icon

Deti na svadbe - ako by ste reagovali?

13. aug 2024

Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.

Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor

zuzuliennka1
14. aug 2024

ja som sa casto stretla s tym, co niekto uz pisal vyssie - deti len najblizsia rodina.
kamarati, znami, kolegovia - az vecer po hlavnej casti hostiny a bez deti

matullienka
14. aug 2024

Pozri autorka ty evidentne máš problém v priamej komunikácii s ľuďmi. Na priamo si mala ľuďom povedať, že deti idú iba od najbližšej rodiny tj. od súrodencov mladomanželov a detičky, ktoré sú dojcene. Píšeš, že majú s tým problém známi, ktorých ste pozvali tak nech sa ti vyjadria či prídu iba 2 lebo len dospelých pozyvate ak tak to rešpektujem. O niektorých veciach netreba diskutovať ale veci oznamovať. Nie chodiť okolí horúcej kaše a naznačoval. Tak ako ty chceš aby rešpektovali teba, že majú prísť bez detí tak respektuj potom ty ich rozhodnutie neprísť vôbec.

ukgirls
14. aug 2024

tak tych ludi pozvy len na obrad do kostola a na svadobnu oslavu len ludi kt tam naozaj chces .. ak to mas niekde kde je moznost zahrady tak sa da pre deti spravit pekny program -hry omalovanky s tym,ze by som so pozvanky zvlast napisala oslava pre deti konci o nariklad 8 a potom je uz len pokracovanie pre dospelych .. do 8 ich vonku udrzis snad ..ak nie nepozyvala by som ich na oslavu len na obrad

tamitamitami
14. aug 2024

Je to vaša svadba tak si spravte tak ako chcete vy. Normálne slušne im napíš že sú pozvaný na svadbu bez detí. Ja keby mám svadbu tiež volám deti iba z najbližšej rodiny, ostatných by som volala bez detí.

Každý normálny človek pochopí prečo má prísť bez detí a ten čo nepochopí nech sedí urazený doma.

ivik4
14. aug 2024

Som sa dobre pobavila na komente ze keby niekoho pozvu bez deti, urazi sa 🤣, ze jak bez partnerky 🤣🤣 .
Boze, niektori rodicia maju deti fakt jak take cecky, vzdy a vsade,nedaj boh aby niekam sli bez nich.
Toto by nasralo aj mna, aby na par hodin ,,zabrali" miesto niekomu koho tam tiez chcem a Ti by tam kludni mohli byt az do konca. Kedze oni s detmi sa chcu pratat domov ovela skor.
Ja som mala svadbu bez deti, ale nasiel sa par ktory s dietatom aj tak siel

terezka1947
14. aug 2024

@matullienka nemusí mať problém s komunikáciou ☺️
Bohužiaľ,mnohí reagujú naozaj tak,ako píše autorka a naozaj mnohí prídu na svadobnú hostinu vo väčšom počte ako boli pozvaní. Chodím riešiť mnohé svadby a viem,čo sa tam deje a veru,nikdy by som nepovedala,že ľudia dokážu byť tak netaktní a pridu alebo aj neprídu b z toho,aby dali vedieť počet.

oblecenie99
14. aug 2024

Ešte mi prosím napíšte, či vždy a všade beriete svoje deti so sebou, kde ste pozvaní? Na každú jednu udalosť? Ak máte pracovný raut, beriete automaticky manžela aj deti? Na oslavu päťdesiatky kamošov? Aj keď je to vyslovene pozvánka iba pre vás? Nikam nechodíte, kde nie ste pozvaná ako celá rodina? Automaticky všetko odmietate, lebo vy idete všade len spolu? Tomu neverím. Snažím sa pochopiť, že PREČO je svadba kamarátky či sesternice konajúca v úzkom kruhu iná, ako vyššie spomenuté akcie? Lebo keď ste boli kedysi deti, tak sa takto svadby robili, lebo svadba ako taká je iná akcia. A prečo? Je to taká istá udalosť, ako hociktorá iná udalosť.
Na jednej strane autorke vycitate, že mala byť jednoznačná v pozývaní, zároveň sa jej vytýka, že je trápna, keď nepozve celú rodinu.
Moja sestra napr. pozvala, lebo slušnosť a mladý chalan prosím pekne (15 ročný) tam dotiahol svoju aktuálnu frajerku! Oznámili to ako hotovú vec. Povieš si, tak jedna stolička navyše... Lebo sa teraz pohadas s tou rodinou? Lebo keď je niekto taký blbec, že nepovie doma chlaniskovi, že nie Jožko, neberiem tam svoju Aničku, tak by nepochopil a urazili by sa. Pri mladomanzelskom tanci babka samozrejme nevydržala, musela sa tam vedľa nich postaviť s vnučkou, vtedy ešte malým kojencom na rukách, a roztomilo vedľa nich s ňou tancovať. Nevesta sa nesmie uraziť, nesmie sa jej to ani dotknúť, lebo tak páááne bože, budú ešte tancovať spolu do rozvodu, a toto je také ňuňu. Ma byť nad vecou.
Mne raz niekto v podobnej diskusii napísal, že som trápna a keď som nechcela pozvať všetky deti každého jedného páru, kto tam bol (lebo sme jednoducho chceli svadbu pre 50 ľudí, bolo to komorné, žiadne rodinné jede jede mašinka, a platili sme ju sami a šetrili na ňu veľmi dlho) tak som tu svadbu nemala vôbec robiť. Dobre, nie?

