icon

Aké pečivko a koláčiky pečiete na Vianoce?

kopeccc
25. nov 2017

Podelíte sa ?

traktor
26. nov 2017

pomarančové kolieska - 200 g hl. múky, 80 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 2 PL nastúhanej pomarančovej kôry, štipka soli, 4 žĺtky, 120 g masla

POSTUP PRÍPRAVY

Z múky, cukru, soli, pomarančovej kôry, žĺtkov a masla vypracujeme hladké cesto, z ktorého tvarujeme asi 40 ks guličiek /veľkosti vlašského orecha/. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Do každej guľky vtlačíme prstom jamku, do ktorej dáme trochu džemu. Pečieme asi 15 min pri teplote 190 stupňov. Guľôčky sa počas pečenia rozlejú na kolieska.

mircalla
26. nov 2017

@misinka0611 Tiez by som si myslela, ze by to malo byt kazdemu jedno. Ale zjavne nie je, kazde ma kazdu chvilu niekto oznaci a ma potrebu riesit ako teraz opat ty. Preto stale dookola vysvetlujem, ale je to zbytocne.

Takze staci ma neoznacovat. Ze je to pre mna strata casu, to neznamana aj pre teba. Ak ste to niektore zobrali osobne, tak to ma mrzi. Podla mna kazdy robi, co ho bavi a travi cas, tym, co ho bavi. Nie kazdy sme rovnaky. Nemam nic preto peceniu kolacov. Akurat sa v tom ja sama nevyzivam

traktor
26. nov 2017

rumove mesiace na mensi plech -5 zltka vymiesami s 5 polievkovym lyzicami praskoveho cukru, pridame 250 g tuk / palmarin, hera, smetol...../, vymiesame, pridame 1 a pol polievkovych lyzic kakao, 100-150 g orechov , 5 pol. lyzic polohrubej muky 1 prasok do peciva a nakoniec vmiesame 5 bielok / vyslahany sneh/..dame na mastny papier alebo alobal a pecieme na 180 stupnov.poleva - tak asi 1 deci rumu zmiesame s praskovym cukrom..cukor pridavame tolko , pokial hmota nie je akoby biela a nie je ani velmi husta a ani riedka..tak aby sa dala vyliat na kolac..tuto polevu vylejeme este na horuci kolac a nechame chvilku vychladnut a môzme vykrajovat mesiaciky..okrajkov je minimum..vyjde kopu mesiacikov a hlavne..je to velmi chutny kolacik ... / rum sa da nahradit aj citronovou stavou/

traktor
26. nov 2017

cookies-125g maslo /alebo hera,palmarin../,200g práškový cukor, 1 vajce,220g polohrubej múky,2 lyžice kakaa,prášok do pečiva,1/2 čajovej lyžičky sódy + cca 150 x mix / je o uz a kazdom, ja som dala na kusky nakrajanu varovu cokoladu, nakrajane hrozienka, mandle, orechy..co sa mi skratka zvysilo z pecenia/..vsetky suroviny si spolu zmiesame ,okrem toho 150 g mixu.ten dame az uplne nakoniec a zlahka ho zamiesame do cesta.. lyžicou naberame kôpky a dame na plech / ja davam na mastny papier/. tak od seba a pecieme na 180 stupnov

traktor
26. nov 2017

krekry- 250 g polohrubá múka,1 čl mleta červena paprika,1 čl soli,štipku mlete čierne korenie,150 g masla /hera, palmarin../,125 g tvrdeho syra / nastruhat/,1 žltok, 3 čl citron.štavy ..vsetko spolu zmiesame, /ja som vymiesala rukami, môze aj mixerom/..vyvalkame na hrubsie/kuk foto ako asi, nezväcsia svoj objem/, dame na plech na papier ,potrieme ich bielkom a posypeme /ja som davala mletu cervenu papriku, sezam, mak, rascu a pizza korenie/ a dame upiect o vyhriatej rury na 200 stupnov na ca 10 minut

traktor
26. nov 2017

venceky -CESTO: 2dcl vody, stipka soli, 70g palmarin, 120g pol.muka a 3 vajicka. KREM: 2,5dcl mlieko, 75g krys.cukor, 1/2 vanilkovy cukor, zltko, 50g pol.muka, 100 g palmarin....CESTO: Do hrnca dame varit vodu, sol a palmarin. Ked zacne vriet a palmarin sa rozpusti, tak pridame muku a vymiesame pokial sa cesto nespoji. Nechame vychladnut a po jednom pridavame vajicka a z mixerom vymixujeme. Cesto naplnime do vrecuska a tvarujeme venceky na plech s papierom na pecenie. 2 vrstvy tocime na seba. Peciemi vo vyhriatej rure 200°C - 27min. Venceky dost narastu, tak ich treba davat trosku dalej od seba 🙂

PLNKA: Dame si do hrnca varit mlieko, cukor kryst. aj vanilkovy a zltko. Ked zacne vriet pridame muku a velmi rychlo miesame aby nam nevznikli hrudky. Vznikne nam husta kasa, ktoru nechame vychladit a potom spojime s tukom a s mixerom vymiesame.

