icon

Deti na svadbe - ako by ste reagovali?

13. aug 2024

Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.

Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor

lenkakravcova
14. aug 2024

Inak autorka: ak niekto chce odísť skôr kvôli deťom, tak odíde skôr aj keď ich nebude mať so sebou. 🙂 My sme ostávali približne do 21.30, a ostali by sme tak aj s deťmi aj bez.

tramtada31
14. aug 2024

Mali sme svadbu a tie deti si to naozaj najviac uzili a aj boli dlho do polnoci určite.
Kamaratov môžete zavolať aj na 22hu

ivik4
14. aug 2024

@dominikamacakova fu, ze generacna trauma 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Lebo nechodila na svadby tetkam z hornej dolnej a podobne spolu s rodicmi
🤣🤣🤣
Ja sa fakt necudujem ze z kona sa kazdy smeje

lenkakravcova
14. aug 2024

@oblecenie99 väčšina tých, ktorí prídu s deťmi dajú dar v takej hodnote, že to pokryje náklady na nich.

cherrystone
14. aug 2024

u nas v rodine sa tiez chystame na svadbu bez deti. nastavajuci manzelia prisli ku kazdemu z rodiny osobne priniest pozvanku na svadbu a rovno povedali, ze na hostinu bez deti. vobec to nezdovodnovali ani sme to nijak neriesili. je to ich svadba, ich zelanie, respektujeme to. ja som na svojej svadbe ani hostinu nemala, takze som nepozvala nikoho.. nemam sa teda za co urazat 😀

ivik4
14. aug 2024

@biba_18 dufam ze skrz tu generacnu traumu chodis teraz na terapie 🙃

lienka.7
14. aug 2024

@biba_18 prečo? No lebo. By ma zajuímalo, či si takéto podmienky dávajú aj keď idú napr.na ples alebo nejakú dedinsku zábavu. Tam už nemusia mať deti pri sebe?
Aspoň ja osobne idem na svadbu sa zabaviť a užiť si ju a nie behať za deťmi. Mimo to, v dnešnej dobe, keď sú deti nevychovane a neposluchnu keď im niečo povieš, chcem vidieť, ako zrazu posluchnu na svadbe. A svadba nie je o deťoch, svadba je o snúbencoch. A ked si niekto potrebuje riešiť svoje deti, tak nech naozaj radšej ostane doma.

katuskamala1
14. aug 2024

Rodinu by som volala aj s detmi,to je jasne. Tu najblizsiu myslim. Napr surodencov ale deti sesternic a bratrancov nie ale toto je dost take,ze co i len jednej sesternici dovolis i s dietatom tak sa ta druha urazi ze ona nemoze a bude zvada. V kazdom pripade sa priprav,ze frflat budu ale je na tebe ci ti je prednejsie pocuvat frflanie alebo mat kludnejsiu svadbu. 20deti i ked som za ze i deti patria na svadbu je ozaj dost vela,deti sa budu skupinkovat a rodicia opiti budu musiet riesit este aj ich zvady alebo salenoty.

katkakuch1
14. aug 2024

Milá autorka článku. Buď sebecká, čo sa týka takejto veci.. je to tvoja svadba a svadba tvojho budúceho manžela. Ty môžeš "všetko". Sprav si ju podľa seba.. nečítala som komentáre, lebo by som tu bola do zajtra.. investuješ do toho svoje peniaze, svoj čas a chceš si ten deň užiť. Normálne na drzáka prip. napíš na pozvánku, Tento deň si želáme stráviť bez detí, aby sme to mohli poriadne roztočiť.. a bodka.. kto pochopí je inteligentný, kto nie.. no nebudeme rozoberať čo je 🤣 bola som prednedávnom na svadbe mojej blízkej.. a poviem ti, že keby som sa v tejto dobe vydávala, určite bez detí..Vkuse len kričali, behali, naháňali sa, počas prvého novomanželskeho tanca im behali po parkete (neveste roztrhli šaty) no katastrofa.. ja sama som bola z tých detí nervózna a to si neviem predstaviť ako na tom bola nevesta, ktorá chce mať v ten deň všetko TIP-TOP. Neboj sa zariskovať.. prídeš o pár "priateľov" ale to nemusí byť vždy len na škodu. Prajem krásnu svadbu! 🙂

matullienka
14. aug 2024

@terezka1947 tak pokiaľ o tých ľuďoch viem, že nie si schopní akceptovať niekoho rozhodnutie tak ich ani nepozyvam. Lebo takýmto štýlom sa jej tam o chvíľu nezmestí ani najbližšia rodina.

