Ako ušetriť na svadbe?
Máte nejaké typy ako ušetriť na svadbe ? Ja si napr saty požičiam z požičovne, topanky som si objednala z internetu, popolnocne saty si kúpim kľudne aj z bazáru. Oblečiem si ich predsa možno na 4 hodiny.. kameramana Nechcem, pretože povedzme si na rovinu, kto by pozeral tie dlhé videa zo svadby. Fotografa mat budem. Na jedle sa veľmi ušetriť nedá a Nechcem aby hostia boli hladný. Alkohol a nealko môžeme mať svoje. Mate ešte nejaké typy ako ušetriť? Ja by som napr nedávala nič na stoly ako darček pre hostí. Tie blbosti ako magnetky, kľúčenky, otvaraky na fľaše a podobne drobnosti mi prídu ako vyhodené peniaze. A dávali ste vyslúžky ? Ja neviem prečo je u nás na východe normálne nabaliť ľudí ešte s plnou krabicou koláčov a fľašou pálenky. Samozrejme , že ich treba pohostit , ale ved povedzme si na rovinu koľko taka svadba stojí. Myslíte, že sa to vráti prostredníctvom finančných darov ?
Mi sme sa vzali o dvoch svedkoch a nič nám neušlo...peniažky sme minuli na iné veci, potrebnejšie ...a šťastní sme stále rovnako, ak nie viac... predtým mal muž obrovskú svadbu so sto ľuďmi a za chvíľu sa rozviedli...hlavne, že kopec peňazí za svadbu vyhodili 🥴🤔
Na šatách usetris, keď kúpiš z bazáru. U nás pýtajú za požičanie 500e,kúpila som za 40
U nás bola o pastelky s našim menom a dátumom (drevené)bitka🙈🙈🙈
My svadbu ešte len ideme mať a šetrím tak že šaty som si tiež našla na bazári, výzdobu si idem robiť sama a tiež veľa veci na výzdobu som kúpila z druhej ruky
Kamoška mala veľmi skromnú svadbu .
Šaty - požičovňa , obyčajné
Kapela - za to peniaze dala
Fotograf bol , kameraman nie .
Alkohol nemali drahý a bolo ho celkom málo ( za mňa super)
Priestor - veľmi skromný
Výzdoba - minimálna ,z papiera , spolu s pozvánkami ju vyrábala nevesta s rodinou
Jedlo - inak to bolo asi najlepšie svadobné čo som jedla , mali polievku , večeru jednu a švédske stoly - nič extra, naozaj bežné , ani nie veľa , ale ostalo aj na druhý deň , som dojedala 🙂
Koláče robila celá rodina
Darčeky po redovom boli mini fľaštička pre chlapov a pre ženy koláčik labuť , už nič viac
Koláče sme všetci dostali , bolo ich menej , ale boli naozaj dobré
Dojmy - bolo mi to jedno , ostatným tiež , no samozrejme sme vedeli , že rozpočet mala veľmi skromný
Výslužka sa dáva všade a je to poďakovanie hosťom.
My sme si výzdobu na autá aj do sály robili sami, kvety sme kúpili v lidli- boli to béžové gerbery. Kyticu som mala z kvetinárstva.
Vysluzky by som ja davala, lebo u nas na svadbach sa kolace takmer nejedia, maximalne deti si daju. Ked je dobre jedlo, tak kolace sa do malokoho edte zmestia. Takze na tackach byvaju kolace symbolicky a kazdy sa tesi, ze si da kolace co dostane vo vysluzke. Kolace sa pojedli na svadbach, kde bolo malo jedla alebo bolo zle 😀 .
@sheila121 myslim, ze pleties hrusky s jablkami, vysluzky su slovensky dedinsky vymysel…ked uz sa nevesty tak radi inspiruju zahranicim tak tam taketo nieco nie je…uprimne mna by obtazovalo dostat krabicu s odstatymi kolacmi, ako na co to je dobre?detto rovnaky nazor mam na slovenske vianocne suche kolace
Ja som mala šaty z Číny za 100+ krajčírka 30. Manžel oblek detto Čína za 50. Žiadne zákusky ani svadobná torta. Ako vyslúžila bola fľaša domáceho z našej úrody s etiketou doma robenou. Výzdobu na stoly zabezpečila restika aj keď sme nežiadali. Ale teda nemali sme klasickú hostinu. Mali sme.rezervovanú "restiku" s bowlingom, šípkami, biliardom, ... 30.hosti a suma do 1000 eur spolu so všetkým vrátane šiat, fotografa....
