Deti na svadbe - ako by ste reagovali?
Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.
Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor
Pri tomto pocte jednoznačne animatorku alebo nejaky priestor pre deti, kde budu mat este cosi prisposobene deckam.. ak decka budu mat extra zabavu, aj dospeli sa zabavia a všetci budu mega spokojni
viem, svadbu organizujes raz .. ak chces aj tych aj tych, tak proste ratat dopredu a priestor prisposobit. Ak nemas tolko moznosti, tak to musis nejak osekat. Ale neviem si predstaviť zavolat ich bez deti, ved su rodina. Aj ked bude s deťmi trochu to ine, ale ozivia to. Ti mali sú hotoví z nevesty, siat, kvietkov, svetiel a neviem coho všetkého. Mali potiahnu do 10tej, to nie ze o 7mej odídu. Ak tak nebudes mat cas so všetkými hovorit, rozoberať vesmir, to je fyzicky nemozne
Autorka - prave riesim podobnu situaciu ale z opacnej strany. Sme s manzelom pozvani na svadbu bez deti a neviem ci tam ist alebo neist. Nejedna sa totizto o svadbu "za humnami" ale vzdialenost na 6h autom (kusok od Prahy), svadba blizkej rodiny a moje deti su teenegeri (dve z deti su krsnata nevesty). Klasicka ceska svadba - pridi ako chces, dones nam peniaze, ubytko sme predrezervovali ak chces (ani nie za lepsiu cenu ako som pozrela cennik ubytovania) - to znamena ze si ja platim vsetko okrem casu na svadbe. Ako co mam robit? To este napisem ze svadba je v "prdelkarovciach" - dedine s 1900 obyvatelmi a tym padom nie je mozne ist vlakom ale len autom. Jasne ze moje deti mozu ostat doma uz aj same (najstarsi ma 16r) ale velmi mi to ublizilo - ta pozvanka. Deti nikdy neboli na svadbe, jedna sa o ich krstnu mamu (ktora na nich inac uz 5r odkedy ma tohto partnera- o chvilku manzela vyslovene serie). Nemam chut tam ist.
@ina2405 zasa nie, nekresli, ale zalezi ako si to zorganizujes na svadbe. A v dnesnej dobe uz existuju animatori, telka a plus rodicia si za svoje deti zodpovedaju. Ale ako mala - to je skoro 40r inac som bola na svadbe kde sme svadobny detsky "gang" zozrali neveste svadobnu tortu pred krajanim, ohadzovali sa ostatnymi tortami, pusti medzi hosti sliepky a podobne kraviny. Bolo nas na dedinskej svadbe asi 40 deti (svadba 300 ludi, nebola sanca aby nas niekto strazil)
@stvura tak na takej mega svadbe som nikdy nebola, že 300 ľudí. Tam sa už naozaj udeje kadečo🤦Ja som zažila len svadby tak do 100 ľudí a každý si deti ako tak ustrážil. Zažila som len, že sa dve malé deti v strede parketu riadne pobili a mamy tých detí na seba kvôli tomu vyštekli. V každom prípade sa dá zabezpečiť niekto, kto deti prizrie, aj keď jeden človek nemôže behať za všetkými deťmi. Normálni ľudia si ale deti trochu prihliadnu.
@ina2405 tak ako som pisala to boli svadby 40r dozadu...vsetky zname v nasej rodine mali taku svadbu a vzdy bolo veselo, lebo kazdy mlady par mal minimalne 2 deti. Dnes je to uz o niecom inom (ani tie mlade pary uz nie su 20tnici ako dakedy ) a da sa to zorganizovat velmi pohodlne.
Takto buď ste mali urobiť svadbu úplne bez detí alebo vsetky deti. Ja by som slušne odmietla pozvanie na svadbu kde by moje dieťa nemohlo ísť lebo dieťa ale iných xy deti by tam bolo
Ako to riesia rodiny, ktore chcu brat vsetky svoje deti v style “deti, aneb se s vami do nejdelsi smrti nebavim” (a maju povedzme tie dve deti), ked im den pred svadbou jedno ochorie, nemaju ho u koho nechat strazit a otec rodiny je ten klasicky otec, co sa sam postara max hodinu-dve, takze druhe so sebou na svadbu sam nevezme (pripadne by bol doma rozvod, ak by siel ako zastupca za rodinu iba on sam / pripadne on sam bez zeny by nikam nesiel, lebo su na seba naviazani)?
Zavolaju, ze sorry, tak mate 4 zaplatene miesta volne, lebo nas maly odvcera kasle, neprideme vobec nikto?
Lebo priznam sa, ze jeden z dovodov, preco som nikdy neuvazovala vziat nase deti na nieciu svadbu, bol aj tento.
