Čo sú a prečo sa oslavujú Vianoce?
Vsade citam, aky darcek pre toho ci toho, ale ja mam 3 rocneho synceka, ktory sa pyta, co su Vianoce, preco ich oslavujeme, preco mame stromcek, co je cert a anjel, preco dostavame darceky. Aby to bolo este viac zamotane, manzel je American, takze darceky nosi Santa. Ako dietatu vysvetlit co oslavujeme s prihladnutim nato, ze niesme krestanska rodina, i ked synovi vysvetlujem i tento pribeh, no nechcem ho strasit nebom a peklom.
@maminka1986 prosim ta, ty tu niekoho oznacis za obmadzeneho, oznacujes za hlucheho a slepeho a potom tu absolutne bez pochopenia napisaneho opakujes to, co si tisic krat pocula v kostole - nesud a nebudes sudena.
Precitala som to cele.... Som veriaca a nehanbim sa za to.... priznavam, niektore komentare sa mi citali tazko - a to aj tie, co pisali tie, ktore sa biju do prs.... Ale tiez musim zdielat nazor (a je to aj pre mna bolestne), ze kolki veriaci zijeme tak, ze neveriaci maju taky postoj k Cirkvi.... My mame Vianoce v krestanskom duchu, so vsetkym, co k tomu patri (az na polnocnu) ale mam mnoho neveriacich znamych i priatelov, ktori maju tiez krasne Vianoce.... Kazdy ma slobodu vyznavat to, co poklada za spravne... A je lepsie zit svoj zivot podla najlepsieho vedomia a svedomia - hoc ako neveriaci (i ked ten vyraz nemam rada, lebo kazdy clovek niecomu veri). Lebo je ovela horsie bit sa do prs a okolo seba sirit vsetko ine, len nie lasku, pokoj a toleranciu....
Vsetkym vam prajem tie najkrajsie Vianoce v kruhu vasich blizkych 🙂
@slnecnica174 tieto vyjadrenia netreba brať doslova a do písmena. Ale zrejme ten destruktívny (akoby zlý) princíp tu asi len nejakú tú prácu robí, lebo keď si prečítaš správy, tak dobré väčšinou nie sú. Rozprávky sú síce pre deti, ale ja ich milujem dodnes práve preto, že úplne krásne v každej je to zlo a dobro postavené proti sebe presne tak, ako v reálnom svete a tie archetypy....no skvelé pre pochopenie ako funguje tento svet, len v takých pestrých a magických obrazoch 🙂
@mamutka JUJ moj amusim ti napísať že nečitaš s porozumenim 🙂 svine tu boli označene niekým iným PRECITAJ SI TO VYSSIE PROSIM 🙂 ako napísala vyššie jedna-že svine sa tu maju dobre-že ako je to možné a Boh to dovolí TAK BUD TAKA LASKAVA a čitaj najrpv o čom bola reč 🙂))lebo si uplneeee mimo
@alaguema ja si myslim, ze vela ludi chce konat dobro, pomahat, ale na druhej strane si myslim, ze vieme konat aj dost zla.... proste sme ludia... Ale napr. ja od cloveka, ktory vyznava, ze je krestan, ocakavam urcitu pokoru, uznanie, ze sam z vlastnych sil nemoze, nevie, nevladze... a ma tu potrebu Boha. Vela komentov, a aj tu take boli, su o tom, ze "nechcem byt v podruci nejakej sily/energie"... proste "nic nadomnou"..."ja si viem to ustrazit..ja sa viem s tym vysporiadat", atd., ale za seba hovorim, ze aj ked som uznala Boha, ze je nadomnou, On je ten dokonaly, On odpusta, vedie, ... tak aj tak sa citim neskutocne slobodna... alebo inak povedane - jedina zavislost ktora vedie k slobode je Boh.
@maminka1986 ja som to precitala cele. Nie si veriaca, si len fanatik.
@mamutka ale kdeže nie som ja do kostola nehcodim 🙂 takže nie som fanatik...fanatička si jedine ty ale v inom slova zmysle 🙂
@maminka1986 ja sa s tebou nemam o com dotahovat. Predviedla si sa.
@maminka1986 a na minulej strane som citala, ze si uz odisla z temy... 😲
No a môj muž je iného vierovyznania, ja ateista, vianoce oslavujeme,to ešte len bude sranda, keď ja začnem 😀
Dobrý večer,
prečítala som si diskusiu, ktorá sa momentálne zvrhla úplne niekde inde, kde začala. Právo diskutovať vo fóre má každý, a preto aj Vaše názory na Vianoce a ich oslavu a celkové ponímanie sa môžu líšiť. Prosím diskutujúcich, aby sa neurážali a akceptovali názor každého diskutujúceho. Ak sa diskusia zvrhne na útočenie a bude obsahovať urážky, nadávky - budem nútená ju uzamknúť. Pekný sviatočný večer 🙂
@mawka je to hrozne cele, som znechutená, čo dokazali ludia so sebou porobit, niekedy to bolo take uprimnejsie, mali sme radost zo stromčeka, z rozprávok, z volna doma zo sankovačy, večere...teraz sa ludia nechali oblbnuť reklamami, manžel robi v elektre...to čo dokažu ludia dnes kvoli reklamam a tom čo by iní povedali urobit je na zaplakanie, iphony za 600 eur na splatby 3000 tisicove apple pc počitace na splátky, je to katastrofa...nazvyvať darčekom ježiška, je to ubohost a prazdnost ludi....VIANOCE STRATILI CARO...pre niektorých nie a to im srdecne gratulujem.... 🙂
@lucinkaboz a to čaro vianoc ti robia druhi ludia?
