icon

Budete mať Vianoce ako po iné roky, alebo sa budete obmedzovať a šetriť?

16. nov 2022

Budete mať Vianoce ako po iné roky alebo sa budete obmedzovať, šetriť?
Ja som bola po iné roky zvyknutá mať hojno, veľa darčekov, ale bohužiaľ zdražovanie sa dotklo aj nás a veru tieto Vianoce budú chudobné, žiadne extra darčeky.

januska20
17. nov 2022

Na Vianoce hojno, na Nový rok h...no

tilly
17. nov 2022

Keďže posledných 12 rokov sme vianoce netrávili doma s tonami jedla a darčekov, tak isto to bude aj tento rok. Hotel booknuty (za minuloročnú cenu), tešíme sa. Darčeky nekupujeme takmer žiadne. U nás úplná zbytočnosť nasilu, bez významu. Keďže všetko máme a doprajeme si kedykoľvek cez rok, kupovať niečo nasilu len preto, že sú vianoce je trápne (u nás) a deti sú s tým úplne spokojné. Chalani sú radi, že sme mimo domu a všetci spolu a je sranda. My dospelí sme radi, že nemáme žiadny stres, starosti, žiadne nákupy, varenie, upratovanie, len dovolenka a to je ten najlepší darček.

laurita285
17. nov 2022

Naše Vianoce budú rovnaké ako každý rok.
Jedlo nestojí o nič viac než v bežný deň, možno ešte aj menej kedže výnimočne varíme doma, inak sa stravujeme von.
Stromček aj výzdobu máme roky tú istú a neplánujem dokupovať, darčeky nekupujeme drahé. Do rodiny pribudne ako spoločný dar robotický vysávač a inak len po vytúženej knižke a hotovo.

wampirek
17. nov 2022

Ja darceky skreckujem uz od septembra, kazdy rok to tak mam,takze tych bude dost, a s jedlom klasika, 24.jeme doma,25 u svokrovcov a 26 u nasich

radacak
17. nov 2022

Myslím že tak ako vždy... máme jedno dieťa tak jej sa kúpi tak ako každý rok...my s manželom len ponožky alebo niečo také ale tak to máme každý rok😊s jedlom to tiež nejak neprehaname, keďže sme len traja

dididudu
17. nov 2022

Tak ako kazdy rok aj co sa tyka darčekov aj jedla 🙂 celkovo

zuzi0911
17. nov 2022

Nemám sa v com obmedziť...
Klasický bude naverene to co vždy,každí sa potešíme nejakým darčekom,pôjdeme navštíviť rodiny ..pripravím niečo na zobnutie, rozložime si gauč a cele dní budeme pri krbe a rozprávkach pod deckami s čajom ci puncom v ruke...😊

malaela
17. nov 2022

@martuska321 Dorý deň, aké číslo zimnej bundy potrebujete? Ak také mám, poslala by som Vám.

