icon

Ako riešiť nežiaduce gratulácie od svokrovcov?

4. sep 2025

Baby, ako by ste riesili tuto situaciu? Nemam rada ked mi niekto blahozela na sviatky a robi z toho teatro. Doma sme si vzdy iba zagratulovali, dali darceky a bolo. Manzel to vnima rovnako lebo ani on nema rad robit nejake halo, lenze svokrovci su pravy opak. Uz davnejsie som im hovorila ze nemam rada gratulacie a bolo mi povedane ze mam smolu lebo v ich rodine to miluju, proste totalny ignor. Za posledne roky mi aj tak podarovali same hluposti, ako pouzite veci z domu, veci na ktore som alergicka, listky na operetu so svokrou pritom vie ze nemam rada tieto kulturne veci ale kupila mi to aby "ma zlomila" atd...samozrejme vacsinu z nich som ani nevyuzila za co sa tiez nahnevali...momentalne su uz starsi a viac imobilnejsi tak nas zavolali k sebe na kavu lebo mi chcu gratulovat k sviatku pritom mi presne urcili den kedy mam prijst...mne uz je toto strasne proti srsti dievcata, ja nedokazem pochopit preco ludia nedokazu pochopit ze kazdy nema rad taketo caviky...rovnako ked som sa ich aj po minule roky snazila nejak pohostit, kupit tortu, kolace, vzdy vraj take nejedli alebo im bolo z toho zle...manzel sa im uz snazil dohovorit ale aj k nemu sa vlastne apravaju rovnako a totalne ho nerespektuju, debilne dary dostava aj on...

really8
4. sep 2025
@malinka_00

nastaviť si vlastne hranice je v poriadku aj v rámci rodiny. Robiť radosť inym a nie sebe nie je ok.

@malinka_00 robit radost inym nie je ok?

sissy27
4. sep 2025
@anonym_autor

@sissy27 urcite zo mna neodpadne ale nerozumiem tomu preco ma nie je mozne respektovat...vsak uz aj male deti ucime ze ak ti je nieco neprijemne, nemas to rad, povedz to...ja som aj povedala a aj tak som ignorovana

@anonym_autor v niečom ustúpiš ty, v niečom oni. Napr. ty zatneš zuby a prežiješ jednu alebo dve gratulácie za rok, a oni sa budú musieť preniesť cez to, že ty im nezagratuluješ k ich sviatku alebo že nebudeš vypekať extra tortu ale bude na stole niečo a oni si dajú alebo nedajú.
A nebuď zbytočne patetická, že život je veľmi krátky na to, aby si ho žila tak ako ti povie niekto iný - celá tá gratulačná ceremónia nemusí trvať viac ako pol hodinu. Len ty zbytočne plytváš časom a energiou na to, aby si okolo toho mindžovala, to ti skracuje život, nie gratulácie.

autor
4. sep 2025
@really8

@anonym_autor ale ty nemas ustupovat vo svetkom. Ty nemas zit zivot niekoho ineho. Ale toto je pre mna banalita. Ja osobne som stastna aj ked su stastni ludia okolo mna. A asi by sa mi dobre nezilo keby som si vsetko vydupala podla seba, vsetci by skakali ako piskam a pri tom by to znamenalo ze moji blizky nie su stastni. Snad na treti raz pochopis

@really8 prepac ale to nedava ziaden zmysel...mam byt stastna ze mi podarovala svokra jedlo na ktore mam smrtelnu alergiu lebo ju to urobila stastnou? Akoze hlava mi to neberie...mozem sa pretvrovat ako doposial ale nevidim v tom zmysel...

autor
4. sep 2025
@sissy27

@anonym_autor v niečom ustúpiš ty, v niečom oni. Napr. ty zatneš zuby a prežiješ jednu alebo dve gratulácie za rok, a oni sa budú musieť preniesť cez to, že ty im nezagratuluješ k ich sviatku alebo že nebudeš vypekať extra tortu ale bude na stole niečo a oni si dajú alebo nedajú.
A nebuď zbytočne patetická, že život je veľmi krátky na to, aby si ho žila tak ako ti povie niekto iný - celá tá gratulačná ceremónia nemusí trvať viac ako pol hodinu. Len ty zbytočne plytváš časom a energiou na to, aby si okolo toho mindžovala, to ti skracuje život, nie gratulácie.

