icon

Budete mať Vianoce ako po iné roky, alebo sa budete obmedzovať a šetriť?

16. nov 2022

Budete mať Vianoce ako po iné roky alebo sa budete obmedzovať, šetriť?
Ja som bola po iné roky zvyknutá mať hojno, veľa darčekov, ale bohužiaľ zdražovanie sa dotklo aj nás a veru tieto Vianoce budú chudobné, žiadne extra darčeky.

19mmm71
16. nov 2022

Budeme mať Vianoce ako každý rok.Nikdy sme to neprehaňali a nenakupovali na tri dni akokeby mal prísť hladomor.Darčeky budú ako si kto čo prial,ja nakupujem počas celeho roka takže to už mám hotovo.S výzdobou začnem od adventu-väčšinou čo príroda dala,alebo sme doma vyrobili.Stromček tradične živý zdobíme až 24 rano aby vydržal pekný celé sviatky.Milujeme vianočné trhy tak zopár ich navštívime,vybavíme čižmičky Mikulaša,naplníme krabičky láskou a drobnosťami pre tých čo sú osamelí...No hlavne nech sme všetci zdraví a nech nieje horšia doba ako tú čo teraz žijeme...❤❤❤

h2o2
16. nov 2022

Budeme mať také isté Vianoce ako každý rok.

titla
16. nov 2022

Nikdy pre mna Vianoce nepredstavovali taku polozku, ze by markatne zatazila rodinny rozpocet a napriek tomu si kazdy rok vieme urobit pekne Vianoce.

babababka
16. nov 2022

Také isté Vianoce ako vždy.Sviatočné menu,koláče nepečiem-zať spraví.Ja s mm si dáme niečo na oblečenie,dcére so zaťom dáme po 50 eúr a vnučky dostanú knihy,mapu Slovenska,puzzle a 2 bábiky,ak to ako-tak zrátam miniem do 300 eúr na darčeky.Nikdy sme nemohli rozhadzovať a trochu sa obávame budúceho roka.Pre vnučky Mikuláš tento rok tiež prinesie menej sladkostí a ovocia.Sme radi,že ich máme a dúfame,že aj oni to tak cítia.

deginko
16. nov 2022

Jedlo ako vždy,v tom obmedzenia nebudú a čo sa týka darčekov,my rodičia si nekupujeme dary..a deťom kupujeme každý rok vždy po jednom darčeku takom väčšom a k tomu už len drobnosť alebo niečo spoločné..tento rok napr dcéra dostane jednu bábiku čo sa jej páči syn autickovu dráhu a spoločný darček chcem pre nich vysielačky...takže dokopy nedám viac ako 100€ ,a určite dostanú aj u rodiny čosi,takže za mňa stačí

danulicek
16. nov 2022

my už niekoľko rokov máme Vianoce o inom ako o darčekoch, halde jedla atď. a presne tak budeme mať aj tento rok. samozrejme, deti dostanú darčeky, aj my si niečo kúpime, ale u nás kopy darčekov nebývajú a ani nebudú. každý dostane to, čo chce; čo potrebuje; knihu; niečo praktické a prekvapko. čo sa týka jedla, budeme mať tak ako vždy. nikdy sme ale nechystali jedla ako pre vojsko, aj šalátu robím tak max. na dva dni a potom sme radi, že ho už nevidíme 😀

my máme s deťmi vianočné obdobie celý december, zdobíme, pečieme, hráme sa spoločenské hry atď., sviatky máme o rozprávkach, výletoch do lesa, pyžamových dňoch pred telkou a to nestojí nič navyše 🙂 jediné, čo budeme mať inak, že tento rok som sa rozhodla nepiecť pre známych práve kvôli cenám. po minulé roky som piekla navyše cca pre 10-15 ľudí, tento rok to vynechám 🙂

gypsomilka
16. nov 2022

Vianoce ako kazdy rok. Darceky som nakupila postupne kazdy mesiac nieco ako vzdy.
Potraviny neriesim kupim ako vzdy to co treba. Je to raz za rok. Neprehaname to. Cize nas to vyde rovnako ako bezny nakup.

karmen118
16. nov 2022

Vianoce budeme mať ako po iné roky, darčeky kupujem priebežne od leta, ako začínajú rôzne akcie na hračky, knihy atď. snažím sa tieto akcie využiť. Deti počas roka hračky nedostávajú, iba na narodeniny 1 darček od nás a drobnosti od rodiny, takže viac dostanú pod stromček. V rodine máme dohodu, že na Vianoce sa kupujú darčeky iba deťom. My dospelí si dávame drobnosti k narodeninám. Sestriným deťom kupujeme po jednom darčeku strop máme 30 e a to isté ona našim deťom.
S mužom si dávame pod stromček aspoň symbolické drobnosti, pre potešenie.
Stromček máme už niekoľko rokov umelý, ozdoby dokupujeme iba ak sa nám nejaké poškodia a už nejdú použiť. Jedla varíme primerane, neprejedáme sa, koláčov pečiem iba 2-3 druhy a z jednej dávky, perníkov viac aby sa deťom rátalo, chcú mi pomáhať a potom si povymieňame s mamou, sestrou, starkými.
Čo sa týka Mikuláša, tak tam sme presadili minimum sladkostí, jablko, banán a radšej nech im kúpia napríklad nálepkový zošit, knižku - to je lepšie využitie peňazí ako kopec sladkostí.

