icon

Farár odmieta pokrstiť dcéru bez sobáša?

25. aug 2024

Dobrý deň, nie som veľmi nábožensky vzdelaná ani vychovaná a potrebujem poradiť. Chceli by sme pokrstiť dcéru, ale pán farár u nás ju nechce pokrstiť lebo nie sme zobratí s priateľom. Taktiež nám nechce dať prepúšťaciu listinu k inému farárovi do iného mesta a vraj by dotyčnému farárovi spravil problémy. Kam sa dá takýto farár nahlásiť? Pri prvom dieťati sme tento problém mali tiež, ale priateľ mal trvalé bydlisko inde a tam s tým problém nemali vôbec.

markusrasford
25. aug 2024

@bebebi áno ja súhlasím. Len tu pani písala ze jej nepokrstili syna lebo nemala sobáš v kostole no nieje to podmienka.

zuzinka888
25. aug 2024

@kiki68 vidis a na Slovensku rodicia dane platit nemusia a ak su zosobaseni pokrstia im dieta. Pravo na krst ?? Krst je vysada a nie pravo. Je to znsk toho ze patris do viery- cirkvi- komunity- v ktorej ta budu rodicia vychovavat- tu to asi nebude ked autorka pise ze ani nie nabozensky vzdelana ani vychovana...

mvis
25. aug 2024

@kiki68 prepáč ale tu nie si v Rakúsku. Tam sú iné mzdy,príspevky,poplatky a všeličo ďalšie. Takže tvoj príspevok od veci...

kiki68
25. aug 2024

@mvis snad cirkev ako cirkev, co my v Rakusku mame ineho Boha, to uz ako tie pracie prasky 😉
Co ked nastane situacia ako v pripade kamosky, dala sa pokrstit v 12 rokoch, tiez povedia, ze sorry, rodicia nie su zosobaseni, tak chod pekne k moslimom? Alebo ?

gabika029
25. aug 2024

@markusrasford no nepokrstili. Chod to povedať tomu farárovi 🤣

markusrasford
25. aug 2024

@gabika029 ideš krstiť syna ani nevieš čo máš spĺňať. Hmm.....

markusrasford
25. aug 2024

@gabika029 pôjdem mu to povedať Na ktorej fare ho mam hľadať?

gabika029
25. aug 2024

@markusrasford joj jak mňa udivuje múdrosť niektorých ľudí.🤣 to bolo pred tromi rokmi...tak som to nevedela. Teraz už viem, ale ďakujem že si mi to objasnil.

gabika029
25. aug 2024

@markusrasford v Ríme.

nevenka
25. aug 2024

Jaj, tieto nedelne provokacne temy...🤔

deti95060810
25. aug 2024

@ina2405 sviatosť manželstva? to majú len katolíci... napr. ev. to nemajú.
autorka nepíše či je to katol. resp. aká cirkev.

ina2405
25. aug 2024

@deti95060810 môže to objasniť, už nič nekomentuje

mvis
25. aug 2024

@kiki68 áno keď bude mať svoj rozum môže sa rozhodnúť v ktorej cirkvi sa pokrstí a nemiešaj hrušky s jablkami. Áno Boh je len jeden iba v tomto nás pravdu a veľmi ma teší že gro príspevkov tu zo správnym pohľadom. Toť vsjo do mňa na nedeľný večer akurát autorka stále neodpovedala na otázku. Asi už pochopila. Majte pekný večer a následne celý týždeň.

kiki68
25. aug 2024

@mvis Tak z tohto pohladu by nikdy taky clovek nemal byt pokrsteny. Pretoze rozdiel je tam ziadny, rodic bude stale iba nejaky hriesnik. Teoreticky by mohli pokrstit az ako dospelaka. Co ja viem, tak dieta pokrstene byt moze, aj ked rodicia nemaju sviatosti ( vratane manzelstva). Uz horsie je pre mna to, ze ludia maju svadbu v kostole, krstia deti a neziju v tej viere. Keby z toho platili dan z ich rocneho prijmu, tak pochybujem, ze by krstili deti len tak pre dobre fotecky pre babicky. Samozrejme to nevylucuje to,ze prave take dieta bude neskor hlboko veriace, mozno zhodou okolnosti. Poznam asi 50 takych deti, dnes uz dospelych.

mvis
25. aug 2024

@kiki68 úplne súhlasím s tým čo si napísala....

marca12
25. aug 2024

Aky prepustaci list? Treba ist do inej farnosti a zistit,kde su ochotni pokrstit.

mvis
25. aug 2024

@marca12 ahoj, áno a keď nájdu čo to vyrieši keď aj tak nebudú viesť deti k sviatostiam. Ale to sú ťažké diskusie s takými čo nemajú o viere a sviatostiach žiadne potuchy. Prepáč tým nemyslím teba. To sú nekonečné debaty. Autorka to tu nadniesla a ďalej sa nevyjadruje. Nevadí. Pochopila & nepochopila?

