icon

Chodí u vás Ježiško?

veve2410
14. dec 2014

Zaujímalo by ma či u vás chodí Ježiško alebo Santa.. pretože podľa mňa už je strašne veľa vecí amerických.. lízanky, krb z krabíc, medovníky- soby, a tak by ma zaujímalo či u vás chodí Ježiško alebo Santa. Mám brata 7 ročného ten ešte verí na Ježiška, ale už má veľa otázok. Včera sa ma pýtal prečo v televízii (americké rozprávky) majú nad krbom ponožky a prečo dostávajú darčeky do ponožiek keď mi tak dostávame na mikuláša. Už aj ja keď som bola malá som nechápala predstave ako može malý práve narodení Ježiško nosiť darčeky a predstava, že nejaký dospelý Ježiš nosí darčeky tiež nie je najlepšia. Preto možno aj ak u vás nosí darčeky Santa je to lepšie, ale u nás nosí Ježiško a nechcem bratom zničiť to kúzlo vianoc, a tak som mu to vysvetlila takto : Povedala som mu, že v Amerike nemajú Mikuláša, a preto dostanú do ponožky sladkosti ale pod stromček aj darčeky a nosí im ich Santa cez komín preto to majú nad krbom a pomáhajú mu soby a malý škriatkovia, ktorý balia darčeky. No a u nás to má Mikuláš a Ježiško rozdelené. Mikuláš nám dáva sladkosti a chodí v noci keď spia cez okno a Ježiško je hore, Ježiško vidí všetko či celý rok poslúcha, či pomáha a na vianoce mu pomáhajú anjelikovia a tý vyčarujú vianočné darčeky pod stromčekom, takže nemusí nikto chodiť cez komín. Zaujímalo by ma ako to je v druhých rodinách 🙂

mawka
15. dec 2014

@terezka1947 hej, lebo si stojim za svojim 🙂 tak ako tu ine mamicky vynasaju na piedestal jeziska a spol., tak ja si zase vynasam na piedestal ine 🙂 az ked budes niekedy v mensine, tak pochopis, ze sa treba branit "hlasnejsie" 😀 ale v pohode, ano. vsetky sa snazime detom urobit krasne vianoce.
mimochodom otazka: Ako myslia na seba mamicky na vianoce a cim sa potesite vy? Mne prdol sporak, takze v nedelu mi kurier dovezie novy sporak. Uz som rozmyslala aka by bola sranda ho postavit pod stromcek 😀 len ho teda budem potrebovat. Skoda, mohla byt sranda.

crazybabenka
15. dec 2014

@veve2410 no u nás chodí Ježiško....ja som jej to vysvetlila tak....že Ježiško by všetko nestihol.....tak u nás chodí Ježiško....v Amerike Santa....atď

natalym
15. dec 2014

@ukulela Ha ha ha. By sa díval ako teľa, že čo mu to dávam. Nakoniec by som sa hanbila ja.
On rieši auto, platbu za byt - voda a kúrenie. Platí dodávateľom, tým ktorým uzná za vhodne, podnikáme spolu. Tí ktorí nie sú jeho krvná skupina, alebo tým ktorým sa mu nechce platiť, platím ja. Keď sa hádame, tak on povie, že on by peniaze mal, ale kvôli mne ich nemá, lebo ja neviem hospodáriť. To je nadlho. Je to moja chyba, ja som ho tak naučila, že pri mne má všetko a nič nemusí. Tak je spokojný, kto by nebol.
Ja musím ísť do roboty, on môže byť nezamestnaný, keď nejdem so kostola v nedeľu, cirkus, keď nejdú deti, cirkus, keď nejde on, je to v pohode. Nie je mojou oporou, nikdy nebol, ako keby som mala decko, šikovné ale decko.

