icon

Čo dať farárovi za krst?

timcik
15. júl 2015

Ahojte. Rada by som sa opýtala, čo ste zvykli dať farárovi po krste. My uvažujeme nad koláčmi a nejakou sumou do obalky.

vejula
19. júl 2015

@horana inak čo sa týka celibátu, aj v Biblii sa JEžiš vyyjadruje nejak v tom zmysle, že najidelanejšie je ak človek skutočne dokaže žiť bez ženy a tu energiu či ako to nazvať presmerovať a zamerať na Boha, ale potom píše, že ak človek cíti, že toho nieje schopný, tak nech má radšej ženu. Čiže on hlásal dobrovolný celibát, ktorý by mal vychádzať z vlastného uváženia a posudenia vlastnej schopnosti a sily v tomto smere. Potom cirkevná vrchnosť má občas pocit, že je mudrejšia ako JEžiš a urobí z celibátu povinnosť pre všetkých knazov, pričém tým, ktorí jednoducho ešte nedokážu takto žiť, to udrie na mozog a vyvýjaju sa u nich rôzne patologie, ktoré práve môžu vyustiť do rôznych pedofilných činov. A to nehovorím o tom, kolko knazov aj má potajme sex, dokonca nepriznané deti....

horana
19. júl 2015

@vejula
Hej, len to prave susvisi s tym ze mozno nie kazdy by sa hodil na knaza, kto si to len zmysli. Mali by tam byt iste predpoklady. Dobre umysly su samozrejme super, ale tak ako vacsinu vysokospecializovanych svetskych povolani tiez treba istu povedzme uroven, nadanie, predpoklady, napr. uz len taky letecky dispecer nemoze byt hocikto, aj keby mal neviemake dobre umysly, tak kor v duchovnych veciach by mal byt este ine sito nez kto to dokaze vystudovat teoreticky. Mozno by sa cirkve stencila, ale ozdravila.
Teda bud ozaj povolit sa aj zenit ale to z majetkovych dovodov neprichadza do uvahy to by museli naozaj dokazat v praxi ze im nejde o majetky, co podla mna nedokazu, alebo brat len tych co naozaj su schopni.
Pri tom celibate, ozaj malokto na to ma tak prirodzene a malo aj z tych ktori si potom povedia ze vydrzia, to skutocne bez nejakych nasledkov je toho schopna, a nemusi to vobec vypalit ani do deviacii ako takych, stacia uplne myslienky - kto si uprimne prizna, ze ked "to robi" v mysli je to podla Jezisa akoby to robil naozaj, kto je natolko svedomity ze by pripadne "odstupil" ked vidi ze to nejde? Skor sa to zatlaca, potlaca, a potom to ovlyvnuje aj celu jeho pracu, minimlane nemoze byt tak kvalitne napojeny na vyssie urovne. A prave sa mi zda ze paradoxne toto ludia podvedome vycitia a preto sa niektori brania povazovat takeho cloveka za prostrednika, sprostredokovatela vztahu s Bohom, len preto ze ho formalne dosadila cirkev a ta vraj vie co robi, tej sa neodporuje. Potom clovek co toto vycituje, je este aj kritizovany ze dostatocne neveri cirkvi.

horana
19. júl 2015

@paskolinka k tomu prispevko zo Včera o 17:21:
Ja si nemyslim ze s historiou nic neurobime. Ona ked sa "nevyrovna" stale posobi, akoby stale plati.
Tak ako clovek, ktory sa dopusti hriechu, stale sa to s nim taha, prave preto aby mal moznost napravy a vyvoja. Nie ako pomstu alebo neschopnost odpustit. Ked s tym nic nebude robit, bude neskor musiet znasat nasledky. To je akcia a reakcia.
Preto aj cirkev ako organizacia, na tej najzakladnejsej urovni myslim ze by mali byt zasadovejsi a prisnejsi k sebe samym, k pomerom, ktore stale nie su OK a mnoho ludi to vidi. Omnoho viac ako su teraz zasadovi by mali byt. Lebo to je to minimum co je vobec ale nutne velmi razne spravit aby sa zacala minulost odcinovat. Nestaci ze sanapr. prestalo zabijat.
Neviem ci staci formalne ospravedlnenie, ani nie tak pre mna/ludi, nejde o to, ide o to ci dostatocne mnozstvo ich veducich predstavitelov dokaze urobit natolko silne pokanie, aby sa tieto ciny uzmierili. Lebo ved aj normalny clovek ked urobi zle veci, nestaci sa ospravedlnit a formalne olutovat. Ved o tom je aj spoved napr., nestaci aby clovek "vydal vyhlasenie ze sa ospravedlnuje", ci zadrmolil mechanicky 10x Otcenas. Tieto veci za nezabudaju. A ako ma clovek svoju "karmu", ma ju aj organizacia. Mne osobne to moze byt naozaj suma fuk, ale to samotne im bude branit sa reformovat, ta podla mna ako vidim este stale nevysporiadana minulost ich tazi ako balvan a brani im sa pozdvihnut. Preto aj pochybujem ze pri vsetkej dobrej voli Frantiska sa mu podari prerazit, presne pre tento dovod nedostatocneho vysporiadania celej organizacie ako takej.
Pisem len svoj nazor, ako to na mna cele posobi.

