Farár odmieta pokrstiť dcéru bez sobáša?
Dobrý deň, nie som veľmi nábožensky vzdelaná ani vychovaná a potrebujem poradiť. Chceli by sme pokrstiť dcéru, ale pán farár u nás ju nechce pokrstiť lebo nie sme zobratí s priateľom. Taktiež nám nechce dať prepúšťaciu listinu k inému farárovi do iného mesta a vraj by dotyčnému farárovi spravil problémy. Kam sa dá takýto farár nahlásiť? Pri prvom dieťati sme tento problém mali tiež, ale priateľ mal trvalé bydlisko inde a tam s tým problém nemali vôbec.
Tak nevyznám sa do práva cirkvi, ale napríklad my s manželom máme všetky sviatosti, dcérka má krst, prvé sväté prijímanie, teda zatiaľ tiež všetky, tak jasné, že aj synček bude pokrstený. Tu nejde o to, že všetky deti majú byť dietky božie, či ako sa to vraví, ale tak keď rodičia nie sú zosobášení, tak potom ťažko je viesť deti ku kresťanstvu. Treba začať od seba, nie od dieťaťa. Farár len koná to, čo mu cirkev káže.
@petronela1985 to znamená,že keď rodičia nie sú zosobášení,ale sa milujú,žijú v úcte,láske,pohode a v kľude,nemôžu byť dobrí kresťania,lebo....ale za to,ti,čo chodia každý týždeň do kostola,mali svadbu ako sviňa ,ale žiadne láska,ucta nič,tak ti môžu. Zaujímavý pohľad. Ja osobne som za to,aby sa sobášili,ale dávať to ako podmienku ku krstu...ale však dobre,nájdu sa aj normalni farari.
@vorkola nezila ale nebola ani vydata takze neter bola pocata "mimo" manzelstva. 🤔
@jakubrianka ktovie ako to dopadlo
@marca12 Potrebovali však nejaký úplatok.
@maciatkolulu Nik nehovorí, že nemôžu byť dobrí kresťania. Keď sa tak veľmi milujú, prečo sa proste nezosobašia? Je to fakt také ťažké? 🙂
Ide o to, že krst je sviatosť, rovnako ako manželstvo. V manželstve sa má do pozemskej dokonalosti pretaviť vzájomná láska. Keď manželstvo nie je, tu nejde o papier z matriky... tak spolužitie je hriech. Áno hriech. Pri krste sa zriekaš zlého ducha a všetkých jeho skutkov. To sa dá však len sotva povedať v pravde, keď vieš, že v permanentom hriechu žiješ so svojím (dobro)druhom. A vždy existuje možnosť újsť z tohto vzťahu.
Isteže, existuje aj možnosť újsť z manželstva, ale to už nie je také jednoduché ani po stránke duchovnej, ani po stránke svetskej (rozvod a všetko okolo toho).
Boh požehnáva manželské zväzky. Hriešne konkubináty rozhodne nepožehnáva. V tom je ten rozdiel.
@maciatkolulu Lebo ty už máš manželskú prekážku. Že si rozvedená pred štátom neznamená, že si rozvedená aj pred Bohom. Takéto deti z takých vzťahov sa potom krstia mimo omšu. Ty sa už znova zosobášiť nemôžeš, kým tvoj skutočný manžel nezomrie (a hral som už aj na takej svadbe, "novomanželia" mali po sedemdesiatke). To znamená, že ty nemáš možnosť sa znova zosobnášiť a preto ti dieťa pokrstia.
Ak však nie si zosobášená len preto, že "nepotrebuješ papier, aby ste spolu mohli bývať", tak nemáš manželskú prekážku, ale je to prekážka ku krstu. Aj na takých som už hral. Najprv bola svadba - nevesta, ženích a pár členov rodiny, dvaja svedkovia. Po svadbe pokrstili dieťa. Nevesta nemala ani šaty, ani kyticu, ani nič, proste navonok formalita, vnútorne konečne uzatvorenie sviatostného manželstva.
@rivini Nie, ale to, že autorka témy si zo sviatosti robí foklór a vlastne tomu ani neverí, len chce pekné fotky, to už JE kanonickou prekážkou ku krstu.
@ina2405 Tak. Odpad od viery, resp. samovylúčenie z cirkvi je niečo iné ako exkomunikácia. A ešte sú aj dva druhy exkomunikácie - normálna, vyhlásená - tak napr. pápež exkomunikoval Napoleona. A "samotným skutkom" (latae sententiae) nastáva vykonaním skutku (hriechu), ktorý je exkomunikačný. Väčšinou ide o veľmi ťažké prehrešky proti viere, napríklad dobrovoľné prezradenie spovedného tajomstva, alebo útok na pápeža z dôvodu viery, alebo aj abort... aj keď v roku milosrdenstva papa frančesko stiahol abort zo zoznamu exkomunikačných hriechov.
