icon

Farár odmieta pokrstiť dcéru bez sobáša?

25. aug 2024

Dobrý deň, nie som veľmi nábožensky vzdelaná ani vychovaná a potrebujem poradiť. Chceli by sme pokrstiť dcéru, ale pán farár u nás ju nechce pokrstiť lebo nie sme zobratí s priateľom. Taktiež nám nechce dať prepúšťaciu listinu k inému farárovi do iného mesta a vraj by dotyčnému farárovi spravil problémy. Kam sa dá takýto farár nahlásiť? Pri prvom dieťati sme tento problém mali tiež, ale priateľ mal trvalé bydlisko inde a tam s tým problém nemali vôbec.

gabika029
25. aug 2024

@markusrasford 🤣🤣🤣🤣 okej

janulik2008
25. aug 2024

Sem sa pripnem lebo toto bude zaujimava debata 😁

Moju neter knaz pokrstil bez toho aby riesil ze sestra je s malou sama. Ved nehovoril jezis "chodte teda a ziskavajte mi ucenikov vo vsetkych narodov a krstite ich v mene otca, syna i ducha svateho.
Inak prepustacia listina? To pocujem prvykrat 😁 napr sestra je krstena inde ako byvame

gabika029
25. aug 2024

@markusrasford tak do prdele mi povedz jednu vec. V meste mame ženu ktorá ma tri deti každé s iným chlapom do prdele a všetky tri ma pokrstene lebo pracuje na úrade. A ja som mala problém pokrstiť syna, pritom som vydatá len nie v kostoliku. Môj dedo ťažký kresťan každé ráno v kostole, ja pokrstena, manžel tiež všetko sme mali len kostolik im chýbal. Tak mi tu netrep že je všetko ako ma byt

ina2405
25. aug 2024

@gabika029 wow, tomu vravím kresťanské hodnoty🤣 uplatiť farára

gabika029
25. aug 2024

@ina2405 ja som mu nedala nič.

gabika029
25. aug 2024

@ina2405 ja hovorím čo sa dnes deje inteligent 🤣

karolina04
25. aug 2024
markusrasford
25. aug 2024

@gabika029 som veľmi rad ze som ta pobavil. To ze ty si stretla jedného ktorý zobral na kostol to neznamená ze všetci berú na kostol. Je to len a len tvoje tvrdenie ničím nepodložené. A je zjavne ze aj ty patris do kategorie "veriacich" ktorý skôr ten kostol obíde keď musíš dávať na kostol

vyrovnanaosoba
25. aug 2024

@gabika029 nám pokrstil farár deti a manžel bol sobášny v kostole a rozvedený civilne. Nikto z toho nerobil drahoty. Krstni sú dôležití, rodičia v tom "nehrajú žiadnu úlohu"

karolina04
25. aug 2024

to len my ľudia sa radi triedime na lepších a horších . Povedzme si že niektorým urobí radosť ako to dieťatko farár nepokrstí ,lebo oni sú ty bez chýb a dodržujú všetko lepšie čiže sú aj lepší kresťania.To už aby sa človek bál aj vstúpiť do kostola ved som sa včera nepomodlila .Hlavná vec že tam sedia dokonalí.

ina2405
25. aug 2024

@gabika029 v celej rodine takú skúsenosť nemáme, ibaže by sme to s tými úplatkami skúšali. No sú dva druhy "veriacich" a aj farárov. 🤷

mvis
25. aug 2024

Autorka mohla by si nám tu napísať prečo chces dieťa pokrstiť ak vôbec nevieš o čom viera je a vieru vôbec nepraktizujes? A súhlasím s vačšinou ktorá dáva za pravdu kňazovi. Veď predsa pravidlá existujú v každom spoločenstve či organizácií alebo v akomkoľvek združeni. Pekný den

gabika029
25. aug 2024

@markusrasford hej obíde lebo majú dosť peňazí 🤣 a to vraj na,, kostol'' by som chcela vidieť.

gabika029
25. aug 2024

@markusrasford niekto chodí do kostola každý deň. Modlí sa, neviem čo a príde domov a hrešiť ho počuť až do druhého mesta. A ja proste nechodím tam každý deň, lebo nechodím. Ale boha si nosím v srdci. Nepotrebujem to dávať každému najavo a ani vysvetľovať prečo tam nechodím každý deň alebo každú nedeľu.