@sissy27 ach si velmi mimo...ja to pretrpim, prezijem ako xy rokov ale nic to nemeni na tom ze mam na to nejaky nazor...a ja vazne nic neriesim, to muzovi rodicia su tym absolutne posadnuti

autor
4. sep 2025
@sissy27

@sissy27 a neviem ci si nedobre citala ale oni ustupovat v nicom nebudu...proste vsetko musi byt tak ako oni povedia

anonym_5ae828
4. sep 2025
@nyusika

@anonym_5ae828 cize so svojimi rodicmi a surodencami oslavujes, s rodicmi svojho muza nie ?
a muz teda oslavuje so svojmi rodicmi a s tvojimi nie ?

@nyusika oni celkovo neoslavujú, nemajú to vo zvyku.

really8
4. sep 2025
@anonym_autor

@really8 prepac ale to nedava ziaden zmysel...mam byt stastna ze mi podarovala svokra jedlo na ktore mam smrtelnu alergiu lebo ju to urobila stastnou? Akoze hlava mi to neberie...mozem sa pretvrovat ako doposial ale nevidim v tom zmysel...

@anonym_autor dava to zmysel len asi nie si schopna rozmyslat o tom co ti hovorim trochu hlbsie. Nemas byt stastna, proste to prejdi. Bez toho aby si sa rozculovala alebo aby si to musela tri tyzdne riesit alebo vypisovat na fore. Hovoris ako si za sebou stojis ale posobis velmi nevyrovnane. A ked uz sa tu niekto pokusil vytahovat na mna traumy (nehovorim ze ty) skus sa zamysliet nad sebou ci prave ty nemas nejaku nevyliecenu ked ti to oslavovanie je take neprijemne.

sissy27
4. sep 2025
@anonym_autor

@sissy27 a neviem ci si nedobre citala ale oni ustupovat v nicom nebudu...proste vsetko musi byt tak ako oni povedia

@anonym_autor pozri, dáš na stôl tortu akú uznáš za vhodné (kľudne aj žiadnu) a oni nemajú inú možnosť ako sa s tým zmieriť. Môžu si dať alebo nedať, je to ich voľba, a že frflú? No nech, robíš presne to isté, už hodinu a pol 😀 Takže tu si si vydupala svoje a oni sa prispôsobili.
Všetko je len v tvojej hlave. Sú situácie, ktoré nie je v tvojich silách zmeniť alebo ovplyvniť, ale môžeš si vybrať, ako sa k nim postavíš. Ty si si vybrala niečo na úrovni dvojročného decka, čo sa hádže o zem. Nikto na svete nemá ten luxus, aby robil len to, čo mu je príjemné a čo mu vyhovuje a čo je podľa jeho predstáv, každý z nás sa musí niečomu alebo niekomu prispôsobiť. Preto chodíme do práce a dodržujeme nariadenia zamestnávateľa, preto nám vodičák dajú na základe úspešných testov, preto v obchode musíme platiť, preto robíme milión vecí. Lebo sa prispôsobujeme.

autor
4. sep 2025
@really8

@anonym_autor dava to zmysel len asi nie si schopna rozmyslat o tom co ti hovorim trochu hlbsie. Nemas byt stastna, proste to prejdi. Bez toho aby si sa rozculovala alebo aby si to musela tri tyzdne riesit alebo vypisovat na fore. Hovoris ako si za sebou stojis ale posobis velmi nevyrovnane. A ked uz sa tu niekto pokusil vytahovat na mna traumy (nehovorim ze ty) skus sa zamysliet nad sebou ci prave ty nemas nejaku nevyliecenu ked ti to oslavovanie je take neprijemne.

@really8 no zmysel to ma mozno pre teba ale nie pre mna...toto tvoje apravanie je podobne svokrinmu...ma to zmysel pre teba, tak to musi mat aj pre mna...no len niektori ludia takto nefunguju...a to ze mam nejaku traunu iba preto ze nemam nieco rada je scestne...velmi scestne...cize ak clovek nema nieco rad,prakticky cokolvek co ma rad niekto iny, ma sa zamysliet ci nema traumu😅😅😅😅😅

nyusika
4. sep 2025
@malinka_00

nastaviť si vlastne hranice je v poriadku aj v rámci rodiny. Robiť radosť inym a nie sebe nie je ok.