jaron
19. júl 2015

@vejula vyjadruje sa k tomu Pavel, nie Ježiš, ale inak máš pravdu, to len pre spresnenie 🙂

lubkavargova1
19. júl 2015

To co das knazovi je cisto na tebe. My to nijako neovplyvnime. Ci das do obalky od 5 do 500 eur je uz cisto tvoja sukromna vec...ono je to ako s lekarmi, tiez by sme nemali davat, ale nejako sa tie obalocky objavuju a je to verejne tajomstvo...proste je to ako to citis ty a co uz s tym knaz s pravy ci suchne do svojho vrecka alebo da na kostol to uz my nevieme 🙂

vejula
19. júl 2015

@jaron aha, dakujem za upresnenie, pravdupovediac, len som si pamatala, že som to v biblii čitala, ale presne z ktorej časti, to som už akosi pozabudla 🙂

@horana no ono to fakt ťažko my môžeme tu tak posudiť, či maju byť knazi len tí, čo dokažu žiť bez ženy. To sa podla mna ani popredu nedá nejako 100% vedieť. Ako najidealnejšieby bolo mať asi tak osvietených duchovných, ktorí nemusia mať sex, jesť, bo žiju len z Božej lasky, alebo ako niekto hovorí z prany 😀 (len tak na okraj, môj muž sa vždy smeje z tých bretarianov, a vraj keby nejakého stretne, tak sa spýta, že či vykonavaju potrebu. Že by ho to fakt zaujimalo. Kamaratkin otec sa zas smeje, že asi se.u slnečné luče.)

horana
19. júl 2015

@vejula Ani nemyslim ze nutne ze bez zeny, ale dokazat transformovat sexulany pud. Na to aby to clovek na druhom posudil, musel by mat zrejme sam vysoku uroven. Ten clovek potom pripadne moze mat aj zenu, ale zaroven ani vobec nemusi. Ale dnes uz nie je tato uroven aktualna, ked mozme verit starym zaznamom, boli doby ked to bolo beznejsie.
Napr. ludia volakedy videli aj auru a pod. a podla nej bola skutocna vyska daneho cloveka jasna, nedalo sa to zakryt, aj ked to historicky zacalo upadat tato schopnost vidiet a mali ju len niektori, stale napr. bola viditelna aspon ako posledna okolo hlavy vyznamych duchovnych muzov, alebo aj svetksych ale "namakanych" - spravnych tie "svatoziare" ktore sa kreslia v ikonagrafii a podla mna vobec nie su vymyslom alebo iba vytvarnym pocinom bez ineho vyznamu. Kazdopadne ked je niekto na takej urovni, vacsiou to z neho tak nejak citit. Ako z Jezisa alebo inych svatych. Z knazov by to aspon v malej miere malo byt.