Na vyzdobe sa da usetrit tak, ze napr. ozdoby na stol objednas z Aliexpressu a vyzdobu si robis sama. Na jednej svadbe v horucom lete mali dámy na stole prichystane vejare z Aliexpressu - velmi prakticke. Raz som videla, ze si buduci manzelia spravili webovu stranku pre svadobcanov s programom svadby a bolo tam napisane, ze si nezelaju materialne dary, ale iba obalku s peniazmi. Alkohol mozete kupit z firmy, ktora napr.neotvorene flase odkupi naspat (u nas bezna prax). A na dedinach sa este stale robia svadby v kulturaku, navaria a napecu zenicky z dediny, obsluhu robia kamarati, rozvoz hosti tiez. Ked chces usetrit, treba zainteresovat do priprav rodinu, kamaratov, znamych. Niekto pomoze s pierkami pre hosti, niekto s ucesom a makeupom, s rozvozom hosti domov po svadbe atd.
Dobrý kameraman spraví z hodinových videí jedno krásne výstižné video v pár minútach 🙂
my sme vysluzky nedavali ale kazdemu sa osobne podakovali, davali sme kolace. Saty som mala kupene za 70eur a vyzerali krajsie jak 90% zo salonov ktore stali tak min 600 eur 😅🤦🏻♀️ My sme aj na jedle dost usetrili mali sme catering, asi 5 ponuk cenovych a rozdeli vychadzali aj 1000 az 1500 eur. Taktiez vyzdobu som si robila sama velmi jednoduchu
Popolnočné šaty som nemala. To nemalo zmysel sa prezliekať na pár hodín - bez toho ušetríš peniaze a aj čas (lebo kým sa vyzlečieš a oblečieš, predsa len prejde aspoň 30 minút).
Čo sa týka jedla - na druhé nešlo sú vhodné švédske stoly. U nás boli lacnejšie než zase celý chod a hlavne každý si vybral čo chcel, koľko chcel.
Neviem koľko máš rokov a akých budeš mať hostí, ale z mladej generácie nikto výslužky nerieši, ani ja by som ich nedávala
My sme usetrili takto:
- kameraman nebol
- fotograf profi bol len na portretove fotky, v svadobny den fotil uz len kamarat (za malu sumu co sme mu nanutili ako prispevok, povodne nam chcel fotit uplne zadarmo, dat nam fotky ako svadobny dar)
- nemali sme svadobnu tortu (my sami ju na vacsine svadieb nezmestime do brucha a prekvapivo si hostia ani nevsimli ze nebola)
- kamarat Dj nam dal zlavu
- vyzdoba saly bola v cene saly
- vysluzku sme mali "len" flasu vina, ziadnu krabicku kolacov k tomu
- cepcenie mi nerobil folklorny subor ale kamaratky zadarmo
- kamarati kapela nam hrala asi polhodinovy set pesniciek zadarmo (plus plateny dj so zlavou k tomu)
- nastastie nasa sala nam dovolila doniest vlastny tvrdy alkohol bez kolkovneho, tak sme nakupili v Metre so zlavou a mali sme drinkovy bar lde si hostia robili drinky, malo to velky uspech a nestalo to vela, vsetko sme kupili v zlave
- brali sme sa mladi tal vela hosti bolo studentov a ked boli z dalej mali sme objednane intrakove izby pre nich na prespatie (vsetci s tym boli ok, bolo to tam slusne pekne a nemuseli sme platit drahe hotely.. V hoteli bola len rodina)
- darceky na stoloch sme nemali
- ani dake drahe kvetove instalacie na stoloch co sa dava pred manzelsky par pomaly za 100e
...
