Čo dať farárovi za krst?
Ahojte. Rada by som sa opýtala, čo ste zvykli dať farárovi po krste. My uvažujeme nad koláčmi a nejakou sumou do obalky.
U nas farari kazdy tyzden v kostole citali, kolko ludia darovali za pohreb toho a toho, za krst toho a toho, neznamy darca tolko a tolko. Vsetko to bolo verejne.
@paskolinka ak mi tu napises, ze vsetci vsetko odovzdali, zdanili, pouzili na ine ucely, tak ti urcite verim 😉
Ja som bola skor za tie kolace, peniaze su napad mojej mamy, ze tak sa patri. Preto som sa tu pytala.
@maca_p podľa seba sudim teba? 😉 a sme doma
niektore kostoly si na drzovku pytaju sami prachy co je dost sproste kedze cirkev ma viac penazi ako jedna rodina s malym babetkom ktora toho potrebuje hodne.
@paskolinka Inak ja som tu par stran dozadu citovala priamo knaza ktory sa v rozhovore vyjadril ze tento problem realne existuje, teda ze mnohi jeho kolegovia casto neodhadnu hranicu medzi sukromnymi potrebami a tym co uz by malo patrit cirkvi, takze v tomto pripade skor ovecky maju nerealne naivne predstavy ako by to malo cistucko fungovat, knazi su vsak ako o sebe sami radi hovoria "tiez len ludia". 😅
@horana suhlasim, ten problem tu je, ale nie su taki vsetci. ale vsak nech ludia davaju tym, ktorym veria. dary a prispevky su dobrovolne. a ak farar vyslovene pyta, treba ist za inym, je ich dost.
@paskolinka urcite hovoris o sebe 😉
je tu obrovsky rozdiel. ja aj keby som zobrala, je to moja vec. ale prasule, ktore zoberie duchovny s tym ze ich ma pouzit pre farnost a pouzije ich na osobne ucely, tak to je iny zahul. nemyslis? 😉
@paskolinka je rozdiel, ked pytaju od mladych uvedomelych ludi - ti sa otocia na päte a idu o kostol dalej a je rozdiel, ked pytaju od starsich a prestarlych, ktorym bolo vtlkane, ze panu fararovi sa neodporuje 😖
no a je rozdiel, co plati pre vsetkych, ze za formovanie buducich odpustkov sa plati.
@timcik presne o tomto som hovorila, o tradicionalistickych babkach... teda z pohladu, ze tvoja mama je babka dietata, ktore sa ma pokrstit.
preco vlastne iny farar nechcel pokrstit tvoje dieta?
myslim, ze farar je povinny pokrstit kazdeho cloveka, bolo to tu niekolko krat uz opakovane aj v inych temach
@maca_p uplatok nema brat nikto bez rozdielu. medzi tebou a fararom v tomto kontexte nevidim rozdiel. ja od cirkvi necakam, ze ju budu tvorit 100% anjeli, to by bolo dost naivne.
@paskolinka je v tom obrovsky rozdiel, ja som osoba, ktora kona sama za seba. duchovní su ludia, ktori su prostrednikmi/zastupcami boha. a ked mu mam doverovat, tak od neho ocakavam 1000 % bezuhonost. moralnu, financnu a aj sexualnu!
nemohla by som spolupracovat s fararom, o ktorom viem, ze "berie do vacku" bez mihnutia oka. prisiel by mi ako obycany hriesnik. tak to teda nie!
Baby ale vy tu miesate hrusky z jablkami, to co sa dava fararovi nie je uplatok a nie je jemu do vrecka. Dava sa to na cirkevne ucely, na vynovenie kostola na akcie s dochodcami ci detmi..... a je to dobrovolne, tak nechapem smer tejto diskusie. Kto chce da a kto nechce neda a nemusia ho trapit peniaze tych ktori daju. Ti co davaju, vacsinou tieto akcie poznaju, pripadne sa ich aj zucastnuju
@henikav to som sa aj ja snazila vysvetlit, lenze poniektori to nechcu pochopit 😉 radsej budu verit tomu, ze farari si to strcia do vrecka
@maca_p ale vsak nikto ti nekaze spolupracovat s fararom o ktorom vies, ze si strka uplatky do vacku. nie je to ziaden kardiochirurg od ktoreho zavisi tvoj zivot. a ci chceme aleob nie, farari su tiez len ludia a tudiz sa medzi nimi najdu vseliaki, nemozes predsa cakat, ze akonahle je niekto knaz, tak je z neho automaticky svatec. a ak to cakas, tak potom tato debata naozaj nema vobec zmysel.