Inak ta pranicka vyziva to je tiez sranda, stiahla som nejake prednasky cez net od Petra Starca, alebo este jedneho francuza (nepamatam teraz narychlo meno) a nepripadali mi ze by boli podvodnici, (mozem poslat na mail kebyze je zaujem) konkretne ten Starec vyslovene vyzyval ze ked sa chce niekto presvedcit, on je otvoreny experimentom a je pristupny aby s nim pripadny pozorovatel co sa chce presvedcit bol 24 hod/denne aby uvidel ze ozaj tajne neje. Ze on robieva obcas, a rad urobi zas, s podmienkou ale ze dany clovek bude absolvoval jeho program ako ho ma vytyceny ale inak s nim moze byt uplne v tesnom kontakte, chodit s nim doslova vsade kazdu minutu. Su to kazdopadne zaujimave rozhovory, napriek tomu ze si nemyslim ze samotna tato schopnost bola zarukou nejakej duchovnosti. Je to len jeden aspekt, pre ktory je postupne otvorenych stale viac ludi. Ale tiez nie kazdy, on sa na to pripravoval najprv desiatky rokov postupne a tiez najprv skusal, su znaky, ci telo konkretneho cloveka je na to pripravene ci nie, aby sa neposkodilo a nahle neskolabovalo, nie je to pre kazdeho.
PS to vylucovanie obcas vylucuje, lebo aj cez kozu prijima telo vlhkost napr. ale postupne sa telo prisposobuje a nastavuje inak, je to tam popisane v tych rozhovoroch obsirnejsie, nechcem uz tolko mimo temu. Ja to zatial beriem iba ako kuriozitku, moje telo na to rozhodne este nema, co by vsak bolo zaujimave keby to bol postupny evolucny vyvoj tymto smerom, aki by sme boli casom slobodni keby sme prestali mat zavislost na jedle.

vejula
19. júl 2015

@horana aha tak si to myslela, teda, že je človek absolutne slobodný aj nad svojimi pudmi, to ale neznamená, ženemôže mať ženu. T mi trochu pripomenulo moojiho, ked sa pýtali, či osvietený človek teraz musí byť len v tom svojomosvietenom stave a nemôže si užívať napr dobréjedlo.... a on povedal, že môže žiť ako uplne bežný človekk, len už vnútorne bude oslobodený napríklad aj od tých pocitov, nebudu ho riadiť, nechá ich nech vklude odozneju a nebude im prikladať extra význam, len proste žiť. niečo v tom zmysle.
čo sa týka pránickej stravy, tak sama neviem, len môj muž napriek tomu že verí v nesmrtelnu dušu tvrdí, že naše telo proste podlieha istým zakonitostam apokial sa mu nedostáva potrava, rovnako ako pri absencii kyslíku umiera. no ťažko povedať.

horana
19. júl 2015

@vejula Ad 1 . odst. Hej, hej, myslela som presne ten aspekt.
Ad. 2. To ten Starec tam prave vysvetluje neustale dokola ze to nie je hladovanie, ze nejde o to nic nejest a teda telu nedavat enegiu, ale prave preto je to pranicka vyziva, ze ide o to ci sa to ktore telo dokaze naladit na prijem tej prany - zo vzduchu, slnka, priestoru ako takeho ktory je jej plny a pod., je to rozdiel, su tam normalne overovacky pri procese prechodu, urcite to vsak nesmie byt len jednoduche nejedenie, vynechanie stravy teda hladovanie, vtedy by logicky telo umrelo. Ono vzdy prijimame aj pranu, bez nej by sme zahynuli, teda prijimat len fyzicky "mrtvu" potravu bez prany, by telu tiez nestacilo, cize do urcitej miery to ma kazdy, sme na to usposobeni, tu ide len o to ze napr. on tvrdi ze sa da preladit ciste na tu pranu. Oni tie videa s nim su zaujimave, urcite sa ich oplati pozriet, ja som z toho tiez mala predtym srandu a brala to tak ze mlzia tito ludia, ale ked som si to pozrela aj tie argumenty, neviem ci tomu ulne ze verim, ale rozhodne som nalomenejsia, vyzera to cele zaujimavo.
(ked sme uz v teme v akej sme, tak tam napr. tvrdi ze prana to bolo napr. to iste ta mana, ktorou krmil Boh na pusti izraelitov ked usli z Egypta a dlhe roky museli putovat pustou)

vejula
19. júl 2015

@horana zaujimavé... a hovorí tam aj o tom, či tú pranu prijimaju aj iné žovčíchy okrem ludí? Inak ma napadlo, že npar. aj kresťania maju jednu svätu, ktorá vraj roky žila len na eucharistii.

vejula
19. júl 2015

@horana inak ma ešte napadla pri tom tvojom príspevku o tej prane temná hmota, možno blbosť. Ale je to niečo, čo tu je, je toho strašne vela a postupne je toho stále viac v pomere k hmote, ale nevidime to, nevieme čo to vlastne je, len vieme, že tu je 😀

jaron
19. júl 2015

@vejula z pohľadu Biblie a kresťanskej viery je prana jednoducho blbosť, človek bol stvorený s celým zažívacím traktom a bolo stvorené jedlo pre neho. Nejedenie jednoducho nie znak väčšej svätosti a pod. Iné je už zneužívanie jedla (prejedanie sa, chuť je nadovšetko, zdravotný význam jedla potlačený a pod.), takisto občasný pôst má svoj význam atď., ale jedenie samo o sebe nie je nič "nečisté" a "hriešne", ani nejedenie nie je "sväté".