Aby mali zaplatene na nas len 2 miesta, z coho teda teda napr. ja nepridem, ked nam niektore dieta ochorie (stane sa daco ine, co treba doma urgent riesit).
Takze im prepadne len 1 miesto.
Ktore mozu skusit riesit pozvankou ku stolu na poslednu chvilu niekomu znamemu (koho vedia, ze to nebude riesit ako urazku, ze bol pozvany dodatocne, iba den pred).
@dominikamacakova zatiaľ mi nikto nevysvetlil že prečo by bez detí neprišiel ... ty mi vieš vysvetliť?
Dieťa je mojou súčasťou takže automaticky ide všade so mnou...neurazili by som sa ale neprišla by som. Toto je teraz novodobý trend svadby bez detí, bola som asi na siedmich svadbách, všade boli deti a nikde nebol problém, povedala by som že si to užívali viac ako dospelí. Na konci augusta nás pozval na svadbu mužov bratranec ale nevesta si tam neželá ani jedno dieťa len tie ich... odmietli sme, svadba je 120km od nás a nemáme kde nechať dcéru. Mužovi je to aj ľúto lebo spolu vyrastali ale keď bez detí tak smola no.
@biba_18 za mňa môžem povedať že preto lebo nemám kde nechať dcéru. Babky sú ďaleko a aj tak strážiť sa nejdú pretrhnúť, okrem toho zatiaľ ma dcéra 1,5r ale taký spánok že by som ju na noc nedala ani najhoršiemu nepriateľovi 😃
Možno keby je staršia tak sú iné riešenia, ale ako píšem s babkami rátať nemôžem.
mala si na rovinu povedat ze pozvanie plati pre dve osoby a nie pre deti lebo financie lebo miesto lebo tvoje rozhodnutie normalny clovek pochopi
1/3 hosti male deti to bude masaker popravde ja som zazila take svadby a nic moc
potom by som radsej celu svadbu zrusil urobte len obrad a chodte na dovolenku
a potom opekacku
akokolvek rozumiem tym co sa rozculuju... ale u nas sa uz davno v rodine nerobia svadby so vsetkymi... u nas uz sesternice a bratranci len z mojej rodiny boli po 4-5 deti a kazdy z nich maju od 2-7 deti... a moj manzel ma to iste... len rodina s detmi by u nas bolo 237 ludi z toho je skoro polka deti a este aj prizenene deti a privydate 😂😂😂😂 a to koncime lvl sesternice a bratranci... sa teraz nemame zobrat lebo niekto sa urazi, ze nemam zbytocnych 50tisic na svadbu ?... a kamaratov sme.chceli 40 ludi (20 parov) kazdy z nich ma deti 2-3.... to akoze dalsich 46 deti k nim...
vobec ma nezaujimalo kolko.ludi sa urazi... dokonca som nepozyvala ani ja ani manzel sesternice a bratrancov, s ktorymi nie sme v kontakte a tych, s ktorymi sme v kontakte ako som spominala uz bez deti len kojenci boli vitani... s uplnym kludom som vynechala tetky a ujkov a ich rodiny co stretavam len na pohreboch...
a kto sa chce urazit nech sa urazi aspon mam o kus ludi menej na istotu pri oslavach na pozyvanie ...ale u nas sa inak nikto nikde neurazil 😉 z jednej aj druhej strany jednoducho si uvedomuju ludia kolko to je osob, ked maju ist vsetci a ako to ide do penazi
@biba_18 ja by som bez deti isla na svadbu len velmi tazko, asi by som sa ani nezabavila. Deti mam uz vacsie, nie su to babatka, na svadbe este neboli, mam ich rada a preto by som im chcela dopriat ten zazitok, vidiet nevestu ako princeznu, zenicha ako princa a nas vsetkych pekne oblecenych, tancujucich. Deti by s nami tancovali, maju radi zabavu. Napr.ani dovolenky si nevyberam tak, ze idem bez deti, ved raz budem chodit aj bez nich, ked uz oni s nami rodicmi nebudu chciet ist.
Niekto chce svadbu bez deti a niekto bez deti na svadbu nepojde. Obe strany maju svoje hranice, kazdopadne posledne slovo mate vy ako ti, ktori svadbu financuju a koho svadba to vlastne je. Ak tam deti nechcete, tak to proste oznamte a ostatni maju na vyber ist alebo neist.
