icon

Zostať v meste, či stahovať sa na dedinu?

ewisam
8. jún 2016

Poznáte to, bývať v meste je super, človek má všetko po ruke, sadne do MHD a za chvíľu je v centre diania.... Pracovných príležitostí je rozhodne viac, občianska vybavenosť atd. Lenže pozemky neúmerne drahé...

Opak je dedina, nieje síce až taká občianska vybavenosť, ale ceny pozemkov prijateľnejšie. Pozitívum vidím aj v tom, že na dvore sa decka vyjašia, čo mi ušetrí čas behaním po ihriskách...

Zaujíma ma váš názor na vec, prípadne postrehy, ak ste niečo podobné riešili aj vy... Ďakujem 🙂

mima4
9. jún 2016

@jana_eyre ano, ale tovj muz ma postarane o deti a domacnost tebou. Ale v momente, ked bude musiet riesit aj deti, skolky, nakupy, domacnost, kedze chces ist pracovat, tak predpokladam, ze nebudes vsetko robit za neho... tak proste to bude ine.

jasne, ak ma clovek paniu v domacnosti a k detom, je to ine.

alby2014
9. jún 2016

Ono zas nie kazde mesto je Blava, napr.v Ke aj z posledneho sidliska do centra to trva ,max 25 minut, plus nie su tu rano take sialene zapchy...cize, ked sa tu odstahujes na dedinu, tak ta doba prichodu do centra sa brutal predlzi...tiez plati, ze ak niekto vozi deti do skoly na ine sidlisko, tak to ma prast ako uhod, ale, ked byvas ako ja, ze poliklinika tri kroky, 2 skolky tri kroky, 2 zakladky doslova vedla chodnika, ze dieta ani neprejde cez cestu.. tak nie je o com...

dai
9. jún 2016

@ewisam ahoj... nemam cas citat komenty... tak len kratko.
toto si musi asi kazdy vyriesit sam - daj na misku vah - neviem teraz o akom meste a dedine konkretne pises...
ja som toto riesila pred par rokmi ked moje deti boli malinke a rozhodli sme sa pre mesto - cim su vaecsie tym som stastnejsia s mojim rozhodnutim...
co ja som videla ako plus pre dedinu? ( pisem dedinu nie satelit bez chodnikov - to bol no go pre mna aj keby tam mam mega zamok ) - hlavne teda ten dom s velkym pozemkom - urcite s bazenom, vela izbami, zahradou a ihriskom... a tak nejak tam to aj koncilo🙂 zaroven to znamenalo kazdy den dochadzanie za pracou, kulturou ci vaecsimi nakupmi... ako pisem - toto som riesila este ked deti boli flexibilne casom - cize skolkary ...
Teraz mi chodi dcera uz do skoly a o 8mej tam musi byt, ja pracujem a stale chcem mat vecer aj rano cas na moje deti... Moje kamaratky zo satelitov a dedin maju sice tie domy s bazenmi ( pozemky ale nie zdaleka take velke ako sa mne pacia ) ale odchadzaju kazde rano okolo 6tej aby boli o 8mej v skole a vecer pred 19tou doma nie su, nech sa zastavia v obchode alebo na zmrzke v meste tak pridu domov a spat... ten cas rano a vecer travia v zapchach a cestou meter za minutu domov... niekolko z nich sa uz domu vzdalo a vratili sa do bytu v meste, ine trpia... Vynahradzaju si to tymi grilovackami cez vikend - realne ich ale spravia mozno tak 3-4 za rok... co sa deti tyka, su to take iste deti ako ine v tejto dobe a nemam pocit zeby vonku boli viac ako moje ( cez tyzden su urcite moje vonku viac a cez vikend sme detto stale niekde, akurat teda nie na zahrade kde sa divocia same ale su s nami niekde v lese alebo v parku ), grilovat vieme aj my na terase, detto sa mi tam zmesti maly bazenik na ochladenie v najvaecsich teplach... cesta do skoly mi trva 5 minut, zo detto... ked malinka este trochu podrastie zacne chodit do skoly sama, vyber skoly tiez nemam obmedzeny 1 skolou v dedine...
tolko teda moj postoj k veci🙂

jana_eyre
9. jún 2016

@mima4 nechapem, to ma akoze chces presvedcit ze mam skreslene videnie? Ja teba predsa neprehovaram aby si Vo vidieku videla vyhody, tak preco mam pocit ze taketo rozhovory koncia vzdy pritom ze clovek Sa ma stazovat ake je to na zle a ked Sa nestazuje tak ho proste treba k tomu nejako nasmerovat? (takychto diskusii som uz par absolvovala)

