icon

Bez pozvania popriať na svadbu

7. aug 2023

Ahojte, idem si k vám po radu 🙂 môj dobrý kamoš s kamoškou majú tento mesiac svadbu. Ja s manželom niesme pozvaní, vôbec neriešim prečo (financie, kapacia...) niesom ten typ, vychádzame spolu ozaj dobre, hoci niesme v dennom kontakte a pár krát sme sa s nimi o ich svadbe aj bavili, že kde budú mať atď. ale neriešili, či nás pozvú, toto nieje pre nás dôvod na urazenie ozaj 🙂 oni na našu pozvaní boli ale zrušili sme ju lebo prišiel vtedy covid. No a moja otázka je, chceli by sme im ísť popriať, vidieť ich, dať kyticu. Do kostola sa samozrejme trepať nebudeme bez pozvania. Ísť "pod svadbu" na 5 minút popriať, objať ich a ísť alebo sa pýtať či môžeme prísť?

lalenka33
7. aug 2023

Pod kostol, pod svadbu, pod sálu...čo si krtko a chceš sa tam podryť? Lebo inak sa pod budovu nedostaneš.
Normálne sa chodí na obrad do kostola, na úrad. Po obrade sa zablahoželá neveste, ženíchovi. Kto chce dá kvet, žreby, fľašu... Svadobčania majú väčšinou nachystané koláče u nás aj fľašu na pohostenie a hajde domov. Do sály na svadobnú hostinu sa u nás chodí po redovom tanci a len vopred pozvaní.

fidea
8. aug 2023

Ahoj, tiež by som rada poukázala na fakt, že na obrad do kostola alebo na úrad nie je potrebné pozvanie, ale na hostinu a do sály, kde je zábava, áno.. Možno niekde sú takéto zvyky, ako píšete, ale ak neviete isto, či budúci manželia takéto zvyky uznávajú, nešla by som, na Vašom mieste, gratulovať na miesto hostiny..

Napadlo mi, ak nie je istota, kam treba prísť gratulovať, ja by som sa normálne opýtala.. že kde budú prijímať gratulantov a hotovo.. keď sú to kamaráti, nemal by snáď byť problém sa takto opýtať..

U nás sa väčšinou robí tak, že sa pošlú, zverejnia alebo ústne oznámia svadobné oznámenia, kde je určený čas a miesto konania obradu. Očakáva sa, že kto nie je pozvaný na hostinu, dostal oznámenie a chce, príde na obrad a zagratuluje.. Ja som sa stretla iba s týmto pristupom a robili sme to na daných svadbách tak všetci nepozvani na hostinu.. My sme tiež mali špeciálne vyhradený čas po obrade na gratulacie a fotenie.

Osobne to beriem tak, že ak mi na tom človeku nejakým spôsobom záleží a chcem ísť gratulovať, chcem sa aj zúčastniť obradu a prežiť tie chvíle s mladomanzelmi, lebo na tom obrade najviac záleží, podľa mňa.. hostina je často nutnosť kvôli rodine atď. Ale obrad je ozaj o tých dvoch. A ak mám k nim vzťah, chcem tam byť s nimi.. To je môj pohľad.. A myslím, že ak oni pošlú oznámenie, dávajú tým najavo, že kto chce s nimi zdieľať tieto momenty, radi ho tam uvidia..
A z vlastnej skúsenosti, bola som na xy svadbách takto na obrade v kostole či na úrade, normálne sme sa zúčastnili v spoločenských šatách (ale nie róbach) na celom obrade a po obrade sa zaradili ku gratulantom, odovzdali kyticu, obalku, podebatili s ostatnými a isli sme domov.. Boli sme tak kolegyniam, kamaratkam, sesternici..

zuzanka.zuzu
8. aug 2023

@veronikazuko @elenita kde "u nás"? odkiaľ ste?

nelca0510
8. aug 2023

Tak toto slovné spojenie som ešte nepočula. U nás to bolo tak,že prišli pred kostol a zablahoželali. Po 10 vecer sme volali ešte nejakých kamarátov,nech prídu - ale vopred. Na takých ako ste vy by som nemala nervy a čas,že sa niekto "dotrepe" nepozvany k sale.