@malinka_00 naozaj myslis vazne, ze robit radost inym nie je v poriadku ?
tak to je mi ta velmi luto....

nyusika
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ty - sebec, nebudes stastna, ked niekomu spravis radost.
mne by potesilo, ze som niekomu spravila radost. dokonca ma to tesi viac, ako ked spravia radost mne.

autor
4. sep 2025
@nyusika

@malinka_00 naozaj myslis vazne, ze robit radost inym nie je v poriadku ?
tak to je mi ta velmi luto....

@nyusika ja by som mozno reagovala ze urcute to ok je, ale nema to teba robit nestastnou...fakt si zober moj priklad...aku radost mam z toho ze dostavam veci ma ktore mam smrtelnu alergiu a som cele 2 hodiny nutena ich zjest lebo je to len v mojej hlave a mam doslova prikazane dni kedy sa mi bude gratulovat lebo niekto chce byt stastny? Robi mi to len problemy aj v osobnom aj v pracovnom zivote lebo som sa fakt xy rokov snazila urobit svokru stastnou....

autor
4. sep 2025
@nyusika

@anonym_autor ty - sebec, nebudes stastna, ked niekomu spravis radost.
mne by potesilo, ze som niekomu spravila radost. dokonca ma to tesi viac, ako ked spravia radost mne.

@nyusika ja skor lutujem teba ze prakticky nemas asi ani vlastny nazor a robis stastnych druhych, to je velmi nizka sebahodnota

alenka58
4. sep 2025

ja tiež nemám rada oslavy, svadby a pod. tú svoju som pretrpela, chcela som len o dvoch svedkoch, ale keďže mladí v rodine sa veľmi tešili že sa mienim vydávať tak som im nechcela kaziť radosť, že vraj svadba bola úžasná ale pre mňa nie, oslavy spájame do jednej raz polročne takže nám tí čo chcú telef zablahoželajú a my ich pozveme raz na jar a raz na jeseň všetko sa odohráva na záhrade, takto sme to zaviedli a každý si zvykol

nyusika
4. sep 2025
@anonym_autor

@nyusika ja by som mozno reagovala ze urcute to ok je, ale nema to teba robit nestastnou...fakt si zober moj priklad...aku radost mam z toho ze dostavam veci ma ktore mam smrtelnu alergiu a som cele 2 hodiny nutena ich zjest lebo je to len v mojej hlave a mam doslova prikazane dni kedy sa mi bude gratulovat lebo niekto chce byt stastny? Robi mi to len problemy aj v osobnom aj v pracovnom zivote lebo som sa fakt xy rokov snazila urobit svokru stastnou....

@anonym_autor pokial si sebec a mas pocit, ze svet sa toci okole teba, tak ta taketo dary naozaj mozu zarmutit., priam sposobit vanzu tramu 😀
ja to poslem dalej, neikto sa tomu urcite potesi a mam po starosti.
tesim sa, ze som stravila cas s rodinou, ktora si dakla namahu gratulovat mi k sviatku.

pokial mame katastrofalne vztahy, nebudu si robit starost ani oni, ani ja.

vybavene.

really8
4. sep 2025
@anonym_autor

@really8 no zmysel to ma mozno pre teba ale nie pre mna...toto tvoje apravanie je podobne svokrinmu...ma to zmysel pre teba, tak to musi mat aj pre mna...no len niektori ludia takto nefunguju...a to ze mam nejaku traunu iba preto ze nemam nieco rada je scestne...velmi scestne...cize ak clovek nema nieco rad,prakticky cokolvek co ma rad niekto iny, ma sa zamysliet ci nema traumu😅😅😅😅😅

@anonym_autor no mne tu bolo napisane tiez ze mam traumu lebo sa nechcem objimat. Ale ako citam tvoje reakcie tak uz sa viac namahat nebudem. Zi si teda nadalej tento svoj neustupcivy zivot kde si len ty na piedestali. Uplne vidiet ako si zijes stastne a v mieri. S vlastnym nazorom. Preto je tu tato tema.
P.s. Deti snad nemas

nyusika
4. sep 2025
@anonym_autor

@nyusika ja skor lutujem teba ze prakticky nemas asi ani vlastny nazor a robis stastnych druhych, to je velmi nizka sebahodnota

@anonym_autor hej hej, uz som taka...kedze ma bavi robit radost inym, nemam vlastny nazor a sebauctu.

