icon

Čo dať farárovi za krst?

timcik
15. júl 2015

Ahojte. Rada by som sa opýtala, čo ste zvykli dať farárovi po krste. My uvažujeme nad koláčmi a nejakou sumou do obalky.

rommin
15. júl 2015

@zita19 no akože,ako tak čítam,ona kydala na farárov,netreba všetkých hádzať do jedného vreca a ju to naozaj naštvalo potom.Ty jej nemusíš radiť ci ma ísť na spoveď,to sa neradi,ide tu z vas toľko zloby a to vsetko len pre peniaze.Dobehnuť moze aj teba.Zajkka ma pravdu,ked nieste katolíčky,prečo sa tu montujete?ja tiez neprispievam a neradil,lebo o tom nic neviem do témy o ZŤP deťoch.Co vas škrie na nás katolíkoch?ma právo sa nahnevať a povedať svoj názor či?Ako mozete radiť o spovediach a hriechoch ked o tom figu viete?

zita19
15. júl 2015

@cannella tych co sme asi mimo je nas tu viac... 😖

maca_p
15. júl 2015

@cannella toto sa im tu dievcatam snazim vysvetlit 😉

rommin
15. júl 2015

@maca_p ale ja tiez čítam,ze zajkka vobec nieje za platenie,ale urcite ju uráža to neustále nadavanie na farárov,niesu všetci rovnakí.

maca_p
15. júl 2015

@rommin na fararov tu nik nekyda. to, ze sa nekatolikovi nepozdavaju peniaze extra, to ti pride, ze nas to skrie?
ved prave vy veriaci, by ste si to mali nastavit tak, aby ste nedavali niekomu nieco, za co uz ma zaplatene.
ak chcem dat nieco na faru, poslem na ucet farnosti. inak su to poväcsinou stratene peniaze.
a potom citas - henta babka, svokra tej, mama tej.... o par rokov to uz bude o vas

zita19
15. júl 2015

@rommin to, ze nie som praktikujuci katolik neznamena, ze o tom nemam ani paru. Mozem s istotou povedat, ze o mnohych nalezitostiach katolicizmu, katolickej cirkvi viem viac ako mnohi praktizujuci katolici.
Ja som tu nesirila nenavist ku katolikom. Ak ano cituj. Ja som sa len pozastavovala nad tym, ze knaz, ktoreho praca je financovana zo statneho rozpoctu ma dostavat nejake dalsie peniaze za to, ze robi com robit ma, na rozdiel od hasica, ktory je z toho rozpoctu financovany tiez. To ze moje dane idu na hasica povazujem za normalne. Dufam, ze nikdy jeho sluzby nebudem potrebovat, ale viem, ze je tu pre mna. 24 hodin denne 365 dni v roku. Farar tu pre mna nie je, tak preco ho mam platit? Ked je tu farar pre vas, tak si ho zaplatte. Ale nech pan farar dane zaplati zo vsetkych prijmov, nech cirkev zaplati dane aj z prijmov aj z majetku. Nech sa postataraju o jej chod veriaci, nie ja.

metoyou4
15. júl 2015

@zita19 to by bolo na dlho,ale ako posledné by som chcela napisat,nesúďme,každý si budeme spytovať svedomie tam hore aky v živote bol.Mna taketo veci (peniaze-farári) netrápia,každý si za to bude zodpovedný ako v živote koná.A to ci sa niečo niekomu vráti,alebo karma,alebo modli sa za to co si napísala,alebo čo si povedala o tom rozhodne len Boh.

zita19
15. júl 2015

@metoyou4 no mna to trapi. Trapi ma to tu a teraz. Tu a teraz ma trapi co som povedala, nepovedala, spravila, nespravila. Lebo potom mi to uz bude jedno. Ja som sama sebe najprisnejsim sudcom a nijaky iny pre mna nie je a nebude.

