Deti na svadbe - ako by ste reagovali?
Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.
Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor
@veroonr Riesim to, lebo sme zastavili pozyvanie hosti kvoli tomu, ze nam deti zabradli aj o 10 stoliciek viac, ako sme predpokladali. Ano, ich rodicia su pre nas doleziti, ale ak by sme vedeli, ze to pochopia ako automatiku, ze preco sa k ostatnym detom nezmestia aj tie ich, tak by sme zvazili, ci je pre nas dolezity tento par (a aj my pre nich), alebo si namiesto nich pozveme dalsie 2 dolezite pary. Nemam nafukovaci hrat, ktory je priestorovo neobmedzeny, bohuzial.
@marianarem ja zas naopak 🙂 .. na vela svadbach som sice ako dieta nebola, ale milovala som aj rodinne oslavy a podobne akcie, pre tu atmosferu, ze aj dospeli sa konecne trochu bavili a neriesili len robotu a starosti 😝 😀
ale dnes su uz tie svadby asi o inom, ako za cias mojho detstva.. nepamatam, ze by nas vtedy niekto 'riesil' a robil nam program, boli sme proste prirodzena sucast a bavili sme sa same.. a kazde dieta si riesili jeho rodicia, ziadne animatorky 🙂
Keby ste od zaciatku jasne komunikovali kto je a kto nie je pozvany (a vlastne zrejme ani neviete kto to odporucanie s detmi bral vazne a kto to prepocul) tak ste nic nemuseli pozastavovat. Hold, zla organizacia uz pri pozyvani. Vela zdaru...
Ahoj, na našej svadbe sme mali deti len najbližších príbuzných, teda súrodencov. Ostatných sme poprosili bez detí (výnimka úplne malé kojené). Väčšina to nakoniec akceptovala. Je to tvoja svadba a ich rozhodnutie. Mňa tiež naj kamoška požiadala bez dieťaťa, a to už bola 5 ročná slečna, bezproblémová, mňa to neurazilo. Akceptujem, že každý si chce svoju svadbu užiť po svojom. A na kamošovej svadbe bola u babky, tak sme sa s ním dohodli a na dve hoďky ju babka doniesla vytancovať sa na hostinu a potom po ňu prišla. Aj posledné svadby sme na jednej boli vítaní s 3 deťmi (lenže tam dokopy bolo asi 9 detí) a na druhej som išla iba s mamkou a kojencom. A k tým odchodom, to nezariadiš, niekedy sa pred polnocou zdvihnú aj bezdetní, aj mladí, nie každý tam chce byť do rána.
Mala som svadbu,sama mám deti....a napriek tomu,že mám deti rada a svoje obzvlášť 😊,chápem a rešpektujem,keď niekde moje deti nie sú vyslovene pozvané.
Niekedy sa chodilo na svadby celé rodiny,ale robili sa v kultúrakoch a vždy tie miesta a porcie nejak vysli,teraz treba byť trošku empatický aj k ľuďom,čo s svadby,či oslavy usporiadajú. Sála sa nenafukne,každý má svoje priority a moje deti nezaujímaju nikoho,iba mňa🤷
A čo tak sledujem,najviac sa vždy dusuju,že bez detí ani na krok lufya,čo ich veľmi často majú na nejakom strážení,dovolenku,či víkend si chcú užiť sami,atď,atď.
Deti sú na svadbe radosť....ale treba trošku taktu a slušnosti.