ale vies co ?
aspon nie som chudobna chudera, co jej jedinou zabavou su anonymne diskusie na koniku.

n3la
4. sep 2025

Trochu nerozumiem, napísala si, že nemáš rada teatro tak som čakala, že svokrovci robia pre teba oslavy o 50 ľudí, švédske stoly, dj a neviem čo, ale prísť na kávu zagratulovať a prijať nie úplne vhodný dar predsa nie je teatro.

autor
4. sep 2025
@nyusika

@anonym_autor hej hej, uz som taka...kedze ma bavi robit radost inym, nemam vlastny nazor a sebauctu.

ale vies co ?
aspon nie som chudobna chudera, co jej jedinou zabavou su anonymne diskusie na koniku.

@nyusika chudobna chudera? Ty poznas moje majetkove pomery?😅😅😅😅😅

autor
4. sep 2025
@really8

@anonym_autor no mne tu bolo napisane tiez ze mam traumu lebo sa nechcem objimat. Ale ako citam tvoje reakcie tak uz sa viac namahat nebudem. Zi si teda nadalej tento svoj neustupcivy zivot kde si len ty na piedestali. Uplne vidiet ako si zijes stastne a v mieri. S vlastnym nazorom. Preto je tu tato tema.
P.s. Deti snad nemas

@nyusika
@really8 ja len dufam ze ty nemas deti lebo ak ich vychovavas rovnakym stylom ako tu pises tak sa vobec nedivim ze vacsina zien drzi cely zivot hubu a krok lebo vsak treba urobit inych stastnych

really8
4. sep 2025
@anonym_autor

@nyusika
@really8 ja len dufam ze ty nemas deti lebo ak ich vychovavas rovnakym stylom ako tu pises tak sa vobec nedivim ze vacsina zien drzi cely zivot hubu a krok lebo vsak treba urobit inych stastnych

@anonym_autor tak teraz si sa predviedla...

Praveze mam preto viem co je to ustupok

autor
4. sep 2025
@really8

@anonym_autor tak teraz si sa predviedla...

Praveze mam preto viem co je to ustupok

@really8 no o nic menej ako ty...ty si zacala s detmi...cize co??? Aj pri tebe som mala byt ticho a pritakavat len co hovoris???😅😅😅😅😅 si smiesna

gejb
4. sep 2025
@anonym_autor

@nyusika

@anonym_autor píšeš ze aj vy si v rodine gratulujete, dáte darček. V čom je svokrina gratulácia ina, že to považuješ za teatro? Ja si to úplne neviem predstaviť, preto sa pýtam.
Ale aj v každej normálne rodine sa chodí gratulovať vtedy, keď sa obe strany dohodnú. Nie ze to niekto dostane príkazom. To som ešte nezažila, a určite by som prišla len vtedy keď by mi to vyhovovalo. Ak už vtedy niečo mam tak bohužiaľ...prídeme inokedy.

autor
4. sep 2025
@gejb

@anonym_autor píšeš ze aj vy si v rodine gratulujete, dáte darček. V čom je svokrina gratulácia ina, že to považuješ za teatro? Ja si to úplne neviem predstaviť, preto sa pýtam.
Ale aj v každej normálne rodine sa chodí gratulovať vtedy, keď sa obe strany dohodnú. Nie ze to niekto dostane príkazom. To som ešte nezažila, a určite by som prišla len vtedy keď by mi to vyhovovalo. Ak už vtedy niečo mam tak bohužiaľ...prídeme inokedy.

@gejb no v prvom rade je to ine v tom ze doma dostavam fakt veci ktore pouzivam alebo aj nic, lebo aj to je lepsie ked niekomu lem potrasies rukou a myslis to uprimne...u svokry, ako som pisala, dostavam veci na ktore mam smrtelnu alergiu a pocas celej navstevy chce aby som z toho ochutnala, kozmetiku na ktoru som tiez alergicka, stale sa pyta ci som.ju pouzila, ked poviem ze nie lebo som al2rgicka, ohovara ma po dedine ze som nevdacna, opotrebovane kuchynske veci, jedlo po zaruke....a teatro je to tiez v tom ze ona urcuje kedy sa mi bude gratulovat, ak to tak nie je, stale vola muzovi ze preco neprideme vtedy atd ze ona uz je pripravena...dokaze ro riesit aj cele tyzdne...ked som ich ja zavolala k nam tak povedala ze vtedy nemoze atd, pritom je na dochodku...ja som pre pokoj v rodine si menila zmeny len aby som jej vyhovela...ale uz ma to fakt nebavi...toto neustale prisposobovanie sa a pretvarovanie...jwdnoducho ona je taky vykvet a z jej strany nie je ziaden respekt ani ku mne ani k ziadnym inym ludom...