nwnw
16. nov 2022

Tento rok bohatsie Vianoce ako minule roky. Ano zdrazuje vsetko,no zatial este detom mozem spravit radost. No este su mali, takze nepytaju iPhony 🤣.

panelacikova
16. nov 2022

Vianoce budem mať ako každý iný rok. Vždy sme si navarili tak, aby sa zjedlo, nevyhodilo. s darčekmi sa to u nás nikdy nepreháňalo. dieťaťu málo. ja s mužom prakticky nič, máme všetko, čo potrebujeme. čo by sme chceli, nedá sa kúpiť - dokonalé zdravie. takže my si väčšinou ideme počas dní voľna párkrát do dobrej reštaurácie a vychutnáme si jedlo 🙂

lasona
16. nov 2022

Variť budem ako vždy, mám len jeden žalúdok..my sa neprejedame na Vianoce. Pečenie, nepeciem, možno kúpim pár perníkov na trhu. Ja som momentálne v chudnucom režime😆.
Takže budú normálne ako vždy. A darčeky, každému drobnosť. Cca 30 eur na osobu čo sa týka rodiny.( Väčšinou sa pýtam že čo by ich potešilo) A my s mužom čo potrebujeme. Takže nič extra.

francuzkano
16. nov 2022

a vies co, ja tento rok nakupujem drahe dary. akoze s rozumom a nie vela, ale drahe a kto co si praje. su to dary, co viem, ze deti vyuziju dlho a co proste stoja, za kvalitu sa plati. Prvykrat nehladim vobec na peniaze, lebo doba je aka je. Ale teda vzdy s rozumom, vzdy je aj usetrene a dane do nehnutelnosti. ale mam obavu, ze tie peniaze, aj ked usetris, nebudu mat velku hodnotu…. tak aspon nech sa teraz z nich vytesime. varenie to nikdy neprehaname, my vzdy cestujeme k rodine. ale tiez, kupim aj drahe luxusne bonbony a take veci, co normalne malokto kupuje. nech si uzijeme trosku luxusu (v ramci moznosti, kedze sa to lisi od rodiny k rodine), prvykrat v zivote nemam predstavu, ake budu buduce vianoce.

miriam11
16. nov 2022

Normálne budeme mať. Nikdy to neprehanam

petruska12
16. nov 2022

viete co?ja vianoce milujem a vsetky tie trapne ozdoby a svetla ,ja sa na to tesim,neskutocne s 2dcerami.jedlo,ved ako vzdy nezjeme o nic viac a darceky??ja milujme aj tie a dostanu deti dost,ale vsetko co potrebuju takze by som to tak ci tak musela kupit,co sa tyka oblecenia a hracku kazda po 1

misinka0611
16. nov 2022

Nikdy som to nepreháňala. Žiadne také, že pravidelné menenie stromčeka, dokupovanie ozdôb a serepetičiek za neľudské peniaze. Strom 6 ročný, ozdoby tiež a darčeky sú 2x rozmyslím pre deti. Žiadne plastové rárohy, ktoré bavia 2 dni. Potraviny už teraz nakupujem v akciách, nech sa ušetrí čo najviac, jedlo tak aby sa zjedlo, nepoznám zamrazovanie a vyhadzovanie koláčov. Dokonca nevlastním ani vianočný riad 😀

Vianoce sa dajú prežiť aj rozumne a hojnost? Pre niekoho zaprataný stromček pri iného koláče, zemiakovy šalát a rezeň na stole.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
inaemre
16. nov 2022

Rovnako ako po ine roky. Zdrahovanie nepocitujeme. A nikdy sme to s darcekmi a okazalostou neprehanali.

zuzanka.zuzu
16. nov 2022

@oli18 žiaľ minimálne Albi Dráčik a Alltoys prežijú lebo sme ich riadne zasponzorovali 😂

autorka- naše budú štedré lebo máme 2r bábo a chcem si to vychutnať skôr než chytí našu rodinnú averziu na vianoce a budeme ich tráviť s pizzou pri filme 😂 vyše 20 rokov sme neoslavovali, teraz cca 10 rokov budeme 😉

janka1011
16. nov 2022

Každý tu píše, aké mali vždy skromné Vianoce, no štatistiky z obchodov hovoria o niečom inom 😁
No my budeme mať určite skromnejšie, ale len čo sa darčekov týka. Jedlo ( nápoje, koláče) to bude bez zmeny, doprajeme si ako vždy, ale nikdy nie tak že by sme niečo vyhadzovali, u nás sa veľa zje keďže sme všetci 2 týždne doma. Darčeky som vždy deťom dopriala drahšie a aj dosť veľa, tento rok bude 1-2 darčeky a už sú s tým oboznámení a chápu to.