zbytocne nieco vysvetlovat.... kto chce pochopit, ten pochopi a kto nechce, nepochopi.... zial.... Cirkev je predurcena na to, aby do nej kopali.... a napriek tomu je tu uz tolke storocia ci tisicrocia a este dlho bude 😉
@katy2 ja vsetko velmi dobre chapem. A cirkev nie je jediny do ktorej sa kope. A spomen si na posledne referendum, do koho vtedy najbiac kopali? A kto kopal najviac? A to su tiez len ludia ako knazi. Takze dvojity meter ci co?
A o osud katolickej cirkvi ja sa nebojim, ta prezije aj keby konecne nastala odluka cirkvi od statu. Mne tu islo o ine, a to ty zrejme nechces nepochopit.
@paskolinka A este musim dodat (niekde hore sa to spominalo):
Zasluzna cinnost katolickej charity zastresenej katolickou cirkvou:
Keby katolicka charita pomahala z penazi katolickej cirkvi /jej vlastnych penazi, ktore ziskala zhodnocovanim svojho nedozierneho majetku) tak by to bola nauzaj charita katolickej cirkvi. Ale katolicka charita je len distributorom pomoci z prostriedkov, ktore ziskava z darov od veriacich aj neveriacih. Podotykam aj NEveriacich. Pretoze ked sa v kdesi stane nestastie nebezim pomahat sama, nebezim tam sama odniest oblecenie, cistiace prostriedky, lebo svojou pritomnostou by sam napachala viac skody ako uzitku.... Pre mna je zmysluplnejsie odniest bandasku Sava do charitneho centra v dovere a nadeji, ze charita ho odovzda tym co to potrebuju. Takych su nas tisice,
Pe mna je katolicka charita, rovnako ako Cerveny kriz alebo Lekari bez hranic iba distributor MOJEJ pomoci.
Takze netreba ju stavat az tak na piedestal. Bez NASICH darov a penazi by katolicka charita urobila velky prd.
Mozme sa naivne nadejat, ze sa jej dostava aj z tych penazi co vyzbierate v kostoloch.
A keby bola cela tato otazka pstavena inac "Kolko prispievate cirkvi pri krste" nebolo by ma to mozno ani zaujalo... Aj ked mozno ano, lebo by som sa zacala pytat na cirkevne uctovnicstvo a dane.
@paskolinka V tomto "farari su tiez len ludia a tudiz sa medzi nimi najdu vseliaki, nemozes predsa cakat, ze akonahle je niekto knaz, tak je z neho automaticky svatec" si myslim tak, ze predsa len by tam mali byt vyssie naroky, nez na "beznych ludi". Vobec by nemal byt len tak niekto "akonahle knaz", mal by byt najprv vzorom, az potom knazom. Niekto, kto je hodny nasledovania, nie ieal, ale vzor a autorita ano. Schovavat sa za tych cetnych necestnym nepomoze, mali by voci nim byt vyvodene dosledky, ked uz sami nedokazu, co sa ale nedeje, alebo tak veeeelmi naznakovo a skromne. A tak ako v praci kde je ista uroven v tej ktorej organizacii a skratka ked je organizacia seriozna ma vysoke naroky na ludi a ked sa ukaze ze klamali, brali uplatky hned letia, dokonca za omnoho mensie prehresky.. tak v cirkvi sa len konstatuje, alebo uprace na poziciu vzdialenu kde ho ludia nepoznaju. Ale ludia vidia ze toto sa deje. Poznam kopec ludi, citlivych, otvorenych duchovnym veciam, ale nechu mat s cirkvou spolocne nie preto ze by vyzadovlai nesplnitelny ideal a svatost, ale predsa len vyssiu uroven nez akou sa prezentuje, vsetky tie skandaly, majetkove nezrovnalosti, zneuzivacky ktore sa prevalia su len spickou ladovca. A najhorsi mozny postoj, ktory moze ci uz cirkev samotna alebo jej obhajcovia zaujat je ze "my sme ti do ktorych kopu". Lebo je to taky ten porazenecky postoj, ked nemozem presvedcit bezuhonnostou a cinymi, rovnymi, tak zlahcujem a robim zo sbea chudacika, obet. S cim sa maju problem stotoznit taki veriaci, ktori pozaduju predsa len istu uroven, priamosti a cestnosti a ktori chcu morlanu autoritu a niekoho ku komu by mohli vzhliadat a brat si priklad. A nie "len cloveka", to potom nepotrebujeme cirkev, staci aj sused na pokec.