Keď niekto nechce prísť bez detí,ok....keď je to blúzka rodina, pochopiteľne,že tam deti mať budú,ak vzdialenejšie rodina,či kamoši...už ozaj sa zamyslime,či tie naše deti naozaj musia ísť(aj keby si to určite super užili)
@yosi Teba tak asi aj vsetci poznaju a beru, ze su na tebe deti nonstop nalepene a kto ta tam s nimi nechce, ten sa nepozve 😃 Tu sme netusili, ze je to tak, bpli sme velmi prekvapeni v mnohych pripadoch. My sme ini rodicia, sme s nasimi detmi nonstop, byvame sami stovky km od rodiny a ked sme niekde pozvani, mame prilezitost a da sa nam, velmi radi sa zabavime bez nich. Moje deti totiz o 19-20hod spia a rozhodne im do polnoci nechyba ziadna party, dokonca by som si dovolila napisat, ze im to v nicom ani neprospieva sa takychto udalosti sucastnovat. Detske party su aj cez den, sama chodim na detske festy ci koncerty, odporucam, ak mas taku potrebu 🙂
Autorka par deti ok ale fakt cez 20 pod 7 rokov je skolka... kto by na svadbu pozval skolku 🙄 Kazdy treti host dieta... ach mrzi ma to, toto dobre takto nebude... musite nieco vymysliet...
Ja len tak krátko - neznášam svadby, ak by ma opäť mal niekto na nejakú dostať, tak by som sla len kvôli deťom, lebo im sa takéto oslavy páčia.. (zažili dve oslavy okrúhlin) veľmi sa bavili a hlavne dcéra by nejakú chcela zažiť.. deti patria k rodine neviem si dosť dobre predstaviť ako to myslíš, že by sa nemali zúčastniť, veď budeš nevesta a nie opatrovateľka.. okrem toho tvoje deti na svoju svadbu nevezmes?
(Ak teda pozývas ľudí čo majú deti, tak si myslím že je normálne že idú aj s deťmi.. ale ja som teda zlá vzorka hosťa uznávam, keďze tie svadby a oslavy fakt nemusím)
@autor: Toto je základné nepochopenie toho,čo píšem. Ja netvrdím, že moje deti sú na mňa nalepené. Často ich dávame starým rodičom aby sme si s manželkou niekde vybehli. Ja píšem o tom, že o svojich deťoch rozhodujem zásadne ja sám. Pre mňa je to urážka keby mi niekto povedal: ,,Ale tvoje deti nie". Načo sa vôbec pýtaš na názor keď potom útočíš?!
Keby mi vlastný brat povedal bez detí....zamrzelo by to.
Ale keby kamarátka, kolegyňa...to je už iné,to plne chápem,že nemôžu zavolať každého,jednoducho sa to nedá.
A nemá sa to ani čo krivdit.
@terezka1947 Presne o to ide. Trafila si klinec po hlavicke. Su to ludia, ze ked ideme na spolocne akcie, tak s tym dietatkom beha babka, vsade chodi babka... alebo ked sme boli za uz spominanym kamaratom na oslave, tak ani nevedeli kde maju deti, strazili sa same alebo zas stari rodicia... zatial co my sa vzdy o tie nase starame na 100% lebo nemam nema kto pomoct, ani ked sme doma, ani ked niekomu takto s nimi ideme... a ak sme isli na svadbu a mali tu moznost nechat dceru babke, tak sme to vyuzili. Preto ma to velmi prekvapilo, lebo to nie su deti, za ktorymi by rodicia chodili a davali pozor. Asi v tomto bude aj moja obava. Maju dojem, ze deti sa nejako zabavia a oni tiez. Ak sa budu bavit pekne tak ok, ak mi budu behat pomedzi nohy alebo popod stol, asi mi prasknu nervy. Svojim detom som.toto nedovolila na ziadnej takejto velkej udalosti, ale bola som im nonstop za zadkom a davala pozor. Pochybujem, ze to tak bude aj u nich
@anjelicek26 Veru, rodiny maju po 2-3 deti. Som zvedava, ako si ich chcu ustrazit 😖😖😖 uz som zacala aj so smiechom akoze vtip, ze co by robili, keby bola svadba bez deti ako bezne byva? Tak sa zahacili a nepovedali pol slova. Zostalo mi vies ako neprijemne? Ked nam kamarat kazal "Coooo?!? Prideme aj s detmi a hotovo! Nase sa tam uz nezmestia?" Necakali sme to a bol to obrovsky sok 😃
No nezávidím vám túto situáciu,držím palce,nech sa to vyrieši k spokojnosti.
