Budete mať Vianoce ako po iné roky, alebo sa budete obmedzovať a šetriť?
Budete mať Vianoce ako po iné roky alebo sa budete obmedzovať, šetriť?
Ja som bola po iné roky zvyknutá mať hojno, veľa darčekov, ale bohužiaľ zdražovanie sa dotklo aj nás a veru tieto Vianoce budú chudobné, žiadne extra darčeky.
@smutnamama1981 to je mi luto
Nakupujem darceky po celý rok, keď vidím niečo čo by sa mohlo niekomu páčiť kúpim odložím takto miniem 20 alebo 30e mesačne a ani neviem ako mam všetkých vybavených(väčšia rodina) a nepociťujem Finančny stres. Každý dva dary niečo praktické niečo pre radosť 🙂
Zdražovanie je veľké, čiže hoci sme to ani po iné roky s jedlom a pitím nepreháňali a jedli sme normálne ako vždy - žiadne obžerstvo, tak to jedlo tento rok bude proste drahšie. Robím hribovu polievku (kapustnica sa mi neosvedčila, deti mi ju nezjedia a zostane jej potom zbytočne veľa) a zemiakový šalát s vyprážaným zubáčom (kupujem 2 mrazené/chladené 400g balenia, nakoľko muž si zvyčajne dáva večeru 2x, keďže prvú jeme okolo 16tej). Tohto roku ale kúpim asi len jedno 400g balenie a menej šalátu 😁 nieže by som už tých 10€ na druhé balenie nemala, ale tento rok prvýkrát muž robí na Štedrý deň 12tku, domov príde okolo pol 7mej, tak večerať budeme neskôr ako po iné roky...
Koláče dávam vždy upiecť - 3 dni pred vianocami má muž ešte aj narodky. Nezdá sa mi, že by boli tohto roku výrazne drahšie ako po iné rok. Takže domov pre gratulantov som objednala 3 štrúdle (36€), do práce kolegom 3 druhy zákuskov 30 ks (24€) a na Vianoce domov mix vianočného pečiva 7 druhov 1 kg za 16€. Na prvý a druhý vianočný sviatok ideme na obed k našim a k svokrovcom, takže ja potom už nevarim 😁 párkrát som doma urobila vaječný likér a rozmýšľam, že urobím aj tento rok - viac a dáme svokrovcom aj našim po fľaške k vianočnému darčeku. Darček pre obe strany cca po 50 €. Máme 2 deti - cca po 100€. My cca tiež po 100€, ja mužovi ešte darček k narodkam - to niečo Maximalne do 100vky. Sestrám, švagrom a podobne darčeky už nekupujeme. Ozdoby máme tie isté už 7 rokov, odkedy spolu slávime Vianoce - gro tvoria ručne šité = takmer večné ozdoby. Vôbec sa nevyzivam v dekoráciach a v aranzovani, takže keď mi kolegyne hovoria ako teraz uvažujú ktorú farebnú kombináciu ozdôb vytiahnu na stromček, tak sa mi rozum zastavuje 😁 ale každého vec na čo míňa peniaze - na toto ja nie. Zato umelý strom som teraz kúpila po 7. rokoch nový, lebo už je taký vypelichany ten starý a venujem ho asi do väzenia, lebo tam majú teda už riadne opadane stromčeky 100 ročné 😌
Sranda ake su vsetky skromne jeden darcek detom ako vzdy.. a doteraz tu boli kazde vianoce fotky stromov s kopcom darcekom a pod nim komenty ze wow tak vela to fakt ste taki materialisti ?