icon

Deväťročná chce oslavu narodenín bez rodičov. Je to bezpečné?

12. aug 2026

Caute, dcera bude mat 9 a prisla s tym ze na narodeninovej oslave uz nechce aby sme tam s muzom boli. Chce si pozvat 6 spoluziacok domov a vraj budeme zavreti v spalni 😀 Chapem ze chce mat pocit ze je velka, ale nechat ich dve hodiny uplne bez dozoru sa mi este nechce. Ako to riesite pri detoch v tomto veku? dik za nazor

Strana
z2
minenkaa
12. aug 2026
@sissy27

@minenkaa ja si zas myslím, že 9r nie je ešte natoľko vyspelá, aby chápala, že ten byt patrí rodičom a ona nemá čo žiadať. Ja neviem, možno iní rodičia majú mega super uvedomelé deti ovládajúce bontón na úrovni royal family, ale teda z mojich skúseností sú 9r proste deti a povedia bársčo. Netreba z toho robiť úplnú drámu a urážať sa, že čo si to decko dovoľuje, veď má 9, výchova stále prebieha 😀 podľa mňa sa stačí zasmiať a povedať "zlato moje, oslava je ok, ale ani náhodou nebudeme s tatom zatvorení v spálni, je to náš spoločný byt. Takže bavte sa s kamoškami v tvojej izbe (obývačke, kuchyni... ), my vám nebudeme zavadzať, ale budeme tu.

@sissy27 nikde do mojej odpovede som nenapisala,že to treba decku takto podať

anonym_b98a50
12. aug 2026

@anonym_autor nikdy si nemala u seba doma kamošky ak si bola v jej veku? Zatvorené v izbe?

ivik4
12. aug 2026

To len ja nechapem ? 😀 moj syn ma od 9tich vzdy oslavu s kamosmi a su spolu v izbe zatvoreni. Ja bezne fungujem v byte a nie nie som pri nich a nedozeram ci si nedavaju do ust ci nosa lego pretoze uz to boli velke deti. Takze normalne boli bez nas. Sem tam som sa spytala ci nieco nepotrebuju. Nepises nic konkretne ze maju ist dajme tomu k bazenu kde by som ich isto nenechala osamote. Ale mlada je nejaka drza ze Ti vyhradila 1 izbu. Hahaha no taka este nehrala

zuzacka16
12. aug 2026

ako ja nerozumiem, ale vy nečítate čo píše? dospelý dozor tam bude (píše že oni budú asi s mužom zavretí v spálni), tak prečo všetky tu píšete že bez dospelého dozoru? kľudne tak fungujte, neviem ako to máte vy, ale moja dcéra má 9 rokov a chodí sama von aj s kamoškami, nestojím jej za zadkom..toto mi príde úplne v pohode, veď nebudú úplne sami v byte..

januska12323
12. aug 2026

@anonym_autor ako bez dozoru? Inokedy si jej stále za zadkom? Normálne vysvetliť, že byt je spoločný a oslavu môže mať ale nikto sa nikam nezavrie.

tiezjedna
12. aug 2026
@tiezjedna

mňa na tom asi najviac fascinuje, že vám videlila spálňu 😂 ak to nemyslela zo srandy, tak by po tomto bola slečna rada, že vôbec nejaká oslava bude😉

@tiezjedna ...a pozerám, že som vymyslela nové slovo🙉😂 Ospravedlňujem sa za hrubku 😎

anonym_80411b
12. aug 2026

@anonym_autor tak keď vy mate byt zavretí niekde v spálni kým sa ony budú zabávať, tak predpokladám ze aj občerstvenie a všetko okolo toho si bude kupovať sama, slečinka 😉

anonym_7c4c5f
12. aug 2026
@zuzacka16

ako ja nerozumiem, ale vy nečítate čo píše? dospelý dozor tam bude (píše že oni budú asi s mužom zavretí v spálni), tak prečo všetky tu píšete že bez dospelého dozoru? kľudne tak fungujte, neviem ako to máte vy, ale moja dcéra má 9 rokov a chodí sama von aj s kamoškami, nestojím jej za zadkom..toto mi príde úplne v pohode, veď nebudú úplne sami v byte..