Je niekde problem sa tesit zo stromceka, kapra, darcekov, sankovacky,...?
Mna vobec netrapi, ze niekto to "ponal" materialne na ukor dlhov..... mozno prave to je to, v com ten clovek hlada hodnotu, a chce sa vyrovat svojmu prostrediu, ale zodpovednost nesie on sam.
@mima4 ked ides do mesta ci do nakupneho centra na vianocne trhy...co tam je ake čaro? len pretvarka ludi, ktori akoze spolu super vychadzaju ...umelo pri stankoch, vinsuju si, len sa pozri do ich tvári... cez rok by sa isli pozabijat, tam sa tvária, ze super vianoce.....takto to nebolo, ako je to teraz... teba asi netrápi nič, to je tvoj problem,mna netrápia dlhy iných, to je ich zodpovednost, unikla ti podstata mojho prispevku...
Ako ženy tieto vaše dotahovacky sú veľmi smutné. Urážate sa navzájom. Nepáčia sa mi niektoré názory kresťaniek, sú veľmi fanaticke. Ale na druhej strane sa nečudujem, že veriace sú podráždene, keď ich neveriace urazaju kvôli viere. Napríklad, že Vianoce sú blud, krestanky sa na Vianoce prezieraju, robia zle a spoliehajú sa, že Boh im všetko odpustí, sú povrchné. Tolerancia vám nič nehovorí? Prečo sa navzájom urazate? Keď už tu mnohé ovládate históriu slavenia Vianoc, mali by ste dostudovat aj bibliu kvôli všeobecnému prehľadu. Pretože tam sa píše, že ľudia majú slobodnú vôľu a preto môžu robiť dobro aj zlo. To, že si viac vyberajú zlo, je ich problém. Len na vysvetlenie, prečo Boh dopustí vojny, choroby. Nemusíte tomu veriť. Je to vaša vec. Ja som katolícka, nefanaticka. Chcete dôkaz? Zamilovala som sa do ateistu, vzali sme sa, máme dve deti. Ja mu pred spaním nečítam bibliu a nemáme v každej izbe krížik. On ma akceptuje, ja jeho. Ja chodím do kostola, on nie. Na tému náboženstvo sa nebavime, keď ho niečo zaujíma o viere, poviem, ak teda viem. Takže, kľud a Veselé Vianoce 🙂
@mima4 absolutne s tebou súhlasím, čaro vianoc nemá nič spoločné s cudzími ľuďmi, čaro vianoc si majú vytvárať ľudia v rodinnom kruhu a vôbec ich nemusí zaujímať, že niekto ich poňal viac materiálne.
@lucinkaboz
ale co teba do pretvarky druhych ludi?
nie je podstatne aby sme sa pozerali na to, ako sa my k druhym spravame a ci sa my nepretvarujeme?
To ako niekto falosny mi ma pokazit sviatky? 😀 😀 😀 😀 To by bolo teda terno!
Neviem kde sa pohybujes ty, ale ja sa snazim si ludi vyberat s ktorymi zdielam zivot, a tak ako sa k sebe chovame na sviatky, chovame sa k sebe pocas celeho roka.
ja som aj tento rok bola na vian. trhoch a bolo super!
Ja by som len chcela dodať k tomu, že Vianoce boli pohanským zvykom, a kresťania ho vraj "prebrali" a my sme si vymysleli, že Ježiš sa narodil práve 25.12. a pod. - vy si myslíte, že to nevieme? Samozrejme, že vieme, že dátum narodenia je len umelo určený, nikto ho nevie, ale niekedy sa určiť musel, alebo radšej chcel, lebo kresťania túžili oslavovať moment príchodu Božieho Syna na svet. To, že sa to určilo na deň, keď pohania oslavujú slnovrat, mi príde práveže symbolické, ako niekto predo mnou písal, že Ježiš Kristus- svetlo sveta, prišiel na svet - vtedy, keď je tma najväčšia. Jasné, že historicky to nebolo presne 25.12. Aj napríklad počatie a narodenie Panny Márie nevieme, ale je umelo vytvorené: počatie 8.12. a narodenie presne o 9 mesiacov neskôr, čo bola Mária akože v brušku, čiže 8.9. A každému kresťanovi je jasné, že nikto nevie, v ktorý deň bola Mária počatá v skutočnosti 🙂 Rovnako aj rok narodenia Ježiša - my kresťania vieme, že to nie je presne pred 2015 rokmi. Veď to mám aj v poznámkach z hodín náboženstva:
Keď sa za čias kráľa Herodesa v judejskom Betleheme narodil Ježiš ... (Mt 2,1).