simona20201309
14. aug 2024

@oblecenie99 koľko vás bolo súrodencov?

zafir01
14. aug 2024

@biba_18 ja mám tri deti (12 r,6r a 2 r ) .a áno ,nosím ich všade . Cez deň som si našla pani má stráženie .( Ak idem k zubárovi ,či na iné dôležité stret,kde deti nemôžu ,platím jej z môjho rodicaku 8€/hod ) .ale večer nestrazi. Mama od nás odišla ,keď som bola puberťácka , svokra zomrela. Baby z okolia sú pokakane zo svojho jedného - dvoch-detí .keď som nukala peniaze za stráženie najmladšej na 4-6 hod denne kôli mojej práci ,nik si nechcel privyrobiť ,lebo " majú toho veľa "
Treba si uvedomiť ,že sú rôzne rodiny a rôzne situácie .
Hoci v dnešnej dobe autorku veľmi dobre chápem , a neurazila by som sa ak by prišla s takou požiadavkou .hoci ak by sme boli sestry , dosť by ma to mrzelo . A pravdepodobne by som mala tiež dosť problém zohnať stráženie ( riešila som to neraz ) .

Budúci rok nás čaká svadba brata , bude to multikultúrny Veľká svadba .on má sám dve deti .ségra ,ja , jeho švagrine.. všetci máme 2-4 deti vo veku 0-15 . Tiez napočítal tretinu svadobčanov deti . Svadba bude na sk . Pomáhala som mu zháňať priestor ,kde hostia zo zahraničia ( cca 60 ľudí ) vie prespať,a zároveň ,aby si každý mohol uložiť deti .
Našli sme priestor v našom okolí ,kde ešte aj detská video pestúnka dočiahne z apartmánov do sály 😆

simona20201309
14. aug 2024

@biba_18 tak to ta ľutujem. Nevieš o aké spomienky si ukratena

ivanakal
14. aug 2024

Keby ma niekto pozval na svadbu bez deti, tak sa ospravedlnim ze nepridem. 🙂 Ked pozyvam na svadbu, tak uz pozyvam celu rodinu, a nie, ze ty ano, ty nie.... trochu odveci.

zafir01
14. aug 2024

@oblecenie99 inak , druhá stránka veci .u nás sa dáva do obálky + stále dosť svadieb,kde zbierali do taniera . Už teda rozum mi káže dať toľko ,aby sme pokryli náklady za našu rodinu + naviac

oblecenie99
14. aug 2024

@lenkakravcova Ale tu nejde o dar. Ak mám zajednanú sálu pre 50 ľudí, tak tam vtrepem ďalších 20? A nie je to tak, ja od ľudí NEočakávam, aby mi tie peniaze vrátili. Ja ich pozývam. Či mi donesú dvaja po 50 eur, alebo 200, alebo mi dajú súpravu tanierov je mne jedno. Mám obmedzený rozpočet, mám obmedzený priestor, alebo mám proste nejaké predstavy, to je také ťažké rešpektovať? Opitý krstný je tiež blízka rodina, čo tam, že ho tam nechcem vidieť, ale prachy donesie, fakt?
Ale ja sa nečudujem vôbec, videla som raz diskusiu nasratych rodičov na adult friendly hotel, tak čo čakám od diskusie na svadby bez detí...

oblecenie99
14. aug 2024

@zafir01 A zase len tie dary..

oblecenie99
14. aug 2024

@simona20201309 Sme dve, ja a sestra.

clementine93
14. aug 2024

Ach, aké by to bolo krásne, keby si ľudia mohli na vlastnú svadbu (za ktorú mimochodom vysolia kopec peňazí) pozvať koho chcú a nikto by sa neurazil 🙈 Príde mi to ako utópia.

kikushaa
14. aug 2024

Zeny ale tu sa nejedna o deti z rodiny, ale ako som pochopila z toho co pise autorka o deti kamaratov,znamych atd. A teda to je trosku cez urazat sa, ak tam tie deti nepozve. Pri tych dnesnych cenach vsetkeho, plus vsetko co so svadbou suvisi je este so svadobnou prirazkou 30% Nikdy by som sa nezdula, ak by ma kamosi poziadali o to aby som nenosila deti, tak ich nedonesiem. Lebo naozajstni kamosi pochopia a nezduju sa, zdutych by som mohla srat. A samozrejme ani ja by som sa nezdula, keby mi slusne povedia ze nepridu, mrzelo by ma to, ale pochopila (lebo nie kazdy ma take stastie a baby, rodinu nablizku co postrazi a alebo je ochotna postrazit)