Moj syn ma 4r. Spokojne Tu zijeme o dva roky dlhsie, cize sme zazili aj cas popri praci..

Inak sme Tu zili aj pred nastahovanim Sa do domu boli sme u sestry a tam som si zvykala.. Sestra Tu napr. Zije uz 13 rokov, deti ma uz velke, skolopovinne, obaja rodicia pracuju v ba a vyhovuje im to.. Deti maju kopu kamaratov na ulici, kruzky u nas v obci a nepocula som este nikoho kto by to chcel menit, nech ma akokolvek velke deti.. Mam dokonca aj maturanta synovca, ten Tu ma partiu a je Tu spokojny.. Co je na tom take zvlastne? Ja by som proste ak mam na vyber do mesta uz nesla, ak niekto iny preferuje mesto je to jeho vec a rozhodnutie, nemam potrebu mu vymenovavat nevyhody ktore tam Su, Lebo uprimne ani mesto nie je idealne..

mima4
9. jún 2016

@jana_eyre
ano, myslim si, ze do urcitej miery mas skreslene predstavy, pretoze s troma detmi si nikdy nefungovala takym beznym zivotom pracujúcich ludi v dedine pri BA, kde 98 % rano ide do prace do BA.
Pripady, ktore opisuje @dai ja taktiez poznam mrte, tiez sme z dediny od BA, a urcity cas som fungovala v petrzke, teda byvanie a poviem ti uprimne - mega rodziel!!! podstatne viac osobného casu...

jana_eyre
9. jún 2016

@mima4 prepac ked uz sme k sebe take uprimne, ty s detmi predsa nefungujes vobec, pokial viem, tak ich este vobec nemas.. Vedela by som ti napisat x tvojich nazorov kde mas skreslene predstavy ty o detoch a zivote s nimi a predsa som nikdy nemala potrebu Ta prehovarat o tvojom skreslenom pohlade.. Idem uz domov venovat Sa detom, takze debatu na teraz koncim.. Niekedy mam fakt pocit ze druhych strasne stve ak zije spokojne tak ako chce..

mima4
9. jún 2016

@jana_eyre no mam vyskusany tento zivot a viem, ze je to zabijak uz pre cloveka bez deti, a to som nemusela riesit skolky/skoly/kruzky... + mrte skusenosti iných ludi, ktori tie deti maju a preto sa vracaju neraz do mesta...

nechapem, co sa takto srdis, ale je fakt, ze tym ze si roky doma, stracas mozno taky realny pohlad na veci

dai
9. jún 2016

@clodika22 inak ja som vyrastala v meste a moje detstvo bolo super🙂 stale vonku , v lese, bunkre, kamarati... vies... toto podla mna absolutne nesuvisi s tym ci si vyrastala v meste alebo na dedine🙂