gagik
8. aug 2023

“Pod svatbu”, “pod kostol” 🤣…ty si z akej hornej-dolnej?

jaskolka
8. aug 2023

Spojenie "pod svadbu" počujem prvýkrat, a to som pochodila nespočetne veľa svadieb. A všade to bolo tak, že práve ku kostolu ci k úradu prišli mnohí ľudia, čo neboli pozvaní na hostinu, len blahoželat.
Áno, prišli aj niektorí potom večer pred sálu, ale to bolo fakt minimum, (a mne osobne sa to nezdalo slušne, to akoby žobrali dačo) alebo boli aj večer pozvaní, trebárs kolegovia z roboty, mali normálne prichystany v sále stolík, koláče, dáke pitie, a podobne. Neviem o tom ze by gro ľudí šlo gratulovať večer vonku, veď to by aj smiešne vyzeralo, že teraz mladý pár v kuse beha von, alebo stoja v rade a cudzí ľudia im blahozelaju.

portret7
8. aug 2023

Nie, iba pred kostol… zvykli sa kamosi, ktori neboli pozvani k stolu, pozvat po polnoci takto pozdravit, ale aj tato “aktivita” tiez musi prist od mladomanzelov… takze urcite sa sa tam nenatisajte.

terezka1947
8. aug 2023

Choďte na obrad a zablahoželať po ňom.
Do kostola pozvánku netreba,na úrad tiež nie....
Ja osobne som nikdy nepochopila tie blahoželania počas svadobnej hostiny. Lebo-ked išlo o nejakú dopredu jasnú akciu,kde prišli kolegovia z práce,atď,že ich prišlo naraz viac,mladomanželia vedeli,pihostilinoch,boli chvíľku a išli preč,ok.
Ale keď to bolo na x-krát a večne mladomanželia behali von,dnu....to je o ničom. Na hostine sa majú venovať pozvaným hosťom,či vopred dohodnutým ľuďom.
Zažila som ako hosť,aj ako nevesta. Vedela som,že po polnoci príde skupinka,to bolo ok...dokonca už aj zatancovali v sále. Ale také sólo blahoželania a večne vybiehanie a odbiehanie z parketu počas zábavy bolo nepríjemné,neslušné voči pozvaným a otravné.
A teda skôr to znervóznilo ako potešilo. Po polnoci ok...ale osobne nechodím do sály počas svadobnej hostiny. Blahoželám chodím pred kostol,trsp.na obrad.

amerys
8. aug 2023

“Pod svadbu” to nemôžeš myslieť vážne že? 😂😂😂🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Prosím ťa pekne všetky ti tu radia chodi sa pred kostol, nezahadzuj sa, že prídeš “pod svadbu” 🤦‍♀️
(Inak toto slovne spojenie ma strašne irituje hrôza). Som z dediny, ale u nás sa tiež nechodi takto takto otravovať na hostinu. Jedine ak chceš zagratulovať slušné je ísť k obradu. Aj mne tak boli. Keby prišli mi zagratulovať len tak na hostinu, asi by ma piclo…
Podľa mňa z teba ide aj tak trocha hnev, že vás nepozvali, podľa tvojho príspevku, ako si opisovala, že vy ste ich pozvali atď…aj tak si podľa mňa urobíš podľa seba, na základe toho, ako reaguješ a ešte podľa toho, že jeden jediný príspevok tu bol, že je to okej a že sa aj u nich takto robí. Ale potom máš tu dalších asi 50, že je to totálne nevhodne a trápne.
Inak prepáč, ale stále rozmýšľam ako ťa take niečo mohlo vôbec len napadnúť 😂🤦‍♀️

januarova
8. aug 2023

V akej časti SR je zvyk "ísť pod svadbu"? Pýtam sa bez rypania, nikdy som to nepočula. Ja som zo západu SR....