januska12323
4. sep 2025
@anonym_autor

@gejb no v prvom rade je to ine v tom ze doma dostavam fakt veci ktore pouzivam alebo aj nic, lebo aj to je lepsie ked niekomu lem potrasies rukou a myslis to uprimne...u svokry, ako som pisala, dostavam veci na ktore mam smrtelnu alergiu a pocas celej navstevy chce aby som z toho ochutnala, kozmetiku na ktoru som tiez alergicka, stale sa pyta ci som.ju pouzila, ked poviem ze nie lebo som al2rgicka, ohovara ma po dedine ze som nevdacna, opotrebovane kuchynske veci, jedlo po zaruke....a teatro je to tiez v tom ze ona urcuje kedy sa mi bude gratulovat, ak to tak nie je, stale vola muzovi ze preco neprideme vtedy atd ze ona uz je pripravena...dokaze ro riesit aj cele tyzdne...ked som ich ja zavolala k nam tak povedala ze vtedy nemoze atd, pritom je na dochodku...ja som pre pokoj v rodine si menila zmeny len aby som jej vyhovela...ale uz ma to fakt nebavi...toto neustale prisposobovanie sa a pretvarovanie...jwdnoducho ona je taky vykvet a z jej strany nie je ziaden respekt ani ku mne ani k ziadnym inym ludom...

@anonym_autor toto celé je o svokre nie o oslave narodenín ale to dobre vieš. Išla by som tam kedy uznám za vhodné, prežila pár minút, darček, ktorý nevyužijem rovno nechala u nich respektíve vyhodila do koša a spokojne išla domov. Keď ma chce ohovárať aspoň jej dám dobrý dôvod.

gejb
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
Podľa toho čo píšeš jej to robí radosť kupovať naprieky. Čím viac odmietas tým viac sa teší ze ma príležitosť do teba zaparat. Prijmi to s radosťou a ju smiech prejde...
Napíšem ako by som to riešila ja.
Prišla by som na kávu po vzájomnej dohode keď by sa to hodilo mne. Neviem co ti dáva ale dajme tomu ak sú v tom oriešky tak by som poďakovala a zbalila s tým, že "joj veľmi pekne vám ďakujem, otvorime/ochutname to doma. Doma si to najlepsie vychutnam. Ak by ma nútila to nakrajat/otvoriť tak by som s usmevom" jaj chcete ochutnať? Samozrejme ponúknite sa, ja si dám až doma" ak by ma isla dirigovat, tak by stacil jeden pohlad na mojho muza a on uz by ju upratal.
Kozmetiku by som vyhodila/darovala a povedala ze " jasne je super, používam ju. Kupujte aj nabudúce.."..uvidíš ze viac ti ju už nekúpi

anonym_1a52ab
4. sep 2025
@really8

@malinka_00 robit radost inym nie je ok?

@really8 Zjavne mas problem s chapanim. Islo o to, robit radost inym na ukor seba.. V preklade, nechat sa manipulovat..

really8
4. sep 2025
@anonym_1a52ab

@really8 Zjavne mas problem s chapanim. Islo o to, robit radost inym na ukor seba.. V preklade, nechat sa manipulovat..

@anonym_1a52ab v zasade si inak popisala princip rodicovstva😂

abbey1
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ja ti gratulujem k nesmrteľnosti. Keď dokážeš 2 hodiny jest niečo, na čo máš smrteľnú alergiu a prežiť, to je fakt svetový unikát.

autor
4. sep 2025
@abbey1

@anonym_autor Ja ti gratulujem k nesmrteľnosti. Keď dokážeš 2 hodiny jest niečo, na čo máš smrteľnú alergiu a prežiť, to je fakt svetový unikát.

@abbey1 mozno som sa zle vyjadrila...samozrejme ze to nejem kedze mam alergiu ale 2 hodiny pocas navstevy pocuvam ze si to mam dat lebo alergiu urcite nemam