Náš kresťanský letopočet kladie Ježišovo narodenie o niekoľko rokov neskôr, ako sa Ježiš skutočne narodil. Narodil sa totiž ešte za kráľa Herodesa Veľkého a ten kraľoval nad Judeou, Idumeou a Samáriou od roku 37 do roku 4 pred Kr. Zomrel krátko pred Veľkou nocou (začiatkom apríla) roku 4 red Kr. v Jerichu, kde strávil zimu ťažko chorý. Ježiš sa teda narodil ešte pred rokom 6 alebo 7 pred resťanským letopočtom. Chybu v počítaní urobil mních Dionýzius v 6. storočí (vysvetlivka k Mt 2,1, vydanie SÚSCM, Rím 1995). V tých dňoch vyšiel rozkaz od cisára Augusta vykonať súpis ľudu po celom vete. Tento prvý súpis sa konal, keď Sýriu spravoval Kvirínius (Lk 2,1-2). Qurinius (Publius Suplicius) stál vakrát na čele Sýrie. V oboch prípadoch sa konalo sčítanie ľudu, prvýkrát v rokoch 8-4 pred Kr. a ruhýkrát okolo roku 6 po Kr. Lukáš hovorí o prvom sčítaní ľudu. Podľa toho treba upraviť aj rok arodenia Krista. Pôvodca nášho letopočtu Dionýz Exiguus (zomrel v roku 544) určil rok narodenia omylom o 5 až 8 rokov neskôr. Kristus sa narodil asi o 7 rokov skôr, čo zodpovedá roku 47 od založenia Ríma, a nie 754, ako to mylne vypočítal Dionýzius (vysvetlivka k Lk 2,2, Rím 1995). Ježiš a odľa tohto najpravdepodobnejšie narodil v rokoch 7-6 pr.n.l. (teda nie v roku 0) v Betleheme v Júdsku za čias kráľa Herodesa a rímskeho cisára Augusta. Deň a mesiac narodenia nevieme, sviatok Narodenia Pána sa začal sláviť 25.12. až v neskorších storočiach.
Takže keď si ateisti myslia, že nás kresťanov "dostali", tak nedostali, my sme to vedeli ešte pred nimi. Pre nás je dôležité čo sa slávi, nie kedy. Kedy, to je len symbolický dátum na základe dohody.
@evening_star Pekne si to napísala. Lezú mi na nervy tieto zabo - myšie vojny. Poďme sa ešte baviť o očkovaní, kojeni, politike, chudnuti,nech je veselo.
Zaujímavá diskusia 🙂
Ja som síce kresťan (protestant), ale Vianoce nevnímam ako niečo pre kresťana "povinné". Ich pôvod je naozaj pochybný. Avšak nevnímam ani ako zlé, ak ich kresťan katolík berie vážne a kresťansky oslavuje.
Môj osobný postoj je, že skôr využívam ten čas, voľné dni, tú kultúru, atmosféru, ktorá je okolo nás, pre seba a svoju rodinu. Dáme si darčeky, avšak netrápime sa stresom ich zháňaním, skôr ide o drobné prejavy lásky, darčeky často sú veci, ktoré by sme si aj tak kúpili a skôr len využijeme príležitosť, že je to práve teraz. Nedávame si ich pod stromček (hráme hru zima - teplo a každý postupne svoje darčeky hľadá v byte, pričom sa dobre spolu zabávame) a určite ich u nás nenosí deťom Ježiško ani Santa Klaus, ale rodičia (s vďačnosťou Bohu, že žijeme, že sme zdraví, že máme, čo potrebujeme...).
Vyhýbame sa vyslovene pohanským zvykom (napr. hádzanie orechov do kúta a pod.), dá sa povedať, že Vianoce nemáme pohanské, ale ani kresťanské, možno by sa dalo povedať, že ľudské v dobrom slova zmysle, ale pre mňa ľudské v dobrom slova zmysle znamená aj kresťanské alebo Božie v dobrom slova zmysle. 🙂
Takže želám vám všetkým pekné prežitie Vianoc.

@mima4 Nikdy som sa nezamýšľala nad konkrétnym číslom. Viem, že nejaké extra optimistické asi nebude, ale verím, že vo svojej podstate je väčšina ľudí dobrá. Len niektorí sú sami tak citovo doráňaní, že nekonajú tak, ako by bolo správne. Ale aj to súčasťou veľkého plánu, nie? Sme tu, aby sme sa učili a niektorí sú prváčikovia, niektorí už robia doktorát. Žiadny doktorand ale nebude prváka odsudzovať za to, že je ešte len prvák 🙂