Ked venceky trosku vychladnu, tak ich napoly prerezeme a naplnime plnkou na to mozme nastriekat slahacku a pocukrovat praskovym cukrom.

traktor
26. nov 2017

grilazky - 1Hera, 200 g kryštálového cukru, 200 g orechov ,/ 100 g som zomlela a 100 g rozdrvila /, 1 salko.najprv som zomlela polovicu orechov a polovicu rozdrvila tľčikom na mäso.Z cukru urobíme karamel.Pridáme rozpustenú Heru , to bublat, netreba sa zlaknut, je to ok.pridame salko a miesame,miesame,ono sa to spoji..pridame orechy a miesame, kym nezacne hustnut..Ešte teplé to treba natrieť na tortové oblátky.Na 24 hod. zaťažíme plechom , kde rozlozime napr. muku /tak aby zataz bola do 2kg/, na druhy den,olejeme cokoladou / nemusime/ a krajame

traktor
26. nov 2017

linecke - 375 g polohruba muka, 250g smetol / palmarin, hera, lacny tuk lidl, tesco..../, 125 g praskovy cukor, 1 zltok, 1 vanilka... urobit cesto, vyvalkat , vykrojit , dat na plech a upiect na 180 stupnov, ...plnit lekvarom, nutelou, orechovou plnkou...

traktor
26. nov 2017

vanilkove rozky -30dkg hl.múky obyčajnej,25 dkg masla / alebo heru, palmarin../,10 dkg mleté orechy, 10 dkg práškový cukor a 1 žltko.Vytvarujeme rožky a pečieme pri teplote 180°C cca 12minút...Ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre zmiešaným s praš.cukrom.

traktor
26. nov 2017

kokosove gulky - 1 balik velky detskych piskot pomelies na mlynceku, pridas 10 dkg kokos, 3 lyzice kakao a premiesas, do hrnca si das asi 2 deci vody, 4 polievkove lyzice praskovy cukor, 1 vanilku a asi 5 dkg masla/ to len tak od oka/, uvedies do varu, miesas a ked sa maslo rozpusti, odstavis, nalejes na piskoty , poriadne premiesas a tvarujes gulky, ktore obalis v kokose, mletom orechu, cokolade..do stredu môzes dat oriesok, zele cukrik, banan, ceresnu..ale aj nic..ak nemas piskoty , môzes dat ak mas zvysny tortovy korpus, len ho rozmrvis a ostatok podla receptu..medove platy-tiez rozmrvit..alebo ked mas okrajky kolacov aj tie môzes pouzit..ak sa ti cesto bude zdat malo stavnate / ale nezvykne, kludne este zohrej vodu s troskou masla a dolej/..je to jednoduche a u nas to deti velmi lubia..ak robis pre dospelych môzes pridat rum..ja som tu do tychto dala aj do cesta kyslejsi lekvar..cize da sa experimentovat ako len kto chce

traktor
26. nov 2017

kavove zrna -8 dkg cukru, 12 dkg pomlete piškoty, 8 dkg maslo / klasika maslo alebo hera, palmarin, .../, 2 lyžice kakao, 1 lyžica instantná káva, 4 lyžice mleté orechy, 2 lyžice rumu. Čokoláda na poliatie.

Všetko spolu zmiešame , tvarujeme zrna, do stredu urobime ciarku / ja som pouzila slamku na pitie/ a celé polejeme čokoládou.

traktor
26. nov 2017

gulky marlenka -medove platy / bud kupit, ja som upiekla/ som nastruhala, nieco dala do sacku a kladivkom potrepala, nech su aj väcsie kusky / alebo dat do mixera a rozsekat/, pridala som 100 g maslo/ bud klasika maslo, ale môze aj palmarin, heru./ , 2 lyzice med a 1 uvarne salko ...vsetko spolu zamiesat a tvarovat gulky, obalit v orechu / do sacku som dala vlašske a lieskove orechy a kladivkom potrepala..ale môze byt aj mlety orech../ alebo obalit v medovom plate, ktory sa nastruha

kopeccc
autor
26. nov 2017

Waaau ! Ďakujem za úžasne recepty ,ste skvele dámy ! 😘

mirage
26. nov 2017

@mircalla pozri, ja mam dve prace, 2 deti, fakt mam toho vela. A takto pred Vianocami este viac. Napeciem, lebo ma to bavi, patri to k tradicii. ty nepecies, lebo Ta to nebavi. Kupis si hotove. A co? Kazdej vyhovuje nieco ine. Len nerozumiem tvojmu podrazdeniu. Taky samonasieraci typ.