Ja napriklad keby som chcela aby sa mi popod nohy motalo 20 deti, tak zorganizujem detsku oslavu a nie svadbu 😃
Ja keď porovnám dve posledné svadby kde som bola, tak ta s deťmi jedna katastrofa….plakali keď bol obrad, plakali keď sa išlo jesť lebo oni nechceli jesť leave v tej chvíli plakali keď sa hádzala kytica lebo ju nechytilo dieta plakali lebo sa nehrala hudba akú deti chceli no a potom keď sa tie detské odrhovačky aj začali hrať tak to bolo ešte horšie….ked tak by som to fakt nejakým oddeleným priestorom pre deti riešila alebo teda bez nich
svadba/hostina sa robi pre hosti, nie pre snubencov 😅 ked to chcete pre seba, tak vam staci obycajna restika, menu a torta.
No ja sa napríklad nepamätám na to, že by sa kedysi pozývala celá rodina. Starší ľudia napríklad rovno nešli, aj keď boli pozvaní, odmietli, nech idú mladí, a ako deti nás brali iba na svadby, ktoré boli naozaj blízka rodina. A mali sme z toho akurát to, že sme buď spali už pred polnocou dolámaní v aute, či na pospájanych stoličkách v kulturáku.
Ja by som maximálne rešpektovala pozvanie "prosím, príďte bez detí". Poteší ma, že na nás mysleli, pozvali, chcú s nami osláviť svoj deň a ani by mi nenapadlo naformulovať otázku, že berieme aj syna, hej? Netreba žiadne výhovorky, mne by stačil jeden a jediný dôvod, a to ekonomický. Svadby sú sakra drahé, na deti sa bežne účtuje 70 percent z ceny dospelej porcie, sú to ďalšie stoličky a miesta. Očakávať miestnosti navyše, dozor a pod. snáď nebudem.
Ináč, ja by som už žiadnu svadbu nerobila. Lebo furt sa niekto urazí, ľuďom nevyhovieš. Spomínam si, ako starostlivo sme zvažovali, koho pozvať, aby to bolo vyvážené z každej strany, mali sme obmedzený rozpočet a priestor. I tak sa niekto zdul, že on prečo nie.. táto rodina prečo nedostala výslužku... Prečo sme mali len toľko zákuskov v krabici.. tamtym sme prečo neposlali oznámenie. Prečo nemáme autobus. Furt len "patrí sa to, patrilo by sa". Kašľať celú svadbu.
Ved nikto nehovorí,ze deti na svadbu nepatria, ale každý tretí host dieta do 7 rokov, co tam aj tak bude len behať,každá tretí stolicka prázdna a o hluku ani nehovorím. Skolka je nič proti tomu,co tam bude. Ako som pisala včera- tri studentky, miestnosť vedľa, candy Bar, kino, popcorn a žiadne miesta pri rodicovskom stole a win win situácia pre všetkých. Deti si keď nuuutne budú chcieť byť u rodicov sadnúť im na kolená a ty si budeš vedieť pozvat hosts,ktorych si chcela, co sa tyka počtu. Stačí deti nasmerovat smer Film a sladkosri vo vedľajšej miestnosti a len sa po nich zaprasi...nikto sa neurazi, všetko ok ..
@biba_18 čítaš poriadne? Asi nie keď sa toto pýtaš. Bolo by iné keby je staršia a sú iné možnosti ale aj tak je to podľa mňa nefér voči rodičom, diktovať kto má prísť a kto nie, nehovorím že keby som ju mala s kým nechať ide s nami
A áno je pre mňa svadba s takým malým dieťaťom ok, boli sme na dvoch a čuduj sa svete nikto ani nevedel že tam dcéra je
Ja som sa vydávala , keď ešte takmer nik deti v okolí ani v rodine nemal . 43 ľudí , a 6 deti do 7 rokov ( moji bratranci a sesternice ) .milé ,príjemné , žiaden vreskot , chceli somnou tancovať ...
Teraz keby sa vydávame ,okrem mojich troch , ma muž 3 súrodencov a ja 2 súrodencov , všetci majú deti ,a aj najbližší majú 2-4 deti . Tiež by sme boli na takých počtoch 😆
No u nás sa pozýva automaticky s deťmi . Vždy boli súčasťou života ,osláv . My chodíme všade s našimi troma ,nemáme babky ,nemáme ich komu dávať keď sme boli na svadbách , vždy sme si v danom hotely zaplatili izbu , deti vo vhodnom čase šli uspať ,a s iným rodičom sa striedali , prípadne nejaká teta z rodiny ,čo bola unavená ,šla tiež na izbu k nim .
Avšak jazda rodina je iná . Ako píšeš ,tvoja svadba ,tvoje pravidlá . Sama vieš ,o ktoré rodiny sa jednápocitam ,že sú to tvoji najbližší ,a máte spolu nejaký vzťah . Vykomunikovala by som si to , je možnosť ,aby si zaplatili izbu ? Prípadne môžu ostať deti na večeru a po večery povedzte do 21 hod . Môžu ísť niektoré deti domov ,k starým rodičom napr ?