m.i.r.i
9. jún 2016

@mima4
@jana_eyre moja sestra tiez zije pri Pezinku...a nevie si vynachvalit..su tam uz 3 roky a chodia autom aj jej muz aj ona do prace kazde rano a vracaju sa vecer a tvrdi, ze nic lepsie nemohli urobit..tiez byvali v Ruzinove 2 roky a len sa pratat prec odtial aj ked sa elektrickou do prace dalo dostat pomerne rychlo..
Neter ma 6, do skolky chodila v BA, nechceli to menit, tak ju sestra vzdy rano brala do skolky v BA a ona do prace...kedze ma tiez moznost robit z domu pomerne casto, tak vtedy ostavala doma a mala ani do skolky nesla..teraz ide do skoly v dedine, do Pezinka je to na skok..sestra ma 2-3x v tyzdni home office, ked treba marodovat tak full a svagor dochadza..a povedali tiez, ze za ten klud to stoji a dochadzenie im vobec nevadi...tak 40 minut zhruba to trva rano v spicke, par krat som s nou tiez zasla takto, ze ma zviezla do officu ked som musela pricestovat...sestra stiha ist vecer behat, stihnu ist aj vonku aj vsetko a vychutnavaju si vikend v klude, s vyhladmi na vinice..mimo bratislavskeho ruchu...ano, je mozne, ze ked bude dcerka mat 15 a pojde na strednu do BA, tak nebude nadsena z dochadzania..ktovie..niektorym to nevadi, niekto sa stazuje..ale zas smer Pezinok je dopravy dost..tiez niekedy pridu take zmeny, ze praca je odrazu niekde inde..firma sa prastahuje, alebo sa proste zmeni praca a treba dochadzat na druhy koniec Bratislavy, co velmi predlzi dochadzanie do prace...ale tak no hm..mozno to raz vyriesi ten novy obchvat co raz mozno bude 😝 Ani to planovanie sa neda robit na viac ako 10 rokov, takze niekedy je to trosku scestne rozmyslat, co budu deti hovorit alebo potrebovat o 10-15 rokov...syn nech 4 roky dochadzania na strednu vydrzi a potom co..bud VS ktovie kde alebo praca ktovie kde ..a hadam sa bude pomaly snazit osamostatnovat...tak o com..kedysi sa stavali 3 poschodove viacgeneracne domy, lebo ved deti ostanu.....planovanie na 50 rokov dopredu.. a vsetko je inak..

jana_eyre
9. jún 2016

@mima4 aha, takze AK ja napisem ze poznam.mrte skusenosti z okolia je to menej realne ako tie tvoje sprostredkovane skusenosti?

mima4
9. jún 2016

@jana_eyre ja mam vlastnu skusenost. Ale sama uvidis, ze zacnes pracovat, ake to bude.

dai
9. jún 2016

@jana_eyre ahoj... nechcem vam zasahovat do debaty... ja len - byvala som v podunajskych pri lesoparku ked som bola na materskej a bolo velmi fajn - rodinne domceky, rieka, lesopark... peklo nastalo ked som sa vratila do prace... a myslim ze o tomto mima pise - chlapovi jasne ze dochadzanie nevadi - pokial si ty doma tak su deti zabezpecene, nemusi sa nahanat, riesit... ved si ty kto toto pokryje... a ja verim ze ak sa do prace nevratis, alebo najdes nieco v grobe tak ti bude fajn aj dalej a aj ako rodina budete v pohode...
ak sa ale nebodaj vratis do prace do ba niekde do centra, nech na opacny koniec mesta( nikdy nevies kde sa tvoja firma prestahuje - ja som uz zazila stahovanie 2x nastastie vzdy dobrym smerom pre mna🙂 ) a nech tvoje deti zacnu chodit tiez do skolky a skoly do ba ( ak tu budes pracovat urcite ich nebudes davat do grobu ) tak mi ver ze to bude o hubu... a jasne ze budes chciet aby sa aj tvoj muz podielal na zivote deti a potom ani pre neho to uz nebude take easy... my pravidelne s muzom preberame kto deti zavezie a kto vyzdvihne, musis byt flexibilna - zavolaju zo skolky ze dietatu je zle - treba s nim behat ale druhe nevies vybrat lebo je v skole cize behas hore dole... ja fakt len za seba - od materskej mam 2 roky a teda nikdy by som mimo mesta neisla kedze pracu mam tu a aj deti tu... 40 minut cestovania mi pride strasne vela - to je 1.5 hodiny denne a to hovorime o idealnom cestovani ktore znamena velmi skore vstavanie pre tvojho muza... si predstav ze deti budes musiet takto budit a nie vzdy to s tymi zapchami vyjde - u nas najmenej raz za mesiac nejaky kolega nepride lebo nehoda ... radsej sa otoci a robi z domu - ale teda nasa firma to nastastie ciastocne umoznuje...