simona20201309
14. aug 2024

@biba_18 svadba nie je ples. Svadby boli odjakživa rodinnou záležitosťou a deti sú súčasťou rodiny.

dominikamacakova
14. aug 2024

@biba_18 lebo ich mám? 🤔 Ja s nimi chodím úplne všade tak prečo by som s nimi nešla na svadbu?

borabalazova
14. aug 2024

Pridám moju skúsenosť: na svadbe sme mali 55 hostí, tri veľmi malé deti, ktoré "museli" byť s rodičmi (inak, všetky spali na terase v kočíkoch až niekedy do jedenástej večer, keď rodičia odchádzali) a dve 10-ročné slečny, ktoré boli družičky. Ostatní boli pozvaní bez detí, keď to tak rátam, mali by sme 15 detí plus. Všetci sme si to užili, nikto sa nesťažoval. Po nejakom čase sme boli my ako hostia na svadbe "v kulturáku" už aj s 1,5 ročnou dcérou (lebo všetky deti musia byť), celý večer som na ňu striehla (a aj na iné deti, ktorých rodičia sa absolútne nevzrušovali) a o pol desiatej s ňou aj odišla, muž na svadbe zostal. V poslednej chvíli som zasiahla, aby sa nehodila do krásne naaranžovaného kvetinového srdca na tanečnom parkete pripravenom na prvý tanec mladomanželov...

natall113
14. aug 2024

@biba_18 vidíš každý to má inak, ono záleží ako to je aj podane

biba_18
14. aug 2024

@simona20201309 to že píšeš že vždy - tak generalizuješ. lebo to nie je pravda. ja keď som sa vydávala a som pozývala kamošov, mali sme na svadbe jedno dieťa. jedno. zvyšné ostali doma ...

simona20201309
14. aug 2024

Veď ich nevolaj. Pozvi si kamarátov. Rovno rodine povedz ze tam ich deti nechceš a hneď budeš mat volne miesta.
Alebo si si mala urob8t svadbu v diskotekovom bare. Tam by deti nepustili 🙄
Ozrati dospelaci ti aj tak nerobia oveľa väčší bordel, chaos a hanbu ako 1r ci 7r dieťa.
Tých alkoholických excesov by som sa obávala 100x viac

angeli121212
14. aug 2024

ja sa vyjadrím áno my berieme nášho syna na svadbu ak sme pozvaní všetci.. ak by mi vyslovene nastávajúci mladomanželia oznámili, že len bez detí neurazili by sme sa ale na svadbu by sme jednoducho nešli..

ziarifka
14. aug 2024

My sme mali obrad o jednej, sala 5 min od kostola, o 14:15 sme už jedli polievku. Redový bol už o 21:00. Bolo to skvelé práve pre rodiny s deťmi, pre starých rodičov a pre ľudí, ktorí ráno cestovali 6h domov. Bolo 90 ľudí a svadba skončila o jednej ráno. Hostia si pochvaľovali, že svadba bola dlhá, zabavili sa a ráno mohli fungovať normálne.

Nebola by to pre vás možnosť, posunúť svadbu skôr, aby rodiny neodchádzali?

drozdikova
14. aug 2024

@oblecenie99 jedná sa o rodinnú udalosť. Nie pracovný raut. To je asi rozdiel. Či?

simona20201309
14. aug 2024

@biba_18 áno lebo dnes je moderné robiť svadbu bez deti. Lebo sa doba mení.... kedy si sa vydávala?
Tak teda dúfam ze ty ako dieťa si nikdy na žiadnej svadbe nebola?

oblecenie99
14. aug 2024

@simona20201309 Ale možno niekde áno, u nás napríklad nie. Nikdy nás rodičia nevzali zo sebou na svadbu kamošov, naozaj nikdy. Prvá, na ktorej som bola, bola svadba môjho krstného otca. Čiže nie, nepozvali sa ani kedysi AJ deti. Dnešné svadby sú už iné. Sú menšie, drahšie, ľudia chcú menej ľudí, majú konkrétne priestory. Ja som chcela konkrétny hotel, mala som konkrétnu predstavu o jedle, nechcela som veľké priestory, vyslovene to mala byť komornejšia akcia. Áno, za tú sumu som možno mohla mať kulturák a dvakrát toľko hostí, aj kapelu, ale ja som takú svadbu nechcela. Cize logicky sa tam všetky deti nezmestili, bohužiaľ.

