icon

Deti na svadbe - ako by ste reagovali?

13. aug 2024

Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.

Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor

stvura
14. aug 2024

@dominikamacakova no opisala si svadbu na ktoru som s muzom pozvana (bez nasich troch deti:12, 14, 16) a nevieme/rozhodujeme sa ci nam tento "vylet" kde si vsetko musime zaplatit a doniest tucnu obalku zato stoji (svadba od 13:00 do 24:00), je urceny aj drescode (farby ktore mozes a nemozes mat na svadbe 🙂). Problem je ze je to tak blizka rodina ze neviem ako reagovat

tetapetra
14. aug 2024

Ja som povedala,že žiadne deti. Samozrejme,že sa to niektorým nepáčilo. Taktiež som nemala bratrancov a sesternice,to by ich bolo milión a kus.

lienka.7
14. aug 2024

@biba_18 ja som bola len na jednej svadbe, kde boli menšie deti (cca.2-5 rokov) a hotová katastrofa. Behali už po kostole (upozorňoval ich dokonca farár!), jednému čašníkovi kvôli nim padli taniere (rozbehlo sa malé decko, nebola to jeho vina), pri spolocnom tanci im samozrejme behali po parkete (lebo vsak je to milene) a zlatým "klincom" bolo, keď zhodili candy bar s coko fontánou a tortou 👌 pritom to boli deti z rodiny, ziadne ze "cudzie". No a to uz bola posledná kvapka, nevesta si povedala svoje a odišla prec. Všetci "vinnici" sa čudovali, ze prečo vlastne, co také sa vlastne stalo? Odvtedy sú ako rodina pohadany.
A to bolo sľubov, ze vsak si všetci postrazia deti... 🙈 inak na cca. 60 ľudí tam bolo tých 20 deti určite, čiže fakt miniskolka. S nikým si sa v pokoji nemohla porozprávať, pobaviť, lebo všetci riešili deti.
Ako sa vravi, moja oslava, moje pravidlá. Komu sa nepáči, nech nejde ale nech sa nefuci.

kikushaa
14. aug 2024

@stvura v cechach sa to asi tak robi, tiez som bola v kulturnom soku, ale tak neist manzelovmu bratovi na svadbu je asi <>vina (v mojom pripade) ale ak je v tovoj pripade niekto aspon o trosku vzdialenejsi, vyprdla by som sa nato 😁👍

trema
14. aug 2024

@stvura neviem, ci je to az taka blizka rodina, keď na svoje krstnata 5 rokov kasle..

petruldo
14. aug 2024

@stvura no ako? Napriklad takto: deti sú choré a aj na nás to asi lezie, takže veľmi nás to mrzí ale neprideme

mimka1402
14. aug 2024

Mala som diskusiu o tom kam nemusia ísť deti aj tam padlo veľa negatívnych skúsenosti s deťmi na svadbách. My ideme naj kamoske na svadbu a ako družičky nás poprosila aby sme riešili deti, ktoré rodičia nedokážu ustriehnut. Veľ rodičov má deti aj na prvé tance a príde im "milé", že otravuju mladomanželov. Moja blízka rodina má na videu a fotkách z prvého tanca cudzie deti..Žiadne blízke a aj keby je to ich moment a nemá byť tam nik iný.
Ja mať svadbu idú najbližšie deti a koniec. Nepotrebujem tam dieťa ktoré ma vidí prvý a posledný krát v živote alebo 2x ročne... Nerozumiem arogancii rodičov: "Ja som otec, matka kto je viac."