natalym
15. dec 2014

@mawka Vieš čo ja neznášam praktické darčeky. To ako šporák je Tvoj darček? Tvoje deti a manžel ho nepotrebujú? Na Vianoce by sa mali dostávať darčeky pre potešenie. Ja si chcem kúpiť zlaté náušnice. Stratila som jednu z páru a teraz nemám žiadne, tak nech mám aspoň jedny poriadne.

natalym
15. dec 2014

@mawka No len taká malá poznámka: bez narodenia Krista by žiadne Vianoce neboli. 😎

kaja73
15. dec 2014

podla mna je uplne jedno ako to v ktorej rodine chodi....hlavne nech je pohoda a detom ziaria ocka....da sa to dosiahnu s jeziskom, santom...ale aj bez nadprodzenych javov 🙂

@mawka ja sa nemusim sama potesit..u nas to muz stiha.....on je v tomto smere romnatik - sviecky kupuje uz od oktobra,ozdoby kazdy rok doplna, darceky..kozmetika,kniha,spodne pradlo 🙂 ..na to si vzdy najde cas aby kupil ako prekvapko...a potom spolocne kupene dary....a tiez sa spyta co chcem a ked treba ideme to kupit spolu..hlavne oblecenie,ktore musim skusat.
tento rok som si preberala od kuriara uz 2 baliky-dary pre mna ..netusim co to je...mala som zakaz to otvarat.

terezka1947
15. dec 2014

@mawka aale,no...ja som tiez "jeziskova"a nedavam ho na piedestal....a viem,ake je to byt tu na MK v mensine 😀
myslim,ze kazda chceme pre svoje dieta to najlepsie,ved kto by to uz mal chciet,ked nie mama a otec
a teraz odpoved na druhu otazku 😀
moj manzel uz od okrobra (ako kazdy rok)beha okolo a vypytuje sa,co by som chcela...aaaalebo len tak velavravne pocuva,co sa mi kde paci 😀 😀 😀
aaale,tento rok budem rada,ked zvladnem este par dni s babatkom v brusku-naozaj netuzim po nicom,iba vydrzat co najdhsie a byt na Vianoce doma,nie v nemocnici...a pri manzelovi a drobcovi si vychutnavat obycajne ludske stastie...
ale inak...ten sporak uz napadol aj manzelovi...lenze potom povedal,ze sice ok darcek...ale ze to je na robotu,takze musi vymysliet pre radost este nieco 😀

natalym
15. dec 2014

@kaja73 To je pekné. Tíško závidím.......... A aké ma chyby?

kaja73
15. dec 2014

@natalym nemusis,kazdy mame svoje trapenia...aj my..len su ineho druhu.
Ale v tomto smere funguje moj muz na jednotku.
si doplnila otazku -ake ma chyby...to radsej pisat nebudem....

natalym
15. dec 2014

@kaja73 Tak je to tak, každý máme svoje. Inak ja nepotrebujem nejakú extra romatiku, ale keď ma pozve do kina aspoň preboha tie lístky by mohol zaplatiť a nie čakať a nechať nech to zaplatím ja.
Lenže bola to moja chyba, mala som povedať nemám tu peniaze a mala som odkráčať domov. Vždy sa nechám uniesť krásou chvíle a nedomýšľam do konca. Och joj.

stanulienkat
15. dec 2014

@natalym bez narodenia jezisa by vianoce boli,pretoze vsetky krestanske sviatky vznikli z pohanskych. Vtedy,ked krestania nasilu vnucovali ludom krestansku vieru. Aj tento datum krestania ukradli ako mnoho inych,takze nebudme svatuskari. Prijemne sviatky prajem

btus
15. dec 2014

@natalym Vianoce su len zakrytím pôvodného slovanského slnovratu a teda zbavenie sa "pohanstva" (pohanských zvykov 🙂 (aj ke´d niektoré ostali - šupiny z kapra, prekrojenie jabĺčka, opekance s makom, nejedenie hydiny na Nový rok....)
A teraz k téme: na Mikuláša chodí u nás Mikuláš - čiže biskup so všetkými atribútmi, ako čiapka, či biskupská palica a sladkosti dáva do čižiem, ktoré sú v okne a aj osobne. A na Vianoce chodí Ježiško. Nepáčia sa mi americké zvyky u nás. Ve´d máme toľko krásnych našich slovenských. U nás na Vianoce chodia ešte aj Betlehemci 🙂 . Mám rada naše Vianoce a tak vedieme aj naše dieťa.