elementissa
17. nov 2022

Tak my máme výzdobu vždy bohatú. Už som zasa dokúpila nejaké ozdoby vo výpredaji za 10€. Ale nikdy som neminula na Vianoce viac ako 30-40€ (výzdoba). Len jej mám veľa, lebo každý rok kúpim niečo a potom kombinujem, už mám pol pivnice zapratanej len Vianocami 🤣🤣🤣 takže výzdoba bude veľmi bohatá, ako každý rok, ale nebude má veľa stáť. Len zísť do pivnice a navlacit tie krabice. Čo sa týka jedla, to máme každý rok rovnaké, slávnostné tradičné jedlo vo vegan verzii - na štedrý deň jedna varianta, na prvý sviatok vianočný druhá. A keďže toho navaríme viac, tak to potom dojedame.. do 30teho :D na Silvestra nerobíme nič speci, len nejaké chlebíky a šalát. 10l kapustnice nám každý rok vydrží zhruba do 2.1. :D a potom ideme už zas do práce, takže viac netreba. Koláče nepečieme, kúpim v Kauflande nejaké čajové pečivo a spravím tiramisu ako každý rok. Celé Vianoce varíme punč, na to vždy minieme vína, ktoré sme v priebehu roka podostavali (doma víno nepijeme, všetko čo dostaneme odkladáme do Vianoc a potom z toho varím punč- na fľaši je 7 ocenení, prémiový výber, víno za 70€- tam ho bachni do punču :D :D :D každý jeden rok. Zatiaľ sa nám stalo, že na Vianoce sme jednu fľašu kúpili, lebo tých vín sme dostali menej, takže som raz dokúpila. na Silvestra nepijeme, pyrotechniku nepúšťame, ja som striktne proti tomu. Napriek tomu, že ohňostroje milujem a sú naozaj krásne, som za to, aby mesto či obec spravila JEDEN ohňostroj o polnoci a všetkým ostatným by to malo byť zakázané. Na tejto planéte nie sme sami a zo všetkých živých tvorov iba človek ocení krásu ohňostroja, pre všetky ostatné živé bytosti je to traumatický zážitok. Áno, domáce zvieratá sa ukryjú pod posteľ či do svojich mäkkých pelíškov za odhlučnenými oknami. A aj tak majú stres. Ale čo majú robiť voľne žijúce zvieratá v lesoch a na poliach? Vtáky? Obojživelníky a plazy, ku ktorým sa často dostane ten odpad z pyrotechniky, ktorý je plný škodlivých a jedovatých látok... Jeden ohňostroj na mesto či dedinu je viac ako dosť. Na kontrolovanom území, v kontrolovanom časovom limite, so zabezpečeným odpratanim bordelu. A inak nič. Jediné, čo by som nechala v predaji pre občanov sú prskavky. Tie sú relatívne neškodné a nerobia hluk, ani odpad z nich nie je také náročné zozbierať a upratať. Čo sa týka darčekov na Vianoce, tak to nikdy nepreháňame, pre dospelých dávame jeden darček nejaký užitočný a jeden čo kúpim na Vianočných trhoch, či už je to nejaké mydielko alebo voňavé vrecko do skrine, šatka alebo rukavice... Nič veľké, zvyčajný rozpočet je pre rodinu 30€ na osobu. Dieťa dostane vždy darčekov viac, lebo od každého. My si s manželom kúpime vždy niečo väčšie praktické a poprosíme celú rodinu, aby nám prispela, ak chcú nám niečo dať. A navzájom s manželom si vždy doprajeme nejaký zážitok. Na darčeky teda minieme zhruba 200€ vseho vsudy, Vianočný nákup (nakúpime posledný víkend pred Vianocami a zasobime sa do 2.1. minimálne) nás stojí okolo 100€, nekupujeme nič nezvyčajné v porovnaní s inými týždňami. Akurát kapustu, zemiaky a koreňovú zeleninu, čo nekupujeme úplne bezne, ale inak bežný nákup. My sme tiež jedni z tých, čo majú preplnený nákupný košík. Ale my ideme na veľký nákup 2x mesačne, pečiva veľa nejeme, to nechávame v mrazničke a každý deň si vytiahneme jednu kaiserku. Ale čo chodíme dokupovať každý tretí deň je zelenina. To u nás idú mesačne kilotony. Keby som počítala, že koľko peňazí minieme iba na Vianočné jedlá, tak to je minimum, do 30€ by sme určite zmestili.

lucinka1988
17. nov 2022

@elementissa z ktorej časti SK prosím si? Ja si naozaj neviem predstaviť, ako sa sa minúť na veľký rodinný nákup 100€, my dvaja dospelí a 2 deti nech robim čo robim- 170€ s prehľadom týždenne, a nakupujeme s rozumom a deti sú malé..Proste nech sa snažíme ako chceme, takmer nikdy to nie je menej..a tým, že na Vianoce je toho jedla viac- samozrejme tiež len tak, že čo zjeme a u nás je najväčší jedák manžel a 4,5 ročný syn, ja nedávam malo a maly ešte veľa nezje..Tak kiež by som vedela nakúpiť za 100€ zdravo a kvalitne 🙏

orangiiina
17. nov 2022

@angelinja nepomýlila si si tému? Lebo tu sa bavíme o voze a ty o koze. Hlavná téma sú financie v rodinách, co ma s tým spoločné vláda.
Btw existuje aj interpunkčné znamienko čiarka 🙄

euka210
17. nov 2022

Budeme mat ako po ine roky, nikdy sme to neprehanali ani s jedlom, ani s darcekmi.
Stedra vecera klasika oblatky, polievka, ryba, salat, bobalky, s detmi upeciem suche a darceky uz od covidu kupujeme kazdy v rodine len svojim detom, my tak po 1-2 darcekoch na dieta a manzelovi len ked nieco prakticke ako oblecko, babke fotokalendar. Dospeli si darceky nekupujeme nikdy v ramci sirsej rodiny.

terezka1947
17. nov 2022

Budeme mať Vianoce ako vždy. Jednak výzdobu mám decentný,aj vonku,aj dnu a odkladám si ju z časti vždy. Akurát doplním živú cecinu. A čo sa jedla týka,ostáva to rovnaké. Darčeky sme tiež mali pre deti cca 3-4,z toho vždy jeden sme sa snažili,aby bol z "listu pre Ježiška" a zbytok rozumné darčeky. Čiže nezmení sa nič,keďže sme nikdy nejako nepreháňali.

