Ako zvládnuť rodinné oslavy s nevlastnými deťmi?
Ahojte. Ako to vyzeralo v situáciách kedy dieťa malo napríklad stužkovú, venček prípadne v neskoršom veku nejakú oslavu? Ako to vyzerá u vás doma? Prídu obaja rodičia aj so svojimi novými partnermi, alebo len jeden rodič alebo obaja rodičia bez partnerov?
Ako fungujú takéto rodiny?
asi záleží od situácie.
syn mal stužkovú a bola som ja - matka so svojim druhým manželom. Jeho biol. otec síce na syna platil, ale dieťa akosi nevidel 15 r. zobrať svojho druhého manžela bolo pre nás všetkých úplne normálne - však sme bývali všetci v jednej domácnosti od synových 10 r.
promócie mal syn 3 krát - ale jeho biol. otec tam tak isto nebol.
ako to bude so svadbou uvidíme. syn so svojim biol. otcom nie je v kontakte roky.
@anonym_1b4435 to sice nie, ale potom preco si mi pisala, ze si to nepocula? Ked to nebola vycitka? Ok, kasli na to. Pekny den.
@katarinaba mňa to len prekvapilo, lebo by ma ani nenapadlo ísť na stužkovú súrodencovi. Ani nikto z triedy s tým neprišiel, že by tam súrodenca chcel. Tak isto som o takej požiadavke nepočula, keď mali stužkovú naše deti. Pekný deň aj tebe
@anonym_1b4435 synov spolužiak mal na stužkovej maminu sestru 😉 dostal výnimku od spolužiakov 😂
Nečítam komenty, vyjadrím sa ako ten “študent” (aj keď už dávno nie 😀) s rozvedenými rodičmi. Naši sa rozviedli keď som mala 4-5rokov, od mojich 6 rokov s nami žil mamin nový priateľ. Neviem si absolútne predstaviť že by nebol na mojej stužkovej, dokonca aj rodickovsky tanec som tancovala 50/50 s otcom a mamininym partnerom. Bolo to úplne prirodzene a normálne, mala som na stužkovej oboch rodičov, “nevlastného” otca a môjho vtedajšieho partnera. 🙂
min. rok som bola na stužkovej kde niektorí rodičia mali aj deti so sebou - vek 10+. vraj ich nemali kde nechať ... v podstate to bolo jedno za dieťa si zaplatili.
tak isto viem o prípade kedy prišli na stužkovú aj starí rodičia vnučke. spolu s rodičmi. tak isto si to zaplatili a nebol problém.
v podstate sa povedalo : za rodičov + dieťa ktoré maturuje je suma 400 e. každá ďalšia osoba +50 e.
Nečítam komenty, vyjadrím sa ako ten “študent” (aj keď už dávno nie 😀) s rozvedenými rodičmi. Naši sa rozviedli keď som mala 4-5rokov, od mojich 6 rokov s nami žil mamin nový priateľ. Neviem si absolútne predstaviť že by nebol na mojej stužkovej, dokonca aj rodickovsky tanec som tancovala 50/50 s otcom a mamininym partnerom. Bolo to úplne prirodzene a normálne, mala som na stužkovej oboch rodičov, “nevlastného” otca a môjho vtedajšieho partnera. 🙂
Ďakujem ti za príspevok🙂
min. rok som bola na stužkovej kde niektorí rodičia mali aj deti so sebou - vek 10+. vraj ich nemali kde nechať ... v podstate to bolo jedno za dieťa si zaplatili.
tak isto viem o prípade kedy prišli na stužkovú aj starí rodičia vnučke. spolu s rodičmi. tak isto si to zaplatili a nebol problém.
v podstate sa povedalo : za rodičov + dieťa ktoré maturuje je suma 400 e. každá ďalšia osoba +50 e.
