Akú sumu dávate za darčeky deťom v rodine?
Neviem, či ma tu nezvozite pod čiernu zem, ale risknem to. Akú sumu dávate za darčeky deťom v rodine? Či som nejako mimo, alebo...... Viem, je to väčšinou o tom, kto koľko môže, ale predsa len ma to zaujíma. Lebo priznám sa, že u jedného švagra bežne "žiadajú" ( pre vysvetlenie, vždy si hovoríme, čo by sa hodilo, niekedy je to konkrétne, niekedy je na výber viac vecí a niekedy len nejaká oblasť) darčeky na dieťa okolo 50€ a mne to príde dosť veľa.
Vopred prosím o korektné odpovede bez urážok a hejtov. Nejde o život, ale riešime to s manželom vždy, keď máme danej slečne vybrať darček a už si začínam pripadať zvláštne.
@neznamaznama keďže vy kupujete v hodnote 50€ tak aj oni vašmu/ vašim deťom v takej hodnote a tým sa to vyrovná, či? Aspoň u nás je to tak... A sumy sú rôzne.
Ja davam 10€ na hlavu. Brat ma tri deti a im kupim spoločenskú hru /stavebnicu za cca 30€.
@neznamaznama tak pokial by som mala 1-2 neter/synovca, tak možno okolo tych 40e by som dala. Ale mám ich 6. Takže cca 25e. Ale je maximálne drzé, že niekto si rozkáže darček pre dieťa v hodnote 50e. Mňa sa tiež pýtajú, čo môjmu malému. Vždy vyberiem niečo okolo 15-20e. A to či už oni mu kúpia, k tomu ešte niečo viac je už na nich. Napr. malého krstní rodičia, viem, že okolo tych 40-50eur na neho dajú na vianoce, ked mu ešte oblečko k tomu kúpia, alebo nejakú maličkosť, o ktorej ani ja neviem. Ale to už je z ich vlastnej vôle.
@neznamaznama my mame na narodky pre nase deti cca 20e, vianoce 1 vec do cca 20e + kniha. Neteriam a synovcom sme kupovali po 1 hracke podla zaujmu deti co sme dostali info, tiez tak do 20e to bolo. Kedze mame od 2-4 deti a hraciek uz maju plno, tak sa kupovala 1 hracka pre vsetky a cez covid sme zaviedli, ze uz sa nekupuju, iba vlastnym detom kupujeme. A vybavene, o starost menej, deti to prijali.
Predsa nejde o dary, ale ze sa mozme konecne stretnut a pokecat, deti sa spolu vysalia.
Dávame iba svojim deťom. Už nedávame ani krstným deťom, ani neteriam, synovcom. Kedysi sme dávali ale to sa nedá. Máme v rodine15 detí a ja mám ešte svojich 5. Nedávame darčeky ani rodičom, svokre, nikomu. Deti sa tešia, že sa stretnú, že si poukazujú čo dostali. Aj mne ukážu, že čo dostali. Zbytočné by som kupovala sestrinym alebo svagrininym deťom darčeky. Aj tak maju toho veľa.
@jarmillka presne 🙏 v poslednej dobe sa vôbec nekomunikuje iba osierajú poza chrbát 😏 pritom sa stačí rozprávať
@neznamaznama 10e na dieťa. Spoločná dohoda so segrami aj so švagrinou. Všetci sme rovnako nastavení. Babky to samozrejme veselo porušujú, ale my - matky a otcovia nie. Babkám nevyčítame. Sú to proste babky...🤷.
@neznamaznama 10 alebo 15 € na dieťa je ich 6 teda to stačí, my si dávame veci co si vyrobíme a rodicom sa na niečo poskladame
Aj podľa mňa je 50€ veľa ak je v rodine viac detí. Obzvlášť keď teraz všetko zdraželo. My máme tiež dohodu cca 20-25€ . Ale dávame aj malé mikulášske balíčky deťom. To tu nikto nespomenul 🤔
@kvietocek87 presne tak veď ja som minule kupovala ten premietac nočnej oblohy na stenu pre bábätko a to vyšlo 30€ k tomu nejakú bábiku pre staršie sponky do vlasov a 50€ je fuč. Takže kupovanie darčekov pre deti je v dnešnej dobe veľmi nákladné keď pozrieš že nejaká hlúposť stojí pomaly 15€🤦
@elam1234 my tri, oni jedno. Myslíš, že keď oni dajú našim deťom cca 50€ spolu, tak je to fér?
@nurielka preto si už dospelaci darčeky nekupujeme. Teda len drobnosti a maličkosti za pár €., prípadne vlastnoručne vyrobené. Lebo keby som mala kupovať každému v rodine, tak by mi nestačila výplata. A už vôbec nie, ak by to bolo v sume 50€ na hlavu.
@abcmajacba neviem, či sa chápeme. Myslíš, že sa to vyrovná tým, že oni dajú našim deťom 50 € spolu a my na ich jedno 50€, tak je to ok?