mircalla
26. nov 2017

@mirage Myslim si, vzhladom k tomu, ze tu dostavam odkazy typu nebudes mat na stole ziadne medovniky, napecie ti cudzia zenska, nemas v tejto diskusii co robit, kedze nevies piect som este dost pokojna. Teraz ta este viac sokujem - nie som veriaca, takze tradicie a Vianoce - az tak to neprezivam ....takze opat dalsi dovod do mna rypat.

hettinka
26. nov 2017

mna pečenie tiež extra nebaví, ale ak treba upečiem niečo ... už je to taká pohodička, spravím cesto a deti si už s ním poradia 🙂
Pečieme doma hlavne preto, že používam výlučne maslo a kvalitné suroviny ... d nejakej cukrárky nechcem, bohvie čo za náhrady tam použijú, aby zarobili. A ešte aj tá vôňa, ktorá v byte už akosi zostane ...

Okrem overenej klasiky ako vanilkové rožky, griláž, linecké pečiem aj americké crincles podľa tohto receptu http://ywettrecepty.blogspot.sk/2014/02/kokosov... a aj čokoládové http://ywettrecepty.blogspot.sk/2014/02/chocola...

tento rok rozmýšľam nad cupcakes ... a vždy pečiem aj vianočne ozdobenú tortu

zlotazla
26. nov 2017

Pecieme malo lebo potom to len posuvame po susedoch nech sa toho zbavime.linecke, jablkova strudla a kokosove kocky tot vsio 🙂

terka1607
26. nov 2017

@kopeccc Tu je recept, je to ale kalorická bomba 😀 Keď tak sa dá nahradiť časť tatraniek obyčajnou suchou oblátkou.

2 ks čokotatranky
2 ks lieskovo orieškových tatraniek, alebo môže byť aj lina
1 kelímok nutella, tá klasická veľkosť, teraz neviem koľko gramov má
Posekané lieskové orechy na posypanie
Čokoláda na polevu

Nastrúhaš tatranky, pridáš nutellu a všetko poriadne premiešaš, môžeš dať pomleté orechy aj do hmoty, no ja som nedávala, lebo som dala Linu a v tej sú kúsky orechov. Dáš do chladničky, aby zmes poriadne stuhla. Potom lyžičkou tvaruješ gulôčky, zmes sa strašne topí, tak musíš rýchlo spracovať hmotu. Hotové guličky daj do chladničky a nachystaj si čokoládu, v ktorej sa guličky budú máčať. Každú guličku namoč do čokolády a hneď posyp orechmi, najlepšie sú nahrubo nasekané lieskové.

hettinka
26. nov 2017

@traktor super recepty - ale odporúčam žiadna hera, Palmarin, a takéto náhrady je to hnus.
Len maslo používam aj do grilaze a všade. Tento rok to bude drahšie pečenie, ale radšej menej a kvalitne.

terka1607
26. nov 2017

@haslerka31 Už som ho pridala 🙂

terka1607
26. nov 2017

@solene Nech sa páči, sú fakt výborné.

natalo
26. nov 2017

Spaldove medovníčky, linecké a ešte jedny, ale to ešte neviem aké 🙂

kopeccc
autor
26. nov 2017

@terka1607 ďakujem krásne ,mne treba pribrať !

kopeccc
autor
26. nov 2017

@traktor ako dlho variť šálku prosím ?

kopeccc
autor
26. nov 2017

@traktor oprava ....salko ako dlho varis prosím ?

jajka257
26. nov 2017

Super receptiky. Urcite tu nakuknem pri peceni. 😀

jajka257
26. nov 2017

@traktor nemas nahodou aj super recept na medove rezy?dakujem.

lavieenrose
26. nov 2017

@kopeccc mozes uz kupit karamelove alebo obycajne varis vo vode 2 hodiny

kopeccc
autor
26. nov 2017

@lavieenrose juuuj , ďakujem krásne

traktor
26. nov 2017

@hettinka ja pouzivam tiez vsade maslo...ale..kedze peciem vela a posuvam recepty, tak casta otazka je, môzem nahradit maslo niecim inym?..preto to tam v recepte pisem 🙂