cize ja ti nepisem nic o ruzovych okuliaroch... presne to co ty popisujes si viem predstavit keby som domaca ... ( aj ked teda mne by vadil ten vyber skol kedze tam mam trosku naroky, a detto my sme spolocensky cize casto chodime do tych divadiel, do restauracii , radi si dame poharik vinka a chodime taxikmi ... dedina by bola pri takom style zivota asi tiez dost obmedzujuca... pre mamicku na materskej je ale asi velmi fajn😉 )

dai
9. jún 2016

@m.i.r.i 🙂 pre mna je vzdy usmevne ked niekto pise ze z pezinku do ba mu to trva 40 minut... ako ja verim ze o tej 6tej rano... ale v normalnom case?🙂 ako ja som musela rano nieco vybavit v senci tento tyzden - do senca mi to trvalo asi 14 minut , zo senca do centra ba o 8:30 asi 2 hodiny... na ceste boli pingnute 2 auta na nadjazde na obchvate, zapcha zacala asi niekde 5 km pred BA na dialnici... ked rano pocuvam v aute radio tak asi nie je den kedy by takato nehoda nebola hlasena... tak neviem☹ bud ti ludia poznaju nejake super cesty mimo map, alebo teda fakt vsetci chodia o 6tej rano☹

m.i.r.i
9. jún 2016

@dai no moja sestra nechodia ani jeden z nich po dialnici ale normalne cez Pezinok a Svaty Jur, Racu..lebo dialnica je to, co ty pises..od Senca... trosku sa pomota v Pezinku, chvilu v Raci..ale nie je to nijak hrozne..teda vravim, ze ona sa vobec nestazuje a ja som sla s nou par krat ked ma viezla a ano, aj sme sa posuvali chvilu, ale nic hrozne to nebolo a do tych 45 minut urcite...ale da sa este dostat do firiem pri Avione, Pri Poluse..uz tazsie k Eurovey a ked vas prestahuju na Patronku ako sa stalo s jednou nedavno, tak od Pezinka je to uz zaberak..preto vravim, ze aj to sa moze zmenit, nieco k lepsiemu, nieco k horsiemu..treba si zvazit ako -tak co nas moze cakat, ale 100% to na 20 rokov ci viac dopredu nenaplanujes..🙂

kllamarka
9. jún 2016

@dai ..uz so skusenosti, ludia zufalo chodia skor a skor...v domneni, ze sa niecomu vyhnu.
Ja zo smeru dunajska luzna..uz to bolo neznadejne o 6tej rano. Zufalci chodili domu uz o 5tej.
Ty stastnejsi, s flexibilnou pracovnou dobou, si mohli dovolit odist po 9tej, vyhnut sa tomu najhorsiemu.

dai
9. jún 2016

@m.i.r.i jasne... planovat na 20 rokov je blbost a pre mna teda aj poriadna nuda🙂 ono asi zalezi aj od psychiky ako je clovek nadstaveny - ja nejak nemusim celkovo jazdu v aute a mna tie zapchy strasne vytacaju, mojim detom v aute byva zle... ako pre mna fakt aj ta 1.5 hodina stravena cestovanim denne je strasne vela - jasne, keby sa inak nedalo tak by som s tym musela zit, ale hladala by som neustale moznost ako to zmenit... ja zas nie som tak fixovana na miesto kde byvam, domov mi vytvara moja rodina, nie byt ci dom🙂

dai
9. jún 2016

@kllamarka len potom kedy ides spat ked mas vstavat rano o 5tej? a co deti? ... :-/ ja ti neviem, mne by ten dom s bazenom za toto nestal... ale teda to som ja🙂

lubina
9. jún 2016

@ewisam ak su deti male tak je to ok. Ale ako budu deti rast, tak viac a viac casu budu predsa len travit v tom meste, kruzky, rozne zaujmove kluby, pripadne aj skola pre starsie deti ...vsetko je viac dostupne v meste, teda za mna urcie hladat moznosti byvania v meste. Najmä s oladom na to, ze deti rychlo rastu a budu viac a viac casu travit urcite v tom meste...a do prirody si m ozete odskocit kedy sa vam bude chciet 😉