rommin
15. júl 2015

@zita19 kašli na to,peniaze niesu vsetko,najdôležitejšie je zdravie.Mna tiez trápilo,ked sa každá vláda nabalila,ale co stym narobime ked väčšina ju bude voliť znova?a nebuď na seba taká prísna 😉 ja sa teším z maličkostí. 🙂

rommin
15. júl 2015

@zita19 este som chcela☺️ Raz som bola tiez proti cirkvi ,nech sa odlúči od štátu atď,atď,presne ako ty a maca_p,úplne rovnaké názory na farárov,kým som nespadla riadne na hubu a vtedy mi pomohla viera v Boha a cirkev.Teraz naozaj nenarazam na to aby sa ti nieco stalo,to v žiadnom prípade - no nikdy by som neverila,ze sa tak obrátim.V minulosti by som sa niekomu poriadne vysmiala,no beriem to úplne inak a aj kňazov vidím inými očami.Samozrejme su aj takí o akých píšete.Ale tym dá po nose ten hore

fra
15. júl 2015

@zita19
@maca_p
pozrite dievčatá, ak niekto chce darovať niekomu inému svoje vlastné peniaze, je to snáď jeho vec, nie? keby sa tu niekto spytal, koľko má dať na zachranu veľrýb, predpokladám, že by ste sa do toho takto oduševnene nezaangažovali a nepresviedčali ho o tom, že zachranu veľryb predsa platí nejaky fond z EU a nech nedáva nič 🙂 myslím, že zakladateľka diskusie sa pýtala koľko má dať farárovi za krst a nepýtala sa, či je cirkev prehnitá alebo nie je 🙂
.
a aby som nebola mimo témy- my sme krstili 4x a nedávala som priamo za krst farárom nič ... na druhej strane rada podporujem charitu, katolícke masmédiá a iné cirkevné a kresťanské diela- dobrovoľne a navyše, po zaplatení daní- a je to moje vlastné rozhodnutie lebo v tom vidím zmysel 🙂

anjelik2509
15. júl 2015

@timcik my sme nedávali nič.. krstili sme v meste a bolo nás veľa, čo sme krstili (minimálne 10 detičiek)....ani koláče sme nedávali ani €....
Ale záleží od toho, kde sa bude krstiť (dedina, mesto), či sa poznáte s kňazom a podobne 🙂
Výslužka sa dáva skôr na svadbe, na krste neviem... ale treba zvážiť...keď máš pocit, že treba dať, tak daj. je to na vás 😉
Mimochodom, keď som sa vydávala, tak sme korunky nedávali, dostali výslužku (zákusky a víno)...Keď sa vydávala sestra, vypýtali si za svadbu 50€, takže sestra už výslužku nedávala...

timcik
autor
15. júl 2015

Ďakujem všetkým za rady a niektorým aj za "osvetu". Keby mi nevyšiel v ústrety, nakoľko žiaden farár mi syna nechcel pokrstiť, keďže je to u nas komplikované.. nedala by som mu nič. Prispievam na charitu a tiež sa mi nepáči zveľaďovanie majetku cirkvi. Ide mi len o poďakovanie, že bol viac ľudskejší ako mnohí iní.

horana
16. júl 2015

Vela ludi dava fararovi ako zastupcovi bozich veci prave pre akysi iracionalny pocit vykupenia sa pred Bohom. Preto nedaju predavacke, zachrankarovi a pod. lebo to su svetske povolania. Za danim fararovi su akoby v istej forme odstupky, predstava ze to akoby sme cnostnejsi, ze sa nam co to odpusti, lepsie mieste v nebi 🙂 Vlastne maju ludia pocit ze ked davaju fararovi akoby davali Bohu. Ale tento pocit by nemal byt vyssi u farara, lebo keby dali predavacke, zachrankarovi vlastne tiez dali Bohu, pretoze dali. A ti co im nedaju, ale fararovi hej, je tam vidno iste kupcenie.