Ono mozno off topic odbocka, ale hovori sa tak aj v politike u nas, velmi zjenodusene, kradnu modri aj cerveni, ale modri maju vacsinou tak zasadovych volicov ze im to u nich neprejde, su prisnejsi, maju vyssie naroky a preto sa sklamu a radsej nevolia vobec. Volil cervenych na vynimky su taki co im je vsetko jedno, a preto si mozu robit co chcu a stale maju volicsku zakladnu, prave casto cim su predstavitelia oprsklejsi a s cim kamennesim ksichtom a cim viac kradnu, tym ich akoby aj viac uznavaju, mozno tym ze si navzajom zrkadlia urovne. Trochu podobne je to aj s cikrvou.
@zita19 tak tuna ja uz len s otvorenymi ustami fakt koncim. lebo som evidentne natrafila na odobrnika, ktory okrem zakulisia cirkvi, historie a moralneho profilu knazov sa vyzna aj vo financnom fungovani katolickej charity. na to sa fakt uz neda nic povedat. a na margo, charitativnou cinnostou cirkvi sa nerozumie len charita ako organizacia, do ktorej pravidelne prispievas, ale kopuainych aktivit, kam ty uz urcite neprispievas a ide to z darov veriacich,
@katy2 Bez obrody podla mna za par storoci (zo zotrvacnosti fungujuci moloch este zvykne dobiehat) v tejto podobe, ak sa radikalne nereformuje, prestane ludom uz uplne stacit. Uz je slobodnejsi svet ako v stredoveku kde musel byt poddany veriaci, lebo aj jeho kral bol. A kto nebol, toho inkvizicia, kriziaci a pod. velmi rychlo presvedcili.
Ved aj dnes ma vacsinu akoze clenov len na oko, kvoli pokrsteniu a sobasu, pretoze je predsa len stale IN byt aj pocitany za veriaceho, akoby zaruka bezuhonnosti v prezentacii novonok (vid nas birmovany predseda ktory to ma vyhradne ako pozu)
@horana ja mam na knazov vyssie naroky ako napr. na kolegov v praci alebo susedov. a z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze poznam niektorych knazov osobne a hlboko sa pred nimi sklanam, lebo obetuju sa pre inych a robia tolko zasluznej roboty, obetuju svoj cas a nervy, co ja napr. by som nebola ochotna.
@paskolinka Nevravim ze taki nie su, problem je ze je stale dost takych ktori nedostacuju a oraganizacia si s nimi poriadok neurobi, pritom o nich vie, vie o pomeroch, ale reaguje viacmenej len niecim podobnym ako konstatovnie ze "su len ludia", cim znizuje svoju celkovu hodnotu v ociach inych. Na co je mi firma kde sice viem ze niektori ludia su super, ale mnohi ini, pomaly horsi nez ten sused odvedla. Ako sa hovori retaz je prave tak silna ako jej najlabsie ohnivko, nie najsilnejsie.
@horana vcera tu v kupeloch dvaja stari pani preberali asi nieco podobne. Zapocula som len jednu pasaz. Cirkev prezila storocia nie preto, ze nie je demokraticka ale hierarchicka. V cirkvi je hlas ludu nicim, rozhoduju najvyssie struktury. Rozhoduju o vsetkom.
Monohe veci sa mi po tych vetach ukazali v inom svetle. Hlavne mi je jasne, preco s takou lahkostou ovladaju ludi. A aj to preco sa tak "elegantne" vysporiadali s protestantskym (teda demkoratickym) hnutim v cirkvi a aj napriklad s Msr. Bezakom a s akou lahkostou "pozametaju pod koberec" akykolvek pruser.
