Ako je to s financovaním koláčov na svadbe?
Ahojte dievčatá,ženy. Potrebujem si dať poradiť. Ako je to s financovaním koláčov na svadbe? Resp.platí to nevesta a jej rodičia, alebo nevestina rodina svojej rodine a ženíchova rodina jeho rodine? Alebo ako? 🙂 idem sa vydávať až o rok, koláče sme ešte neriešili a samozrejme, ze by som si v tomto dala poradiť od kamarátok/sesterníc,ale ide o to,že som sa dozvedela,že svokra hovorila,ako sa teší, keď nám bude piecť koláče na svadbu a tak... ja mám v hlave jasno,že koláče sa budú dávať piecť pekárke, teda že nebudeme piecť doma. Nakoľko sa vydávam krátko po štátniciach a toto nedám. Svokrine sestry sú pekárky a keď sa vydávali priateľove sesternice, vždy sa pieklo doma týždeň pred svadbou a ona asi "ráta" s tým,že to bude aj teraz. Avšak ja mám iné predstavy. Preto sa pýtam, môže mi ona povedať,že koláče nezaplatí, keď si ich vedia napiecť sami? Samozrejme,že všetko je o komunikácii, svokra je dobrá žena, ale chcem si dať najprv poradiť a ísť na túto tému sebavedomo. Ďakujem.
Keď ide o väčšie množstvo radšej by som to dala niekomu piecť 😀 bola som na jednej svadbe kde piekli týždeň pred svadbou doma, lebo veď ušetria a na stole boli tie koláče divné už na pohľad, potom ich radšej upratali do chladničiek 😀 v nedeľu večer už tie čo sme dostali na výslužku leteli do koša lebo boli plesnivé 😂😂😂😂
Aaale veď nech si svokra pečie koláče, tebe môže byť jedno z akého zdroja ich bude mať. Koláče si platí každá strana zvlášť. Čiže svokra pre ich rodinu a tvoja mama pre vašu rodinu. Koláče nemusia byť od tej istej cukrárky, svokra si môže napiecť a vy si objednáte u cukrárky.
Zákusky platia naši akurát ich dnes ideme objednávať 🙂
Ja by som určite doma nepiekla, stačí keď pečiem par druhov na Vianoce a to dávam ešte na balkón, keď je chladno, neviem si predstaviť kde by som tie týždňové koláče akože uskladnila! Bratranec keď sa ženil, tiež piekli doma a tie koláče, no neviem, proste aj keď to krajas ručne, tak ten koláč vyzerá inak ako ked ho kraja stroj a aj chuťovo boli cítiť ze ich mali isto niekde v garáži alebo kde! My sme objednali a aj svokra v cukrárskej dielni, z mužovej strany bolo cca 40 ľudí, z mojej len nejakých 20, potom v restike sa dalo na jednu stranu naše na druhú stranu ich a čašníci vedeli odkiaľ majú brat!
A ešte k tomu ten bordel doma, no isto nie
U nás to bolo presne takto. Moja babka aj manželova babka - stará škola, urazili sa, keď sme chceli objednať. Potom Rodičia uzavreli kompromis aj s babami a nami. Každá babka niečo napiekla a my sme objednali len polovicu z plánovaného množstva. Nakoniec tie domáce sa pominali, tie chutili všetkým, cukrárske stali ešte mesiace v mrazaku 🤭
Sorry, ale jest 7-10 dnove kolace musia byt mnamka.
Inak podla mňa, čo sa týka usetrenia, že si napecu doma, koľko asi ušetria? Veď nakúpiť suroviny, plus co sa minie energia voda...aký to má význam? Bordel všade, pratat to potom, a akože aj krájať to chcú ručne?
Ok, dakedy sa to robilo, lebo neboli také možnosti, ale teraz? Načo sa s tým vôbec trápiť doma? Nehovorím o tom, že minimálne týždeň predtým treba začať a takú týždennu koláčovu gebuzinu postavím na svadobný stôl? Ci ešte na balím do vysluzky? 🙈🙈🙈
no ja som asi mentalne inde, ale rozratavat kolace, resp este lepsie - delit ze tieto su na nevestine stoly a tieto na zenichove, tak to mi pride uplne .. ani neviem ake. a autorke - ved sa opytaj, kolko chce svokra piect, dohodni sa s nou, ake a povedz, ze tolko a tolko takych a takych este objednas. a ak teda ide o naklady - tak vsetko cakum prask - pekara aj svokrine suroviny zratat a vydelit poctom hosti - lebo vydelovat, ze samrole len zenichovi a laskonky len neveste jetrapas jak brno.