Autorka pre svoj kľud im daj dodatočne vedieť že skrz kapacity chceš poprosiť či by nemohli prísť bez detí ze ti to je ľúto ale nedá sa inak. A kašli na urazenie sam

natall113
14. aug 2024

@lienka.7 tak neviem či poznám normálnych ľudí ale na všetkých svadbach čo som bola boli deti a nikdy sa nestalo nič podobné ako popisuješ, dokonca ani pri prvom tanci nebehali deti po parkete, takže toto je vizitka rodičov a nie chýba detí

clarae
14. aug 2024

Musis oznamit, ze bez deti kvoli kapacitnym dovodom a hostia sa uz podla toho zariadia. Ja by som bez malych deti do cca 5 rokov nesla ale starsie by som nechala kludne doma. Ja som mala na svadbe 25 deti od 1-10rokov a 8 deti nad 15rokov ..male deti si to uzivali najviac (vecer ich rodicia uspali na izbach a mali na baby kamere, pripadne odviezli starym rodicom)ale tie starsie viacmenej znudene sedeli do rana.
Najlepsie je to povedat priamo, ze napr len netere a ostatne nie. Ja som napr necakala ze sesternice pridu s 15-17 rocnymi detmi ktore som x rokov nevidela. Kamosky som tiez nemala lebo sa nevosli.
Ale ked uz idem s detmi tak si to zaplatim a oznamim dopredu( nie 5 clenna rodina s dospelymi detmi “vrati” 100€ a ty si bol pritom len s jednou porciou ).

lienka.7
14. aug 2024

@natall113 potom sa ale netreba čudovať, že niekto si proste povie, že tam deti nechce. A ten druhy z toho robiť drámu a nafukovat to. Odkedy mame deti, boli sme sme s mužom na 4 svadbách, vždy som si zabezpečila domov na stráženie maminu, mimo mesto sla s nami tiež. Zaplatila som jej normálne izbu, kde bola s deťmi. Nakoľko mi ich stráži doslova od perinky, sú na seba zvyknuté, žiadny problém.
Mimo to, je to skvela príležitosť, kde sme s mm sami, môžeme sa povenovať jeden druhému, podebatit s kamarátmi, známymi... fakt k tomu deti nepotrebujem. Inak mnohé tu vypisujú, ze ani do kina sami nemôžu ísť... a ked je príležitosť si to užiť o samote, budem tam malé deti trepať...
Uprimne, za mna tie deti tu svadbu fakt znicili.

clarae
14. aug 2024

Ale tiez je dolezite, ze aky su to rodicia a deti…ja ked idem niekde s detmi tak si ich strazim, pripadne babka s dedkom na striedacku strazia (tiez bez vnucat sa tak netesia na svadbu, vravi ze bez nich nieje zabava 🙂 sa veru mam ). 
Ale niekto si to chce uzit bez deti ale chce aby si to aj deti uzili a “vypusti” ich v sale a robte si co chcete. Na jednej svadbe takto cca 5- 7rocne deti zdemolovali jednu nezamknutu izbu v hoteli, skody platili novomanzelia.

lakebabe
14. aug 2024

My sme boli minule na svadbe výhradne bez deti. Manželia si deti nezelali. Bolo tam sto ľudí a žiadne deti, všetci si to zariadili a nikto sa neurazil. Bola to jedna z najlepších svadieb na akych som bola.

lindus_esterka
14. aug 2024

je mi smiešno z vás, ktoré si z cudzej svadby robíte akciu s vašou rodinou v hlavnej úlohe. Je to deň nevesty a ženícha a oni rozhodujú, koho v ňom chcú a ak máte problém rešpektovať, že sa svet netočí okolo vás tak seďte doma na riti. Keď idete s kamoškami/mužom na ples, do divadla, do práce počas prázdnin, tak nemáte problém dieťa niekam (ako to vy voláte) "odložiť" pretože existuje milión miest, kde deti proste nesmú, tak je to OK, ale zrazu si mladomanželia dovolia chcieť niečo podľa seba a je oheň na streche. Keby toto niekto skúša na mojej svadbe, tak budem len rada, ak nakoniec neprídu vôbec, ale našťastie vo svojom okolí takýchto sebeckých mumákov nemám ❤
autorka - zavolaj kamarátov, organizuješ svoju svadbu, nie denný tábor.
pardon za výlev.

natall113
14. aug 2024

@lienka.7 netreba ale ani všetky deti hádzať do jedného vreca. Vidíš ty máš možnosť že ti ich niekto postráži, nie každý to tak má takže treba rátať aj s tým že nepríde každý lebo nemá kde nechať deti.
Hovorím my sme boli s dcérou na niekoľkých svadbách a nikto o nej ani nevedel, proste nenechám ju všade behať len zato že je to dieťa.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
14. aug 2024