natalym
15. dec 2014

@stanulienkat Vianoce sa slávia ako narodenie Krista o inom netuším. Myslím, že Židia majú niečo tiež v tomto období - chanuku?

kaja73
15. dec 2014

@natalym ono je tazke menit zabehnute sposby spravnia....aj ked nie su spravne a uvedomujeme si to....mozno casom najdes silu na zmenu. Mozno este nieco musi v tebe dozriet.

ichbinich
15. dec 2014

Minuly rok syn vedel, ze sme mu darcek kupili my, bol dokonca pri tom...
Tohto roku ale veri skor, ze darceky nosi Jezisko. Napisal list Jeziskovi, dal ho do okna, a uz sa pyta, ako to Jezisko vie doniest 😅 Tak mu len odpovedame, ze to nevie nikto, lebo nikto Jeziska nevidel 😉 Ale uz som mu vysvetlila, ze v Amerike je Santa Claus, v Spanielsku nosie darceky Traja krali, takze tak.
Kedze budeme tohto roku na Slovensku, uz sa pytal, ako bude Jezisko vediet, kde ma doniest darceky. Tak sme mu povedali, ze Jezsiko to jednoducho vie 😅 Zatial to veri, ale predpokladam, ze otazok bude coraz viac a coskoro bude po Jeziskovi...
Uvidime, lebo najma svokrovci su dost "Jeziskovi". Aj stromcek u nich "nosi" Jezisko, deti sa nejak zabavia inak, potom zazvonia zvoncek a tadaaaa, uz je tu stromcek aj darceky. My mame stromcek par dni pred Vianocami, ozdobujeme ho spolu.
Tak sama neviem, ako dalej. Zatial davam skor neutralne odpovede na synove otazky, ale ani neviem, ako sa o tom bavia v skolke. Urcite s nimi debatuju narodenie Jezisa, dokonca im zahraju divadlo. Ale neviem, ako to "riesia" s darcekmi. Asi sa syna spytam 😉

natalym
15. dec 2014

@kaja73 Zatiaľ dozrieva len návrh na rozvod. Už ho mám napísaný. Doteraz som nevedela ako.

stanulienkat
15. dec 2014

@mawka konecne aj iny nazor. Ja tiez hovorim dcere ,ze ked budes poslusna,tak dostanes od nas darceky pod stromcek. Aj ked mi nevadia maminy s Jeziskom a dedom Mrazom. Neyslim,ze nase deti budu horsie,ze?

kaja73
15. dec 2014

@natalym ked sa uz raz definitivne rozhodnes pojde to aj same....najhorsie je nevediet co chceme...z toho je najviac problemov 😒 potom to uz vsetko akosi zacne ist aj same.
Rozhodovanie sa, je aj moj problem.

natalym
15. dec 2014

@kaja73 Áno. Musím sa rozhodnúť a toto rozhodnutie bude nezvratné. Doteraz som to nevedela definovať, to už mám, nevedela som príčinu, to už mám. Ešte to rozhodnutie. To vôbec, ale vôbec netuším.