@zuzacka16 nečítaš ty. Dcéra chce mať oslavu v byte s tým, že rodičia nebudú “zavadzať” a budú počas oslavy zavretí v spálni.
Nie, 9 ročná nemá niečo takéto žiadať od rodičov. Zatvárať v izbe sa môže ona, nie tam posielať vlastných rodičov. Takže nie, nesúhlasila by som s niečim takým a dcére to patrične vysvetlila.

sissy27
12. aug 2026
@minenkaa

@sissy27 nikde do mojej odpovede som nenapisala,že to treba decku takto podať

@minenkaa viaceré vrátane teba ste "dotknuté", ako môže dieťa žiadať od rodičov, aby boli zavretí v spálni a ako "nehrozí" atď. Ale nejako vám nedochádza, že to je stále 9r dieťa a nevie ešte úplne dokonalo vyhodnotiť čo je vhodné a čo nie. Dieťa to pravdepodobne nemyslelo zle, možno to ani nebola žiadosť / rozkaz, ale prosba / želanie.

zuzacka16
12. aug 2026
@anonym_7c4c5f

@zuzacka16 nečítaš ty. Dcéra chce mať oslavu v byte s tým, že rodičia nebudú “zavadzať” a budú počas oslavy zavretí v spálni.
Nie, 9 ročná nemá niečo takéto žiadať od rodičov. Zatvárať v izbe sa môže ona, nie tam posielať vlastných rodičov. Takže nie, nesúhlasila by som s niečim takým a dcére to patrične vysvetlila.

@anonym_7c4c5f veď to som napísala že rodičia budú v spálni 😂 a čo je na tom zlé? veď nebudú decká úplne sami, žeby nebol nikto v byte..niektoré to moc až nafukujete..a mne je jedno, čo by si ty dovolila alebo nie, nech sa rozhodne sama autorka 😉

akje
12. aug 2026
@sissy27

@minenkaa ja si zas myslím, že 9r nie je ešte natoľko vyspelá, aby chápala, že ten byt patrí rodičom a ona nemá čo žiadať. Ja neviem, možno iní rodičia majú mega super uvedomelé deti ovládajúce bontón na úrovni royal family, ale teda z mojich skúseností sú 9r proste deti a povedia bársčo. Netreba z toho robiť úplnú drámu a urážať sa, že čo si to decko dovoľuje, veď má 9, výchova stále prebieha 😀 podľa mňa sa stačí zasmiať a povedať "zlato moje, oslava je ok, ale ani náhodou nebudeme s tatom zatvorení v spálni, je to náš spoločný byt. Takže bavte sa s kamoškami v tvojej izbe (obývačke, kuchyni... ), my vám nebudeme zavadzať, ale budeme tu.

presne! 🙂

anonym_7c4c5f
12. aug 2026
@zuzacka16

@anonym_7c4c5f veď to som napísala že rodičia budú v spálni 😂 a čo je na tom zlé? veď nebudú decká úplne sami, žeby nebol nikto v byte..niektoré to moc až nafukujete..a mne je jedno, čo by si ty dovolila alebo nie, nech sa rozhodne sama autorka 😉

@zuzacka16 pointa nie je v tom, že niekto je v byte, ale to, že rodičia sa majú zavrieť v spálni.
Ty si tým nemáš teda problém, že ťa 9 ročná pošle schovať sa do izby a nevychadzať? Super, ja by som mala. Našťastie moje decká majú nejakú predstavu o hraniciach

anonym_67795b
12. aug 2026

moj syn mal od skolky oslavy doma. V detskej boli viacmenej bez dozoru, obcerstvenie bolo v obyvacke a ja som si sedela bud v obyvacke alebo v kuchyni za compom a v pripade potreby doplnala obcerstvenie.
Urcite by som nesedela v spalni. Povedzte jej ze na sukromne zabavky ma detsku izbu ze tam jej vstupovat nebudete len musia nechat pootvorene dvere a bude to taky kompromis.