biba_18
14. aug 2024

@dominikamacakova naozaj sa mi nechce veriť, že s nimi chodíš doslova všade. ale ok, možné to je. ja ale takých ľudí nepoznám ...

dominikamacakova
14. aug 2024

@biba_18 ehm, prosím? Tvoje deti majú nejaký gombík, že ich vypneš a odložíš do skrine?
Tak asi nepoznáš žiadnu slobodnú matku a polosiroty.

oblecenie99
14. aug 2024

@drozdikova Nie, nie je to rozdiel. Skúste to už pochopiť, že nie je to rozdiel. Najmä ak idem kamoške na svadbu. Nemá každý peniaze na veľkú akciu, kde pozve celú rodinu, lebo je to rodinná oslava. Mne moju svadbu rodičia ani svokrovci neplatili. Poviem to sprosto, nemala som na to pozvať celú rodinu aj s deťmi. Počet hostí by sa navýšil 20. A dokopy nás bolo (a malo byť) 50.

zafir01
14. aug 2024

Zásadná otázka .. jedná sa o deti tvojich či muzovych súrodencov ? Alebo " len" kamošov ?
Pri kamosoch sme nikdy deti nebrali .
Pri rodine ( zväčša teda tej úzkej s dobrými blízkymi vzťahmi ) si u nás deti každý berie ,tie deti sú medzi sebou rodina a naháňajú sa ,hrajú sa ,sú sucastou rodiny a nik ich nevyclenuje zo žiadnych udalosti týkajúcich sa rodinných veci .
To nie je pracovný raut ,ani oslava kamaratovej 50 .
Avšak sama musím vedieť ,aké mám deti ,a či sa chovajú normálne ,a ako som vyššie napísala , po určitej hodine deti ukladáme späť. Na sestrinej svadbe ( máme rovnako staré deti ,o jej syna sa starala naša mama ) , a môj 6 ročný tancoval do 2 rána ,a 2 ročný spal v kočíku v takej miestnosti 😬 .

andaluzia12
14. aug 2024

My sme pozyvali vyslovene bez deti!! Deti si to možno užijú, ale tým pádom rodičia nie! Slušne sme sa vyjadrili že je dospelí. Niektorí to znášali asi ťažšie, ale bohužiaľ. Na poslednú svadbu sme dostali pozvánku kde bol uvedený aj počet pozvaných hostí ….

biba_18
14. aug 2024

@simona20201309 doba sa mení, presne. vydávala som sa pred 29 rokmi 😂 a nie, nepamätám sa že by som chodila na nejaké oslavy a svadby s rodičmi na oslavy a svadby ich kamarátov...

drozdikova
14. aug 2024

@oblecenie99 kamoška nie je rodina.

lenkakravcova
14. aug 2024

@biba_18 my chodíme aj na oslavy s deťmi. Práve cez víkend sme boli na oslave 50tky s našimi troma. Aj ostatní tam boli s deťmi.
Nikdy sme deti z ničoho nevynechavali a ani raz takáto požiadavka nepadla.
Na svadby, oslavy, všade chodíme spolu ako rodina.
Aj na poslednej svadbe v rodine keď pozývali kamarátov a kamarátky - tak aj tí boli pozvaní aj s deťmi.

drozdikova
14. aug 2024

@drozdikova bavíme sa o rodinnej udalosti. Nie o kamoškinej svadbe. Ak sa jedná o rodinu, rátam s deťmi mojej rodiny. Ak sa jedná o kamoškinu svadbu, nebudem tam brať kde koho....

andaluzia12
14. aug 2024

@zafir01 “len” kamoši… ja mám kamarátky 20 rokov a sú pre mňa viac ako nejaká tetka z hornej dolnej s jej deťmi, co je sesternica z maminej strany z 3 kolena … kamarátov si vyberáš, rodinu dostaneš a bud sa s ňou stotožniš, alebo nie

dominikamacakova
14. aug 2024

@biba_18 ak si nepamätáš, že by si chodila na oslavy s rodičmi a nechávali ťa odloženú, tak máš generačnú traumu, ale to neznamená, že odložiť deti a chodiť si po akciách je v poriadku.

oblecenie99
14. aug 2024

@drozdikova Aha, čiže kamošku môžem vynechať, lebo rodina nie je, prednosť maju napríklad štyri sesternice, lebo oni už rodina sú, a keď majú dokopy 7 deti, tak oni detto? Ale ja tam chcem všetky sesternice s mužmi, aj kamošku s mužom, lenže nemám na ďalších sedem detí priestor a financie. Koho uraziť?