Alebo ako tuto timcik, zrejme chceli od farara nieco co ini beru striknejsie. Jeden obysiel pravidla, to je na plne usta povedane to ze bol akoze diplomaticky povedane "ludskejsi" a tak dostal, lebo urobil naviac nieco oproti inym. Co sa ini zdrahali, lebo to povazovali uz za prilisne zmakcenie a chceli byt zasadovejsi. Bol tymto lepsim fararom nez ti ostatni, ktori neboli tak "pro zakaznicky" a tak si logicky nezasluzili...uz sa nejdem pustat do spekulacii.

Alebo u starsej generacie pretrvavanie takeho pocitu "malo by sa", "je to slusne" pochadzajuceho este z dob, ked farara skutocne zivili hlavne jeho vlastni veriaci, a plat mal taky nizky, ze keby mu tito nenosili aj naturalie, ledva by prezil. To sa traduje snad este spred Marie Terezie, ktora to mala prave ambiciu sprehladnit a na vtedajsiu dobu dat tomu iste pravidla. Ale tak veriace zastrecene dediny kde bol kostol casto jedinym kulturnym podujatim mali vazby k nemu nastvene inak. Skratka clovek musel sa chovat istym sposobom vzhladom ku kostolu ak len nechcel byt vyluceny uplne zo spolocenstva ludi.

Je samozrejme ze kazdy ma pravo davat na co len chce, len ta motivacia za na vynimky mava, ked clovek pocuva ludi, daleko od cistoty davania len pre samotne davanie.

vejula
16. júl 2015

@horana ono je samozrejme, že tí starší maju k týmto veciam ešte uplne iný vzťah, kedže ako píšeš, za ich detstva bola návšteva kostola udalosť. Žiju tou nnáboženskou vierou velmi silne. Ja som napríklad bola presvedčená, že krstiť malu nedám. Ale ked som videla, že moja starká ani nemôže spávať, kolkokrát sa budila a nemohla zaspať, lebo ten pocit, že naša malá je bez pečate, podla ktorej ju Boh pozná jej nedal spávať. Tak som si povedala, a čo, ajked podla mna ma krst, ktorý nemá nič spoločné s rozhodnutím samotného krstenca asi taku výpovednu hodnotu akoby zásnuby mojej mlej s Jurkom od vedla, lebo podla mna je on ten pravý pre nu 😎 , tak som krstiť dala s tým, nech má starká pokojnu starobu. Aj ked som jej viac krát hovorila svoj názor, v hlave mala to svoje. Na jednej strane pred nami, nech urobíme podla svojej vôle ale ked sme povedali, že teda krstiť nedáme, normálne som videla ako jej dych zastavilo a strach v očiach. PRoste ak sme starke darovali pokoj do duše.

zita19
16. júl 2015

@fra kazdy rok davam 2% z dani na psi utulok. Ale ide to ficialne, psi utulok musi viest zo zakona uctovnicstva a podlieha danovej kontrole. Podlieha danovej kontrole a vedie uctovnicstvo kazda farnost v tomto state? A zamestnanci utulku nedostavaju plat zo statneho rozpoctu. Tak neporovnavaj neporovnatelne.
@rommin ja nie som proti katolikom, to v ziadnom pripade nie. Sice nechapem ich pohnutky a ich vieru ale akceptuem to. Ja mam vyhrady, a velke vyhrady, voci fungovaniu katolickej cirki na slovensku. Katolickej cirkvi ako institucie, ktora spravuje (alebo aj nespravuje) svoj majetok a peniaze, ktore dostava od statu a od dobrovolnych darcov. Na to ako ich (ne)spravuje poukazal Msr. Bezak a pozrime sa co s nim institucia katolicka cirkev na Slovensku spravila.