vejula
19. júl 2015

@jaron asi naražaš na tu svätu. No ona mala vraj nejakézdravotné problémy, proste nemohla jesť, neviem v ktorom to boolo období, ale zrejme ešte nevedeli takéto veci riešiť medicínsky. No a vraj žila vela rokov len na tom, že prijimala prijimanie. Fakt, neviem o tom nič bližšie.. Možno skusim pogoogliť, alebo sa tu najde niekto kto vie o čom točim 😀

pumpkincake
19. júl 2015

@horana ja ho poznam a fajci a pije x kav denne 😀 ze prana 😀 😀 😀 ja som velmi liberalna ale nesuhlasim s nejedenim. Preco sa trapit zbytocne ked na svete mame take chutne jedlo? Asuhlasim aj s
@jaron

vejula
19. júl 2015

@jaron aha trocha inak to bolo, tu som to našla http://www.magnificat.sk/old/htm02/zjav_006neum... Robili aj výskumy na nej.

jaron
19. júl 2015

@vejula o tú "svätú" mi práveže ani veľmi nešlo. Celkovo sa niekedy pozerá na pranu ako stav "vyššieho bytia" a pod., je to však skôr predstava východných náboženstiev, nie kresťanstva. Boh stvoril jedlo pre človeka, aj to, aby z neho mal pôžitok (pokiaľ sa jediným cieľom nestane iba ten pôžitok). Často sú problémy extrémy: na jednej strane jedenie pôžitok (nielen) z jedla sa stáva cieľom všetkého a na druhej strane potom príde opačný (predstava svätosti, cnosti, stav "vyššieho bytia...) extrém prana, asketizmus atď. Podľa mňa ani jedno ani druhé nie je Božím plánom...

(téma je tu o inom, už by som to nerád rozvíjal)

pumpkincake
19. júl 2015

A celibat beriem za najvacsiu chorobu a pliagu dementov. Sexje cisty a krasny,smez neho, je to prijem energie ak nesukas ako kralik , ale milujes sa uprimne s clovekom , ktory ta tiez miluje a pozna. Bez pretvarok a hanby a blokov. Biblia aj tak bola xkrat poprepisovana podla toho komu co sa hodilo aktualne. A uz prve "milujte sa a mnozte sa" za nieco hovori. Bez zeny by nebol ziadny zivot,je ovela vyssie na duchovnej urovni ako muz lebo je aj vdaka ms a tehotenstvu viac prejena s prirodou.muzi sa vzdy zien bali. Nie som proti muzom ak to tak znie, ale je smutne a je vidiet, ze spolocnost upada ak len muzi vlasnu spoločnosti.

vejula
19. júl 2015

@jaron No ale však Ježiš 40 dni nejedol... PRečo? Kvôli čomu, ked nejesť nieje cnosť? REsp. čo chcel tým nejedením dosiahnuť?

pumpkincake
19. júl 2015

@jaron staci sa pozriet na zivot buddhu - sidhartu ked hladal sam seba. Tiez bol v askeze a uz napokraji smrti. No nakoniec ked sa najedol ked mu doniesla jest dievvcina tak vtedy spoznal zmysel zivota. Jeho osvietilo a sam hlasal, ze sa nemame tyrat to nie je zmyslom zivota. Jedinym zmyslom je zit zivot, bohu sa priblizi clovek len laskou nicim inym.laskou ku vsetkemu

vejula
19. júl 2015

@pumpkincake ale keby sa pred tým netýral, nezstil by to, čo zistil, zrejme aj tá skusonosť ho priivedla k nejakému poznaniu

pumpkincake
19. júl 2015

@vejula neber vsetko doslovne,ostatne dakedy ludia nejedli tolko a tak casto ako my. Bolo normalne ze aj dva dni nemali co jest. 40 dni...bohvie ako to aj ratali. Vsak sa ani v decembri nenarodil 😀 ako si tu oslavujeme. Dakedy ked sa nevedelo presne urcit kedy sa krali narodili urcili si den zimneho slnovratu ked sa podla mytologie narodi slnko co je 21.12. par dni hore dole 🙂

pumpkincake
19. júl 2015

@vejula urcite,ale my uz vieme, ze sa tyrat netreba 🙂 bolest mame na to, aby nam mozog napovedal coho sa mas vystrihat a nie robit si to nasilu.