🤣ale tak kto vie Mozno je to 20 balikov ponoziek v roznych velkostiach. Nejak nechapem tu spojitost ponoziek s vianocami. ( nie Preto ze som snob a nie su mi dost hoci ich uprimne neznasam nohy v nich nevedia dychat a nosim ich len ked je aspon -5C ako nutne zlo mam Asi 3 -4kusy 11r tie iste kvalitne nezmary z organickeho materialu z tych umelych je mi nevolno. Tak nechapem preco si ludia davaju na vianoce ( niektori) ponozky preco nie tielko gatky? Ale radsej zubnu pastu. Ta je taka univerzalna netreba ani vediet velkost nohy… my budeme mat klasicke vianoce ozdoby mam z minulych rokov dost svetielka na verande a garlandy uz vysia. Stromcek musi byt zivy . Umelak nema to čaro. Kolaciky pecieme s detmi klasicky vykrajovacky sugar cookies ine ani nemaju radi.. ziadny stres netreba nam x druhov napecene ani kupene: detom hracky vecicky drobnosti aj nieco lepsie tak okolo $100 na jedno. Dostavaju cely rok co potrebuje aj dovolenky zazitky no vzdy sa tesia zo vsetkeho aj z malickosti. Aj ked maju vsetko mozne vedia sa zahrat a vysantit aj s krabicou z amazonu .,aj to rozbalovanie ma svoje caro. Syn dostane elektricky vlacik s kolajnicami dcera mà rada drobnosti kluceny retiazky farby na marble paint tie dye paint bath bombs. Veci ktore vyuzije zmiznu nehromadia sa.Material na tvorbu. Dostavala aj oblecko a tesila sa . Ked bola mensia tutu saty tersz skor jeans 👖 alebo nieco ine originalne co sa hocikde nevidi. Fashionista 😆Asi to bude viac ako za $100 na jedneho uz to tak neratam niektore veci mam skovane od septembra. Dnes sme akurat balili darceky pre deti z jej triedy ohybne ceruzky gumy v tvare ovocia a mini squishy zvieratko ( cca 1e na osobu) lebo u nas sa jedle darceky davat nesmu koli alergiam. Pre mna su vianoce aj o davani darcekou detom. Ze sme spolu ze sme zdravi za to som vdacna kazdy den. S muzom to nejak neriesime ci si dame nejaku drobnost ked kazdy mà vsetko co chce potrebuje cely rok. Davame si nieco nehmotne 😉 naše vianoce ci uz skoromne ci neskromne si vzdy uzivame. Zdražovanie bolo aj bude vzdy. Len raz za cas je to drastickejsie. Este potrebujem darcek pre sofera 🚌 skolskeho autobusu a ucitelku Lebo su uzasni 😍este je cas stiham 😃
V minulosti hojno a teraz chudobné??? Až taký extrém, že to ani nie je pravda😃...Vianoce nie sú o prežieraní a zbytočných darčekoch.
U nás budú Vianoce ako po minulé roky - stromček máme umelý, ozdoby sú staré asi ako ja (milujem ich, sú spomienkou na moje detstvo a mrzí ma každá rozbitá), kapustnicu máme domácu, huby posušené ešte od leta. Šalát robíme domáci a len toľko, aby sa zjedol. Rybu kupujem kapra - polovicu, každému bohato stačí a ešte sa jeden kúsok povaľuje aj na ďalší deň, kým sa nad ním niekto nezmiluje... Koláče robíme doma - "až" dvoje - šuhajdy a opitého Izidora, u nás sladké nejde veľmi na odbyt (ešte aj vianočnú "kolekciu" po sviatkoch posielame sestre, lebo nezvládame zjesť ani tú jednu škatuľku). Radšej si kúpime ovocie. Čo sa týka darčekov, najviac dostáva syn - a tento rok to nebude inak. Nemyslím si, že Vianoce, slávené tak ako po iné roky, by nás mali zruinovať, takže naše Vianoce budú také ako vždy - o láske a Božom narodení, a teda aj darčekoch, stromčeku a typickej vôni Vianoc (lebo aj umelé stromčeky krásne voňajú 😉).
