icon

Akú sumu dávate za darčeky deťom v rodine?

neznamaznama
30. nov 2022

Neviem, či ma tu nezvozite pod čiernu zem, ale risknem to. Akú sumu dávate za darčeky deťom v rodine? Či som nejako mimo, alebo...... Viem, je to väčšinou o tom, kto koľko môže, ale predsa len ma to zaujíma. Lebo priznám sa, že u jedného švagra bežne "žiadajú" ( pre vysvetlenie, vždy si hovoríme, čo by sa hodilo, niekedy je to konkrétne, niekedy je na výber viac vecí a niekedy len nejaká oblasť) darčeky na dieťa okolo 50€ a mne to príde dosť veľa.
Vopred prosím o korektné odpovede bez urážok a hejtov. Nejde o život, ale riešime to s manželom vždy, keď máme danej slečne vybrať darček a už si začínam pripadať zvláštne.

Strana
z6
neznamaznama
autor
2. dec 2022

@abcmajacba
@kristiii takže teoreticky, ak mne príde na svadbu kamarátka a dá mi 50€ ako svadobný dar a o rok jej pôjdem na svadbu ja aj s rodinou, dám jej tiež 50€? Samozrejme nejde o financie, skôr o taký princíp. Lebo ako som písala, keď sme mali jedno dieťa, kupovali mu darček v hodnote cca 15-20€. Ale je v poriadku, ak vám to vyhovuje. A nechcem, aby to vyznelo nejako sebecky, alebo že závidím či niečo podobné. Skôr mi ide o taký princíp. Človek by musel vidieť celé pozadie, prečo ma to možno svojim spôsobom trápi, resp. prečo sa nad tým zamýšľam. Ale ako píšem, ak to vám príde v poriadku, tak je to ok.

natalka81
2. dec 2022

@neznamaznama teraz som si vlastne uvedomila, že nikdy som neriešila, koľko eur minuli ostatní na darčeky pre moje deti. Každý pozná svoj rozpočet a možnosti. Fixky a malé autíčko je úplne v poriadku, rovnako ako mega balenie plienok a odrazadlo.
Ale prikláňam sa k možnosti že menšie darčeky sú mi milšie

neznamaznama
autor
2. dec 2022

@natalka81 veď hej, každý nech dá, ako uzná za vhodné. Ale tiež som za menšie darčeky, už len preto, aby to dieťa nebralo ako nejaký "obchod", ale skôr citovú vec, že si na neho spomenuli.

kvietocek87
2. dec 2022

@andrea400 ja som dala dneska 100 eur a to som kúpila len plastelinu s tými formickami, drevené vkladacky, tú magnetickú tabuľu, Lebo čo mali sa im rozpadla.Jednu tu veľkú garáž a ešte jednu hračku.A 100 eur vcudu a to som bola rada, že je akcia.Par darčekov pre dve deti.Ani nemôžu povedať, že sú rozmaznané,lebo keď si to podelia ta im vide po 2-3 darčeky.My s mužom si nekupujeme nič navzájom.Ked treba kozmetiku,holiace strojčeky a ponožky a blbosti,ta sa kúpi keď treba.Nemaju žiadnu hodnotu tie eura a ešte tá inflácia

lucy_ms
2. dec 2022

Kupovala som darčeky pre 25 ľudí, na každého 20€. Švagriná nemala problém pre svoje dieti pýtať darček za 80-90€, detto svokra. No mali smolu, na rovinu som im povedala, pre koľko ľudí kupujem a že nie sú stred sveta, ako si to mysleli. Postupne ako deti rástli, som to obmedzovala. Obmedzili sa aj kontakty, takže som prestala kupovať súrodencom a kmotrovcom a keď netere a synovcovia prišli do istého veku, prestala som aj im. A vlastne sa už ani nestretávame a nebaví ma nechávať im niekde darčeky. Teraz kupujem len trom krstným deťom a cca každému za 30€.

sima338
2. dec 2022

@vikusjk presne aj my tak. Každý kupuje svojím deťom, nikto si nič nevyčíta. A všetci spoko. Ale u nás už veľa detí v rodine vyrástlo a sú z nich už skoro dospelí a dospelí mladí ľudia

katkakuch1
2. dec 2022

Ahoj, my sme na tom teraz s peniažkami lepšie ako minulý rok. Môj chlap má 3 neterky (teda už pomaly máme :D ) a ja nemám v rodine nič. Sú to jediné deti v rodine, takže tento rok sme sa rozhodli, že každému dáme po 50€. Ak by bolo detí viac, tak sa vyšplháme max na 20€ za jedného. Síce sviatky nie sú o darčekoch, ale deťom sa to tak ľahko nevysvetlí a vždy väčšinou ich zaujímajú len darčeky.

kristiii
2. dec 2022

@neznamaznama prepáč, ale porovnávaš neporovnateľné. Na svadbe je zvykom "vrátiť" novomanželom náklady na osobu, ale Vianoce trávite predpokladám každá rodina vo svojej domácnosti, čiže jediné náklady sú práve tie darčeky. Ale inak ja toto napríklad vôbec neriešim a darčeky pre synovcov má vyjdu tento rok možno dvojnásobne než ich môj syn. Ale ako som písala, my kupujeme tak za 10-15 eur a sú len dvaja verzus jeden, čize ma to vôbec nevzrušuje.

