Bez pozvania popriať na svadbu
Ahojte, idem si k vám po radu 🙂 môj dobrý kamoš s kamoškou majú tento mesiac svadbu. Ja s manželom niesme pozvaní, vôbec neriešim prečo (financie, kapacia...) niesom ten typ, vychádzame spolu ozaj dobre, hoci niesme v dennom kontakte a pár krát sme sa s nimi o ich svadbe aj bavili, že kde budú mať atď. ale neriešili, či nás pozvú, toto nieje pre nás dôvod na urazenie ozaj 🙂 oni na našu pozvaní boli ale zrušili sme ju lebo prišiel vtedy covid. No a moja otázka je, chceli by sme im ísť popriať, vidieť ich, dať kyticu. Do kostola sa samozrejme trepať nebudeme bez pozvania. Ísť "pod svadbu" na 5 minút popriať, objať ich a ísť alebo sa pýtať či môžeme prísť?
nechápem prečo nie do kostola..pozvánky predsa nie sú na obrad, ale na hostinu :D podľa mňa je úplne normálne ísť na obrad do kostola a potom len zagratulovať. Dotrepať sa na hostinu gratulovať, mi príde mega divné, a asi by som si o niečom takom nič dobré nepomyslela (najmä ak by práve títo ľudia neprišli pogratulovať po kostole)
U nas je zvykom prist kamaratom zagratulovat po sobasi a ist prec. Na hostinu sa bez ofiko pozvanky chodi len v tom pripade, ak nas nevesta so zenichom “neoficialne” pozvali - povedali kedy a kam mame prist (vacsinou neskor - po hlavnom jedle svadobcanov). Bez takehoto ustneho pozvania by som nikam netrepala. Cize vnimam to uplne opacne ako ty - ked by som im chcela ist popriat, idem pred kostol - tam pozvanka nie je potrebna, zablahozelam s kyticou a idem prec. Na hostinu urcite nie, ak vas ustne nepozvali - to je naozaj nevhodne.
Ja by som išla pred kostol, po obrade zablahoželať.
Prepac, ked tak velmi chces, chod. Vsetky zeny Ti napisali, a ha sa s nimi stotoznujem, ze blahozelat sa chodi na obrad. Teda pred mestský urad, kostol... do saly alebo teda tam, kde maju hostinu je to nevhodne. Tam.maju pozvanych hosti, ktorym sa venuju. Myslim, ze ich to zbytocne oberie o cas s pozvanymi...a este aj mozno vystresuje, aby takato navsteva/navstevy nenaburqli ich svadobny program.
Neviem, kde sú takéto zvyky, ale na tvojom mieste by som si nerobila svoje vlastné plány ako sa zviditeľniť na ich svadbe. Normálne sa chodí do kostola, kľudne aj na celý obrad a potom vonku zablahoželať a odísť. Na miesto oslavy sa zvyknú pozvať zvlášť kamaráti, alebo rodina, ktorí buď nie sú pozvaní na oslavu, alebo z nejakého dôvodu sa nemohli zúčastniť, ale zdôrazňujem, pozvaní, s ktorými sa ráta, prídu, dostanú pohostenie, posedia chvíľku a idú preč a nie aby im tam "hocikto" chodil. Môžete mať vzťahy akékoľvek, ale ak vás nepozvali, tak sa tam netlač.
To bude zrejme dedinsky zvyk. V meste sa chodi normalne na obrad aj bez pozvanky, popraje sa a da sa kytica neveste. Kultivovane.
a preco nemozes ist jednoducho zagratulovat pred kostol? preco taketo komplikacie? do kostola sa predsa pozvanky nedavaju, este som nevidela, aby do kostola pustali na pozvanku 😀, jedine ak pocas covidu asi 😀 .. na svadobny obrad do kostola moze prist uplne hocikto, aj cudzi a neviem, ako by to malo svadobcanov obtazovat, alebo byt nevhodne, zato prist gratulovat nepozvani na svadobnu hostinu, to uz si viem predstavit velmi dobre, ze obtazujuce byt moze.. ak sa spoliehas, ze vas len zabudli zavolat a ked tam pridete, tak vas pozvu dnu sa bavit, tak to by som radsej neriskovala 😝
Prosim. Chodte radsej do kostola a zablahozelajte po obrade. My sme mali takychto nepozvaných hosti v sale okolo 50 a bolo to na nic. Nasi hostia cakali na nas, kym sme sa my museli aspon pozdravit s nepozvanymi.
