icon

Ako zvládnuť rodinné oslavy s nevlastnými deťmi?

15. okt 2025

Ahojte. Ako to vyzeralo v situáciách kedy dieťa malo napríklad stužkovú, venček prípadne v neskoršom veku nejakú oslavu? Ako to vyzerá u vás doma? Prídu obaja rodičia aj so svojimi novými partnermi, alebo len jeden rodič alebo obaja rodičia bez partnerov?
Ako fungujú takéto rodiny?

Strana
z3
anonym_11fb9b
18. okt 2025

Naši sa rozviedli keď som mala 8 rokov. Stužkovú sme nemali klasickú ale za tie peniaze nám vyšiel týždeň dovolenka pri mori celá trieda aj s triednou a slávnostným odovzdávaním stužiek a oslava na pláži. Čiže rodičia tam neboli.

Otec len platil (nepravidelne) výživné a o nič iné sa nezaujímal, ak by bola klasická stužková tak by šla mamka s otčimom( keďže mi bol viac ako otec vtej dobe.)
Na svadbu som pozvala aj otca, keďže sa začal zaujímať o nás a mysleli sme že sa zmenil...... No mal upozornenie, nech nerobí problémy, keďže samozrejme mamka išla na svadbu s otčimom.
Všetko ok dopadlo.
Ďalšie oslavy s otcom už neboli, keďže sa ukázalo, že sa nezmenil a roky už niesme v kontakte.

Čiže si myslím, že záleží konkrétne od každej rodiny a vzťahov ako riešia a kto pôjde na oslavy.....

sense
18. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_c5c535 tak to je veľmi smutné a v tomto prípade je aj jasné že to aj dcéra vidí takto. Mňa skôr zaujímalo že keď sa obaja rodičia chovajú ako správni rodičia že ako sa to rieši

@anonym_autor nechaj rozhodnúť dieťa. Ak sú medzi rodičmi korektné vzťahy ,obaja sa zaujímajú aj ich noví partneri a aj dieťa akceptuje nových partnerov rodičov vie samo povedať či chce len otca a mamu, alebo obe "nové" rodiny.... Ak to teda kapacity dovolia.

alazala
18. okt 2025

@anonym_autor na stuzkovej sme boli obaja rodičia aj s novými partnermi. Na oslavy sme sa nikdy nepozývali, inak sa nestretávame. Na svadbe predpokldám, že budeme vsetci

zuzi0911
Autor odpoveď zmazal
betulinka1
18. okt 2025
@anonym_7ec0eb

@betulinka1 mne je úplne ľúto, keď čítam komenty “nie, naco by tam bol?” ….ved sú súčasť rodiny, niečo pre to dieťa znamenajú… to aké vzťahy ti rodičia udržiavajú medzi partnermi a deťmi? Vážne si ti noví partneri nezaslúžia byt na výnimočných dňoch deti, alebo naopak- deti si nezaslúžia aby tam boli “nevlastní rodičia” a dali najavo že im na nich záleží? Mne by to naozaj úprimne bolo ľúto, keďže partneri mojich rodičov boli VŽDY VŠADE, kde aj moji rodičia… zaslúžia si to oni aj ja…

@anonym_7ec0eb uprimne som tiez macocha od 3 rokov dietata, ked bol chory ja som bola na HO lebo rodicia mali taku pracu a nemohli, a to aj v tyzdne, ked mal byt u mami, naucila som ho citat ja, nosim ho zo skoly a do skoly, plním mu sny, ked viem, ze po nieco túži….mame super vztah, a to ma 12 rokov. Viem, ze ked sa bude rozhodovať zavola nas vsetkych aj manzela mami aj mna s otcom. Lebo aj my medzi sebou vychádzame super, cize nebude mat ten pocit, ze si musi vyberat. A kludne nas posadí za jeden stol, lebo vie, ze si pokecame aj sa zabavíme. Na druhej strane, ak bude mat obedzeny pocet ludi, tak kludne nech idu iba bio rodicia, vobec sa ma to nedotkne a myslim, ze ani muza jeho matky. Ak nebudu mat stuzkovu vobec a radsej pojdu niekde na predlzeny vikend, nebudeme s tym mat problem nik, lebo je to cisto na tom dietati. A co ta trapi na tych komentároch? Kazda zmiešaná rodina to ma inak. Proste niekde su take vztahu, ze si to nevedia predstavit, bud je tam nejaka krivda alebo peniaze. Ale v normalne fungujúcich rodinách, kde su tie vztahy neni pokazené, sa taketo veci uz neriesia, roky sa funguje, dohaduje na darčekoch, dovolenkách a nerobia sa ziadne prieky a sudne rozhodnutie sa uz ani nedodržiava, lebo sa vsetci dohodnu.

zuzana76
18. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_5a59d8 a prečo stužková a promócie bez partnerov? Myslím teraz keď sú partneri prítomný od detstva. Že boli súčasťou dieťaťa od mala. Nie je to také divné že nie sú pri týchto významných chvíľach aj oni?