denaha
9. jún 2016

Ahoj, my sa ideme sťahovať na dedinu...nechcela som ďaleko od mesta ,tak sme nasli 10km od mesta...a za rozumnu cenu pozemok...tak sa tesim..kúsok od domu máme aj mantinelové ihrisko..a za chrbtom hory 🙂

mauzi
9. jún 2016

Ja som za dedinu 🙂
Ale zase ja som v meste dlhodobo nebyvala,preto som zvyknuta na ten "nekomfortny" zivot,v ktorom dochadzam za kulturou,pracou,obcasnymi nakupmi.... 😃
Ale je to veeelmi individualne,tak rozhodnutie ostane aj tak na tebe ☺

kllamarka
9. jún 2016

@dai Ved mne ani nestal...bolo to utrpenie po materskej. Uz som spominala, ze materska ..clovek ma iny rezim nez praca+skoly. Ale to ludia zistia az za par rokov - teda hlavne ti, ktori pracuju v meste min 8 hod denne.
A tie deti za par rokov tiez, ta zahrada ich nebude bavit..budu chciet chodit za kamaratmi, kina a nie sa stretavat po zahradach doma.
Zo zaciatku som si tiez uzivala pekne tiche vyhlady s kavickou na terase a mala v kociku 🙂
Mne tiez terasa a vyhlad nerobil domov. Domov mi robi rodina a priatelia a za 2-3 roky ma prestalo bavit zakazdym dochadzat za nimi. Vnucku povarovat - dones. Chceme ist do kina - malu donest/odniest. Atd atd. Zacalo sa to kopit banalitami...ale to az casom. Zaciatky su vzdy fajn, krasne, pozitivne - resp ja osobne som sa vyslovene snazila vyhladavat tie pozitiva 🙂
Ale nechcem tu nikoho odradzat..moj scenar je taka klasika, ze rodicia v praci, zapchy atd.
Urcite su aj ine rodinne zostavy, kde to moze pekne fungovat.

m.i.r.i
9. jún 2016

@dai preto to ma kazdy inak zariadene 🙂 ako som raz spominala, keby sme vsetci byvali na dedine, tak mesta by boli len na pracu..ak naopak, tak asi by museli bytovky siahat po 40 poschodie 🙂 preto je to dobre ako je, nech sa to rozdeli aby bol kazdy spokojny..
ja si zas kludne trosku posoferujem ( aj ked mna sa to tiez netyka, lebo mam v dedine a blizkom meste vsetko blizko), ale nevadilo by mi to v principe, hlavne, ze pridem domov a mam kluuuud... my sme napriklad tiez dost vyletovi, vela chodime prec, robime program aj synovi aj nam..potreba tohto je ale vacsia ked byvame v meste, musime vypadnut z toho bytu, aj ked 3 izboveho relativne velkeho ale s pocitom sciestnenosti okola susedmi, kde si nemozes dupnut lebo sused pod tebou a zas hore od susedov krik, od dalsich klavir, vecne niekto zvoni kvoli nejakej schodzi, hluk od cesty, kadeco, kadeco..v lete strasne horuco..tak vacsinou ideme do prirody, na vylety...ked sme na dedine, ani nemas taku velku potrebu...sme radi, ked sa aj syn uci zahrat trosku aj sam a nemusi byt stale v dinoparku a akvaparku a na zamku, ale aj v jarku v gumakoch ci v lese..a mame to pri dome..je to ozaj o prioritach..poznam rodinku s 5 detmi, rodicia su lekari!, ziju na dedine, obaja maju ambulancie v meste...rozvazaju deti, maju psa, macku, skrecky, ine zvery, stihaju pracu aj cestovanie, aj staze v zahranici a vsetci su strasne stastni...maju doslova moj obdiv, ale ze do mesta byvat a s 5 detmi ani nahodou..su ludia pohodlnejsi, nechu sa starat o nic, su zas taki co ich to naplna..a nejake cestovanie nevadi..ale tak najlepsie je ak si kazdy zvazi..ono je to taka tema ako tie o tom kolko mam mat deti, ci je lepsie jedno ci 5..a ake vekove rozdiely a podobne..to je tak strasne individualne ako sa kto citi, aka je povaha, ake ma skusenosti z vlastneho detstva, ze to vsetko ovlyvni..a tu pri tejto teme tiez...