Ak sa jedná o rodiny ,ktoré vieš ,že tak fungujú ,že im často davdju pozor na deti ich svokry ,mamy ... Isto sa to bude dať .
Ak tam sú deti okolo 1-2 rokov ,to zrejme treba rátať ,že ten rodič pôjde s dieťaťom .
Proste bez toho aby si to vykomunikovala s rodičmi tých 20 deti ,to nepôjde .
Píšeš ,že vás bude 65 aj so službami .
Teda na 60 dosp .je 20 deti do 7 rokov .
Rátam teda z cca 30 párov ( a v Tom sú aj rodičia a počítam ,že starší členovia rodiny ) .
Teda mi vychádza ,že ak majú rodiny okolo vás 1-2 deti ,tak v podstate o 22 sa zdvihne 3/4 svadby a pôjdu domov ? 😱
@natall113 čítam, ale idem po poradí a reagujem na prvý príspevok, druhý - ja nevidím že mi píšeš o veku dieťaťa v treťom napr ... a to že ťa niekto poprosí že dieťa nie, to nie je diktovanie - a ty (on, ona, oni) povedia že bez dieťaťa nie lebo medveď - a je to podľa mňa len ješitnosť ...
To je také filozofovanie o ničom.
Každý to má inak,aj tí,čo organizujú svadbu,aj hostia.
Niekto bez dieťaťa nikde nepojde-teda,na svadbu,inak deti odložené stále. Niekto nemá deti kde nechať a niekto naozaj chce ísť iba tam,kde môže mať deti celú noc so sebou.
Z pohľadu organizátora svadby-ma istý rozpočet a veľkosť sály,zase netvrdíme,že deti budú sedieť celú noc na rukách,nie,nebudú,každé potrebuje stoličku.
Čiže stoličiek ako pri dospelých ľuďoch.
Neviem,ale mne nepríde divné pochopiť,že autorka salu nenatishne a plne chápem,že najbližšia rodina deti ano,ostatní sa jednoducho nedá 🤷
Mne by bolo trápne povedať,že bez detí neprídem a hotovo.
Sama nemám kde deti nechať,čiže buď sme chodili s nimi alebo sme normálne vysvetlili,že nemôžme.
Odkedy ich máme sme neboli na jedinom plese,či niekde na samostatnom víkende.
Že svadba je rodinná akcia?nie ples?ano,je.
Ale z môjho okolia sa práve tí,čo sú s deťmi minimum sa na svadbách radi prezentujú aká si rodinka.
Nie je to moja vec,je to ich život.
Jednoduchá matematika: blízka rodina nepozve na svadbu moje deti-to zamrzí,ale nestalo sa to.
Vzdialenejšie rodina,kamarátky,kolegyne nepozvu na svadbu moje deti s vysvetlením,nech sa nehnevam,ale kapacita sály nepustí,rešpektujem to. Buď prídem alebo rovno poviem,nemám kde nechať deti,nehnevaj sa, neprídem. A ddm to vedieť včas.
Načo to tu hrotit?
Trošku rešpektu aj voči tým,čo svadbu pripravujú.
No prosím neporovnavajte svadby rok pred Kristom a teraz...moja sestra mala svadbu pred 10 rokmi sme veľká rodina mali 190 hostí deti mladí starí ale menu s prenájmom sály ju vyšlo 20 eciek na jedného... o rok sa mi žení brat sonduju si možnosti fakt sme veľká rodina každá sesterka 5 deti priebezne im to vyratali ze keby pozvú všetkých čo majú radi vyjde ich to okolo cca 20 tisíc iba jedlo a prenájom sály... trochu rozdiel nemyslite?
A to už ja mam deti, sestra ma deti, bez deti to uplne nepôjde ale tiez maju dilemu ako oznámiť aj ked ich majú radi ze deti nie keďže tie deti už majú aj poniektorí zas priateľov a to by zas co bolo? Prečo si Janko nemoze zobrať priateľku ked su spolu už tak dlho...
Cize autorka uplne ta chápem, je to aj z vašej strany stres lebo to nie je o tom ze tam tie deti nechcete lebo sú to deti... ale škoda niekomu niečo vysvetľovať...
@fiirsttiime presne tak.
@natall113 nie si ješitná že chceš ísť niekam s dieťaťom keď ho nemáš kde nechať - si ješitná lebo to berieš ako diktovanie... kks, ja stále predpokladám, že na svadbu ma volá niekto s kým si rozumiem, s kým chcem niečo oslavovať - a nikdy by mi nenapadlo brať že jeho požiadavky sú diktovanie...

@reanda Toto je presne pravda. Vypustili nas a na konci pozbierali 🙂 Dnes je to uz dost o inom.