thirstymonk
25. aug 2024

Robíš si zo svätej sviatosti krstu prdel, folklór a ešte si nasratá na kňaza, že odmieta? Krst a všeobecne sviatosti sú pre nás tak posvätné, ako pre psíčkarov ich čivava. Takže farár má pravdu, počas krstu sľubuješ, že budeš dieťaťu prvým svedkom viery, že sa zriekaš zlého ducha a všetkých jeho skutkov (čo je asi nepravda, keď žiješ v hriešnom konkubináte), tak čo čakáš? Že ti kňaz príde pokrstiť domov, aby si nedajbože nemusela ešte niekde sa trepať s dieťaťom?
Daj ho pokrstiť k evanjelikom, alebo babtistom, veď tebe je to vlastne úplne šuma fuk, kto ho porkstí, keď tak ti ho prídem pokrstiť aj ja, spravíš si pekné fotky a to ti stačí.

thirstymonk
25. aug 2024

@marca12 Na základe svojho pobytu patrí do určitej farnosti. V tej farnosti je zapísaná v matrike. Krst nie je zubné ošetrenie, že keď ma nezobere tento debil, tak v inom meste ma zubar zobere...

Ono to vyžaduje dovolenie miestneho farara, tzv. licenciu, že sa z nejakých príčin dieťa môže pokrstiť v inej farnosti. A uvádza sa dôvod, pre ktorý by to malo byť umožnené (napr. veľká vzdialenosť k rodinným príslušníkom a pod.). Farár, ktorý pokrstí v inej farnosti, následne musí upovedomiť domovskú farnosť, kde to farár zapíše do matriky. Nie je to také jednoduché, že pochodím kade-tade a dakto mi ho už snáď len pokrsti.

mvis
25. aug 2024

@thirstymonk tak toto je top!!! Úplný súhlas!!!

thirstymonk
25. aug 2024

Ale ak chceš fakt silno pokrstiť dieťa, aj keď budeš mať úplne v prdeli, čo tam sľúbiš, tak ti dám kontakt na kňaza, čo ti ho za stovku pokrstí. Napíš mi.

marca12
25. aug 2024

@thirstymonk Nedavno krstili v rodine v inej farnosti presne preto,ze ich farar odmietol pokrstit dieta. Nepotrebovali nic zo svojej farnosti.

lucia147852
25. aug 2024

Ako bolo spomenuté, deti majú krstiť aj takýmto rodičom. Krstní rodičia však musia 100% spĺňať pravidla (krst, birmovka, aspoň 16 rokov a ak žijú s niekým, tak sobáš pred tvárou cirkvi -toto spĺňate?). Môžeš inde pokrstiť aj bez prepúšťacej listiny, potom je ten krst nedovolený ale platný. Otázka však je načo chceš krstiť dieťa keď vo viere kde chceš krst nežiješ. Vieš že to neni len pekná ceremónia v kostole, že?

rivini
25. aug 2024

@jankamiskova ale nezosobaseni rodicia nie su kanonickou prekazkou krstu. Ak je aspon jeden clenom RKC, dieta na pravo na krst.

rivini
25. aug 2024

@zuzinka888 ale on nedodrzuje pravidla. Ak by ich dodrziaval, krst nemoze odmietnut. Nezosobaseni rodicia NIE SU kanonickou prekazkou krstu.

rivini
25. aug 2024

@vorkola tym som len chcela povedat, ze dieta, ktore v rodine nevedu rodicia k viere, sa samo v dospelosti len na zaklade krstu z detstva urcite nerozhodne pre vieru. Je pravdepodobnejsie, ze sa rozhodne z cirkvi, ku ktorej nema vztah, vystupit (teda nechat sa exkomunikovat).

ina2405
25. aug 2024

@rivini nie je exkomunikácia niečo iné ako odchod z cirkvi?

ina2405
25. aug 2024

@rivini práve čítam, že odchod z cirkvi a exkomunikácia sú dve rozdielne veci. Odchod je dobrovoľný, je to rozhodnutie človeka opustiť cirkev a exkomunikácia je potrestanie hriešnika, ktorý keď hriech alebo pochybenie odčiní, môže dostať povolenie na návrat.

lululucy
25. aug 2024

Žiadnu prepustaciu listinu nepotrebujes. Je tvoja vec v ktorom kostole das dieta pokrstit. Ked ti tento farar nechce dieta pokrstit tak chod inde. U nas farar bez problemov pokrsti aj dieta ktoreho rodicia nie su zobrati.

rivini
25. aug 2024

@ina2405 ale ak chces odist z cirkvi oficialne, je to exkomunikacny proces