icon

Aké vecné dary sa dávajú dnes pri sobáši?

13. aug 2025

Ahojte, prosím, aké vecné dary sa dávajú dnes pri sobáši okrem peňazí? Ďakujem

Strana
z2
babushkaem
13. aug 2025

ja som sa vydavala v maji a veru, nic nam uz nechba, takze iba peniaze. vsetko mame, takze ideal sa opytat asi nevesty, lebo nech sa nekupi nejaka zbytocnost. a od kamosky som dostala privesok na pandoru

nafka0483
13. aug 2025

V podstate akekolvek ak si to nevesta a zenich praju. Treba sa ich opytat, ja mam skusenost ze 99% uz malo domacnost zariadenu, takze sme davali peniaze.

zuzinka888
13. aug 2025

Myslim, ze len to co si praju. A vacsinou si praju peniaze. Dnes uz idu do manzelstva ludia v neskorsom veku- casto uz aj spolu byvaju- takze maju zariadene- a netreba im hrnce, ci paplony.....

januska12323
13. aug 2025

Dary sa nedávajú ak priamo niečo nepýtajú.

really8
13. aug 2025

@anonym_autor ziadne sa nedavaju ak ti konkretne nepovedia. Rovnako zabudni na blbosti typu svadobny album, zvoncek pre novomanzelov alebo dosticka na krajanie s versom a podobne serepeticky.

sajmonka_1216
13. aug 2025

Súhlasím s babami.. každý má svoj vkus a zbytočne dáš peniaze na niečo, čo sa im páčiť nebude, čo nebudú využívať a bude to len zavadziať.. mám tak šálky a koreničky, ktoré sú už rok na vintede...
Peniaze sú istota a kúpia si čo chcú

saxana000
13. aug 2025

Ak ides od zaciatku na hostinu tak budu najvhodnejsie peniaze.. nam z celodennych hosti nedal dar nikto vsetci len obalky.ale vecerny gratulanti kamarati kolegovia spoluhraci z futbalu nam niektori dary priniesli. Dostali sme sadu tanierov vazu aj svadobny fotoalbum. Album som vyuzila vazu mam tiez doteraz a rovnako taniere pouzivame.ale asi by ma nepotesilo dostat tie albumy tri.peniaze su istota a mladi uz ich pouziju na co budu chciet.

anonym_822d7d
13. aug 2025
@zuzinka888

Myslim, ze len to co si praju. A vacsinou si praju peniaze. Dnes uz idu do manzelstva ludia v neskorsom veku- casto uz aj spolu byvaju- takze maju zariadene- a netreba im hrnce, ci paplony.....

@zuzinka888 presne, kedysi sa brali pred spoločným bývaním a bol iba jeden typ toastovača, 1 typ hrncov, 1 typ paplónov. Dnes už majú často svoju domácnosť a keby aj nie, ťažko sa trafiť do vkusu.

rachel36a
13. aug 2025

My sme chceli peniaze, iba moja kamarátka a muzova krstná trvali na tom, že chcú kúpiť dar. Tak kostnej som povedala sadu hrncov ( treba love nám nove) a kamarátka obraz co sa mi páčil už dlhsie

anonym_942744
13. aug 2025
@januska12323

Dary sa nedávajú ak priamo niečo nepýtajú.

@januska12323 ale podaktorí to ešte stále nepochopili, ja som takto dostala dve kryštálove vázy, mechanickú kuchynskú váhu, 2sady koreničiek, odštavovač citrusov (mám alergiu na ne) mixér a gýčovú sošku.

sisska96
13. aug 2025

Aj ja som dostala nejaké zbytočné veci. A pomaly som darovala ďalej :D Aspoň som ušetrila na darčekoch

zuzanka.zuzu
13. aug 2025

ak chceš darovať napríklad koreničky, tak sadu ti rada predám 😂 a lapače prachu rada aj darujem 🙈

kiki68
13. aug 2025

Ja som davala kusok umenia, moze dat niekto pekny a zaroven investicny kusok. Ale toto zalezi ze co chcu a aky typ ludi to je

lucpro1
13. aug 2025

pokial vyslovene mladomanzelia nechcu nejake veci dary, ze by mali zoznam alebo co, tak by som ani nespekulovala davat nejaky vecny dar. peniaze sa proste vyuziju. aj ked je to mozno take neosobnejsie, ale isto to kazdy viacej oceni.