Ako tu viacere pisali o zgrloseni alebo lakomstve alebo ked nechces robit svadbu so vsim vsudy tak nerob velku.. Tak, nesuhlasim, da sa, spravit aj velka pekna svadba a popritom usetrit, neminat na blbosti alebo na veci co nie su primarne dolezite. Na nasu svadbu spominaju este aj teraz kamarati po rokoch ako im tam bolo skvele. Ide o to ako sa k tomu postavi manzelsky par, ci je dobra atmosfera a ci tam srsi laska, kvalita svadby sa nemeria sumou penazi co za nu vysolis
Niečo sa dá ušetriť , ak si urobíš svojpomocne, niečo cez kamarátov , alebo za kamarátsku cenu , a opäť niečo zadara , v rámci rodiny - výpomoc 😉 , čím luxusnejšia a honosnejšia svadba, tým drahšia , ničím netreba preháňať , pretože ceny sa veľmi výrazne líšia , ty sama musíš vedieť , čo na svadbe chceš a bez čoho sa zaobídeš , napríklad ja som výslužky dávala a aj doteraz dávam / z rod. osláv / vždy z toho , čo ostalo , ( zákusky, víno a aj z gulášu či z pečeného prasaťa ) čo som si vedela , to som si sama v predstihu sama urobila .Naposledy , keď sme boli na svadbe,tak v pozvánke k svadobnému stolu bola požiadavka o finančnú hotovosť ako daru a namiesto kvetov žiadali o žreby , pár žil spolu pár rokov pred svadbou a teda vecne dary by im boli zbytočné , keďže mali všetko 😉
Na budúci rok plánuje Krstny syn svadbu a teda najvyššia položka bude priestor s výzdobou , keďže chcú mat so snúbenicou rozprávkovú svadbu a nechcú šetriť na ich najkrajšom dni , sama som zvedavá, koľko ich vide konečná suma , no musia zabezpečiť aj ubytovanie pre hostí , pretože to chcu mat mimo a kopec svadobčanov bude aj to zahraničia či z iného okresu
Z toho celeho mi vychadza,ze si lakoma,platit nechces,no redovy tanec uz mas urcite zratany.Prepac,ale ked chces setrit na svadbe,radsej ju nerob
No niektorí za svadbu vyhodia 10 tisíc aj viac, ja by som radšej išla na nejakú plavbu loďou za to 🙂
A tie poznamky o tom,ze nie dary,ale peniaze...to mi pride uplne cez ciaru.Tak ako svadba nie je o vysluzke a vyzdobe,nie je ani o daroch.Nas,ked sa niekto spytal,ci si radsej za peniaze kupime,co budeme potrebovat,tak sme povedali,ze radsej peniaze,no nedavala som to do eteru ako poziadavku.Dostali sme vela darov aj peniaze
@bykaterina písala si, že má sa dávať po svadbe. Preto som reagovala, že je jedno, čo sa má a čo sa nemá, ľudia si veci zjednodušili a blízkej rodine (blízkej vzdialenosťou aj vzťahmi), vozia výslužku vopred. V našej rodine už aj 30 rokov, čo si pamätám. Stalo sa to teda zvykom. Ty máš zrejme zvyk definovaný nejako inak, ja takto.
@jaroe aj u nas sa dava den pred svadbou vysluzka
Ešte na muzike sa dá ušetriť 😉 DJ je tuším lacnejší než hudobná skupina. Žiaľ, nemám momentálne prehľad koľko € berie DJ a koľko hudobná skupina. My sme mali pred pár rokmi DJ-a a vyšiel nás asi o 300-400€ menej než živá hudba.
Šaty by som nekupovala z požičovne, ale z bazaru, ja som takto kúpila od jednej pani a potom ich predala, dokonca za viac. Bola som s kamosku pred jej svadbou v pozicovniach, šaty, ktoré skúšala v septembri boli naozaj nádherné, no a keď som ju v nich uvidela v decembri na svadbe, nechcela som veriť vlastným očiam.. na spodku už bolo vidieť opracovania a úpravy, farba az sivá, veď spočítajte, koľko neviest ich málo od toho septembra.. a pred štyrmi rokmi stala takáto sranda od cca 400 €. Ja osobne som nešetrila najmä na mieste konania svadby, jedle, kvalitných koláčoch, hudbe!!! (Je to jedno či DJ, aj ked ten j tuším lacnejší a kapela, hlavne aby vedel robiť zábavu a dobre hrať) ani fotografovi, tu sme mali brutálne šťastie, fotila nás sesternica, profesionálna fotografka, to bol jej svadobný dar pre nás. Ináč, nám sa potom všetko vrátilo v podobe darov, dokonca z toho vyšla ešte aj veľmi slušná svadobná cesta.
@majarumm Nám práve tá plavba vyšla po svadbe, z vrátených svadobných darov (peňazí) 🙂 k tomu som ešte predala svadobné šaty a z tej sumy sme doplatili ultra All in, že keď už, tak si to užime 😅
@lulupulu presne tak je.... to sa patrí..... na všetkých svadbách sme dostali výslužky a poriadne,nie , že 8 koláčikov,ako tu už bolo spomínané.Vsak sa dávajú dary,alebo peniaze.Inac mne sa páčili aj tie spomínané magnetky, máme ich na chladničke.Dakedy to nebolo