@miadi v tomto súhlasím 😂 fotky stromčekov ze spomedzi darčeky ani stromček nevidno😂 a ja len pozerám že wau, lebo u nás je to presne tak, že každý si nájde knižku a drobnosť.. čiže pod stromom prázdno 🙈😂
Nečítala som komentáre vôbec. Ja len toľko. Ze nikdy nepochopím ľudí, ktorí napecu 15druhov koláčov, nakúpia toľko jedla že nemajú šancu to zjesť, len aby sa nepovedalo že nemajú dosť. Potom to do seba všetci tlačia doslova nasilu aby sa to nepokazilo. Keď som žila na sídlisku, po Vianociach to bol des co všetko som videla povyhadzovane pri kosoch. Cele kusy syrov, mäsa, až mi smutno z toho bolo. My budeme mat Vianoce viacmenej ako vždy. Z koláčov asi len perníčky pre malého, pripadne upečieme ešte dačo keby prišla návšteva až nepovedia 😀 a potom len to co naozaj treba na večeru a u nás hlavne veľa ovocia a orechy-tie musia byť, hoci pri dnešných cenách to zháňam uz teraz a v akcii 😑.
Ja sa budem riadit trosku "minimalizmom" a skor sa zameriam na to aby sme spolu stravili krasny cas.
Malej som kupila 2 knizky,male lego, a kulim este Domcek pre. Babiky. Do je vsetko.
Starsej dam 100 eur nech si kupi veci co si da pod stromcek😊
Manzel a ja nepottebujeme nic😊
Vianoce budú také ako každý rok. Pre mňa je naj darček, že na Vianoce je u nás fullhouse. Prídu naši, babka, brat s manželkou... Tento rok som k nám chcela dostať aj svokrovcov ale žiaľ z rodinných dôvodov to nepôjde.. A všetci varíme, jeme, tešíme sa. Večeru servírujeme na svadobnom porceláne mojej pra pra babičky, máme špeciálnu rybaciu polievku, ktorú celá rodina miluje... A to je to pravé. Pre mňa. Ale deti sa samozrejme tešia z darčekov, všade lieta papier, očká svietia... a obmedzenia?? Hmmm. Môj otec mi včera povedal, že doba je tak na p***, že on sa vôbec obmedzovať nehodlá a bude si užívať všetko, čo sa dá. Tak asi tak.
Unás budú také ako každý rok.
My máme radi okrem rodinnej pohody,ktorú si spoločne celé sviatky vychutnávame aj kopec darčekov 🎄🎁
Deti si tam nájdu každý jeden rok to čo si želajú.
My s manželom tiež si kupujeme darčeky , jednoducho Milujeme Vianoce zo všetkým...
Zatiaľ čo sa týka zdražovania , registrujeme v obchode,ale neuberá nám to na peňaženkách.
Krásne Vianočné sviatky všetkým,Majte sa radi🎄🎄🎄🎁🎁🎁🕯️🕯️🕯️🕯️🕯️🕯️🕯️🎁🎁🎁🎁🎄🎄🎄🎅🎅
@smutnamama1981 veľmi mi je ľúto, co prežívate. Úprimne. Citala som si Váš príbeh, musíš byť silná kvôli synčekom. Och, ake malichernosti v podobe materie sa tu riešia a niekto prežíva takéto prázdno. O to viac si to teraz uvedomujem.
Autorka - kedysi sme Vianoce prežívali s mnohými darčekmi, našťastie sme si uvedomili ze nie je správne deti takto viesť. Bola to kompenzácia niečoho z detstva z rodiny. Kazdy sa poteší pri stromčeku drobnostou, do hrnca našťastie tiež bude co dať. Hlavne nech je pohoda a nikoho nič nesužuje. Nic viac netreba.