už nestresuj. hoc aj keď obrus stiahnu zo stola, tak sa stáva… dobre bude 👍
No ja som este nevidela svadbu bez deti. Keby niekomu vadili moje deti tak nepridem ani ja. Muzova sesternica mala pokusy ze chce svadbu bez deti. Pohadala sa cela rodina nakoniec kvoli tomu. Lebo niektorym dovolila prist s detmi ked ich nemali kde dat, ostatni sa urazili ze preco jedni mozu s detmi a druhi nie. Polovica ludi im odmietla prist. Potom odrazu volali aj nas, co sme najprv neboli pozvani. Lebo im kopec ludi odmietlo. Tak uz aj my sme boli dobri. Tak sme ich slusne poslali kade lahsie. Nakoniec mali na svadbe vacsinou starych ludi levo mladi nechceli prist bez deti. A moje deti sa zabavaju na kazdej svadbe. Ledva ich domov dostaneme.
@jana_eyre_2 Tvoja dcera by mozno bola aj sklamana, ze svadba pomaly zacne a ona pojde domov. Kym sa niekde pride, zacne jest, bude tanecne kolo a bla bla, uz sa aj budete zbierat prec. Kym mate deti, ktore su viete postrazit, beriem. Dokonc ak si ako ja, nemali sme pre deti ani specialne miesto, sedeli na kolenach, jedli z nasej porcie, stacilo im to na veceru a aj nam. Ale ak si otecko mysli, ze sa jeho 2-3deti zabavia same alebo ze to tam odbeha manzelka, tak je to sebecke. Minimalne z jeho strany, i voci zene, i voci nam. Deti su ich starost, prepac, ja nemusim nikomu vysvetlovat, ze si svoje dieta na svadbu vezmem, toto nie je starost teba ako kamarstky, nie je tvoja starost ani to, ze ta pozvem len po 22hej ak chces (nepisem priamo o tebe). Ludia si neuvedomuju ako tu uz bolo pisane, ze svadba nie je o tebe, ale o snubenococh. Ty bud mozes respektovat ich predstavu, alebo aj nie a mozes si to vziat akokolvek osobne, osobne to nie je. O jednej rodine to nie je, ani o jednom tvojom dietati. Ak by sme toto vedeli dopredu, zariadime sa inak, zial, zo 100% sme na 99% predpokladali, ze prave tito rodicia velmi radi pridu osve...
@yosi Moj host nie je. Ak sa ta dotklo, ze ta ludia beru tak, ako ti pise niekto nezavisly, tak sa nad tym zamysli, lebo to zrejme bude tak. A ano, o svojich detoch primarne rozhodujes ty, kazdopadne tu si host a nie pan domu, pokojne mozes dostat pozvanku aj ty sam, ci ju prijmes a ci sa urazis je len tvoje rozhodnitie. Niekto by mohol brat ako urazku to, ze niekedy deti bezproblemov odlozis, ale na snubencov si osamote cas nenajdes a ani im cas navyse nevenujes.Za tvoje deti sa tiez plati, tak na to aspon mysli, ked sa nabuduce zucastnis svadby🙂) Pevne dufam, ze aspon na stretavky zo skoly s tebou nemusi chodit cela tvoja rodina 😃
@11bodka11
Rodinka uzastnych 😃 iba kontrolna otazka - vnimate vsetci z rodiny aj to, ze napriklad kvoli vasim rodinkam je potrebny dvojnasobne vacsi priestor, 1,5x tolko jedla (beriem mensie porcie, dajme tomu) a vseeetko s tym spojene? Ze niektori musia zaplatit animatorov, ked nechcu na parkete tancovat sami? Ked nabuduce pojdete na svadbu a budete si vyzadovat, aby ste sa mohli zucastnit aj susedke na svadbe 2 dospeli, 7 deti + pes...aspon jej to zaplatte 🙂 ale mozno ste z tych, ktori na to prihliadaju. Lebo ja osobne ano, nastastie mi to ako hostovi vzdy doslo a ocenila som to, ako nevesta si teraz samu seba za to cenim a som rada, ze ked sa uz inak neda, aspon mam charakter
Lenže zamyslime sa,na svadbu chodia poväčšine blízki mladomanželov. Či to doma,či kamoši a už veľmi často deti majú. Keby každý deti vzal,ono to naberie riadne na miestach....to sa už potom nedivím,že ľudia nechcú robiť svadby,ani malé.