@anonym_autor na stuzkovej je vacsinou moznost na 2 miesta - dieta si urci, ci tam chce mat oboch rodicov, alebo rodica s novym partnerom, alebo rodica a surodenca. Je to hlavne jeho den. Ked citi, ze volat napr otca tam nema zmysel, lebo sa zachoval skaredo, tak pozve matku s partnerom, alebo matku a surodenca, alebo matku a priatela/priatelku.

zuzana76
18. okt 2025
@anonym_1b4435

@deti95060810 to nemyslíš vážne, že na stužkovej deti. Tie sa tam museli pekelne nudiť. V tom prípade úplne chápem všetkých, ktorí stužkovú idignoruju a stužky im pripne triedny niekde na výlete v Paríži a pod. System Hujerovci sa mi veľmi nepozdava

@anonym_1b4435 aj na stuzkovej mojho syna boli asi 3 deti 10-12 rocne, ani sme nepostrehli, spravali sa rozumne

anonym_1b4435
18. okt 2025
@zuzana76

@anonym_1b4435 aj na stuzkovej mojho syna boli asi 3 deti 10-12 rocne, ani sme nepostrehli, spravali sa rozumne

@zuzana76 ja to nevylučujem, len si neviem predstaviť, čo by som tam hodiny v tom veku robila, unudila by som sa k smrti. Ale viem, že niektorí ľudia ťahajú deti so sebou na každú svadbu, oslavu bez ohľadu na to, že to tie deti nezaujíma. Chápem, ak ich nemá kto postrážiť, ale väčšinou sa to vždy dá vyriešiť

zuzana76
18. okt 2025
@anonym_1b4435

@zuzana76 ja to nevylučujem, len si neviem predstaviť, čo by som tam hodiny v tom veku robila, unudila by som sa k smrti. Ale viem, že niektorí ľudia ťahajú deti so sebou na každú svadbu, oslavu bez ohľadu na to, že to tie deti nezaujíma. Chápem, ak ich nemá kto postrážiť, ale väčšinou sa to vždy dá vyriešiť

@anonym_1b4435 jeden bol chlapcek s downom a dve dalsie deti nemali kde nechat, ani sme ich nevnimali, neboli vobec rusiví

gabrielabydzo
18. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_1b4435 tak neviem ak bol pri výchove aj on tak mi príde že si tam zaslúži byť aj v tento významný večer napríklad

@anonym_autor Ja som bola dcére s partnerom a bývalý s manželkou.Normalne ona dala za seba 40€ a ja tiež 40€ za môjho chlapa.Aké nákladné?Veď pozreli sme program zjedli a išli,nebudem sa tam rochniť do rána.Ja som aj 8 ročnú dcéru mala,niesla im stužky na poduške.Za ňu sa neplatilo.Venček neviem čo je,to sa u nás netraduje.

kattrin5
20. okt 2025

Vsetko robime vsetci spolu, rodicia aj s partnermi.

anonym_e1c5b0
20. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_5a59d8 a prečo stužková a promócie bez partnerov? Myslím teraz keď sú partneri prítomný od detstva. Že boli súčasťou dieťaťa od mala. Nie je to také divné že nie sú pri týchto významných chvíľach aj oni?

@anonym_autor no vieš, lebo môžeš sa starať a platit, resp.to vlastne musíš, ale inak v podstate neotravuj na "rodinnych" oslavách, lebo si iba macocha. Inak ja keby som sa starala takto o dieta naozaj ze od mala, a toto mi povie, nejdem ani na svadbu.

anonym_e1c5b0
20. okt 2025
@anonym_1b4435

@katarinaba o súrodencoch na stužkovej som ešte ani nepocula

@anonym_1b4435 uplne normalne chodili, aj chodia. To len teraz je taja móda zamieňať si "partnera" za súrodenca.

anonym_1b4435
20. okt 2025
@anonym_e1c5b0

@anonym_1b4435 uplne normalne chodili, aj chodia. To len teraz je taja móda zamieňať si "partnera" za súrodenca.

@anonym_e1c5b0 teraz? Stužkovú som mala pred sto rokmi, nikto na nej súrodenca nemal, mali všetci partnera. Tak isto to bolo na stužkovej pred par rokmi.

sense
20. okt 2025
@gabrielabydzo

@anonym_autor Ja som bola dcére s partnerom a bývalý s manželkou.Normalne ona dala za seba 40€ a ja tiež 40€ za môjho chlapa.Aké nákladné?Veď pozreli sme program zjedli a išli,nebudem sa tam rochniť do rána.Ja som aj 8 ročnú dcéru mala,niesla im stužky na poduške.Za ňu sa neplatilo.Venček neviem čo je,to sa u nás netraduje.

@gabrielabydzo venček bývalo zavŕšenie tanečnej, aspoň u nás teda.jedine žeby sa za tie roky niečo zmenilo

gabrielabydzo
21. okt 2025
@sense

@gabrielabydzo venček bývalo zavŕšenie tanečnej, aspoň u nás teda.jedine žeby sa za tie roky niečo zmenilo

@sense Ďakujem.Nechodí dcéra na tanečnú ☺️

ibrunova
21. okt 2025
@gabrielabydzo

@sense Ďakujem.Nechodí dcéra na tanečnú ☺️

@gabrielabydzo tanečná je kurz, možno 2 mesačný, zvykne bývať v 2. ročníku strednej školy (ako kde)

huxy
21. okt 2025
@ibrunova

@gabrielabydzo tanečná je kurz, možno 2 mesačný, zvykne bývať v 2. ročníku strednej školy (ako kde)

@gabrielabydzo
@ibrunova u nás sa chodí na tanečnú na konci zš, čiže vtedy majú aj venček. Je to v podstate kurz tanca a spoločenského správania.

otilia16
21. okt 2025

"Naša" malá (muzova), mala v máji prvé sväté prijímanie. Oslavu mala takú že tam bola jej mamička s novým partnerom, jej ocko so mnou a naše deti a ostatná rodina. Som s ňou od jej troch rokov. Vzťahy s ex sú teda nulové ale v rámci možností sa snažíme všetci vychádzať, chovať sa slušne, keď sa stretneme. Narodeninové oslavy máva dve, jednu s mamou, jednu u nás. Ako to bude ďalej uvidíme.

Strana
z3