@deti95060810 to nemyslíš vážne, že na stužkovej deti. Tie sa tam museli pekelne nudiť. V tom prípade úplne chápem všetkých, ktorí stužkovú idignoruju a stužky im pripne triedny niekde na výlete v Paríži a pod. System Hujerovci sa mi veľmi nepozdava
Ma to byt rozhodnutie dietata. My sme boli dcere na stuzkovej tento vikend a sedeli sme pri stole s rozvedenym parom. Mamina bola bez partnera, len s mladsou dcerou a otec bol s novou partnerkou. Neprisli spolu, ale vsetci spolu pekne vychadzali. Takze da sa, ak su ex partneri rozumni.
@ivik4 súhlasím že rodičia sú len dvaja, no na druhej strane sa tu vyvíja nátlak aby nevlastný rodičia ľúbili nevlastné deti ako vlastne, no potom keď ide o nejaké špeciálne udalosti sú navyše. Príde mi to trochu divne
@anonym_autor neda sa predsa nikoho tlacit a nutit lubit nevlastne deti. Dobre a slusne vztahy zrelych ludi je pre mna samozrejmost. Ale natlak? To nemoze fungovat.
@deti95060810 to nemyslíš vážne, že na stužkovej deti. Tie sa tam museli pekelne nudiť. V tom prípade úplne chápem všetkých, ktorí stužkovú idignoruju a stužky im pripne triedny niekde na výlete v Paríži a pod. System Hujerovci sa mi veľmi nepozdava
@anonym_1b4435 mne vôbec nevadilo to dievčatko čo sedelo s rodičmi za našim stolom.
správalo sa slušne a pred polnocou odišlo spolu s rodičmi domov.
@anonym_5a59d8 a prečo stužková a promócie bez partnerov? Myslím teraz keď sú partneri prítomný od detstva. Že boli súčasťou dieťaťa od mala. Nie je to také divné že nie sú pri týchto významných chvíľach aj oni?
@anonym_autor ved si sprav tak, ako tebe vyhovuje.
zalozis anonymny prospevok kvoli takejto chobotine a ked ti tu napisu, co a ako - nepacia sa ti tie odpovede.
Všetko záleží od vzťahov a počtu možných pozvaných hostí. My sme mali stužkovú v minisale a ledva sme sa potlačili my, učitelia a na každého dvaja rodičia, keby si aj len jeden zobral ešte ďalších ľudí tancovali by sme asi na chodbe. Vo väčšej sa to stratí ale určite by som sa tam nepchala pokiaľ to nenavrhne dieťa.
@anonym_1b4435 ja som bola na stužkovej kde boli deti aj starí rodičia.Si predstav takú opovazlivost😉
@katarinaba o súrodencoch na stužkovej som ešte ani nepocula
@anonym_1b4435 moja dcéra tam mala nás ako rodičov, obe babičky a ešte aj sesternicu so snúbencom. Ale stužkovú mala v Lucerne v Prahe, tam je miesta dosť🙂
@anonym_autor
Treba uvazovat, ako je to najlepsie pre dieta. V pohode za stolom mozu byt rodicia s novymi partnermi. Aspon pokecaju a vzajomne sa lepsie spoznaju. Stuzkova je o detoch.
Mňa by zaujímalo,prečo to vôbec riešiš? Lebo z tvojich odpovedí mám taký dojem,že si nová partnerka otca dieťaťa a ten ťa buď nechce vziať na nejakú takúto udalosť alebo to nechce jeho ex alebo dieťa..Inak nedáva vôbec zmysel,načo to vôbec riešiš,je to vec každej jednotlivej rodiny,niekde otec na dieťa odmalička kašle,tak logicky na stužkovú nepôjde,niekde idú iba rodičia,niekde aj s partnermi,v prvom rade by to malo byť na rozhodnutí toho dieťaťa,keďže ide o udalosť v jeho živote..Ale nedá sa to určite nijako zovšeobecňovať,že takto to má byť a bodka,takže táto diskusia je úplne zbytočná..
@anonym_autor ved si sprav tak, ako tebe vyhovuje.
zalozis anonymny prospevok kvoli takejto chobotine a ked ti tu napisu, co a ako - nepacia sa ti tie odpovede.