A odkedy maju noveho papeza, hlboko sa zamyslam ako tazko jeho skutky a nazory musi prezuvat skostnatela staromilska a absolutisticka Konferencia biskupov Slovenska.
@paskolinka vsak uved tie aktivity. Vsak mi rozsir obzory, ked som taka hlupa. Co myslis, z akych penazi sa varia polievky bezdomovcov? Kto prispieva potravinami na tie polievky. Co myslis do coho obliekaju v charitativnych centrach bezdomovcov, tyrane matky s detmi? Odkial maju prikryvky v noclaharnach pre bezdomovcov? Z akych prostriedkov dostavali charitativne centrum v Bernatovciach?
Toto vsetko kupila katolicka cirkev z penazi vyzbieranych od veriacich, ktore presli riadnymi uctovnymi zaznamami?
@horana a ty poznas firmu alebo organizaciu - akukolvek, a hlavne taku velku aka je cirkev - kde su vsetci 100%? ja nie. a nemam predstavu, ze cirkev taka niekedy bude. ludia su vzdy ludia. tym nehovorim, ze na cirkev netreba mat vacsie naroky. treba. ale treba vidiet aj to dobre. smutne je, ze to zle sa rozmazava vzdy po vsetkych mediach lebo je to zaujimave, ale dobre veci nikto nespomina. viac o nich vedia prave mozno veriaci, ktori su s knazmi v kontakte a zucastnuju sa na diani vo farnosti, ale dalej to nejde, lebo to nie je dostatocna senzacia. neveriaci castokrat o tom ani netusia a budu stale vytahovat upalovanie carodejnic, popr. kauzu bezak. a ako som sa vyssie docitala, tak ani charita vlastne nestoji za spomenutie, lebo len posuva peniaze neveriacich ludi.
@paskolinka Poznam firmy lepsie a horsie a pracovala som vzdy vo firmach kde keby niekto konal ako niektori farari, uz by tam nebol, presne ako som uz raz pisala letelo sa za mensie prehresky. Preto je zvlastne zverit svoj duchovny zivot organizacii, kde platia benevolentnejsie pravidla ako v praci.
Problem je mozno prave ta velkost, ale to je zase ich vec, hnanie sa za expanziou az to tej miery aby bol farar v kazdej zastrcenej dedinke, ale potom to tak aj vyzera. Kvantita na ukor kvality.
A ze sa nespomina dobre na rozdiel od preslapov, je podla mna dobre, malo by nutit k sebereflexii a nie stazovaniu. Mne je jasne ze 100prec. bezpreslapovost nebude nikdy, to nie je mozne, ale ta miera co je teraz je z hladiska mnohych ludi az moc, co su schopni prehliadnut. Ide o to ze keby aspon mali tendenciu riesit, to by ludia aj odpustili, presne ved kazdy sa moze pomylit, ale ta vysoka miera snahy zamiest pod koberec to robi este vypuklejsie a horsie. To co malo byt duchovnym spolocenstvom bez zhromazdovania majetku sa stalo svetskou organizciou zastitujucou sa principmi podla ktroych sa vela raz neriadi.

@maca_p lenze ty automaticky predpokladas, ze farar si tie peniaze strci do vrecka. predsudky? mozno to niektori tak robia ale nemali by. aj ked sa robia zbierky, ludia len tak daju peniaze do pokladnicky a nikto im prijmove doklady nevystavuje. ked prispievas na den narcisov, co to robis bankovym prevodom alebo ti niekto da doklad? no neda, ty v dobrej viere, ze peniaze pojdu, kam maju, prispejes. toto je to iste. farnosti si normalne vedu uctovnictvo. raz rocne farar cita taku "uctovnu zavierku" - povie, co sa vyzbieralo takpovediac "do zvonceka", kolko boli ine dary od veriacich, kolko bolo z 2% (ak si farnost na to zriadi prislusnu organizaciu) atd. potom povie, kolko sa minulo na energie, opravy, kvetinovu vyzdobu a neviem co vsetko. a kolko ostalo, ak ostalo.