junova
15. dec 2014

@mawka Ja si myslím, že hovoriť, že darčeky nosí Ježiško nie je klamstvo nsjhrubsieho zrna. To svojím deťom ani rozpravky nepustas, lebo sú nelogické? Veď Sipkova Ruzenka spala 100 rokov a potom ju zobudil princ bozkom a ona živá a stále mladá vyskočila, detto snehulienka, otravila sa a umrela a princ ju prebral bozkom. Určite tvoje vysoko inteligentné deti pozerajú od malička náučné filmy a ich prvá kniha bola encyklopédia. Keď je podľa teba klamstvo dať im pod stromček darček, lebo milión iných chudobných deti v Afrike nedostane darček, nemala by si im dávať darčeky ani na narodeniny, lebo chudobné deti nedostávajú darčeky ani na narodeniny a meniny. A preto ich klameš, keď im hovoríš, že je normálne dávať si darčeky. Tiež určite nechodíte zo solidarity s chudobnými deťmi na dovolenky. Ja tiež nehovorím dcére, že deti nosí bocian a všetky deti majú čo jesť a kde bývať, ale nechávam ju žiť v jej svete fantázie. Veď časom z toho vyrastie. Netreba robiť z detí ostarkov.

junova
15. dec 2014

@lucka1987 Presne ako píšeš, deti majú radi svet fantázie. Prečo by som mala 3 - ročnému dieťaťu odpovedať na všetko logicky. Veď aj ja si spomínam na to kúzlo, keď som ešte verila, že darčeky nosí Ježiško. Veď keď nie je dieťa mentálne postihnuté, raz to pochopí. Tiež nehovorím, že deti nosí bocian. Ale hovorím, že keď sa mama a otec ľúbia, vznikne bábätko. Predsa nebudem 5 - ročnej vysvetľovať proces výroby. Ale niektoré mamičky tu asi svojim malým deťom vysvetľujú všetko od sexu cez maternicu až po vaginálny pôrod alebo cisársky rez.

mawka
15. dec 2014

@natalym vianoce tu boli este pred tym nez vzniklo krestanstvo. @horana aj ja sme to tu uz uviedli. a to su fakty. takze nie kvoli jezisovi mame vianoce, my sme ich tu mali davno, len cirkvi sa to hodilo 🙂
no a co sa tyka sporaku. vies, ked si matka samozivitelka, ziijes sama s detmi a pokazi sa ti sporak, tak si ho proste kupis. a ja nemozem za to, ze sa mi pokazil zrovna pred vianocami. takze som si kupila sporak. no a? ja nemam manzela, ktory by to riesil za mna. resp ktory by mi daval na domacnost nejake peniaze s tym, ze by som sa mohla obdarovat potom nejakym zlatom 🙂
vies, ked zostane zena sama s dvomi deckami a dokaze si kupit v hotovosti nejaky spotrebic, su to pre tu zenu dusevne orgazmy. ze to vobec dokazala. takze preto ja mam sporak pod stromcekom. keby sa mi nepokazil, tak si ho pod stromcek nekupujem 🙂
a mam priatela a od neho dostanem nejaku malickost. parfem alebo nejaky sperk. ma stastie, ze som na zlato alergicka a to doslova normalne s diagnozou. takze pri mne neutrati. a nezijeme spolu.
mozno ked sa konecne odhodlas a zazijes to, ze si sama a musis sa o vsetko starat sama, aj o kupu spotrebicov, ked sa ti pokaslu, tak pochopis.
no a co sa tyka ineho, ideme s babami na wellness 🙂 same zenske, babska jazda, dame si masaze, virivky, drink, relax. ale to az medzis sviatkami.