diewcatqoo
14. aug 2024

Ja neviem, ale za mna su svadby strasne precenovane udalosti a obcas mi to pride tak, ze nevesty uz nevedia, co vymysliet. Nemyslim tuto podmienku (ta je este relativne ok), ale kopec inych vymyslov, nad ktorymi zostava rozum stat.
My by sme na svadbu, kde by sme boli pozvani bez deti, ani nesli. Ano, ja som ten typ, kde deti su moje cecky a fakt s nimi chodim totalne vsade, lebo ich nemam kam dat. A aj keby som ich mala kam dat, tak jedno z mojich deti miluje spolocenske udalosti a keby sme sli na svadbu bez neho, prerevalo by den a noc kvoli tomu, ze ono tam ist nemoze. Odhliadnuc od toho, ze by som sa citila fakt blbo a cely cas by som myslela len na to, co oni doma.

oblecenie99
14. aug 2024

@kikushaa tak vidíš, ale tu ti napíšu, že oni si to vstupné na deti v podobe daru zaplatia, tak čo riešiš..

zafir01
14. aug 2024

@andaluzia12 preto píšem,že každá rodina je iná . A aj my sme mali svadbu ..máme veľkú rodinu ( svokra z 11 deti , môj otec zo 6 .... )
A napriek tomu pred 15 rokmi sme sa postavili ,a povedali si svoje a pozvali " len 43 ľudí , tých ,ktorí nám boli najbližší z rodiny .
A priatelia prišli ako partie ucelené po 21 hod,tak to v Tom čase v našich partiách chodilo ( malú svoje stoly ) a boli do rána .priateľov bolo ďalších 40 . Ale večeru nemali , mali sme teple a studené švédske stoly už nadimenzované na 80 . A len jeden pár prišiel s ich vtedy 3 ročnou dcérou má dve hodiny ( tiež sme o Tom nevedeli ) ,ale oni ju nemali kde nechať a chceli prísť .ostatní boli bezdetní

kikushaa
14. aug 2024

@oblecenie99 ja neviem ale ja ked som bola na rodicovskej sme nemali peniaze nazvys 4osoby to je tak na 200€ dar v dnesnej dobe)

pandorra
14. aug 2024

My sme boli na svadbe, kde zenich a nevesta mali deti, tie boli na svadbe, ine nie. Vyslovene vsetkych svadobcanov poprosili, aby nebrali deti kvoli kapacite hotela. Pre nas to bolo na zaciatku divne byt bez deti, ale s odstupom casu musim povedat, ze sme si super oddychli a boli opat spolu ako partneri.

terezka1947
14. aug 2024

A ešte najlepši sú takí hostia,čo ešte v piatok poobede nevedia,koľkí prídu a či vôbec prídu.

lienka.7
14. aug 2024

@oblecenie99 my máme v praci tiež také "neopustitelne matky", ktoré na pracovný teambuilding (cez týždeň podotykam) dotrepu deti, podotykam malé deti (pod 10 rokov). Lebo vsak prečo by nemohli ísť? No preto asi, ze to nie je pre deti a počet je limitovaný (jedlo, pitie) a samozrejme venujú sa potom deťom. Keď potom spravia "rodinný teambuilding", tak to už nepridu, lebo cez víkend sa chcú venovať predsa rodine. Cize ani z voza ani na voz. 🙈

ivik4
14. aug 2024

@pandorra samozrejme,niet nad to ked si dvaja pravidelne niekam vyjdu von ako par, nielen spolu vsetci ako rodicia,rodina

kikushaa
14. aug 2024

@terezka1947 ak si nejaka svadobna event manazerka, mas moj respekt, ja som som takych ludi bila lopatou po hlave 😃🙈 Neznasam to!!! ja aj ked mi ochorie decko v den vysetrenia, volam doktorke ze neprideme (mozno si este niekoho urgentneho vie upichnut na nas termin) a taketo udalosti oznamujem co najskor ako sa da, aby sa manzelia vedeli zariadit🤷🏼‍♂️

biba_18
14. aug 2024

@dominikamacakova čítala si čo písala autorka? v jej prípade sa nejedná o žiadne slobodné matky ani polosiroty... a že mám nejakú generačnú traumu, to počujem prvý raz. v čom sa ako prejavuje? že mi nepríde vhodné aby chodili deti na dospelácke oslavy?