My sme sa so sestrou a švagrom minulý rok dohodli, že deťom už vzájomne darčeky kupovať nebudeme. Dostanú doma, u starých rodičov a stačí. Aj tak toho majú veľa
@neznamaznama mne sa zda fer, ak oni minu na darceky pre tvoje deti 50€, ze ty minies tiez 50€ na ich dieta.
Najcastejsie som si vsimla, ze pisete sumy 10-15€. Co napriklad kupujete? Okrem kniziek.
Najviac sa mi inak pozdavalo, ze deti dostanu darcek doma a max od starych rodicov. Lebo aj ked som povedala, ze od kazdeho iba 1, nakoniec bola z toho aj tak hrba darov 🤯
@gabu_lienka zaujímavý názor a priznám sa, že s ním nesúhlasím. Aj keď sme mali jedno dieťa, tak sme im vždy dávali možnosť kúpiť len nejakú drobnosť, resp. menšiu hračku, v tej dobe do maximálne 15€. Ale rešpektujem tvoj názor a ďakujem zaň.
@neznamaznama však to. Niekto písal, ze však Ty dáš 50, oni Tebe tiež. Nie je to to iste. Lebo napríklad našim deťom kupujem počas roka, co potrebuju. Vianoce sú výdavky navyše. Áno, kúpim aj co potrebujú, ale od rodiny môžem pýtať hodnotné veci, co fakt potrebujú? Ked je cena 50/3 (u nás /8). Nemam rada zbytočné hračky, ktoré sa vytiahnu raz a potom stoja v skrini... A ja nenazbieram ďalších 50 eur, aby som povedala rodine, co im majú kúpiť. Lebo 50/na 3 deti je akurát tak hra, spoločenská, kniha, nič hodnotné. Resp. Knihu nepovažujem za nehodnotnú vec, ale nie každý ma cas vyberať tak, aby to fakt sadlo tomu konkrétnemu dieťaťu... Čiže uz sme dostali knihy, hry, ktoré sa ako je rok dlhý nevytiahli, dokonca ich ani nečítali 🤦♀️ Čiže vždy su to veci, ktoré sú v konečnom dosledku zbytočnosť, ale vydavok je...
@neznamaznama nie je , tiež im daj zoznam čo komu majú kúpiť , zhruba tých 50 na jedno dieťa a máš to vyhrané 😂
@ajsha123 veď práve, že podľa mňa to nie je to isté. A nemyslím si, že u nich je to o tomto. Ako som písala vyššie, aj keď sme mali len jedno dieťa, tak nikdy sme od nich nechceli darček vo väčšej hodnote, ako 15-20€, aj to mi už prišli dosť veľa.
@elam1234 chápem, ale premýšľam, že načo? Veď to moje deti nepotrebujú. Chcú len nejakú maličkosť od uja.
@neznamaznama tak odbremenis seba od nákupov - kúpia to oni a možno sa poučia 😄
@elam1234 pochybujem, ale za pokus to stojí. 🤣
@neznamaznama tak taká kvalitnejšia zimná bunda, konkrétna, oteplovaky alebo iné oblečenie/ vybavenie do izieb/ vankúše, paplony/ kvalitnejšie obliečky napr Matejovský sa vždy zíde 😁 a krát 3 už je položka 😄
@elam1234 🤣 žeby ????
osobne by som na nieco take nepristupila. to co potrebuju, nech im kupia rodicia. my sme zakazdym taketo darceky proste kupovali pocitovo a neboli to nikdy ani nejake extra drahe darceky
@neznamaznama záleží či je to blízka alebo vzdialenejšia rodina .. blízka 20€/osoba ..vzdialená 10€/osoba
@neznamaznama no vždy tak aby oni vám dali toľko čo vy im približne. Tento rok sme my kúpili darček v hodnote 30€ (majú len 1 dieťa) tak som švagrinej povedala že nech kúpi jednej našej dcérke darček za 15 a druhej tiež za 15 +- úplne presne na euro to neriešime. My sa vždy odhadujeme čo sa kupuje aby sa darčeky neopakovali a páčili 😊 inak nič na tom nie je, dohodnú sa s nimi na cene i na darčekoch 😉✊
@neznamaznama mne napríklad tiež príde fér, že kúpite cca v rovnakej hodnote bezohľadu na počet detí. Oni predsa nemôžu za to, že vy máte tri deti.
@gabu_lienka naše decká sú už väčšie, takže u nás napríklad veci typu obal na mobil, peňaženka, podložka pod myš, prípadne aj tá spomínaná knižka (ale len ak chcú nejakú konkrétnu) alebo aj oblecko s nejakým motívom obľúbenej hry a pod.
@gabu_lienka Za 15 eur sa dá kúpiť kadečo. Navyše, často ide o dvoch, troch súrodencov a tam sa dá za 30-45 eur kúpiť väčší spoločný darček. Spoločenské hry, knihy, menšie lego, kreatívna sada, puzzle, kozmetika, oblečenie, hudba... ak to človek kupuje priebežne a kúpi v zľave, tak za tých 15 eur môže dostať vec v hodnote aj 20-25.

@sarah96 dovi dopi!! 😂😂😂neviem či je to preklep ale výstižné. 👌