icon

Zostať v meste, či stahovať sa na dedinu?

ewisam
8. jún 2016

Poznáte to, bývať v meste je super, človek má všetko po ruke, sadne do MHD a za chvíľu je v centre diania.... Pracovných príležitostí je rozhodne viac, občianska vybavenosť atd. Lenže pozemky neúmerne drahé...

Opak je dedina, nieje síce až taká občianska vybavenosť, ale ceny pozemkov prijateľnejšie. Pozitívum vidím aj v tom, že na dvore sa decka vyjašia, čo mi ušetrí čas behaním po ihriskách...

Zaujíma ma váš názor na vec, prípadne postrehy, ak ste niečo podobné riešili aj vy... Ďakujem 🙂

sense
8. jún 2016

@rumcas nepotrebujem galeriu do kina ja to 10min autom, fitko mam 1,5km prejdem aj peso, kupalisko s 3 bazenmi 1km a velje detske kryte ihrisko cca 800m pre pripad zleho pocasia, kusok mame rieku, les....nic mi nechyba do mesta daleko nie je a apropo do prace pridem rychlejsie ako kolega co musi ist cez cele mesto a km to ma o polovicu menej

ewisam
autor
8. jún 2016

@rumcas a pisal si predtym nieco k teme? Skor ako si sa priznal, ze si chlapec? 🙂

timea7
8. jún 2016

ešte treba pozerať aj na to, že je dedina a dedina a mesto a mesto. Je dedina niekde na kopaniciach, kde líšky dávajú dobrú noc, chodí tam len pojazdná predajňa, ale niekto takúto romantiku a klud zbožňuje a je tam šťastný,môže byť dedina neďaleko väčšieho mesta, vybavená všetkým, čo robí život pohodlnejší. Pod mestom si zvyčajne všetci predstavujú BA a nejaké väčšie mesto, kde je minimum zelene, zaprášené ulice, nemožné zaparkovať, paneláky natrieskané jeden na druhom a hodinové sa posúvanie autom cez celé mesto do práce a z práce. Ale exitujú aj menšie pekné mestečká, plné zelene, s riekou, kde je les desať minút na bicykli, do väčšieho mesta z neho nie je ďaleko, v jeho okrajových častiach sa príjemne býva aj v rodinnom dome, ak niekto nechce byt a pozemky nie sú zase horibilné. Sú tam školy, aj nejaké stredné, možnosť kultúrneho aj športového vyžitia. Za mňa tá posledná možnosť, ja už som vyskúšala okrem tých kopaníc všetky. 😉

margarita
8. jún 2016

my sme toto riesili roky rokuce, kde si nakoniec kupime nehnutelnost.
byvame v dedine, ktora je okrajovou mestskou castou Bratislavy. do centra mesta to mam mhd presne 22minut, tam ani autom nechodime, nie je tam kde parkovat pod 5 eur za hodinu 😀
zakladne veci ako skolku skolu, obchod a kostol mam 3 ulice od domu, ked potrebujem kupit nejaku drogeriu alebo oblecenie, do nakupnych centier aj tak musime s detmi autom.

ja by som nemenila, pre mna je toto ideal, ziadne hlucne ulice, smog a ziadna zelen, prave naopak, je tu klud a ticho plus som aj tak v Ba.

na lazoch alebo v nejakom satelite by mna osobne do tyzdna vystrelo 🙂 😉

bjeremiasova
8. jún 2016

@ewisam ahoj.ja som dieta z Ba co sa tam narodilo i vyradtalo atd.chvilu (cca 4 mesiace mozno 5) sme byvali na dedine ale uz nikdy viac...dedina ma sklamala...resp sme byvali v 3 dedinach...ale tak je tazsie si zvyknut si z mesta na dedina ako z dediny do mesta...si myslim.aj ked je to v podstate relativne.no ja osobne z mojich skusenosti by som na dedinu uz nikdy nesla.

minniepha
8. jún 2016

Ahoj, my premýšľame či ostať v Prahe, alebo ísť niekam tesne za hranicu mesta.. aj tak každý deň cestujeme do práce minimálne pol hodinu, tak sme si povedali, že nejakých 15 až 20 minút naviac stojí za to mať záhradku. Záleží aký by ste mali dom a záhradu, aké je spojenie MHD.. Napríklad my máme auto, aj šoférujem, ale do Prahy tak maximálne na nákup, inak nie je kde v centre parkovať. 🙂

anett9
8. jún 2016

tu to máš pekne opísané...či už satelit,alebo dedina...tiež som mala "veľké oči" kým boli deti menšie "záhradná idylka" a pod. Dnes je všetko inak,keby som mohla odísť hned teraz do mesta,okamžite idem http://www.asb.sk/blog/rodinny-dom-za-kazdu-cen...