@zuzuliennka1 Hadam nam nebudes kazat, co a kde mame zaplatit, pripadne koho pozvat 🙂🙂🙂 zaraza ma ako so niektori susesia myslia, ze su pupok sveta a najdolezitejsi v nasich zivotoch 😃 o rodine nie je ziadna rec ani o tych, ktori nemaju ziadnu moznost prist bez deti alebo cestuju daleko

mimka1402
14. aug 2024

@natall113 Ale ako nevesta má vedieť naisto ktorý rodič je aký? Samozrejme ze správanie deti je výsledok nezodpovednych rodičov ktorí vnímajú dieťa ako stred vesmíru. Aj ja som videla deti ktoré boli zlaté a aj rodičia si dávali pozor, ale aj takých kde deti sli samé a rodičia ignorovali fakt, že deň je o mladomanželoch a nie o jej dieťati. Vieš keď deti behajú popod nohy a niečo sa im stane vieš kto je na vine? Všetci ostatní lebo mali dávať pozor. Ja som pristupila počas tancu dieťa ktoré tam behalo 3 ročne same, mama bola bohvie. Ale kto na mňa škaredo zazeral celý večer? Rodičia dieťaťa a aj po ospravedlneni to nevzali lebo sa ich dieťa udrelo (nebol to škaredý pád skôr viac kriku). Pritom naozaj nemám chuť sledovať každú chvíľu pod nohy a otáčať sa kde je dieťa bez dozoru...😅

lakebabe
14. aug 2024

@mimka1402 to nie je len o správaní, ta svadba na ktorej sme boli bez deti bola úplne nevhodná pre deti kvôli prostrediu, všetko mali nazdobene volne polozenymi sviečkami na zemi všade aj na schodiskach kaštieľa, neviem si tam predstaviť behať deti, ja som mala co robiť až si šaty nepodpalim😄 a všade v kaštieli po stenách zbrane na výstave, meče, sklene vitriny volne dostupne...

natall113
14. aug 2024

@mimka1402 preto by nemali byť deti na svadbe bez dozoru...je to o rodičoch. Ja chcem len poukázať na to že to nieje vždy len o tom že tam nasilu chcú to dieťa, možno ho fakt nemajú kam dať, babka nevládze, netrúfa si strážiť v noci alebo aj nechce, starí rodičia sú ďaleko, mladi neveria babke lebo robí podľa seba atď atď atď. Nikdy nevieme čo presne sa odohráva u druhých a keď niekto dostane pozvánku bez detí môže ho to hneď zamrziet (uraziť sa) aj keď nemá byť prečo urazení, ale vie že nebude môcť prísť lebo nemá kde nechať tie deti...a v očiach ostatných zase vyzerá ako niekto kto tam deti ťahá za každú cenu

thoughtfulweirdo
14. aug 2024

Riadne som prekvapená, koľké píšete, že s vami deti musia všade, lebo sú vašou súčasťou. Mne to takto v živote ani hlavou neprešlo, moje deti sú milované samostatné bytosti a aj ja som stále samostatná bytosť, nie som len matka, tak ako nie som len dcéra, len sestra, len manželka 🤨

anna777115
14. aug 2024

@biba_18 Svadba, je rodinná záležitost a patria tam aj deti, su predsa súčasť rodiny. Nemožno svadbu porovnavať s plesom, ktorý je čisto spoločenská udalosť. Kde, sú tie časy, ked na svadobnej fotke, sú krásne družičky, oblečene ako princezne. Každu svadbu , ako dieťa som si užila, vytancovala a vybláznila sa s ostatnymi deťmi . Svadby, som si užila naozaj, len ako dieťa ....