anonym_1f831f
13. aug 2025

len ak chces nasrat nevestu...

jaskolka
13. aug 2025

Ak vyslovene si pár niečo želá,ale inak nič. To už nie ako v minulosti,že sa nosili krabice na svadbu a potom pár mal 4 sady tanierov,tri mixéry a 10 obliečok. 🙈

lenkakravcova
13. aug 2025

@anonym_autor my sme dostali príbor od jedných. Z hmotných darov to bolo asi naj. Lebo aj praktické to bolo a bol to taký ten kvalitný príbor. Používame ho už 7 rokov a je ako nový.

matkahelka
13. aug 2025

Vo vseobecnosti ziadne. dnes mladi byvaju spolu davno pred svadbou a maju aj hrnce, aj pohare, aj lapace prachu podla svojho gusta. radsej dat menej penazi, ako kupit nejaku koninu, ktoru nevyuziju a bude stat roky v skrini. moja suseda sa vydavala pred 22 rokmi, dostala 3 rychlovarne kanvice, tento rok na jar konecne vytiahla tu poslednu tretiu a vobec nefungovala, tak ju vyhodila. a to zijeme v rodinnych domoch s velkym podkrovim, neviem si predstavit, ze niekto zijuci v 2-izbaku by toto uskladnoval. ak chces silou-mocou kupovat vecny dar, opytaj sa mladych, co potrebuju. ak odpovedia nic, znamena to, ze chcu peniaze.

zuzuliatko18
13. aug 2025

Ak poznas vkus mladomanzelov, viem si predstavit poukaz na FOTO na platne (napr. Si mozu dat spravit z nejakej svadobnej fotky), pripadne poukaz na nejaku veceru, degistaciu, zazitok. Hmotne veci Len ak maju nejake vybrane. Ja som napr. Mala zoznam par veci, ktore som chcela, posiela son ho kamoskam, ktore nechceli davat peniazky.

anonym_a6a9e9
13. aug 2025
@anonym_942744

@januska12323 ale podaktorí to ešte stále nepochopili, ja som takto dostala dve kryštálove vázy, mechanickú kuchynskú váhu, 2sady koreničiek, odštavovač citrusov (mám alergiu na ne) mixér a gýčovú sošku.

@anonym_942744 to si mala ešte fajn, môj brat dostal 3 rovnaké obedové súpravy. Jedna je ešte stále zabalená u nás na povale

januska12323
13. aug 2025
@anonym_942744

@anonym_942744 aspoň máš čo predávať 😁

prasiatko30
13. aug 2025

U nas je jedna taka super vecicka “svadobny zoznam” v jednom z najrozsirennejsich nakupnych centier v krajine - mladomanzelia vyberu zoznam toho co chcu aby im ludia darovali, alebo aby prispeli penaznym darom. Takto mladomanzelia nedostanu 30kavovarov a 40 gycovych sosiek ale nieco co naozaj potrebuju a chcu. 😂😂

titla
13. aug 2025

Ja vzdy davam peniaze, jediny raz som kupila svadobny dar - kuchynsky robot - pre moju sestru, lebo mi explicitne povedala, ze toto chce ako svadobny dar.
Inak ja som dostala krystalovu vazu (ta sa mi paci), album (stale prazdy aj po 7 rokoch), eroticku manzelsku hru (nedavno sme ju vyhodili) a kamosi sa poskladali a namiesto kvetov (nechcela som) nam kupili poukaz na vikendovy wellness pobyt (to potesilo).