neznamaznama
autor
2. dec 2022

@kristiii vidíš a ja zas nechápem to "vrátenie" novomanželom. Ja som predsa na oslave. V minulosti sa nedávali peniaze, ale dary. A mimochodom, keď sa stretneme na Vianoce, či na oslave, tiež ma to niečo stojí, pretože ich predsa pohostím, nesedia u nás pri pohári vody. Ale už som tento názor počula viackrát, napriek tomu ho stále nechápem. Nevadí, nemusíme mať všetci rovnaké názory na všetko, potom by v živote bola nuda. 😀

strudlikmalicky
2. dec 2022

U nás je to okolo 50€, starí rodičia dávajú aj drahšie. Nemám z toho veľmi radosť, jednak by som bola radšej aby si peniaze ušetrili a po druhé sa nám doma kopia veci a hračky. Od budúceho roka asi zavediem len peniaze do pokladničky a hotovo.

nikasmile
2. dec 2022

@jesenzima aj my tak. 10-15max a drahé kupujú rodičia

princess59
2. dec 2022

Toto budú naše druhé Vianoce čo máme dcéru, dovtedy sme len obdarovavali. Väčšinou som kupovala veci čo by rodičia nekúpili ale neprepalila som to, máme 4 deti v rodine a všetky boli v rozmedzí od 20-100€ cca nemali rovnakú hodnotu daru, šlo o nápad a potešenie. Ale od kedy máme malú, vidím že nám to chcú akoby revanšovať... My kupujeme svagrovcom pre dve deti tak oni našej kúpiš drahšie alebo dajú do obálky ....není som s tým stotožnená ale neriešim.... Väčšinou aj tak ťa najväčšia blbosť poteší najviac. Pár krát sa stalo že sme po konzultácii prispeli na drahší darček, pre mňa to bolo bez starostí a potešilo to

kristiii
3. dec 2022

@neznamaznama tak ale to si predtým nepísala, že trávite tie Vianoce u Vás a ty ich hostíš (alebo mi to ušlo). Ja chodím napríklad na Vianoce k mame a k bratovi, ale ja prispejem aj na nákup, aj chodím pomáhať variť, takze toto tiež neriešim. O tých svadbách som to tu tak viackrát čítala, že to tak funguje, nie že ja to chápem, ja našťastie na svadby nechodím 😁

neznamaznama
autor
3. dec 2022

@kristiii to je nepodstatné, raz sa stretneme u nás, raz inde...... Ako kedy. Je fakt, že najčastejšie u nás, ale to je nepodstatné, ja to rada robím. Nevadí, dôležité pre mňa svojim spôsobom je, že nie som úplne mimo, keď mi to príde trošku cez. A už len pre môj osobný pocit môžem byť v kľude, že som není divná, keď mi tá suma príde vyššia.

evka258
3. dec 2022

@jesenzima aj my tak. Aj tak toho dostanu dost, ked sa vsetky darceky nakoniec donesu domov.

lululilien
3. dec 2022

@gabu_lienka u toho 10/15€ na dieťa… ak je niečo drahšie, tak sa na darček spojím s tetou, bratom, mamou… aby dieťa nedostalo blbosti, ale napr. jedno pekné veľké lego.

pezs
3. dec 2022

@neznamaznama presne toto som riešila s kamoškou. Sťažovala sa mi, že nemôžu si dovoliť drahe darčeky pre deti z rodiny, ale všetci to od nich vyžaduju. A pritom ich detí dostanu 1omaľovanku a farbičky alebo iba 1pár vianočné ponožky. Ostatne rodiny píšu odrážadlo, veľké lego, kočiar, baby born, kuchynku.... navrhla som jej, aby s mužom trvala na tom, aby každy z rodiny kúpil darček pre svoje dieťa, aký chce, aby dostali práve od nich a oni tiež nech kúpia darceky pre svoje deti také, aké si môžu dovoliť a chcu aby dostali od nich. A tak si ich navzájom vymenia a deti dostanu to, čo rodičia chcu aby dostali. V ich prípade mi to prišlo spravodlivé. Neviem ešte či s tým nápadom v rodine uspela.

nerko
6. dec 2022

@neznamaznama ked Ti to nevyhovuje musis si to vydiskutovat. My sme velka rodina dlho sme si takto kupovali darceky jeden druhemu. Akoze stalo ma to mesacny plat a kopec casu a stresu. Jedneho pekneho dna, ked sme surodenci spolu sedeli, som im navrhla zrusenie kupovania darcekov. A vsetci suhlasili. Aktualne davam starsim peniaze pri 18-tke. A to 50€. Krstnatu kupujem vianocny darcek podla zelania, tento rok za 35€. Mojim detom krstna kupuje vzdy po dohode so mnou, ze co by sa im pacilo a to ju musim hamovat, ze uz staci…Nema deti a jej to robi radost. Ja jej tiez kupim nieco hodnotnejsie. Moja segra tiez nema deti a ta vela mina na vsetky deti v rodine. Je velmi stedra ku celej rodine, aj rodicom. Kazdy to ma nastavene inak.

cajchana
6. dec 2022

Ako ja toto ale nepochopim, e je vobec niekto schopni si takto nieco taketo diktovat. V kazdej rodine je situacia ina, kazdy si moze dovolit nieco ine. Vobec by som sa tym ja osobne nazatazovala a kupila by swom darcek podla svojho citenia a moznosti

veronikaszabova
6. dec 2022

@neznamaznama
Kupujem svojim detom, muzovi, mojim rodicom, nevlastnemu bratovi, synovcovi a neterke. So sestrou sme sa dohodli na limite 25€ na dieta. A na Mikulasa 5€ na dieta. A vobec nejde o € - netrpime nudzou. Ale tie decka toho maju tak strasne vela 🤦

Strana
z6