vejula
19. júl 2015

@pumpkincake no ja si zas myslím, že ked človek potlačí a "premôže" svojje primárne potreby, môže mu to odhaliť veci nám neprístupné. Myslím, že hladovanie je príčinou mnohých nadprirodzených zážitkov, snád aj preto sa svätci postili. Súhlasím s tým, že ideálne je, ak človek nemusí používasť žiadne "nástroje" na yššie poznanie. No ludská túžba po poznaní je zrejme dosť silná, svätci hladovali, šamani olizovali jedovaté žaby.... JE toho v dejinách mnoho.

0silvia0
19. júl 2015

@vejula neviem, či si sa niekedy postila, ale kopa ľudí sa postí.. postenie je niečo iné ako pránická výživa. Ja som toho veľa neskúšala, ale postila som sa vo svojom živote 2x 3 dni úplne len na vode, inak som asi 5 rokov dodržiavala vždy jeden deň v týždni pôst (len o čistej vode) Chcela som svojmu telu pomôcť takýmto detoxom. Poviem ti, že postením sa sa vnemy človeka vycibrujú, si ako v inom svete, ja osobne som bez jedenia vždy pociťovala všeobjímajúcu lásku ku všetkým ľuďom 🙂 Ale niekto iný môže cítiť zasa niečo iné... a neviem si predstaviť, čo sa deje pri dlhšom pôste. A potom nasledujúci deň po pôste som cítila obrovskú eufóriu a ľahkosť bytia, bolo to super, ale pre mňa veľmi veľmi ťažké, mne sa pri pôstoch veľmi čistilo telo a niekedy mi bývalo zle, ale po zdravotnej stránke som si veľmi pomohla
a po duchovnej stránke mi pôst pomohol k väčšej pokore a väčšiemu pochopeniu.

vejula
19. júl 2015

@0silvia0 nie nepostila. Necítim sa na to dostatočne prirpavená. A tie pocity ti verím, vid príspevok vyššie.

0silvia0
19. júl 2015

@vejula ja som tvrdohlavá a povedala som si, že to dám, dala som, ale tiež som asi nebola až tak pripravená, ale chcela som si dokázať svoju pevnú vôľu. Som tvrdohlavý baran. Už sa nepostím, odišlo mi to od chuti a moja tvrdohlavosť nejako zmäkla 😀
A mne vtedy išlo skôr o detox tela, s duchovnými prežitkami som vtedy nerátala 🙂

vejula
19. júl 2015

@0silvia0 no tak to klobuk dole. Ja sa snažím zbaviť sa len závislosti na cukre a už to je pre mna obrovský problem. Takže pôst asi až ked budem vedieť ovládať svoje vlastne chute.

horana
19. júl 2015

@vejula Ad 13:51 Tento aspekt si nejak aktivne nepamatam, ale myslim ze tam taka otazka dokonca aj bola. Fakt bez zaruky, musela by som si to cele este raz pustat, neviem ci si tam len dosadzujem svoje nazory, ale zda sa mi ze to bolo v tom zmysle, ze nie, ze len od cloveka vyssie to vobec moze nastavat, kvoli tomu ze je evolucne celkovo vyssie. Aj ludstvo cim dalej postupime tym menej budeme musiet bojovat o energiu a odoberat a kradnut ju inym zivym bytostiam, kedze vsade okolo je jej dostatok volnej. Ze aj pre ludstvo ako take to bolo volakedy tazsie, ze len urciti ojedineli majstri to mohli a teraz sa to postupne otvara stale vacsiemu poctu ludi, nie nejak raketovo, stale je to len mozno par desiatok tisic na planete. Zatial to nebude liek na hladomor a stale bude umierat vela ludi, ktori nie su disponovani na to a len nemaju co jest.