denaha
9. jún 2016

A ešte dodam že celý život žijem v meste doposiaľ.Robotu si budem hladat v meste a aj deti škôlka škola v meste..

jana_eyre
9. jún 2016

@mima4 takze este raz moja skusenost zivota na dedine bez deti je menej ako Ta tvoja, tak isto ako je menej ked mam sprostredkovane ine skusenosti okolia ako ty?

m.i.r.i
9. jún 2016

na odlahcenie, ale k teme....prave mi udrelo do oci na FB:

dai
9. jún 2016

@m.i.r.i iste... kazdy si musi najst to svoje...ono podla mna ta debata je vlastne aj tak bezpredmetna lebo do nej projektujeme len svoju skusenost - ja casto citam o byvani v byte - napr. aj ten tvoj prispevok, moja skusenost je ale uplne ina🙂 byvam pri parku, pri hradzi, ziadne prestroje ked chceme ist von, vo velkom byte so super izolaciou, s priatelskymi susedmi s ktorymi zijeme dost komunitne ( tento piatok tiez ideme na navstevu k jednym ...) , byty su tu velke, asi az obrovske na sr pomery, velke terasy, nic nepocujem od susedov, necakam na vytahy, v dome su parkovacie miesta etc. ... cize asi moj pohlad na byvanie v byte bude tiez diametralne odlisny od pohladu niekoho kto byva v malickom bytiku v panelaku s neprisposobivymi susedmi uprostred panelovej dzungle /// detto ked niekto byva v krasnom domceku uprostred tichej dedinky s mestom za rohom bez zapch tiez bude pisat inak ako niekto kto byva v satelite stravi cele dni v aute a dom si vlastne absolutne neuzije len sa nahana...
cize keby chceme realne poradit autorke tak by sme museli poznat jej konkretnu situaciu lebo inak len generalizujeme a skatulkujeme s projekciou vlastnej skusenosti🙂

ckatka
9. jún 2016

@ewisam zalezi ake je to mesto a aka je to dedina...

napr porovnavat zivot v Bratislave s Vinosadmi, vs. Prievidza - Cigel... je blbost 🙂

Ja som zila tam aj tam, v roznych typoch miest a v roznych typoch dedin... a zalezi, ci si optimista alebo pesimista, a ako dokazes vyuzit veci vo svoj prospech. Mne sa paci byvat v malom mestecku nedaleho velkeho mesta, za predpokladu dobrej dostupnosti a aspon jednych potravin otvorenych dlhsie ako do 4 a aspon 1 lekar v mestecku.

dai
9. jún 2016

@m.i.r.i okretm toho posledneho bodu ten fc prispevok uplne koresponduje s mojou skusenostou z dediny z detstva u mojej babky😀 my sme si tam zial nechodili odpocinut ale makat - babka mala obrovsku zahradu a pole, kazdy vikend sme boli zapriahnuti😀

timea7
9. jún 2016

@m.i.r.i perfektné!!!!!

stardust
9. jún 2016

@ewisam zavisi od toho, kde ste s manzelom vyrastali...ak ste panelakove tipy, velmi tazko si budete zvykat na zivot na dedine a naopak.

@dai minule som sa pobavila, aku rozdielnu terminologiu pouzivam ja, co som vyrastala na kraji mesta v rodinnom dome s velkou zahradou a kamarat z panelaku. Povedala som mu, ze pojdeme na zahradku a kym ja som myslela pod touto hlaskou, ze pojdeme pracovat, on si myslel, ze sa pojdeme na nu len pozriet a popripade nieco pogrilovat 😀