m.i.r.i
8. jún 2016

@anett9 treba si precitat aj tie komentare pod clankom...nie je to vsetko cierno-biele..a vsetko je v ludoch...a tiez samozrejme nie je satelit to iste co dedina....a x inych veci co sa spominalo uz viac krat...kazdy si musi zvazit svoju situiaciu, ci dochadza do mesta za pracou, ci tam deti budu chodit do skolky, ci to mas vsetko v dedine, ci mas svoju zivnost ci firmu a do mesta musis raz za cas...nie kazdemu to prehodnotenie situacie vyjde spravne 😉

jeennyv
8. jún 2016

Ja som mestsky clovek byvam asi 10 min od priameho centra mesta, hlavnej ulice a polohovo to mam k obchodom a k vsetkemu blizko, aj co sa taky mhd, dostanem sa od seba do vsetkych casti mesta...cize ja to hodnotim z tohto pohladu nemenila by som, ale jasne ak byvas v istej casti mesta dalej od centra v premavke je to niekedy aj 20, 30 min a tolko uz aj trva cesta z blizsej dedinky, ale zas zohrava rolu doprava v zasade, ci ma clovek auto a je skutocne mobilny, lebo na mhd sa spolahnut neda atd...zalezi co je clovek zvyknuty, niekto nepotrebuje chodit hore dole, ale staci mu ten pocit, ze keby nieco ide o 10 min je tam, nie ako na dedine, ze ked si vecer nieco zmyslis, tak co s tym.....

trdelnik234
8. jún 2016

@mima4
Dobra pripomienka.
Aj ja mam flexibilny pracovny cas, prichod medzi 8.00 a 9.30, odchod najskor o 16.00h, povinna casova plaz od 10.00 do 12.00h a popoludni od 14.00 do 16.00h, ale aj pri najvacsej flexibilite si tych 38h 41 minut tyzdenne musim odrobit ( zvysok teda ten rozdiel medzi 35h pracovnym casom a odorbenym 38h si vyberam vo forme volna, cca 20 dni). Takze ked napriklad v pondelok vypadnem o 16.00 a prisla som do prace na 8.00h, zostava mi nadrobit v utorok ( alebo iny den) minimalne 30 minut ( prestavka na obed sa nepocita, mozem si ju ale skratit na 30 minut namiesto 1h). Takze nielenze neexistuje skoncit o 15.30h ale treba este k tomu priratat minimalne 40 minut cesty do prace ( a to som fakt ze minimum dala).

feriha01
8. jún 2016

Ahoj mi tiež práve sa stahujeme že mesta do dediny dokonca za hranice do maďarská do rodinného domu a podľa mňa pre deti je dedina ideál ked nemáš ďaleko mesto alebo obchody

trdelnik234
8. jún 2016

@feriha01

Ahoj, Madarsko je super volba. Kam presne sa stahujete?
Mozem sa opytat, ty si slovenka madarskeho povodu? Nevies mi povedat, ci sa teraz oplati kupit nehnutelnost v Madarsku?
Mozes aj do IP.

dadakraus
9. jún 2016

Ja som vyrastala na vacsej dedine, na dvore, co bolo moje najoblubenejsie miesto na svete. Socializaciu v dospievani mi zabezpecila skola, kruzky. Do mesta to bolo 30 min autobusom a kedykolvek som chcela som sadla do busu a bolo. Ziaden problem. Mala som moznost ist zit, pracovat do velkeho mesta, do zahranicia, no napriek tomu, moja dusa patri slovenskemu vidieku. Kupili sme si dom asi hodinu od mojho rodneho bydliska, niekto by povedal ze v totalnej diere, dedinka v udoli, kde je len urad, posta a jedny potraviny. Ale ten pocit, ktory tam prezivam vzdy ked pridem domov, je na nezaplatenie. Okresne mesto mame 10 min autom, do prace 20 min. Kosacky mi nevadia, psi mi nevadia, sliepky mi nevadia. Je to o tom, co clovek citi. Studovala som vo velkom meste, zivot tam somsi vyskusala a nie, nebolo to nic pre mna. Ja som spokojna velmi, moj chlap tiez, do mesta by som nikdy zit nesla. Ale ani napr do satelitu, kde dve hodiny denne stravim v aute kvoli zapcham...