mameha7
13. aug 2025

@anonym_autor Ja som dala tento dáždnik pre dvoch, srdiečka sa zafarbia, keď naň zaprší. Zvnútra som na konštrukciu uviazala šnúrky a na ne som pripevnila peniaze. Keď sa dáždnik rozovrel, vypadli na vás peniaze na šnúrke. K tomu som dala gratulačnú kartu s vlastnou básničkou,, Láska je dáždnik,,. 😃

bludna
13. aug 2025

Mimo penazi za najvhodnejsie povazujem asi umenie. Ale zalezi od prijimajucich. Viem si predstavit ludi, ktorych by nepotesilo 😀

osky
13. aug 2025

Dnes je taka doba,ze kazdy si najradsej vsetko kupi sam.
Mas moznosti na vyber,kazdy ma iny vkus,ine zaluby.
To nie je ako kedxsi,ked sa rychlo kupovalo,co sa zohnalo a kazdy sa tesil,ze to vobec zohnal.
Dostali sme velky kavovar,sice super masinka,ale ja som take hebedo v kuchyni nechcela.
Napriek tomu sme ho tam mali a pouzivali,lebo ked darca prisiel vzy sa pozeral kde kavovar je ..
Uprimne,ked sa pokazil,bola som stastna,ze ho mozeme vyhodit,ani som netuzila ho skusat opravit..
Dostala som obraz,netusila som,kde ho dat..dala som ho na chodbu a dotycna to ofrflala,preco je na chodbe,pri tom ja by som si ho najradsej nedala nikde...
Dostali sme zelene krasne pohare..ja ale zelenu doslova neznasam...co s nimi...
Darovala som ich kamoske ktora zelenu zboznuje...

A takychto darov mame este aj dnes doma...pod postelou alebo na polici...nepouzite..

Takze bud sa spytaj na uplne konkretnu vec,alebo teda peniaze.
Urcite nic podla svojho gusta.

osky
13. aug 2025
@bludna

Mimo penazi za najvhodnejsie povazujem asi umenie. Ale zalezi od prijimajucich. Viem si predstavit ludi, ktorych by nepotesilo 😀

@bludna
Umenie je velmi osobna zalezitost.
Takze toto isto nie.
Ako si zariadim svoj byt,rozhodujem ja.
A ty kuois drahy obraz,sochu....
A nwbudes ju u mna vidiet.asi sa nepotesis ..

really8
13. aug 2025
@mameha7

@anonym_autor Ja som dala tento dáždnik pre dvoch, srdiečka sa zafarbia, keď naň zaprší. Zvnútra som na konštrukciu uviazala šnúrky a na ne som pripevnila peniaze. Keď sa dáždnik rozovrel, vypadli na vás peniaze na šnúrke. K tomu som dala gratulačnú kartu s vlastnou básničkou,, Láska je dáždnik,,. 😃

@mameha7 och moj boze. Laska je dazdnik🤦‍♀️

mameha7
13. aug 2025
@really8

@mameha7 och moj boze. Laska je dazdnik🤦‍♀️

@really8 náhodou pekné to bolo, báseň je reálne prevzatá z jednej básnickej zbierky, ktorú som trochu upravila, aby bola personalizovaná a adresnejšia a preložila som ju do slovenčiny 😃 Peniaze sa dajú dať aj kreativnejsie, ako iba v nudnej obálke.

really8
13. aug 2025
@mameha7

@really8 náhodou pekné to bolo, báseň je reálne prevzatá z jednej básnickej zbierky, ktorú som trochu upravila, aby bola personalizovaná a adresnejšia a preložila som ju do slovenčiny 😃 Peniaze sa dajú dať aj kreativnejsie, ako iba v nudnej obálke.

@mameha7 no, akoze k comu mi bude srdieckovy dazdnik? Presne o tychto gycovych lapacoch hovorime. Basen je ok. Myslim ze si sa viac z toho tesila ako mladomanzelia takze ti to nebudem kazit.
Ja som za obalku, ktoru potom vyhodim do papiera. Naozaj nikto nepotrebuje spomienkove predmety zo svadby

Strana
z2