anonym_67795b
12. aug 2026

A nebrala by som to nejako hrozne ze ich poziadala aby boli v spalni i ked samozrejme odmietla by som to. Ale to dieta to moze brat tak detska je jej spalna rodicov. Ked maju rodicia navstevu posielaju dieta do detskej nech nezavadzia tak logicky to vzala teraz naopak ze mam navsetvu ja rodicia do svojej izby. nemuselo to byt vobec myslene nejaoko zle a panovacne, len nastavene zarkadlo... mozno...

muzula
12. aug 2026

@anonym_67795b samozrejme, že je to tak, fakt občas žasnem nad nechapavostou miestneho osadenstva. Veď to je ešte v podstate malé dieťa, určite neprišla za mamou s rukami v bok a “na svojej oslave si neželám vašu prítomnosť, budete zavretý s otcom v spálni”.

euka210
12. aug 2026

@anonym_autor nas mal v 8r so spoluziakmi doma a jasne, ze sme to trochu organizovali a kedze tu boli 3chlapci plus 3 nasi, tak manzel ich musel aj trochu krotit 😃

cyberk
12. aug 2026

ja by som dala do obyvky/kuchyne kameru a ostala v spalni (mame tam kompy, tak by sme sa nenudili),mala by som ich na pozore, ale sem tam by som skontrolovala, ci nieco nepotrebuju...

anonym_0a9a54
12. aug 2026

@anonym_autor ved pises, ze mate byt v spalni. Ako dieta - cca veru ten vek, mala som pozvane asi 2 spoluziacky+ sestra a sestra spoluziacky. V detskej sme mali oslavu, mama nam tam doniesla jedlo a pitie a nechala nas. Mozno to trvalo hodinu-dve. Ale bola doma, samozrejme, len v inej izbe. Bezne sme sa aj hravali v izbe sami, aj s kamaratkami. Nevidim rozdiel v oslave a beznej hre. Alebo sa bojis, ze si na tajnasa daju alkohol?

minenkaa
12. aug 2026
@sissy27

@minenkaa viaceré vrátane teba ste "dotknuté", ako môže dieťa žiadať od rodičov, aby boli zavretí v spálni a ako "nehrozí" atď. Ale nejako vám nedochádza, že to je stále 9r dieťa a nevie ešte úplne dokonalo vyhodnotiť čo je vhodné a čo nie. Dieťa to pravdepodobne nemyslelo zle, možno to ani nebola žiadosť / rozkaz, ale prosba / želanie.

@sissy27 9rocne dieťa nevie vyhodnotiť ,či je vhodne alebo nie ,aby boli rodičia dve hodiny zavreti v spálni? Určite vie a ak nie ,treba mu to vysvetliť ,že to rodičia nebudú akceptovať a je to nevhodne
Ja neviem,ako si ty predstavuješ deväť ročne dieťa ,ale ono nie je až tak zaostalé ,aby toto nechápalo

sissy27
12. aug 2026
@minenkaa

@sissy27 9rocne dieťa nevie vyhodnotiť ,či je vhodne alebo nie ,aby boli rodičia dve hodiny zavreti v spálni? Určite vie a ak nie ,treba mu to vysvetliť ,že to rodičia nebudú akceptovať a je to nevhodne
Ja neviem,ako si ty predstavuješ deväť ročne dieťa ,ale ono nie je až tak zaostalé ,aby toto nechápalo

@minenkaa tak ako dieta vie byt dve hodiny zavrete vo svojej izbe a hrat sa, tak uplne rovnako vedia byt dospelaci dve hodiny bez pohnutia na gauci pred telkou napriklad. Staci sa rozhliadnut tu v diskusiach, kolko je oteckov, ktori po praci lahnu na gauc a scrolluju internet, alebo kolko mamiciek dokaze prezit den doslova prilepenych na mk. A tie deti to vidia, mozno aj toto konkretne, alebo pozna od kamosky… okrem toho 9r deti nepovazujem za zaostale, ale zase ani za uplne dokonale, aby nemohli tresnut nejaku hlupost. Ty si mozno v 9r bola dokonala bytost s absolutne racionalnym dospelackym zmyslanim, isto aj pracu a cely zivot mas zariadeny presne tak ako si si v 9r naplanovala, ale naozaj vacsina deti takych nie je. Tak tu proste 9r slecne napadlo, ze by bolo skvele, keby sa rodicia zavreli na 2hod do spalne, no strasny skandal, fakt 🙄 neodpustitelne, taketo napady v jej veku !