ivik4
14. aug 2024

@thoughtfulweirdo mna to uz vobec neprekvapuje odkedy som na tejto stranke a uz vobec nie ze tolko parov na seba zanevrie,lebo vsak len deti a ich zivot plus schopnost zabudnut zit ten svoj vlastny.
Samozrejme toto je individualne, ale je tychto pripadov az az

tim23
14. aug 2024

Asi sa tu do mňa pustíte ale je mi to jedno. Nás keď niekto niekam pozve hoc aj na svadbu tak ideme všade ako rodina, čiže ja, muž a syn. A keby mi niekto pozval pozvánku na svadbu s tým, že bez syna tak by som si pomyslela svoje..

biba_18
14. aug 2024

@anna777115 ale tu nejde o deti rodiny - ale iných pozvaných hostí ...

autor
14. aug 2024

@fiirsttiime Presne, mas uplnu pravdu. Peniaze nechcem riesit, ale uprimne? Jedno dieta nas bude stat minimalne 50€. Jedlo, vyzdoba dalsieho miesta, nealko. Neratam vobec navyse detsky kutik, animatorky a ine srandy. Dospeli stoja omnoho viac. Budu prihliadat kamarati aj na to? Pochybujem. Nejde mi o peniaze, ide o to, ze sa mnohi tvaria, ze su s detmi extremne prepojeni, ale ked sme tam alebo ideme na akcie, cas s detmi travia stari rodicia, dokonca ked sme mali akciu a u jednych sme spali, rodicia rano spali a deti uz boli dole u dedka. Ziju spolu, su zvyknuti..... a kaslat na peniaze, ale ked sa dvihnu o 10tej ze deti su uz unavene a idu prec? To mi je luto, ze clovek ich pozve a aj ked maju moznosti a su to len znami, tvaria sa, ze bez deti neurobia krok a ze im za mesiac a pol fakt chyba tretia svadba. Naozaj? Ktorym detom chyba do mesiaca 3x svadba? Ziadnym podla mna.

dominikamacakova
14. aug 2024

@thoughtfulweirdo takže také 3- 4 ročné deti sú samostatné bytosti? Ty ich bežne necháš doma lebo veď oni sú samostatné bytosti a ty si samostatná bytosť?

prasiatko30
14. aug 2024

@anna777115 presne si to povedala rodinna zalezitost nevesty a zenicha a maximalne mozu chciet aby prisli deti ich surodencov ale nie aby byvala spoluziacka so zakladky s ktorou sa vidia raz za 2roky, ale je tam urcita nostalgia, si doniesla svojich 5 deti - proste je to nepripustne, je potrebne mysliet aj na to kolko to tych maldomanzelov vyjde - tie detske menu uz nie je otazka 5€. A potom este daju do obalky 50€ a kupia hriankovac a aka fajna svadba, to ze deti nestacia obhliadnut to ich nezaujima.

U nas v okoli je zauzivane, ze deti na svatbu neberies, len ak by to bola fakt blizka rodina - deti surpdencov max, a nam este dva dni pred svadbou jeden blizky kamarat oznamil, ze nema kde nechat svoje deti, tak samozrejme sme povedali ano. Ale inaksie sa povazuje az ako vrchol nevychovanosti ist na svadbu s detmi, pokial nie si vyslovene tak pozvany, co je viac nikoho to ani nenapdne trepat sa s celou pereputou na svadbu kamarata alebo vzdialenejsej rodiny

biba_18
14. aug 2024

@dominikamacakova ty nechodíš do práce lebo si prepojená s deťmi pupočnou šnúrou?

anna777115
14. aug 2024

@prasiatko30 Tak, vieš u nás na svadobnej hostine, je rodina, pribuzny, preto to, tak beriem. Kamarati, znami kolegovia, pridu mladomanzelom na hostinu zagratulovat a sú pohostený kolačmi, alko nealko, ale nie sú súčasťou svadobnej hostiny. Ak, niekto cudzi sa zučastnuje svadobnej histiny a nie je príbuzny novomanželom, tak, je zrejme samozrejmé, že si zo sebou nedotiahne cele svoje príbuzenstvo.

xckaretxxx
14. aug 2024

Na jednej svadbe som zažila tiež ,,nevychovanu škôlku,, deti dokonalých rodičov, čo môžu všetko. Čerešnička na torte bola, keď upchali WC toaletný papierom. Cele rolky hádzali do WC.....