S manzelom a rodicmi si darceky uz roky nedavame, takze kupujem len dcere, a kedze mi tento rok fakt dosla inspiracia, bude ich menej. Kolace peciem vzdy iba 2, ozdoby mam uz 17 rokov tie iste, takze sme v pohode.🙂
@miadi uplne si vystihla moje myslienky. Zrazu vsetky odpovede na pohodove vianoce a skromne jeden darcek. A zo vsade na nas vykukaju stromceky , ktore kvoli darcekom pomaly ale nevidno. Ale na MK su asi len mamicky ktore maju dokonalo skromne deti a vsetkym zalezi len na caru Vianoc bez darcekov.
Ja šetrím každé Vianoce. A presne kúpim to čo potrebujeme. Ohľadom jedla tiež nemáme toho veľa. Skôr kupujeme oriešky a pistácie a pod.
Ja zase nepochpím Štedrý deň, /večer /sa nazýva preto štedrý aby bolo hojne, štedro zo všetkého dosť /postačujúco/ čo k vianociam patrí výzdoba, darčeky, jedlo aj rodina pokope 🥰 Zabudli ste na tradície, zvyky, povery. Mnohé na to zabúdame, pohahľame sa vlastne, ani neviem kde?
A čaro vianoc? Mizne , veď máme to robiť pre naše deti ... tak ako to robili naše maminy pre nás a aj robia. Aby uverili, aby sa tešili, radovali aby pochopili ... bez narodenia nášho Spasiteľa kde by sme boli?
Veď načo? Niektoré si ani neuvedomuvú aký je to dôležitý sviatok.
Čaro vianoc musí byť. Lebo príde Krampus. 😳
@lenttillka14 presne toto 🤭A ja verejne priznávam, že my si kupujeme darčeky aj s manželom, a dokonca dosť hodnotné, dostanem vždy aj nejaký šperk ako bonus k tomu, deti každé tiež niečo väčšie a drahšie, čo im bežne nekupujeme a k tomu viacero drobností..A aj na výzdobe si potrpím. A cez to všetko je naše čaro Vianoc najkrajšie, aké poznám- pre nás. A aj hodnoty mám na správnom mieste, moje deti nevynímajúc🤩😉
Ja si každý rok poviem , že už to nebudem s darčekmi pre deti preháňať a ja to jednoducho neviem . Uz teraz mám plnú posteľ darcekov a ani neviem ako . Aj pre nášho 🐶miláčika mám kopu darcekov aj na Mikuláša aj pod stromček .Milujem pod stromčekov tu radosť mojich deti a pokial je to v mojich možnostiach ,plním im želania co im na očiach vidím .
Ja zas nechápem tie preplnené košíky s jedlom , veď jeme cely rok , akurát na Vianoce iné naše tradične jedlo , ale tie množstva , veď to nemôže jedna rodina zjesť . A stromček musí byt u nás živý .
S mužom sa vždy dohodneme , že si kúpime len nejakú drobnost , hlavne kvôli mladšej dcere, že nech pod stromčekom aspoň niečo mame ( ešte stále verí na Jeziska a ja vlastne tiež 😃) , ale už dopredu obidvaja viem , že to nedodržíme 🤣.
@lenttillka14 Ja ti Neviem kde su tie co tu davaju fotky kazdy December ? Bola moda take ozdoby ze to vyzeralo ako wc papier obhadzany na stromceku potom dalsi rok bol trend obrovske umele kvety v strome.. potom bolo ze tento rok len zlate ci strieborne vianoce u niekoho aj vtaciky frcali . Este som nevidela foto ze trebars 2deti a dva darceky. To by zas bolo komentov ze chudatka deti. A uplne zazracne su fotky s darcekami pod stromcekom tyzden pred vianocami. Ako to tie deti vydrzia? A potom je tu aj nesladky adventny kalendar ze nech nemaju zubne kazy tak 24 malych darcekov na kazdy den jeden vo vrecku ci v skatulke ( nemam Nic proti 😁to je super ale Ja som “ material girl “😊)
@lucinka1988 u nas je to uplne rovnako. Tiez si kupujeme darceky s muzom a nie ponozky alebo pyzamo. Malemu kupime a urcite nie bundu, topanky a pod. A nemyslim si preto ze by nase Vianoce neboli carovne, pokojne.