janka1011
8. aug 2023

"Do kostola sa trepať nebudeme bez pozvania"... a na svadbu sa už trepať chceš...
Robí sa to presne naopak. Do kostola ide kto chce, aj úplne cudzí ľudia môžu a chodia na sobáš, sadnú si samozrejme vzadu, nie medzi hostí.
Netrepala by som sa bez pozvania "pod okno" sa to hovorí, aj keď aj to sa občas nájdu takí, čo sa dovalia vypiť a zajesť, aj keď ich nikto nevolal.
Takže v tvojom prípade pekne do kostola, po obrade zagratulovať a vybavené.

matullienka
8. aug 2023

Za mňa je vrchol trápnosti prísť večer gratulovať mladomanželom na hostinu bez pozvania. Aj večer po určitej hodine chodia iba pozvaní nie len tak hocikto. Za mňa je to vrchol neslušnosti.
Keby to bolo u vás také normálne ako píšeš tak to nepotrebuješ mať odsúhlasené na Mk .
A tiež mi prídeš sklamaná z toho, že vás nepozvali keď máš potrebu písať, že vy ste ich pozvali ale muselo sa to zrušiť.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
peter0123
8. aug 2023

Možno je to u vás zvykom, ja osobne si to neviem predstaviť. Žeby nevesta so ženíchom furt odbiehali od svadbobných hostí so sály lebo dokvitol ďalší blahoželajúci ,,krtko,,. Tak za večer prídu desiatky ľudí takto pod , to bude len behačky.
Keď hrala kapela u nás sa tancovalo, keď nie bola som rada, že si môžete pohovoriť s rodinou ktorú som dávno nevidela, spoznávala mužovu rodinu, venovala som sa im.

tamitamitami
8. aug 2023

Píšeš že sú to dobrý kamaráti tak by som sa ich spýtala, či by sme im mohli prísť zablahoželať a kedy. U nás je to tak že do kostola chodia gratulovať aj nepozvaný, o tom ísť na svadbu pod "okná" gratulovať som ešte nepočula ani si to neviem bez predošlej dohody veľmi predstaviť (možno práve vo vašom okruhu je to tak zvykom). Najlepšie spravíš keď sa s nimi dohodneš.

h2
8. aug 2023

🤔 Viackrát som tu zachytila "Choďte po obrade pred kostol.", "Príďte ku kostolu." A podobne. Ako je to myslené? Že nie na obrad, až po ňom, len zagratulovať? Lebo to sa mi zdá už úplne divné. Išla by som určite na celý obrad do kostola, či na úrad. Veď ten obrad je to najhlavnejšie a je verejný, môže tam ísť každý bez pozvania. Bola som aj na obrade, keď sa ženil môj kolega maďarskej národnosti, z celého obradu som nerozumela ani slovo, ale bola som tam.
Nechápem autorku. Do kostola na obrad sa trepať bez pozvania nebude, hoci tam pozvanie nepotrebuje, ale na hostinu, kam sa bez pozvania nechodí, by v pohode prišla. 🙃 Naozaj by ma zaujímal región, kde sa to takto robí. Úplne naopak.

jana_eyre_2
8. aug 2023

Ja som teda na svadbu veľa ľudi nepozvala, chcela som mať malú svadbu a vydávala som sa na úrade.. pár ľudí mi ale aj tak prišlo popriať priamo k úradu, co mi prišlo úplne v pohode a hlavne za kamarátku z detstva ktorá nás vlastne s mužom zoznámila v puberte som bola naozaj rada že prišla.. (boli aj na obrade, ale koľki to neviem, mali sme.taky stres že ani neviem kto tam bol.. muž zabudol doma obrúčky) čo mi už prišlo nevhodné bolo, že pár ľudí mi pri gratulovani strčilo s kyticou aj obálku, to som odmietla.. nerozumiem preco by mi mal niekto nosiť peniaze zato že sa vydávam..

ivangeline
8. aug 2023

Praveze sa dotrepte do kostola a po zablahozelajte

kamatopo
8. aug 2023

U nás zase sa chodí ku kostolu popriať . K sale mi príde také ,že sa vtieram a niečo čakám keď prídem bez ohlásenia... Aj teraz dva týždne dozadu sme priali pred kostolom a ešte sme aj výslužku dostali čo bolo milé.