minenkaa
12. aug 2026
@sissy27

@minenkaa tak ako dieta vie byt dve hodiny zavrete vo svojej izbe a hrat sa, tak uplne rovnako vedia byt dospelaci dve hodiny bez pohnutia na gauci pred telkou napriklad. Staci sa rozhliadnut tu v diskusiach, kolko je oteckov, ktori po praci lahnu na gauc a scrolluju internet, alebo kolko mamiciek dokaze prezit den doslova prilepenych na mk. A tie deti to vidia, mozno aj toto konkretne, alebo pozna od kamosky… okrem toho 9r deti nepovazujem za zaostale, ale zase ani za uplne dokonale, aby nemohli tresnut nejaku hlupost. Ty si mozno v 9r bola dokonala bytost s absolutne racionalnym dospelackym zmyslanim, isto aj pracu a cely zivot mas zariadeny presne tak ako si si v 9r naplanovala, ale naozaj vacsina deti takych nie je. Tak tu proste 9r slecne napadlo, ze by bolo skvele, keby sa rodicia zavreli na 2hod do spalne, no strasny skandal, fakt 🙄 neodpustitelne, taketo napady v jej veku !

@sissy27 áno je to neodpustiteľné,kto vydrží byt v jednej izbe doma zavretý dve hodiny ,nik
Deväť ročne decko je dosť vyspelé aby to chápalo,že požaduje od rodičov niečo nekomfortne a sebecké
Nepreháňaj s tou dokonalosťou ,tam som sa dostala až v trinástich

vevesh
13. aug 2026

Ja si myslim, ze je to normalne poziadavka- vsetky deti ju v tomto veku mali😀a nejako nevidim problem, aby boli same niekde medzi obyvackou a detskou izbou. Urobila by som si velky studeny caj a zavrela sa s knihou do spalne, pohostenie nech riesi dcera a ja som tam iba pre pripad veelmi velkej nudze....a ano, aj moje dieta bolo na viacerych oslavach takto, kde mama "sedela v spalni" a deti oslavovali a aj u nas to par krat takto bolo....😃🤷‍♀️🤷‍♀️

sense
13. aug 2026

@anonym_autor takto v Tom veku som dcere pri oslave za zadkom nestála, buď som bola v buro ale žehlila v pracovni, ale ak by mi povedala že ja mám byť zavretá v spálni a teda bohvie ešte akým tónom, tak to nie. Plus teda v tom veku už si chystala občerstvenie sama a aj po oslave upratala. Od 10r si chystá oslavu v spoločenskej miestnosti o tri poschodia nižšie a keď niečo potrebuje príde si zobrať alebo zazvoní zospodu. A na tortu sme zišli vždy dole, kvôli sviečkam a tak. Samozrejme zas si všetko chystá a upratuje sama.

anonym_4ba19d
13. aug 2026

Nejako ste sa upustili niektore 😅 normalne by som nechala deti same v izbe alebo v obývačke a ja by som si robila svoje a kludne by som bola aj v spalni a pozrela si zatial film.

tululu
13. aug 2026

Fiha, ja som tu asi jedina, ktora by bola prestastna, ak by som mohla byt 2 hodiny zatvorena hoc aj v spajzi a deti by boli s kamaratmi a nepotrebovali ma. Ale ja mam deti s diagnozami, tak u mna je to scifi.

janinah
13. aug 2026

Chcieť môže...a to je tak všetko.Máš za tie cudzie deti zodpovednosť.

kiki68
13. aug 2026

Dam kamery a pozeram ze co decka robia. Ked treba, tak zasiahnem 😂 Big brother

Strana
z2