lennkka17
16. júl 2015

zvykne sa dávať fin. príspevok, koláče a pálenka. tak sme dávali aspon my 🙂

lennkka17
16. júl 2015

@miku1 no so slušnosti by sa malo niečo dať, nie je to povinnosť ale slušnosť aspoň nejaké koláčiky keď už nič iné

miku1
16. júl 2015

@lennkka17 Do kasičky sme prispeli, to podľa mňa bohate stačí. Nevidím dôvod, prečo dávať peniaze alebo niečo priamo farárovi. Je to jeho práca, za to dostáva mzdu. V čase, kedy sme krstili my, boli s nami na krste ďalšie 3 bábätká, dokopy v ten deň bolo krstených asi 12 detí. A deň predtým asi 20 detí.....Keby im každý dal aspoň tie koláčiky - zo slušnosti ako to ty hovoríš, tak by som nechcela vidieť kde by tie koláče skončili. To že ľudia dávajú kde komu peniaze za kadečo je len ich vec.....kto chce dá, kto nechce nedá....inak prebiehajú krsty na dedine, inak v meste. Dávať niekomu peniaze, koláče, alebo čokoľvek iné, lebo je to slušnosť, nie ďakujem. Neprosím.

zita19
16. júl 2015

@miku1 presne oko piss. Dame, lebo sa to slusi. Ja len porovnam:
Farar je poslanie a povolanie zaroven. Je plateny z rozpoctu statu. Jemu sa za sluzby, kotre vobec nejdu nad ramec jeho poslania a povolania da, lebo sa to slusi. Je jedno ci kolace, alebo do obalky.
Lekar je poslanie a povolanie tiez. Je plateny z nasich penazi. Sice z ineho balika ale z nasich. Ale ked sa prevali, ze lekar od niekoho vzal, lebo mu dali, lebo sa to slusi, uz je cirkus vo vsetkych mediach a ludia volaju po jeho upaleni.
Hasic je poslanie aj povolanie. Aj toho si platime vsetci, ale nikomu ani nenapadne bezat na hasicsku stanicu a nieco mu dat, lebo sa to slusi.
Takze jednoznacne mi z toho vychadza, ze niekde je chyba, Kde asi?

natalym
16. júl 2015

@zita19 Ja som kedysi dávno pradávno dala hasičom na pivo. Lebo mi odomkli byt a nič za to nechceli. To sa môže? Boli strašne zlatí.

zita19
16. júl 2015

@natalym ti museli byt prekvapeni 😀 Ja by som im dala tiez. 😉

miku1
16. júl 2015

@zita19 Už sa radšej nevyjadrujem 🙂 Ešte predýchavam slovný ping-pong zajkka a maca_p. ) To už je psycho, čo sa tu deje ..... @maca_p drž sa 🙂 Súhlasím s tým, čo píšeš a nie len "zo slušnosti" 🙂

zita19
16. júl 2015

@miku1 😉

mizu89
16. júl 2015

My sme fararovi dali asi 20-30€ za krst.Ale bol bez omse a pozvali sme ho na obed(tam mal obed kolace tortu a este sme mu aj zo zakuskou zabalili trochu-vyslusky som nerobila)

natalym
16. júl 2015

Kto chce a má tak nech dá a netreba nad tým špekulovať. Tomu sa hovorí viera, lebo verím, že ich použije na dobrú vec.

zita19
16. júl 2015

@natalym to nie je viera. To je dôvera. Dôverujem mu, ze ich nezašantročí alebo nepoužije pre svoje blaho.

natalym
16. júl 2015

@zita19 Ale aj o tom je viera.

zita19
16. júl 2015

@natalym no ked myslis... Myslim, ze viera je o tom, ze verim vo vyssie principy nado mnou. Ludom mozem ida doverovat alebo nie. Aj ked sa povie, ze Verim ti, ze to co si povedal je pravda.
Ale to je uz vazna filozofia, daleko od tejto temy.

alaguema
16. júl 2015

@timcik tak sa mu poďakuj nejakou pozorosťou a nie peniazmi. Správny duchovný by nemal brať peniaze za niečo, za čo už zaplatené má. Ak peniaze prijme, tak je to len ďalší skorumpovaný farár, ktorý vodu káže a víno pije. Tu nejde o tie peniaze, ale o princíp a o to, že svojim postojom podporuješ nesprávnu vec.