@nyusika nepáčia sa mi odpovede? Kde som vyjadrila nejaký nesúhlas? Veľmi rada som si prečítala všetky odpovede a upresnila len svoj dojem 🤷🏼♀️. Vidíš problém tam kde nie je. A za ďalšie ak je to chobotina načo vôbec mrhas svojim časom a komentuješ to tu? Zbytočne totálne.
Mňa by zaujímalo,prečo to vôbec riešiš? Lebo z tvojich odpovedí mám taký dojem,že si nová partnerka otca dieťaťa a ten ťa buď nechce vziať na nejakú takúto udalosť alebo to nechce jeho ex alebo dieťa..Inak nedáva vôbec zmysel,načo to vôbec riešiš,je to vec každej jednotlivej rodiny,niekde otec na dieťa odmalička kašle,tak logicky na stužkovú nepôjde,niekde idú iba rodičia,niekde aj s partnermi,v prvom rade by to malo byť na rozhodnutí toho dieťaťa,keďže ide o udalosť v jeho živote..Ale nedá sa to určite nijako zovšeobecňovať,že takto to má byť a bodka,takže táto diskusia je úplne zbytočná..
@lucylaw no predstáv si že nie som žiadna nová partnerka ktorá sa niekam snaží napchať 🤭 pokiaľ nemáš nejakú skúsenosť ktorá zodpovedá mojej otázke vôbec neviem prečo si sa zapojila do diskusie
Ach dievčatá... nehľadajte problémy tam kde nie sú a nebuďte zbytočne ostré. Slušne som sa opýtala ako to v takýchto rodinách chodí
@anonym_autor
@anonym_autor ďakujem vám dámy za vaše pohľady s skúsenosti o ktoré ste sa podelili 🙂
@anonym_autor
Treba uvazovat, ako je to najlepsie pre dieta. V pohode za stolom mozu byt rodicia s novymi partnermi. Aspon pokecaju a vzajomne sa lepsie spoznaju. Stuzkova je o detoch.
@zmrzlinka2021 tak samozrejme hlavne dieťa by malo prísť s návrhom pre neho komfortným súhlasím
@lucylaw no predstáv si že nie som žiadna nová partnerka ktorá sa niekam snaží napchať 🤭 pokiaľ nemáš nejakú skúsenosť ktorá zodpovedá mojej otázke vôbec neviem prečo si sa zapojila do diskusie
Ach dievčatá... nehľadajte problémy tam kde nie sú a nebuďte zbytočne ostré. Slušne som sa opýtala ako to v takýchto rodinách chodí
@anonym_autor Zapojila som sa preto,lebo z tvojich reakcií je úplne zrejmé to,že nedokážeš pochopiť,prečo by sa akože noví partneri rodičov takýchto udalostí nemali zúčastňovať a ja nechápem,načo to vôbec riešiš,keď sa to teba vôbec netýka ako píšeš? Mňa sa to bude týkať o pár rokov a podľa stavu,aký je u nás teraz,si nie som istá,či môj syn bude chcieť na stužkovej vôbec svojho otca a nie ešte jeho novú partnerku,ak s ňou dovtedy vôbec bude..Takže ako som napísala,budem brať do úvahy hlavne to,čo chce moje dieťa a nie to,čo chce jeho otec alebo ja..
@anonym_1b4435 mne vôbec nevadilo to dievčatko čo sedelo s rodičmi za našim stolom.
správalo sa slušne a pred polnocou odišlo spolu s rodičmi domov.
@deti95060810 mne by to tiež vôbec neprekážalo, iba by som si o rodičoch, ktorí sí na jeden večer nedokážiú zabezpečiť stráženie, myslela svoje. Ak niekde dieťa beriem, tak t má byť aj preň prínosom, no sedieť ticho za stolom hodiny, nič moc
Ahoj,moja najstaršia dcéra mala dva roky dozadu stužkovú a bola možnosť aby každý z rodičov mal svojho partnera,samozrejme sa priplácalo za každého "navyše". Tento rok má môj syn stužkovú a nie je tam taká kapacita ako predtým (máme to v inom okrese aj meste),takže ideme len rodičia. Bude to iné ale nerobím si z toho ťažkú hlavu. No a do promócii je ešte času dosť,to sa bude riešiť za pochodu potom
@katarinaba je to ťažké v týchto rodinách bohužiaľ...
