len na bicykle....to tu mame fasa park bez aut, kde ich vypustim a neriešim.....takze ostavame v meste, zatial to ma pre nas viac vyhod to mesto ako nevyhod.

nyusika
8. jún 2016

@ewisam zalezi od toho, co si predstavujes pod pojmom dedina...

ja si neviem predstavit byvat niekde v meste. mozno v nejakej okrajovej stvrti. ale priamo v meste nie.
MHD neznasam, cize pre mne je to nulova vyhoda.

alaguema
8. jún 2016

@mima4 určite. Hocikto môže ísť do lesa kedy len chce. Ale u nás je les priamo za domom, stačí prejsť pár krokov cez dvor 🙂 A to mi vyhovuje.

salome_01
8. jún 2016

@alaguema aj ja to mám rada moja babička žije v domčeku a tiež má v okolí hneď les a je tam super bývať chodievame tam aj cez leto na návštevu a je tam vždy super akurát na klieštov si treba dať pozor.