mawka
15. dec 2014

@junova ano, moja dcera este nemala ani 5 rokov a pozerala videa z operacky, sekcie, vaginalne porody. lebo ju to bavi 🙂 lebo ju neuspokojila teoria o bocianoch. kazde dieta je ine. niektore si hovie vo svete fantazie a niektore je zvedave a ide do hlbky. bola by nuda, keby vsetky deti boli rovnake. 😉

mawka
15. dec 2014

@junova ty si to dobre nafukla 😀 ano, moje deti muluju encyklopedie. a ano, aj taku otazku som dostala, ci to nie je divne, ze ruzenka spi tak dlho. ano, mam inteligentne deti aj na papieri. a ver, ze to nie je jednoduche s nimi. pretoze stale musis odpovedat na otazky, ale logicky. proste aj take deti su a takych mamiciek je tu vela. a mohli by ti rozpravat do aleluja o tom ake to je narocne drzat krok s takymi detmi. neskutocne narocne.
moje deti su solidarne. moje deti sa staraju o tych, ktori maju v zivote smolu. moje deti pomahaju. naposledy moj 11 rocny syn z vlastneho uctu prispel na ine deti na stranke ludia ludom. a prispel aj za svoju sestru. moje deti ani ja nemame preco mat vycitky. pravidelne darujeme veci tym, ktori nemaju. tiez do utulku a osobne. takze to, co si ty vyjadrila smerom ku mne ohladom klamstva o darcekoch chudobnych ludi. ty si totiz absolutne nepochopila podstatu toho, co som tym chcela povedat. ale nevadi. aj to sa stava 🙂

moni73
15. dec 2014

@mawka kks, tvoje deti sa rozhodli, ze nebudu verit... ak ja svoje dieta naucim, ze zlta nie je zlta ale zelena, bude tomu az do konfrontacie s inymi verit (a aj vtedy bude mat mamine slovo vacsiu vahu ako slovo spoluziaka). mne je sumafuk ako to u vas chodi s darcekmi, ale ze si myslis, ze na jeziska veria len deti s iq hupaci konik... 😝

to iste vlastne spomenula
@junova

junova
15. dec 2014

@mawka Stačí, že ty chápeš. Mňa urazilo, keď si napísala, že je klamstvo nsjhrubsieho zrna hovorit, že Ježiško nosí darčeky. Myslím si, že moja dcéra je dosť inteligentna, ale zatiaľ jej večer pustam vecernicek miesto psychologickej drámy a pred spaním jej čítam rozpravku miesto slovníka cudzích slov. Verím, že sú rôzne deti, ale ja som sťastná, že moje je aké je. A moja má tiež sociálne cítenie, tiež pomáhame chudobnejsim rodinám aj na ludialudom.

dsstyle01
15. dec 2014

... ked som bola mala milovala (aj teraz milujem) Vianočný čas, nikdy nie kvoli darcekom, ale najviac pre mna znamena ked si spolu sadneme za stôl a papame dobroty smejeme sa a sme spolu... najviac mi z detstva utkvelo v hlave ako chodil jezisko vzdy ked ma ocino zobral vysypat smeti🙂 mile spomínať🙂

junova
15. dec 2014

@moni73 Presne tak, ja neodsudzujem jej ponímanie Vianoc, ale nech ona rešpektuje, že sú aj deti, ktoré chcú veriť rozprávkam. A že to nie je zločin od rodičov nechať ich v tom.

zuzka38
15. dec 2014

u nas nechodi nic, darceky davame my rodicia, rodina.. nejako sme ho nexceli klamat.. teraz prisiel s tym, ze je asi nejaky dedo mraz, nevyvraciame mu to, ak xce verit, ze chodi ci dedo mraz, ci santa,, ci jezisko ci mikulas nech tomu veri.. od nas ma vsak info, ze davame darceky my a z lasky, obdaruvame sa vzajomne a travime spolu cas ako rodina.. kazdy nech to ma doma ako xce, hlavne nech si to kazdy uzije 🙂

sakura77
15. dec 2014

aj u nas chodi jezisko..ale asi uz posledny rok,kedze je druhak a uz chodi so vselijakymi mudrymi vysvetleniami domov 😀 uz aj Zubkovu vilu mu bonzli spoluziaci🙂 tak som mu povedala ze existuje a chodi v nasej fantazii🙂 zatial mu to stacilo🙂tak to bude aj s Jeziskom🙂