simona92101
16. nov 2022

Nikdy som nepochopila takeho toho "ducha Vianoc", ze treba aby bolo hojno,stoly sa prehybali,20 druhov kolacov,plna chladnicka jedla,obzerstvo na kazdej navsteve,nahanacky za darcekmi a aby bolo vsetko tip top.moji rodicia to tak robili,nikdy sa vianoce neuzili,ziadne rozpravky lebo trebalo sa nahanat a byt vystresovany zo vsetkeho...my s muzom mame rovnaku ideu, a odkedy zijeme vo svojom tak to aj praktizujeme,a to vianoce bez stresov a v pyzame 😃 ziadne nahanacky,stresy,od rana rozpravky pozerame,ideme na prechadzku,upraceme rovnako ako v bezny den,napeciem s 3 r dcerkou medovniky,spolu ozdobime,susede dam upiect za krabicku kolacov pre navstevy,a darcek si s manzelom davame spolocny a to novorocnu lyzovacku.darceky davame len detom,ziadne okazalosti.cize ci je zdrazovanie ci nie,nijako sa to u nas nepremietne

elenka.k
16. nov 2022

@petruska12 a ja, milujem baliť darčeky po nociach , je to také tajomné
/ v strachu , či nepôjdu deti cikať 😀 /

basska_b
16. nov 2022

Ja trosku obmedzujem darceky, sak vsetci mame vsetko, nemusime sa predhanat v darcekoch, najma ak ten darcek nesadne

zuzana76
16. nov 2022

darceky si zvycajne nedavame nejake drahe/ sperky a pod/ , skor prakticke, to co potrebujeme, deti dostanu max dve veci typu zabava, hračka, jedlo kupujeme tak ako predtym, piect budem tak ako predtym, len bezlepkovo, takze este drahsie ma to vyjde ako z klasickej muky, vyzdobu na stromcek mam, ale kupim adventny veniec a zivy stromcek, myslim, ze to bude tak ako po ine roky

zuzana76
16. nov 2022

darcekov nekupujem vela, nechcem, aby sme boli zahltení novymi vecami, ktore ani nepotrebujeme, chlapci chceli kazdy jedno lego, mladsi knihu o dinosuaroch a starsiemu som kupila teplakovu supravu, mozno este nejaku hru na PC im dokupim, alebo nieco co suvisi so zabavou

7miriam77
16. nov 2022

Jedlo bude v podstate to iste, ako po ine roky,ale my nie sme extremni jedaci, zjeme toho tolko ako v bezny den. Ani kolace u nas nejdu....co sa tyka darcekov, tak tam som uz striedmejsia viac rokov, clovek ma v podstate všetko, dcérke kupujem aj pocas roka vela kadecoho, takze len par drobnosti, ktore potesia

drozdikova
16. nov 2022

@janka1011 áno tiež som si všimla aká zrazu všade skromnosť 😊

liusa82
16. nov 2022

U nás ani nie že obmedzovanie to my nejako neriešime zatial.Ja skôr neviem čo mám už kupovať pod ten stromček ked v dnešnej dobe pomaličky každý všetko má.Alebo si to kúpime bežne počas roka.Už asi len nejaké prkotiny,drobnosti.Koberec do obyvačky asi nejaky pekný,moderný😀 také praktické darčeky

bessie12
16. nov 2022

Tento rok setrit nebudeme a vlastne sme nesetrili ani minuly rok. Darceky si budeme davat az tento rok. Piect budem niekolko druhov kolacov a vecera klasika.

marsmykkok
16. nov 2022

Dekorácií som dosť kúpila vlani, takže tento rok v pláne nemám nové, bez ohľadu na financie. Kúpim živý stromček ak nebude raz tak drahý ako vlani. Ak nevyjde vytiahnem umelý. Darčeky si nedávame, kúpili sme si už teraz novú tv a možno koncom roka ak sa okolnosti dobre vyvinú kúpime si letnú dovolenku. Jedlo, ryba bude asi treska nie losos, pečiem vždy 3 druhy, ale keďže všetko išlo hore extrémne, tak aspoň maslo .palmarin , čokoládu na varanie som prvýkrát kúpila dopredu. Lebo sa obávam že tento rok vyjdú len vajcia viac ako všetky suroviny dokopy po minulé roky ☹

elenka.k
16. nov 2022

@marsmykkok hej vajcia ... treba naplánovať: každý týždeň jedno balenie po 10 ks, 😀 , no čo som postrehla 30 ks vajcia zmizli z predajniach