@oli18 hlúposť,zase budú preplnené všetky obchody.Ved stačí, že jeden deň sviatok a den predtým je plno ľudí v obchode.Armagedon
@miadi u nás sa nikdy nenosilo to, čo tu vidno, za celý rok si nekupia ani tie ponožky a potom sa čaká v deravych ponožkách na Vianoce. Zažila som to ako dieťa, rodičia mi kúpili čo bolo treba počas roka, aj hračku keď som chcela, hoci možno nie hneď ak bolo pred výplatou ale po výplate. Ja som mala pod stromčekom nejakú hračku, knihu. Spolužiaci 15-20 veci vrátane pyžama, ponoziek, spolužiačky gumku do vlasov, sponky a tak... Ale cez rok ak sa im pokazila sponka chodili bez sponky, lebo sa čakalo na Vianoce. Nepochopím to nikdy na čo je to dobré.
Darčeky mám už v skrini zabalené,keď sú v akcii,kúpim a v decembri nenechám jak splatená po obchodoch. Jedlo kúpime tak aby sme nevyhodili,len pre zdraženie bude drahšie,s tým neurobíme nič. A urobím jeden mokrý koláč,perníky a linecké a hotovo. Pečiem často aj cez rok
Ja s chlapom si darčeky nedávame ani nikomu inému myslím rodinu ani naše deti od rodiny darčeky nedostávajú ani od jednej babky ktorú majú keďže zarobí minimálnu a vyjde len tak tak. Od nás po jednom dvoch darčeku to stačí syn má ešte narodeniny 18steho. Varíme normálne kapustnicu šalát filé rezne pečiem 4druhy koláčov linecké s 3 dávky to deti lubia a pojedia to veď sú prázdniny budú doma varím viac keďže mi nikde po rodine nechodime takže jeme doma celé Vianoce .Súrodenci chlapovi v bývajú v iných mestách rodičov už nemá len ja mam mamu...
Ja sa sama seba pýtam, či som vôbec v poriadku keď nám stačí málo. Lebo presne ako píše @miadi, väčšinou tu na Vianoce vidím foto stromčekov ako z katalógu a krásne ozdobené byty/domy a samozrejme kopec darčekov. A sto - dvesto lajkov.
budeme zit tak ako ine roky...a je mi jedno co hovori vlada alebo hocikto, budem kurit a budem chodit kam chcem a robit si co chcem , zijeme len raz a nenecham si rozkazovat ja ani mojej rodine diktovat co mame robit!!!ovecky nech si robia jak chcu...a ano cakam zas ze ma tu budu osocovat, nech...nech si kazdy zije ako chce no mne moj zivot ani mojej rodiny nebudu ditkovat nejaki politici ani ich globalne hratky s ludmi
t. zn. ked mi bude zima zakurim si tak ako aj roky predtym , ked budem hladna ojdem si kupit a ked budem chcet sa k upat vo vani plnej vody budem to robit atd atd...a je m i jedno co hovoria v telke, neni som ich majetok ani sluzka aby som ich pocuvala..a toto neni o tom ze som marnotratna toto je uz o tom ze ludia sa tu stavaju robotmi poslusnymi.

Vieš čo, nás sa zas zdražovanie nedotklo, práveže sa máme lepšie ako kedykoľvek pred tým…napriek tomu Vianoce budú skromné, nemám rada okázalé míňanie peňazí na hlúposti, ani dcéry nie sú zvyknuté na milión darčekov. Pre mna je dôležité, že budem mať svojich pri sebe a pri vianočnej večeri nikdy nezabudnem povedať ako si prajem, aby sme sa v zdraví zišli aj o rok v plnom počte.