Nie je to ľahké pozvať ľudí,aby sa nikomu nekrivdilo.
A niektorí sú tak takní,že prídu z rodiny viacerí,ešte aj ich rodičia,nie deti.....a chudáci ti,čo ich v sále uvidia.
Zažila som takú svadbu,kde svadobnej máme volali potom záchranku,lebo "zopár" ľudí sa pozvalo samo,veď...keď už prišli zablahoželať ku kostolu ,tak nejaké miesto im nájdu.
A zopár ľudí si so sebou vzalo nečakane deti,veď sú to len deti(od cca 10-15r,kde už je fakt reálne potrebné miesto)
Vôbec nerozumiem prečo slová štylizujes tak akoby som sa ti na svadbu tlačila s deťmi, ja by som tam napríklad vôbec ani nešla, takže o mňa nemusíš mať starost a o moje deti sa starám vždy tak aby s nimi nikdy starosť nikto nemal, ale to som sem neprišla dokazovat..
naozaj nemam rada tieto umelé radosti, práve presne pre toto - všetci si myslia že to je len o snubencoch.. ja som si naivne blbá myslela, že ľudia chcú osláviť uzavretie manžela s ľuďmi ktorí sú im blízki..
Btw sorry že som sa ozvala, keby som tusila že si sem chces príst vyhadat svoju pravdu, lebo si ju nevedela asi vyhadat s pozvanými ľuďmi, ani sem nenapíšem.. ale pýtala si sa na to ako by sme reagovali, tak som ti odpovedala.. nemusíš mi vysvetľovať, skôr skús rešpektovať že má každý svoj pohľad na vec ktorú si nadhodila a nechoď do ofenzívy.. ak si tak nakrknuta, tak to aj tak nevyriešis somnou, lebo pokiaľ viem mňa našťastie nikto na svadbu nepozval, ale povedz to asertivne ľuďom ktorých sa to týka..
@terezka1947 Vau, tak toto 😆😆😆😆 paaani moji, hadam nebudu volat zachranku mne 🙈 nechapem ako mozu byt ludia taki sebecki. Ako? Preco?!?!
Autorka takto priamo si to mala povedať svojim hosťom, ale na to už odvaha nebola, však?
Susedkam na svadby nechodime 🙂 A v zivote som na svadbe nevidela animatorov. A to sme ich za poslednych par rokov absolvovali dost. Tiez sme na nasej svadbe mali kopec deti a ani by nas nenapadlo prosit hosti nech pridu bez deti. Hanbila by som sa normalne. A ked ideme aj s detmi ktore maju vlastnu porciu tak dame "do kuchyne" o to viac penazi (okrem daru). Si to predsa zaplatime. Teraz malo svadby dost sesternic a bratrancov, tym padom na svadbe boli aj moji rodicia. Cize aj tak by ich nemal kto strazit
@malasandrika presne. Tu sa rozkrikuje ale do oci cloveku nevie ani pozvanie naformulovat tak ako je zamyslane... A este sa oduva ked ju niekto nepochopi

@biba_18 Ja rozhodujem kde zoberiem deti. Som totiž rodič.