horana
19. júl 2015

@jaron ad 14:22 Nie je este preto nikto svaty ked, nie ze neje, ale je pranicky, ale ani preto nie 🙂. Aj ked niektori svati sa pranou zivit vedeli. Pomiesali sa tu dve veci v rychlosti preberane temy sli nahodou po sebe. Cez to vsetko zlozenie stravy vacsinou cloveka trochu formuje, aj ked Jezis vravel ze neurcuje cloveka to co do ust prijima ale co z nich vypusta, vtedy bola aspon vacsina jedla este cista, nechemicka a pre bezneho cloveka temer nebola moznost sa prekombinovat k prekyseleniu ako dnes. Urcite to nie je tazisko duchovneho zivota, meter duchovnej vyspelosti, skor aplikacia istej specialnej moznosti - schopnosti. Cez to vsetko je jasne ze nejaki barbari jedia hlavne maso a su z neho aj hodne argesivni, duchovni ludia aj ked ho jedia tak malo, alebo vobec. Zalezi aj odkial pochadza, je ine jest ho z velkochovov, alebo si ho ako indiani ulovit a odprosit dusu zvierata. Jasne ze strava sama o sebe nie je pecatou duchovnej vysky, nieco malo sa z nej ale usudzovat zvacsa predsa len da o cloveku, ako moc je na nej zavisly, zravy, v akej miere je striedmy alebo ho strava ovlada a pod. Volakedy boli bezne posty na ocistu tela, hladovky aj realne zazivanie hladu mimo tychto obdobi, dnes uz temer zabudnuta vec. Vacsina dnesnych ludi sa prejeda (maso bolo volakedy na stole bezne max. 1 x do tyzdna, dnes bezne viackrat do dna - v creve dlhom ako maju skor bylinozravce nez masozravce ktore ho maju kratke, len hnije ked je ho moc), uz len preto ze vela stravy je bez energie a ked tak znecistenej, otravenej (ze aky koren slova "p-otrava"), takze maju dojem ze ked zjedia viac, dostanu viac vyzivy, ale prave to urobi este viac problemov...
A ten traviaci trakt ma clovek evolucne z dob kedy to bolo a stale je pre vacsinu ludi este nutnostou. U ludi ktori desiatky rokov nejedia atrofuje. Mozno keby ludstvo ake take - fantazirujem - za nejake eony vekov preslo na ciste pranicku stravu a nebolo by ho treba, vymizol by uplne. Tych par tisic rokov znamej hitorie je prilis malo na sledovanie evolucnych zmien. Zatial ho mame okrem ineho aj ako poistku, potom pre odvod jedov a toxinov z tela, pre prijem liekov...tieto veci su dost obsirne temy, a skratkovite vyznievaju divne, nechcem to uplne rozpitvavat v teme ktorej to nepatri. Opakujem, nie su to veci pre kazdeho a preto ani nie je dobre mozno to uplne verejne rozmazavat, ludi zvykne drazdit comu nerozumeju a spusta to negativne emocie, vysmech a neraz agresiu, viz diskusie o tejto teme vselikde po nete. Potom je aj druhy extrem, niekto tomu bezhlavo uveri, a podlomi si zdravie, lebo si nezistil vsetky aspekty.
Este k tomu brat ako spravne len veci co su zmienene v Biblii, je to zvlastne nakolko podmienky na svete sa uz trochu zmenili od tej doby natolko ze postoj napr. k technickemu pokroku tazko odhadnut aky by mal Jezis, alebo napr. rovnost muzov a zien, mohol sa zien zastavat ale plnu rovnost si este nemohol dovolit vybalit, nakolko vtedy boli bezne podmienky kedy sa dcera predavali aj bez ich suhlasu, nemohol si este dovolit "rusit" otroctvo, lebo nebola este vhodna doba a mnohe dalsie, ale sam si bol vedomy ze hovori k narodu na istom stupni vyvoja, preto dodaval „Ešte veľa vám mám toho povedať, ale teraz by ste to nezniesli.".

0silvia0
19. júl 2015

@vejula no práveže práve pôstom sa mi chute veľmi zjemnili a sladkosti sú mi už príkrosladké a to, čo som predtým nemohla zjesť, odvtedy môžem. Napríklad som nenávidela banány a kopu iných jedál. Po pôstoch mi začali chutiť a objavila som chuť ovocia, zeleniny, čo som dovtedy nemusela. Vždy som sa aj ja pred pôstami napchávala len múkovými a sladkými jedlami, takže v tomto som si veľmi pomohla. Ale na druhej strane mi pôstami odišla chuť na mäso, roky som nemohla jesť mäso, ale už zasa znova začínam 🙂
Ale ty teraz asi dojčíš, takže musíš jesť všetko, takže na experimentovanie máš určite času dosť 🙂