minarova22
17. nov 2022

Co sa darčekov týka tak mam dve deti-dostanú jednu hračku a jednu knižku. Starým rodičom po knižke a mne a manželovi bud nič alebo si kúpime niečo spolocne, keď treba do domácnosti. S jedlom rovnako, aby bolo na 24teho a 25teho už ideme k starým rodičom. S cukrovom 2druhy.Viac peňazí ide do orechov rôzneho druhu, sušené ovocie a čerstvé ovocie. Výzdoba ako každý rok-stromček a deckám do izby na okno svetielka. Takto každý jeden rok 👨‍👩‍👧‍👦
Prajem každému aby Vianoce trávil s ľuďmi, ktorých má rád a aby bol každý šťastní, spokojní a hlavne zdraví 🍀🌺💕

miadi
17. nov 2022

@marsmykkok to je ponozky alebo papuče nejaky fetis . Moja stara mama dostavala kazde vianoce od 2-3 potomokou kazdy rok papuce . Uz bola z toho nestastna. A ti ludia mali $ len nie zaujem. Ponozky a papuce su taka “klasika”. Ktora ale bavi len darcou. Starenka cela nestastna pred vianocami dufala ze nedostane zas papuce ze nie je stonozka ze tie 3 z minuleho roka a dalsie 2 z predminule su Este stale ok. Zo slusnosti zahrala “ jej papuce dakujem.” Ofrflat si netrufla. Zvlastna to skromnost jednym dychom mame vsetko co potrebume co chceme a dame si len ponozky. . posledne roky hit su ponozky a papuce z ovcieho runa. A pre deti dedohora 😆

martuska321
Autor odpoveď zmazal
dankuk
17. nov 2022

@miadi ty maz 3-4 kusy ponoziek uz 11 rokov? A co nosis do tenisiek, zimnych topanok? Ci naboso, ked pises, ze ponozky obliekas pri -5 °?
Moj syn ma napriklad rad ponozky, boxerky, pyzamo ako vianocny darcek. Hovori, ze to sa mu vzdy zide. Vela sportuje, za den prepoti aj dvojo boxeriek. Ponozky od blata, travy po treningoch. A ine oblecenie si kupuje sam podla vlastneho vkusu.

linda117
17. nov 2022

Čo sa týka stravy, budeme piecť menej koláčov, ale to je asi len dobre s ohľadom na naše zdravie. Ale pečenie si užijeme🙂 A darčeky- máme malé deti ktoré rady rozbaľujú a je im jedno či sa v balíčku ukrýva maličkosť alebo drahá vec, takže u nás pojdu hlavne knižky a drobnosti. My sme si nikdy nedávali nejaké extra drahé darčeky..akurát nad darčekmi pre širšiu rodinu si trošku lámem hlavu.. Ozdoby budeme mať stále tie isté, možno jednu-dve dokúpime alebo si vyrobíme, ja som popravde nikdy nerozumela tomu keď ľudia každé vianoce nakupovali komplet nové ozdoby.
Čiže ak to zhrniem, tak vianoce budeme mať trošku skromnejsie ako pominulé roky, ale žiadna tragédia. Keď si pomyslím na ľudí čo nemajú strechu nad hlavou alebo rodinu, zdravie, tak nám naozaj nič nechýba

mikadooo
17. nov 2022

Také isté. Nie som zvyknutá na megalomanské darčeky, 3000 druhov koláčov, napraskanú chladničku. Deti v tom vyrastali tiež odmalička. Takže u nás budú Vianoce také ako vždy, ryba, pár koláčikov, pár darčekov, stromček a salónky a všetko bude tak ako to má u nás byť 😉.

martuska321
17. nov 2022

@malaela zlatá ste 🙏 128 ale keď náhodou určite by som ju nechcela zadarmo ..

malinovka333
17. nov 2022

Mne pride divne ze doteraz si si uzivala a zrazu ste takto klesli?ano viem ze islo vsetko hore ale nechce sa mi verit ze az tak by vas to vsetko zrazilo na kolena..co take si doteraz kupovala ze zrazu si to nemozes kupit?

