Budete mať Vianoce ako po iné roky, alebo sa budete obmedzovať a šetriť?
Budete mať Vianoce ako po iné roky alebo sa budete obmedzovať, šetriť?
Ja som bola po iné roky zvyknutá mať hojno, veľa darčekov, ale bohužiaľ zdražovanie sa dotklo aj nás a veru tieto Vianoce budú chudobné, žiadne extra darčeky.
My si veľa vecí delíme s našimi a svokrovcami, vymeníme koláče, mamina nám pošle za hrniec kapustnice, svokra kapra.. nejak to pozliepame dokopy.. co sa tyka darčekov, deti dostávajú spoločne darčeky (vyhoda troch deti do 4rokov) knižky ktoré budu baviť všetkých.. mamke a svokre darčeky vyrábam.. ma to úplne inú dušu 🤍 švagrovi ktorý si zariaduje byť dáme platno s maľovaním od jeho krstniatok... Proste drobnosti.. ozdoby máme už 4ty rok tie isté, proste sa mi páčia, podľa mňa máme najkrajší stromček, sušíme pomaranče, vešiame škoricu.. pre mňa pravá atmoška.. 🙈 skromne, ale s veeelkou láskou.. teším sa ❤️
@elenka.k asi aby im nemuseli dať dvojcifernú cenovku... To pečenie zdražie riadne fakt, ja som predtým na jedlo minula na Vianoce tak ako bežné dni, ovocie kupujeme aj bežne, aj minerálku, džús, colu. Jediný výdavok navyše nejaký vaječný likér za 5 eur. Ale teraz sa to predraží riadne. Múka bola aj za 30 centov teraz 80 a viac, maslo okolo 1, 30, teraz 2,60 a viac, palmarin 40 centov teraz 90 centov v akcií, cukor 60 centov, teraz 1,20 a tie vajcia uvidíme až kam vystrelia
@marsmykkok no, asi tak
Take ako vzdy, najdôležitejšie sú určite zážitky, s jedlom to nepreháňame, ani výzdoba, kolace peciem primerane, darčeku dostáva najmä syn
Keď sme sa presťahovali do vlastného mesiac pred vianocami tak sme toho nakúpili ako pre celú dedinu, ( chceli sme to spojiť s kolaudáciou) až nám týždeň pred vianocami ochorel syn a skončil v nemocnici (3mesiace mal). V tie Vianoce prišli k nám len moji rodičia nik viac lebo sa všetci bali o svoje deti aby ich nenakazil tak som polovicu veci vyhodila, a vtedy som si povedala že už nikdy nebudem tak bezhlavo nakupovať. Malému na Vianoce kupujeme malo darčeov ale on dostáva stale nejaké darčeky
Ja som niektore darceky kupila uz v marci 😁 Nakupujem postupne pocas roka a "skreckujem" ich v skrini. Takto kupujem pre rodinu oblecenie, kozmetiku, knihy. 🙂
No to zdražovanie je tak hrozné že nám už výplata nestačí, ja som nezamestnaná,muž zarobí to nám vyjde akurát tak na bývanie stravu a mimo toho nám ostane tento mesiac 60€ 🤦 a musím kúpiť deťom topánky...bundy neviem s čoho 😔 a o darčekoch môžme len snívať ...Ja len dúfam že si čím skôr nájdem prácu lebo ďalšie zdražovanie už neviem ako prežijeme
Darceky kupujeme len dcere. Dostane 4 hracky, dokopy v hodnote 60e. Minuly rok sme to prehnali, na hracky sa zbytocne minulo 150e. Oblecenie toho roku pod stromcek nedavam, kupujem ked dcere treba, aj tak z neho nema taku radost. S manzelom si nic nekupujeme, caka nas prirastok do rodiny uz pocas Vianoc. Vianocne jedlo bude take ako minuly rok, akurat ze upeciem len linecke kolieska a jednu roladu.
@smutnamama1981 mrzí ma to, nám odišla milovana babička, neviem si predstaviť,keby manžel 😔 držte sa.
Ja pridávam von ďalších 40 metrov svetiel, darčeky tak ako každý rok ja zdražovanie neriešim
Také isté ako po minulé roky. S darčekmi sme to nepreháňali nikdy ,a rovnako s jedlom. to čo sme jedli po minulé roky bude tento rok o čosi drahšie, ale tak ako po minulé roky nič sa nevyhodi do koša.