@anonym_autor a o čo ide? Teba nepozvali na stužkovú, kde bude tvoj súčasný patrner spolu s jeho ex?
Mám rozvedených rodičov, stuzkovu sme žiaľ nakoniec nemali- ale keby sme mali, chcela som tam aj nevlastynch rodičov, resp.novych partnerov. Rovnako ako na svadbe, promociach. Mňa by mrzelo, keby tam neboli, mame veľmi pekný vzťah. Ale zase aj oni štyria medzi sebou majú dobre vzťahy, vedia sa normalne porozprávať, nepanuje žiadna nenávisť.
Mám rozvedených rodičov, stuzkovu sme žiaľ nakoniec nemali- ale keby sme mali, chcela som tam aj nevlastynch rodičov, resp.novych partnerov. Rovnako ako na svadbe, promociach. Mňa by mrzelo, keby tam neboli, mame veľmi pekný vzťah. Ale zase aj oni štyria medzi sebou majú dobre vzťahy, vedia sa normalne porozprávať, nepanuje žiadna nenávisť.
@anonym_7ec0eb velmi pekne si to napisala 💐💐.
@anonym_7ec0eb velmi pekne si to napisala 💐💐.
@betulinka1 mne je úplne ľúto, keď čítam komenty “nie, naco by tam bol?” ….ved sú súčasť rodiny, niečo pre to dieťa znamenajú… to aké vzťahy ti rodičia udržiavajú medzi partnermi a deťmi? Vážne si ti noví partneri nezaslúžia byt na výnimočných dňoch deti, alebo naopak- deti si nezaslúžia aby tam boli “nevlastní rodičia” a dali najavo že im na nich záleží? Mne by to naozaj úprimne bolo ľúto, keďže partneri mojich rodičov boli VŽDY VŠADE, kde aj moji rodičia… zaslúžia si to oni aj ja…
Ja napíšem za seba. Dcéra bude mať venček. Chce tam aj svojho otca a jeho mamu. Súhlasil som, ale s tým, že pôjde aj môj priateľ. Neviem si predstaviť sedieť takmer celý večer s pre mňa už cudzími ľuďmi. Nemali by sme sa o čom rozprávať, necítila by som sa vôbec príjemne.
Ja som vychovala muzovho syna od jeho 6 rokov.na stuzkovej som bola iba na programe kde boli aj stary rpdicia surodenci ,kamarati kazdy si mohol zavolat kolko chcel hosti bolo to v kulturnom dome.Na veceru isiel iba otec a mama dietata, to su oficialny rodicia kazdy student tam mal iba mamu a otca.
Na svadbu som isla uz aj ja ako macocha aj s nasimi detmi.a vsak sedeli sme ako hostia pri stole..muz ako otec syna s jeho matkou sedeli po bokoch pri novomanzeloch tu oficialnu veceru.potom si muz sadol k nam .
Nejako je jedno ci som ho vychovavala alebo nie.jednoducho svoju matku ma a to je oficialna osoba.decko uz za to ze sa jeho rodicia rozviedli nemoze a je na mieste aby jeho bio rodicia aspon tieto oficialne chvile vedeli fungovat.
Mozno ine by bolo ak jeho skutocny otec nejavil zaujem o vychovu cele roky. A sam.si chce na stuzkovu ,svadbu a ine veci pozvat radsej otcima.

Ešte som chcela doplniť, že dcéra má viac spolužiakov z rozvedených rodín a príde im na stužkovú len jeden rodič. Takže máme dohodnuté v rozpočte študent plus rodič. Kto bude mať oboch rodičov, doplatí jeho stravnú jednotku. A keďže nie každý študent má partnera, budú bez. Môžu sa k nim pridať po oficiálnej časti, ako keď prídu na svadbu zagratulovať kolegovci, kamoši a pod.