Aké je aktuálne vekové rozpätie krstenia detí?
Ake stare deti sa teraz davaju krstit? Aky je teraz trend?
Slovo zvyk má v tomto prípade asi rovnaký význam a hodilo by sa viac.
U nás by sa malo v 6t, ale nie je to pravidlo.
@thereisabear vdaka ti
Dnesny trend je nekrstit čo raz viac, a nechat sa slobodne rozhodnúť človeka vo vyššom veku nech si spraví ci chce či nie
Slovicko trend evokuje, ze teraz sa nosia biele tricka, tak budem aj ja nosit biele tricka. Teraz krstia vacsinou 6 mesacne deti, tak aj ja dam pokrstit 6 mesacne. Ak si hlboko veriaca a aktivna krestanka, tak chces mat dieta pokrstene co najskor bez ohladu na "trend". Okolnosti (napr. choroba) mozu krst posunut. Ak ma byt krst z dovodu, lebo sa patri, lebo babka chce, tak sa kldune riadte "trendom". Ale trend teda do viery nepatri. Viera je nieco velmi osobne a nie podliehajuce "trendom".
Milá autorka, ak chces krstiť dieťa, tak určite si veriaca a máš nejaké hodnoty. Prosím ťa, prestaň prskať na všetky strany, nenazývaj ostatné ženy farizejkami (asi ani nevieš, čo to znamená), ale skús komunikovať s kľudom, pokojom a láskavosťou. Ani sa nečudujem, prečo veriacich nazývajú zatrpknutými a zkostnatelými ľuďmi.
A je jedno kedy dieťa dáš pokrstiť. Urob to vtedy, keď sa krst a všetko s ním spokojné budeš cítiť.
@zuzanaete trend do viery patri - uz si len zober architektonicke styly. Nikto dnes nebude stavat kostol v style baroko. Ale to nesuvisi s krstom.
@patus_2 Blvosti tu zacali pisat tie farizejky.
Prvú som krstila keď mala 4 mesiace a druhu 3 mesiace ale mala len týždeň do 4 mesiacov čiže skoro tak isto 😀 a krst trval trištvrte hodiny vážne aj pred šiestimi rokmi aj teraz v januári a krstili sme v gréckokatolíckej cirkvy 🙏
@paty277 s omsou ci po omsi?
Krstit sa v dospelosti, ked to clovek SAM CHCE.
To je asi na rodičoch, my sme obe deti krstili keď mali asi 2 mesiace, poznám však ľudí čo krstili aj ako ročného či dvoj dokonca trojročné deti, čiže je to na rodičoch
Bez, čisto len krst
To nie je trend, to je prijatie sviatosti krstu a obyčajne dávajú krstiť niekoľko mesiacov po narodení, my sme syna dali pokrstiť 4 mesačného, lebo sa narodil koncom januára a chceli sme počkať, kým bude teplejšie a nebudú všeliaké virózy.
Nechápem prečo anonym?
A inak aj teraz ti, ktorým ide o vieru krstia v šestonedelí. Ak ti o vieru nejde, načo krstiť?
Ak ti to pomoze, ja som prvu dceru krstila ako 9 mesacnu, krst sme spojili so svadbou, bez omse. Druhu dceru ked mala 6 mesiacov, tam uz to bolo po omsi, krstilo sa hromadne viac deti. Pribuzni, najma moja babka mala reci, ze tak neskoro, ale na to som si uz zvykla 🤭
Nekrstit vobec preco by som ja mala rozhodnut ake nabozenstvo vieru chce moje dieta? Nech sa rozhodne same ked bude starsie
Slovickarenie bokom, trend (zvyk, úzus, obycaj...) je krstiť asi 2-3 mes deti, kedysi pred rokmi sa vraj krstili úplne malé babatka, aj mladsie ako 2 tyzdnove. Takže rozumiem čo myslíš 🙂 dokonca si vsimam v mojom okolí, že často už krstia deti aj neskôr, staršie ako polrocne. V tomto je myslím jedno, či evanjelici či katolíci. Ale môže sa to lisit regionalne, niekde sa necaka s krstom dlhšie ako 3mes, mám aj takých v rodine 🙂
@miriamzba dakujem

@zuzanockamt ano, moze byt slovo zvyk