luccija
17. nov 2022

@gerrwie_girl a zeny na nervy po nociach pecu ci si beru dovolenku, aby stihali🤣
Autorka budeme mat Vianoce ako vzdy.To iste jedlo, tie iste kolace max 3 druhy linecke, kokosove pusinky a van.rohliky.Tento rok chcem akurat dokupit nove ozdoby a svetielka min.rok som sa do obchodov nedostala a mali sme pol stromceka chladne a pol zlte svetielka🙂Veniec si robim sama aj vacsinu vyzdoby pred dvere a na okna.Darceky este nemam, ale nebude to nic za stovky eur.Dcera uz nie je mala skor vtedy som bola marnotratna.
Pre mna by boli Vianoce, keby sme sa vsetci zbalili a odisli niekde na chatu, hotel aj s mojimi rodicmi chodili sa v snehu prechadzat, sauna..rodicia maju psov a tvrdia, ze na Vianoce ma byt kazdy doma.Ale budu mat aj tak pre mna super caro, lebo 2 r sme s nimi na Vianoce neboli jeden sme mali Covid a minuly rok sa bali tiez som mala v praci chorych.S darcekmi to prehanat nebudem chceme ist potom aspon my 3 niekde na sneh, lebo sme dlho nemali dovolenku, tak to bude pre mna darcek.V nasej rodine bol vzdy taky zdravy vztah k sviatkom ziadne upratovacie manevre, sme mala rodina ziadne povinne navstevy, vymienanie kolacov a nosenie kapustnice domov od 3 rodin😅

stastnunka
17. nov 2022

Naše Vianoce budú také ako každý rok, stromček živý musí byť, odkedy máme malé deti máme drevené a šité ozdoby,ktoré som urobila, čiže babyfriendly stromček 😁 ale živý, milujem jeho vôňu. Mám malé deti, čiže darčeky sú hlavne o deťoch, tento rok sme stavili na menej ale drahšie darčeky, knihy nesmú chýbať, s mužom si vždy kúpime čo chceme do domácnosti plus nejakú vec, môj muž vie,že milujem pandoru 😁 na jedle nešetrime ani cez rok, čiže na Vianoce sa nič nemení 😊Darčeky do rodiny tradične fotokalendare plus niečo čo si vymyslím, minulý rok som maľovala obrazy anjelov 😊 Ja som materialista a pramení to u mňa z detstva, chcem aby si moje deti pamätali,že na Vianoce dostali darček aký chceli, oblečenie je je darček,to kupujem stále podľa toho čo treba. Ja ulietavam aj na adventnom kalendári pre deti, aktivity plus vždy nejaka drobnosť, tie rozžiarene očká sú najviac ❤️ Koláčiky upečiem ja, keksíky a medovníčky pečieme spolu s deťmi 😊Vianoce milujem a som rada za to,že sa nemusíme uskromňovať.

cucoriedkacucoriedka
17. nov 2022

Nikdy sme nepreháňali cez vianočné sviatky...darček si dáme s mužom a synom pred vianocami...pár dní v prahe a pod stromček synovi balíčky a nám jeden spoločný - vinove poháre aby syn sa nečudoval že nám ježiško nepriniesol...darčeky sú rozdelené na 4 strany...babky tetky...a keď dostane dva čo chce u nás doma vieme že je s tým v pohode.
Takže my nestresujeme a ideme v starom mode🙂

beatrixx1525
17. nov 2022

My budeme mať s priateľom prvé spoločné Vianoce tak ako majú byť, od rána až do večera bez odbiehania k mamkám babkám tetám atď. A teším sa na to že budú farebné, prezdobené, že sa bude pod stromčekom ligotať papier z xy darčekov, že si pozrieme telku a že sa fajne napapáme. Nevidím vôbec nič zlé na tom keď sú Vianoce aj materiálne. Pre mňa sú síce Vianoce o kvalitne strávenom spoločnom čase ale to neznamená že nemôžeme mať aj tie pekné veci okolo. veď je to raz do roka. Obmedzím sa jedine v množstve jedla aby sa nevyhadzovalo 4 dni po vianociach lebo to mi je vždy ľúto.

doranka
17. nov 2022

Budú bežne ako po iné roky,aj keď je zdražovanie,nakupujeme len toľko,koľko potrebujeme a aby sme zbytočne nevyhadzovali,čo sa jedla týka.

angelinja
18. nov 2022

@orangiiina financie v rodine ...a od coho sa to odvija?financie v rodine...asi od cien tovarov a sluzieb a platov nie..?ale potom to tu takto vyzera ked clvoek nevie podstatu veci a vidi len ten porvrch...ved zakladatelky temy este aj jednoznacne spomenula zdrazovanie

tilly
18. nov 2022

@malinovka333 prečo je to divné? Už teraz prišli ľudia o robotu, všetko zdraželo a nevie sa, čo bude. Tak sa niektorí musia uskromniť. Uskromniť sa Vianoce nie je koniec sveta. My ich neriešime vôbec, ani stromček nemáme už asi tri roky.

malinovka333
18. nov 2022

@tilly divne mi to veru je. Tak nech sa uskromni.vianoce nie su o tom brat si pozicky na honoane drahe dary pomaly celej rodine. Vianoce sa daju speavit pekne aj s mensimi peniazmi.nech vyskakuje do takej vysky do akej moze a nie to to vypisovat ako ona z honosneho zivota si nemoze urobit honosne vianoce. To aj o niecom.svedci