clodika22
9. jún 2016

@feriha01 V dedine a v rodinnom dome je určite pre deti viacej možnosti ako v meste. Môžu sa hrať na dvore a aj ty ako matka sa nemusíš o nich až tak strachovať. Život na dediny je fajn, ja som vyrastala na dedine a moje detstvo bolo super🙂

sardinka335
9. jún 2016

@clodika22 všetko je to vec pohladu.....ja sama som z rodinneho domu a teda trčať doma ma velmi nebavilo ani na zahrade, chcela som ,,lietať po vonku,, ..Teraz mam deti vo veku okolo 10 rokov...no kolko ich ta zahrada a dvor budu bavit? Chcu sa bicyklovat, behat a byt s kamaratmi....tak tak zahrada, dvor...neviem kazdy nech si to nazve ako chce je to jedine čo tam vidim ako plus aj to skor pre male deti, velkači uz sa nudia doma na zahrade.

eeffka
9. jún 2016

@clodika22 ja osobne by som na dedine umrela nudou... :D ako na chalupu super ale potiom pekne do mesta. Skola skolka pri dome, deti samostatne chodiace, kruzky vyriesim u malej rozvozom za 10min starsia chodi sama. Ist na dedinu ak tam clovek nevyrastal je z mojho pohladu nie optimizmus ale obrovska naivita. aby bolo jasne travila som u babky cele leta na dedine, bola som tam stasta ale asi tak od 10-15 a aj to len pre to, ze hoci som tam bola priselec, mala som bratranca co tam zil a proste som sa prilepila na neho a jeho partiu. a bola ina doba... rano sa spocitali hlavy, vecer sa spocitali hlavy. Teraz... no ved vsetci vieme.
a co sa tyka zakladatelky, nema vodicak a auto? samovrazda.

zuzanadringus
9. jún 2016

Ja som ako dieta vyrastala v meste. V mojich 16tich sme sa prestahovali na dedinu a urcite by som nas5 do mesta uz byvat nesla. Byvanie v bloku je cista "kralikaren".

mima4
9. jún 2016

@trdelnik234

no napr. pri bratislavských "dedinach" ludia bezne rano do prace minimalne hodinu, z prace minimalne hodinu, cize ak robis od osmej, o 06:45 odchadzas a aj to si rada, ak ta zapcha nie je horsia a poobede, koncis 16:30 a ak prides domov o siestej, si happy

moni244
9. jún 2016

Ja by som na dedinu nesla, keby to bolo mensie mestecko, kde je vsetko, ok, inac nie, stacia mi dva tyzdne u svokry 😀 a aj ked byvam v hlavnom meste, sme na jednom s tich okrajovych sidlisk, mame tu les, kopec, cyklotrasy, je tu pekne

m.i.r.i
9. jún 2016

@eeffka ono tiez je to skreslene co pises..my na dedine mame skolu, skolku pri dome, deti same mozu chodit, na kruzok 10 minut autom, k lekarke tiez...vsetko blizko a dostupne, mesto do 10 min...zila som viac ako 30 rokov v byte v meste, na dedine som nemala ani babku a nie som naivna ani nic a zivot na dedine pokladam za ovela lepsi, kvalitnejsi a pre nas stastnejsi...paradoxne som v meste syna vozila do skolky 30 minut kazdy den, na kruzky aj dalej, sameho by som ho nepustila ani do skoly, ani na ihrisko, ani nikam, pricom na dedine moze behat nielen po nasej zahrade, ale aj po kopci, ist sam k susedom, hrat sa na ulici...cize naozaj -- su rozne skusenosti , rozne pritority a rozne dediny a mesta...
ale bez auta -- to mas pravdu, ze je tazke...ja by som to velmi zvazovala..