Bohatsie co sa tyka dekoracii, tento rok som investovala do vyzdoby vela. Darceky ako kazdy rok, cca 120e na dieta. A my si kupujeme zvacsa nieco spolocne, co potrebujeme.
ozdoby som dokupila par z okrasy na muzovu prosbu retro kusky inak len standardne ako po ine roky jedine co sme zmenili ze ideme na silvestrovsky pobyt do hotela Kaskady (po ine roky sme boli doma)
U nas bude zmena - nepribudnu nove ozdoby na stromcek,ani dekoracie, ani svetielka /kazdy rok som mala tendenciu nieco dokupit/, namiesto 12druhov kolacov upeciem len 5-6, rozdavat nebudem tak stedro, iba susedom a svokrovcom..co sa darcekov tyka, vzdy sme mali aj take prkotinky, blbosticky, tento rok sa zaobideme bez nich, mam velky stres z tolkeho zdrazovania
Už niekoľko rokov si pripadám v potravinách ako asociál 🤣🤣🤣 pri pohľade do niektorých nákupných košov si pomyslím, či nakupujú pre celý vchod paneláku. A o to je to smutnejšie keď vidím to množstvo výhodných potravín v smetiakoch 🙈. Veľmi plytváme jedlom
A čo sa týka darčekov, len spotrebné, čo sa dá zjesť, vypiť alebo kozmetiku.
My sa šupneme po vačku ,objednala som práčku .Dáme si ju pod stromček😀A čo sa týka jedenia nič výnimočné
U nas obdoba ako pominulw roky. Detom max 2darceky na osobu a my s manzelom si vzdy dame nieco pekne nejake prekvapko. Jedlo ako vzdy ale nikdy sme to neprehanali. Mna to nebavi sa “prezierat” a na druhy den ideme k mojim rodicom,takze tam su dalsie vianoce. Tesim sa na ne moc 🙂
U nás som tak ze už v októbri som si začala kupovať pomaly darčeky v novembri ešte nejaké a v decembri už asi len 2 a na hlavu nedám viac ako 25 eur,kedysi bolo 50 ....s mužom už vážne len niečo potrebne co naozaj potrebujeme využijeme, zatracované darčeky kozmetické kazety ponožky pyžamá spodky papuce sú zas in a knihy samozrejme. Na deti dám minimum od nás len 1 darček do 20 eur aj tak od starých rodičov a krstných dostanú ďalšie 4 a vôbec tie deti v tom mnozstve aj tak neregistruju moc co dostali...aj tak si vyberú z toho vždy len 1 obľúbenú hračku s ktorou sa hrajú a ostatné zostanú zas v kúte. Potraviny budem kupovať len vážne co použijeme,posledný pol rok chodím do obchodu normálne každý deň aj tak ho mame dva vchody od nášho bytu a viem ze kúpim naozaj len to co v ten konkrétny deň potrebujem použijem už vôbec neplytvame ,takže žiadne veľké týždenne nákupy už u nás vôbec nehrozia.
My sme "hojno" nikdy nemali, nakolko pre nas dary nie su dolezite. S muzom mame vsetko, co nam treba, no tento rok to asi bude ine. Cez vikend sa stahujeme do noveho domu a muz si chce za odmenu kupit virtualnu realitu, nechce ani pocut, ze ja nic nepotrebujem, tak ja si asi kupim lenosku a kedze uz sme aj rodicmi, tak som objednala babatku hracku od Fisher Price. Celkovo zijeme v dobrovolnej skromnosti a ideme k tomu viest aj nase babo. V rodine dostane od kazdeho iba jeden darcek. Co sa jedla a kolacov tyka, tak varime tak normalne a asi upeciem jeden kolac nejaky rychly. Pre nas nie su Vianoce sviatkami obzerstva.
Nuž my sme doma len na štedrý večer. Čiže varím len jednu večeru - losos z ikea a pečené zemiaky, šalát sa pokazí, kým sa vrátime, čiže ani ten nemáme, ani mi to ale nevadí, lebo na každej návšteve ho majú. Kapustnicu robím dva dni skôr, čo zostane mrazíme a máme na Silvestra alebo iné dni s chlebom k obedu. Koláče som na Vianoce nepekávala, lebo babky aj otec vždy nabalil, tak na čo. No posledné dva roky kvôli deťom upečieme dve várky, aj pre pani učiteľky a tak. Keď sa vrátime z návštev rodín, aj tak už to nikto neje. Takže my sme dosť ekonomickí.