karolina04
25. aug 2024

@gabika029 👍

gabika029
25. aug 2024

@vyrovnanaosoba niektorý to neriešia. Chvála bohu že máme v meste nového farára, s ktorého ta láska srši a vie ze to neviniatko nikomu nič neurobilo. A každé dieťatko už je pokrstene. To len niektory,, dokonalý '' farári robia drahoty..

mvis
25. aug 2024

@gabika029 áno aj ja som rada že ķnazi detičky krstia ale ja by som rada vedela prečo tým rodičom na tom krste tak zaleži a potom hania kňazov za to že s tým majú problém, keď nepraktizuju vieru a nevedia nič o sviatostiach. Fakt by ma to zaujimalo...

gabika029
25. aug 2024

@mvis lebi sviatosť krstu a názory na farárov su dve rozdielne veci. Véd ako tiež som sa teraz vyjadrila že jedného milého poznám ale poznám aj fanatikov ktorí mi vrcholne lezú na nervy...

mvis
25. aug 2024

@gabika029 áno aj ja poznám aj takých aj tých druhých, ale mám svoju vieru snažím sa v nej fungovať v rámci bytia a žitia, ale viem o čom ťa viera je. Nie so ani z ďaleká veriaci fanatik ale o čom sú sviatosti v cirkvi a k čomu slúžia tak to si myslím viem. Preto tá otázka že prečo takýmto ľuďom záleží na tom aby bolo dieťa pokrstene. Veď keď ostatné sviatosti sú mi ľahostajné tak bez ohľadu na to či mi dieťa kňaz pokrstí mi to môže byť ukradnuté. Veď po krste nasledujú ďalšie sviatosti. Ale veď to ty isto vieš. Moja otázka bola smerovaná autorke.

misicka31
25. aug 2024

Nič v zlom,ale prečo si nechávate krstiť deti,keď sobáš podľa vás nie je potrebný?keď nepotrebujete sobášny list a je to len zbytočný papier? je to rovnaká sviatosť ako krst...

mvis
25. aug 2024

@misicka31 presne môj príspevok vyššie....

jankamiskova
25. aug 2024

Kňaz z hľadiska kanonickeho práva môže krst jedine oddialiť a nie že nepokrstit...to znamená, keď pominú dôvody, pre ktoré krst oddialil, dieťa pokrstí ...vo vašom prípade, keď budete mať pred cirkvou uzavreté manželstvo, tak dieťa pokrstí....tak tomu rozumiem

zuzinka888
25. aug 2024

Akoze co chces nahlasit? Ze farar dodrzuje pravidla a vy ich nechcete dodrziavat= farar je zly?! No pri prvom krste predpokladam, ze sa farar pytal ci sa planujete vziat- tak dieta pokrstil a kedze ste ho oj....li, tak druhy krat sa neda. A nechapem na co chces krst ked nie ste praktizujuci veriaci.

betulinka1
25. aug 2024

Aku prepúšťaciu listinu? Mojho maleho nechcel jeden pokrstiť, lebo nemal otca na rodnom liste. Tak som isla do ineho kostola a ten farár mi povedal, ze nie je dovod aby nepokrstil maleho. On sice otca na RL mal ale nikdy ho nevidel, ze ho vychovala len matka. Mali sme pekne krstiny, farár bol super. Musela som ist na par sedení pred krstom, ktore boli fajn. Nechce jeden, zoberie vas druhy.

markusrasford
25. aug 2024

@gabika029 teraz som si precital ci je dôležité aby rodicia boli zosobaseny v kostole. Tak že není to podmienka.

kiki68
25. aug 2024

@zuzinka888 ale co s tym ma dieta? Dieta ma pravo na ten krst. Bez ohladu na hriechy rodicov. V Rakusku by ich nikto neriesil, iba ci plati jeden rodic dane. Ani to ne, ked dieta od 18 bude platit

markusrasford
25. aug 2024

@jankamiskova ale to vôbec není podmienka ze oni musia mať sobáš v kostole.

vorkola
25. aug 2024

@rivini No tomuto nerozumiem,to kto sa ma v tomto pripade exkomunikovat,?

bebebi
25. aug 2024

@markusrasford ale krstom sa zavazuju, ze budu dieta vychovavat vo viere. A kedze jedno dieta uz maju a vo viere ho nevychovavaju, tak je jasne, ze ani v tomto pripade to nesplnia

vorkola
25. aug 2024

@janulik2008 To je na mieste.lebosestra,ked zila sama,tak vlastne nezila pod tazkym hriechom s muzom.