jana_eyre
9. jún 2016

Ja som v meste byvala 25rokov a ked sme postavili dom dlho som si zvykala, resp. Vela volneho casu som aj tak travila v hlavnom rodnom meste 🙂 mala som tam aj pracu.. Doma sme nemali dokoncenu zahradu, Len co sme isli na par prechadzok.. Az ked prisli deti vidiek som si zacala naplno uzivat, dokoncili sme si zahradu, nasla som Tu vela priatelov, obcianska vybavenost Sa zlepsila.. Do mesta by som Sa uz nechcela vratit, nas domov by som nemenila a som spokojna a akmi chyba mesto ideme s detmi na vylet.. Byvat na vidieku je vyborne, ale je dolezite mat blizko aj mesto 😁

mima4
9. jún 2016

inak, taka jedna poznamka, ale kedze som sa s tym stretla aj osobne, tak podla mna je dobre to vediet.

moze sa stat, ze dietatko nemoze navstevovat klasicku skolku a skolu a ide do specialnych zariadeni a tie su vacsinou v meste, cize aj ked clovek planoval skolku/skolu v dedine, ale nie je tam integracia takýchto deti, napr. autistov (co je velmi caste na svk), tak tiez najblizsie roky pendluje pravidelne do meste.

mima4
9. jún 2016

@jana_eyre
je super, ze sa ti paci, asi tie BA dedinka, ze? 😉
len mozno ked nastupis do prace, asi najskôr do BA a budete riesit tri deticky, mozno to uz nebude take idealne....

jana_eyre
9. jún 2016

@mima4 Nic nie je idealne, to ani nikde netvrdim.. Pisem Len co mi vyhovuje a predpokladam ze aj bude vyhovovat, do ba do prace sa aj tak moc neplanujem vratit a ak tak Len blizsie k nasej obci za mestom, mam vyhliadnutu blizku lokalitu a aj pracovne moznosti na pri ktorych by som mala stihat aj tri deti..

Vratit Sa do pracovneho zivota s troma detmi je tazke ci byvas v centre alebo za mestom, najma ak ide o bratislavu, ktora je vacsia a plna.. (pochadzam z dolnych honov, moj muz tiez a zapchy Su tam horsie ako z nasej obce a to nevravim o asocialoch ktorych je tam stale dost) Kazdy nech robi podla seba, zakladatelka Sa pyta na nazor tak ho ma aj odomna..

Mimochodom, dostat Sa od nas do centra mesta trva mhdckou max. Tristvrte hodinu, kedze mam blizko elektricky..

namornicka
9. jún 2016

@ewisam S tým vyjašením na dvore by som ťa chcela vyviesť z omylu. Deti sa vyjašia na dvore tak do veku cca 3 rokov, potom chcú ísť za kamošmi, nezvyknú tam tráviť čas iba tak v rámci súrodeneckej dvojice/trojice, iba ak je tam s nimi rodič.

mima4
9. jún 2016

@jana_eyre to bude asi chorvatsky grob 😉
bodaj by sa ti podaril job blizko dediny, len vacsina ludi je nutena robit v BA, a je mega rozdiel, ci ides z petrzky do centra do 15 minut, a ci z grobu hodinu aj viac...hlavne rano..

jana_eyre
9. jún 2016

@mima4 dobry odhad 😆 inak moj muz pracuje v centre.. Do roboty mu cesta trva 40minut.. Auto odparkuje v raci, nastupi na elinu, ktora rano chodi kazde 3minuty a vystupi pred pracou.. To uz byva ale zas o.tom, ze nie kazdy je ochotny ist mhd.. My sme s tym nikdy nemali problem aj teraz sedim v 4rke eline od doktora a idem domov 😉

Nevravim ze do.mesta by som Sa nikdy nevratila ale son bdacna za to co Sa Nam podarilo a som spokojna.. AK mi nieco nevyhovuje na dedine, tak hladam sposob ako si vyhoviet a zatial Sa Nam to vzdy Dari..

mima4
9. jún 2016

@jana_eyre jasne, je to vecou priorit a hlavne sposobu zivota, len podla mna dost vela veci sa zmeni, ked clovek pracuje. Kym je doma, je to ine.

jana_eyre
9. jún 2016

@mima4 a btw. Ked som zila v ba, nikdy mi cesta do prave netrvala kratsie ako hodinu.. Ked som zila na dolnych, pracovala som v pri poluse a tam nesiel nikdy priamy spoj.. Ked som zila vo vajnoroch, tak som racovala v petrzalke a potom na nivach.. Vsade bola cesta dlha, dlhsia ako teraz mi trva z chg.. A chodievam k Dr vzdy rano do vrakune..

jana_eyre
9. jún 2016

@mima4 moj muz pracuje 😉 a takto zijeme.uz 6rokov, nemenil by ani on..