Do kostola chodí hoc kto ... Ja by som išla na tvojom mieste tam ... Tam sa pozvánka nedáva zvlášť .
No pokiaľ ti nedali ani oznámenie ani nič nešla by som vôbec ...
@pivonka6 aj v dedine sa chodí len tak do kostola na obrad 😆
Keď sme boli deti sme boli na každej svadbe
Nevesta hádzala cukríky 😂
No čo siiiii, absolútne sa nehodí ak nie si pozvaný chodiť na hostinu vyrušovať ...to akože fakt ako je vyššie písané že prišla som sa fajne najesť koláčov a dajte mi vypiť , veď keď si to predstavim tak normálne mi je zle že niekto je toho schopný takto prist v civile :D isto choďte len do kostola a zablahoželajte pred kostolom a dovi . A keď nie takto tak pár dní po svadbe sa s nimi stretnite a zablahoželajte im
A okrem toho, prísť v hocijakom čase je nezdvorilé, ak majú nejaký časový plán, je úplne odveci tam nabehnúť a vyžadovať si pozornosť mladomanželov.
A hlavne sa ich nepýtaj či môžete prísť na oslavu blahoželať, to si snáď ani nemyslela vážne toto? To akoby si sa pozvala sama..uz by asi len zháňali dve stoličky navyše k hosťom a modlili sa, aby takýchto natlačených aktivistov nebolo viac..
U nás sa bezne pripravuje zvlášť miestnosť pre gratulantov a dostanú najest,koláčiky aj vypit… chodia aj ku kostolu,ako komu pasuje… my sme mali klasickú dedinskú svadbu v miestnom kostole a následne kulturáku. Manžel dedinský futbalista 155tej ligy,mal takto pozvaných spoluhráčov a členov zväzu že majú prist po 10tej hodine auto chce zostáva. Ak prisli v nevhodnom case gratulanti,zasadli tam a cakali kým sa im mozeme chcilku povenovat,nám oznámili že sú tam a že mame tam potom zbehnut keď budeme môcť… nikto sa neurážal,nikto nič nečakal ale posedeli si a podebatovali a mnoho z nich aj zostalo… napriklad rozvod v rodine,obaja odmietli prist aby tam na seba nenatrafili ale keď prisli gratulovať teta s bratrancami, tak sa zdrzali niekoľko hodin nakoľko videli že ani strýko neprišiel …
Ale podotýkam že ten vyraz som jakživ nepocula🤷♀️
"Do kostola sa samozrejme trepať nebudeme bez pozvania"
Co je toto za logiku? Ved normalne prides po obrade das kyticu a zablahozelas.
Pytat sa ci mozes prist v noci na hostinu je riadne trapne.🙈 to kde su taketo zvyky?
Zablahoželať do kostola,normalne sa tak chodí.
Praveze zablahizelat sa chodi do kostola po obrade. Nie na scadobnu hostinu ani neskor,ked nie ste pozvani
Ano. Zvykne sa aj k sale. Ale zase… ak ti tam za kazdym niekto pride tak to budes viac vonku pri nepozvanych hostoch ako pri tych pozvanych.
Navyse do kostola pozvanku nedostavas. Max oznamenie o konani.
Potom uz je pozvanie k svadobnemu stolu-teda na hostinu.
Autorka, kebyže chcú, tak vás pozvú, nie? Keď vás nepozvali a strašne moc chcete ísť zagratulovať tak choďte do kostola. To sa urcite hodí viac ako ísť potom v rámci ,,večernej prechádzky” otravovať pred sálu.
Vhodné je prísť na obrad a zagratulovať s kyticou ako ísť "pod svadbu" (to si si teraz musela vymyslieť, že? 😁🤭👍). Skôr mi príde hlúpe prísť len tak pred sálu a gratulovať. Takto chodia len pozvaní kamaráti po polnoci.