Darčeky máme tak, ako každý rok, jedna kniha každému, spoločenská hra a každému niečo po čom túži a neskrachujeme pri tom. Po minulé roky mal každý aj oblečko, no teraz sme veľa podelili, tak nebude. My s mužom ponožky, slipy, kozmetika, skrátka čo potrebujeme, len to zabalím.
Výzdobu máme každý rok po mojej maminke, nekupujem nič nové.
Zdražovanie cítime, asi nás to aj vyjde viac ako minulý rok, ale neviem už, čo by som okresala.
My skôr potom Silvester sme sa zvykli odviazať, kúpiť si drahší syr, šunky, robíme rôzne jednohubky, vymýšľame s deťmi výzdobu a vyrábame ju. No tento rok uvidím, či sa až takto rozšafneme a na čom konkrétne budeme šetriť.
tak, ako po iné roky, resp. ešte lepšie, lebo sa pripravujem priebežne a nie na poslednú chvíľu ako doposiaľ. Obraciame sa po celý rok dosť, takže nejako necítime nedostatok alebo menej peňazí
My máme tento rok viac peňazí ako za poslednych 5 rokov ale keďže sme pred tromi rokmi začali aplikovať minimalizmus, odrazilo sa to aj na Vianociach. Dcéra 3 darčeky, my s mužom si dáme po jednom, svokrovcom jeden a mojom rodičom tiež jeden. Ja by som bola rada, keby sme na vianoce u nás spolu so svokrovcami aj mojimi rodičmi, ale bohuzial, len pri predstavu na tie tony jedla mi je zle. Lebo svokor musí mať 4 chody, moji rodicia klasika ryba salat, ale ja som teraz prvé Vianoce vegtarianka tak ja by som ich jedlo nejedla, šalát mame radi iný ako robí svokra alebo moja mama..no cele zle..😏 takže by priniesla 10 hrncov svokra, plus 15 druhov koláčov lebo sak treba, plus moji rodicia svoje jedlo a koláče..ako keby som ja nepiekla (pekavam priebežne max 3-4 druhy), ale ja peviem zdravé veci co niesu tradične, tak aj to je zle 🤣 my pijeme len čistú vodu max si dáme sampus ale takto cóla a džús a co ja viem co, iný alkohol atď 🙈🤣 veľmi by som chcela zažiť príjemnú rodinnú atmosféru hlavne kvôli dcérke ale na toto ja nemám nervy. Raz stačilo 🤣
S jedlom sme nikdy nejak nepreháňali... no a čo sa týka darčekov tak tam sa viem vyblázniť... mam 3 malé dievčatá takže ešte sme na hračky...no a keďže moje deti nedostávajú hracky len tak počas roka iba na narodky a meniny tak na vianoce majú hojno...ale zase ja nakupujem darčeky počas celého roka, vždy keď vidím nejakú dobrú hračku co výpredaji kúpim a čaká na povale 🤣 stane sa mi niekedy ze kúpim v januári a čaká do decembra... 🙂 čiže darčekov majú pod stromom vela ale všetko sú to za lacný peniaz doslova keďže kupujem vo výpredajoch 🙂
Obmedzovat
My sme sa dohodli že darčeky bude mať iba nás krpec my dospeláci sa zložíme na dobré jedlo a každy upečie dva druhy koláčikov nech nieje toho veľa...darčeky nám netreba, máme všetko čo nám treba a to čo (kto) nám chýba sa kúpiť nedá... Nás krpec má rok aj 4 mesiace takže pod stromčekom bude najväčšia radosť sledovať jeho ako mu budú žiariť očká ❤️ takže áno uskromnime sa v zmysle darčekov, radšej si doprajem dobrý šalát a rezeň než kozmetický balíček a ponožky 😁 a možnosť pozrieť si rozprávky s mojím mužom, synom, rodičmi a sestrou bude ten najkrajší darček ako všetky Vianoce v mojom živote ,nikdy si nepamätám čo som dostala ale z každých vianoc si pamätám atmosku, na čom sme sa smiali, a ako veľmi som vždy chcela aby ten večer nikdy neskončil ❤️🌲

Budeme mať Vianoce ako každý rok. 😉