kukuk29
8. aug 2023

ved normalne chodim do kostola na obrad,po skoceni zablahozelam a idem domov. Je uzasne ked je clovek na svadbe a mladonanzelia nic ine nerobia iba odbiehaju von len im chodia takto uzasne ludia grastulovat ...🙊

suzitok
8. aug 2023

Ja len to nepochopím, prečo si takýto samozvaní hostia myslia, že práve oni budú na tej svadbe najväčším prekvapením a radosťou pre mladomanželov? Všetci, čo takto chodia si to myslia a ešte sa aj tvária, akoby sa na tej svadbe iba na nich čakalo, keď víťazoslávne a s najväčším úsmevom spomedzi všetkých sa votrú na svadbu.

rozovykon
8. aug 2023

ja by som na obrad sla, zapriala a sla na kavu 🙂

kamatopo
8. aug 2023

@h2 keď je svadba v kostole tak ideme aj na omšu,hneď si odbavim aj sviatosť. A gratuluje sa vonku keď mladomanzelov vyvedie kňaz,preto pred kostol. Myslím že ani jedna čo tu spomenula tento termín nečaká vonku celú hodinu aby potom len zablahoželala ak pravdaže nie je proti takémuto obratu. Zažila som keď sa vydávala kamarátka a jej rodičia sedeli vonku v aute a vyšli až keď boli všetci vonku ( mali inú vieru ktorá im zakazovala vstúpiť do kostola🤦)

vandica
8. aug 2023

Samozrejme ísť do kostola, a potom pred kostolom zablazoželať. Toto čo píšeš počujem prvýkrát. Príde mi to otravovanie na hostine, a vtieranie, že dajte čosi najesť 😀

eeffka
8. aug 2023

Na mojej svadbe bolo ku kostolu poblahozelat kopec ludi ktorych som nevolala na hostinu. Uplne normalna vec. Vyjde par gratuluje rodina a zvysok sa postavi na koniec rady.

h2
8. aug 2023

@kamatopo Áno, ja viem, ako to normálne prebieha. Len ma zarazila tá formulácia, že "Príďte pred kostol." Ako keby do kostola na obrad ísť nemali.

jankalukasova
8. aug 2023

S pojmom som sa tiež ešte nestretla ale tak nebudem sa tváriť, že len preto lebo ho nepoznám, neexistuje.... Ale mne to príde ako také "obšmietanie sa" pri hostine, či niečo nespadne od stola alebo či ma predsa len nepozvú. Keď si predstavím, čo všetko som riešila počas celého dňa a večera, tak toto by som už naozaj ako bonus nechcela. Mali sme na svadbe 80 ľudí, čo nie je ani málo ani veľa ale mali sme čo robiť aby sme sa stihli s každým zabaviť, prehodiť pár slov, potancovať, poďakovať.... Určite by som šla ku kostolu, ak je obrad súkromný, tak by som prišla ku koncu a pred kostolom zablahoželala.

belaanabela
8. aug 2023

U nás sa hovorí: kde nie si volana, tam nie si vítaná.
Žiadne "Pod" v mojich končinách neexistuje... slušne sa chodí buď NA obrad (úrad,kostol) alebo sa gratuluje PO obrade PRED Kostolom, Úradom.....

kamatopo
8. aug 2023

@h2 to je len hlúpa zastaralá formulácia slov, ktorá sa tak dáko zauživala pri svadbách ,ale každý normálny človek ,ktorý vie čo sa patrí to pochopí že aj s obradom.

banalu
8. aug 2023

Suhalsim s komentarmi, ze ak uz chces ist blahozelat tak sup do kostola a s kyticou.
Si predstav, ze na tu svadbu sa dotrepe 20 takych ako vy, "len zagratulovat" bez pozvania... a ano chodia kamosi a pod. aj neskor len tak priskocit, ale su riadne pozvani a vacsinou na urcitu hodinu, aby to nezasiahlo do programu na svadbe.