Ahoj u nás je zvykom že každá strana si zabezpečuje sama pre svoju rodinu a v sále sa dávajú dokopy, aspoň my sme mali tak..sestra s muzom mali svadbu v sále kde aj pečú kolace takže sa objednávali tam pre obe rodiny spolu, len potom to delenie mojim tvojim, kto ma koľko rodiny, do krabíc atď bolo to ťažšie pre svadobné mamky 😃 teraz sa ženil brat a švagrinina rodina má zvyk piect doma, takže jej strana na môj veľký obdiv piekli týždeň pred svadbou doma, naša strana objednávala u cukrárky, kazdy si vybavil svoju rodinu čo sa týka "výslužky" a do sály doniesla každá rodina rovnaký počet koláčov ktoré sa dávali na stôl.
Na to su nejake pravidla, ze kto plati kolace? 🙂 ved tvoja svadba, ked si chces kupit, tak si ich zabezpec. Jasne, ze ti moze povedat, ze ti ich nezaplati (alebo aj nic zo svadby).
My sme od rodičov na svadbu nepýtali, hradili sme si všetko sami. Takze sa nám nikto do ničoho ani nestaral.
Mne príde celkom trapas, ze na svadbe, kde majú byt dvaja oficiálne jedno telo sa ide na stoloch deliť - ženíchova strana hostí a nevestinca strana hostí. A každý stôl ma úplne niečo iné, akoby ženích a nevesta boli 2 samostatne jednotky a nie pár.
Napisala by som len kratku spravu, ze neprideme (aby zase nemali zbytocne volne miesta pri stole ked uz sestra vybavila).. a ze verim, ze sa jedneho dna dozviem cim som jej tak ublizila.. uz to bude dalej len na nej..
@elizabet173
Veď toto, ušetriť s dá na iných veciach, ale svadobne koláče?
Akože nejedná sa o svadbu, ale kamarátka ide robiť svojej mamine oslavu 70. Keďže v dedine som tá ktorá "dobre pečie" poprosila ma či by som upiekla tortu a koláče pre cca 40 ľudí.
Niesom cukrárka, ale mam k tomu vzťah 🤷♀️
Možno sa skus dohodnúť so svokrou že keď jej to teda urobí radosť, tak nech napečie, ale koláče ktoré si prajete vy ?
Normálne, ako keby objednávaš od cukrarky. Ty budeš mať radosť že máš koláče po akých ti srdiečko túži a svokra bude spokojná že môže napiecť. Možno to pre kľud v rodine bude to najlepšie.
Aj keď je to stará téma, možno si už dávno vydatá 😁
My sme napríklad robili svojpomocne všetko. Vyslovene sme povedali, že nechceme svadobné dary (už sme dávno bývali spolu a mali sme všetko) a ani peniaze (nechcem pôsobiť namyslene, len by nám bolo blbé zobrať peniaze, keď vieme, že sme v lepšej finančnej situácii). Takže sme všetko všetko riešili aj platili sami, od hostí sa čakalo iba jedno, prísť a zabaviť sa do rána. Dokonca som "posledným mohykánom" ráno o štvrtej robila praženicu v kuchyni v škole, kde sme mali jedáleň+dvor na svadbu 😂
Bože, mňa až striasa pri takýchto témach. Som neskutočne rada, že sme si s manželom všetko platili sami a nič sme nevydelovali na moja strana/ jeho strana, moje koláče/ jeho koláče, moje alko a nealko/ jeho alko a nealko. Bŕŕŕ.

My sme všetko riešili spolu, nedelili sme to na strany. Koláče som dosť riešila lebo som na ne náročná ale nasli (zenich a nevesta) sme si milú šikovnú pekarku.. asi k tomu nejaké tradície sú lebo aj moji rodicia mi nanutili na to dáke peniaze, svokra nám dala veľký dar takže nebolo to špecificky len na koláče. Viem ešte ze je tradícia ze hostia nosia torty, to som každému vysvetlila ze netreba, koláčov bude veľa ale jednej tete to nedalo a napiekla aj domáce ale takú svoju špecialitu - to sme normálne zaradili medzi ostatné. Mrzelo ma ze ma s tým starosti ale ona sa z toho tešila tak už som to nechala tak..hlavne mali sme to dopredu odkomunikovane takže to bolo ok