My sme raz neboli pozvani na svadbu, ale vecer na posedenie a zagratulovanie ano.. nezvanych hosti normalne vyhodili..
Najprv by som si zistila, ci kamarati taketo nieco poznaju a uznavaju.. ci budu mat cas odbiehat
Ist na obrad je uplne normalne a potom zagratulovat.. nie je to uzavreta spolocnost.. ved bezne cudzi ludia chodia na svadobne omse..
Ako tu už bolo x-krat navrhnuté - Vhodnejsie mi pride prist na obrad a popriat pred kostolom, ako robit prepadovku na súkromnej hostine, nech to myslite akokoľvek úprimne. Možno prídete úplne nevhod, môžu zrovna tancovať trebars spolu alebo s rodičmi, robit si program, venovať sa pozvanými hosťom, fotiť sa, atd. Ak budú mat rovnaký nápad ako vy aj dalsie 3-4 páry, tak si to vies asi sama predstaviť. Ja som z dediny a u nás sa takéto robievalo 20-30rokov dozadu, kedy v kulturáku aj tak bolo nasackovanych 200 hostí , no dnes mi to príde už nevhodne. Ak by ste boli oficiálne pozvaní (aspoň) na obrad a nemôžete sa zastaviť trebars kvôli inej oslave alebo práci, potom by mi to prišlo ako vhodná alternatíva prísť popriať aspoň dodatočne večer. V opačnom prípade by som ich určite nevyrušovala a popriala by som dodatočne v iný deň, alebo v tom kostole.
Mne je to tiez momentalne divne,ale naozaj sa to takto niekde robi,alebo robilo.Ako dieta som bola na vela svadbach,mame velku rodinu.A chodili takto blahozelat aj do saly alebo pred salu.Niekedy im vyniesli von tacku s kolacmi, flasu,niekedy ich pozvali dnu na chvilu a pohostili.Zazila som aj to, ze bol jeden stol navyse, prazdny pre takychto nepozvanych.Niekedy si aj zatancovali s mladymi.Bolo to u nas na vychode fakt bezne.Ale tak to hovorim o case tak cca 30 rokov dozadu.
Autorke: samozrejme pod svadbu choďte. Vezmi kvietok pre nevestu,pre ženícha fľašku a choďte. U nás je to normálka,takto sa chodí pod svadbu bežné 👍
Je uplne ok ist gratulovat do kostola ci na urad. Obrad je verejny pre kazdeho. Bola som tak desiatky x. Aj nam tak boli. Ale teda vyraz pod svadbu pocujem 1.x. Podla mna velmi nevhodne dotrepat sa na oslavu tam kde nie som pozvana.
Podľa mňa radšej ísť do kostola. Aj nám tak prišla kolegyňa mojej svokry, ani som nevedela, že kto nám to blahoželá 😁 o tomto som taktiež nepočula, iba o gratulantoch ktorí majú prísť večer (môžu zostať do rána) ale oni taktiež dostanú pozvánku
U nas sa to takto tiez volakedy robilo, tu sa to vola "pod okno". Tiez byvala zvlast miestnost pre takychto gratulantov nachystana s pagacmi, zakuskami, napojmi...Ale ak by taketo nieco zenich s nevestou organizovali, urcite by Vam to povedali.

Keď ste dobrí kamaráti, tak bud im odneste kyticu a zablahozelajte pred kostolom po obrade, alebo im napíšte o pár dní a stretnite sa súkromne, na káve alebo obede atď.. Vsetky ostatné varianty sú nevhodné a odveci. Výraz "pod svadbu" počujem prvý raz. Vám ako hosťom možno nie, ale mne ako dotyčnej neveste by bolo chujovo keby ste za mnou prišli počas veselice niekam "poza kríčky", mala by som pocit ze tam chcete byť a bavit sa ale nieje tam pre vás miesto, a ci vám dat aspoň koláčky za gratuláciu alebo nie, no proste otrava, zbytočný stres a výčitky... Keď ste kamoši, viete im za gratulovať aj dodatočne a na úrovni, nie?