@thirstymonk ďakujem za odpoveď. Ja si pamätám ako kňaz raz vyhlásil v kostole pred všetkými exkomunikáciu jednej osoby, vstúpila do nejakej sekty.
@ina2405 Stalo sa to aj v mojej farnosti, ale farár verejne nevyhlásil. Práveže nechcel prezradiť konkrétne meno, dozvedel som sa to až časom.
@thirstymonk hmmm,takže keď žijem v hriechu s ďalších partnerom,ktorého som si nezobrala samozrejme,v kostole,ale na úrade ,lebo už pred bohom jedného partnera mám😉 ,tak som bez cirkevnej prekážky,nežijem v hriechu - mám dieťa a chcem ho dať pokrstiť,tak to prekážka nie je,ale keď žijú dvaja ,čo "nemajú" žijúcich partnerov ,ktorých si zobrali v kostole, milujú sa (možno majú svoje dôvody,prečo sa neberú),tak tam žijú v hriechu....logické ,naozaj,už rozumiem🤣.... A nie nemáš pravdu. Nájdu sa farári,ktorí odmietajú pokrstiť aj deti rozvedenych rodičov. Takže je prazvlastne,že jeden,tak a druhý onak. Ale napísať,že rodičia ,ktorí žijú "v paralelnom vzťahu" sú v podstate ok,lebo majú papier z matriky,ale rodičia,za to rodičia ,čo nemajú,žijú v konkubinate. Nuž a nie nemáš pravdu,mám možnosť cirkevnej rozluky napríklad v prípade rozvodu.
A odísť od rodiny ,či s papierom,či bez,pre toho kto sa rozhodne je absolútne jednoduché. Rovno ako v mene Boha kašľať na deti a neplatiť vyzivne. Bol mi na to potrebny papier,z kostola..... Žiaľ,mala som tú česť so silne veriaciou rodinou. 🤣🤣🤣🤣. Ďakujem,už si neprosím.
@thirstymonk normálne neverím....a ty ideš kázať o kresťanskej morálke....,neuveriteľné.
thirstymonk
•
Dnes o 06:35
Bol som 6 týždňov. Počas toho som si drzo robil na dome, skoro som až dúfal, že prídu a že ma vylejú z roboty, ktorú som nenávidel. Ale nikto neprišiel. Raz som sa vo dverách zrazil s kontrolorom, ktorý ale jednak šiel ku susede a jednak to bolo na minútu presne, čo mi začínali vychádzky. Ale tiež som počul, že vraj im to generuje počítač.
@marca12 asi myslela súhlas, že môžu dieťatko pokrstiť v inej farnosti. My sme tak potrebovali pri vnúčatách. Dcéra žije v Šali a krstili sme u nás nakoľko mužov bývalý spolužiak je farár a kamarát a chceli sme aby nám pokrstil on.
@thirstymonk ziadny uplatok.
No nie je to úplne spravodlivé v dnešnej dobe podľa mňa. Napríklad u nás sa to skomplikovalo s tou svadbou ,lebo tiež ako veriaca by som ju chcela mať v kostole a so všetkým ako sa patrí. Lenže keď sme sa mali brať ,tak prišla korona a ja som nechcela takú svadbu len s dvoma ľuďmi. Potom som neplánovane otehotnela ,samozrejme je to naša chyba,mali sme si dávať vačší pozor,ale stalo sa. Potom sme potrebovali niečo vačšie na bývanie ,tak sme kúpili starý dom ,ktorý ešte teraz prerábame s čím sme tiež vtedy nepočítali,že všetko tak rapídne zdražie(materiál,atď.) A teraz sa nám narodilo druhé bábätko ,lebo však čas uteká a mladá nebudem naveky. Nevieme sa dostať k tej mojej vysnívanej svadbe . Občas aj ľutujem,že sme sa nezobrali hneď vtedy,lebo neviem či nám ostanú nejaké peniažky na svadbu. Ale teraz k tomu krstu. Samozrejme aj my by sme chceli pokrstiť naše deti a tiež sa obávam čo na to povie farár ,že ešte stále nie sme zobratí. Od malička sme boli vedení k viere,k Bohu,chodili sme pravidelne do kostola . Teraz je to ťažsie ,ale plánujem aj moje deti takto vychovávať. Takže si myslím,že by sa to nemalo až tak prísne brať keď rodičia chcú pokrstiť svoje dieťa.
@samik88 spravodlivé...veď zobrať sa môžete aj lacno pri svedkoch a neskôr vystrojiť "vysnívanú svadbu" a v kostole to bude ako obnovenie sľubov. To je naozaj slabý dôvod na neuzatvorenie manželstva, že najprv covid, potom dom atď... Lebo jedna vec je sobáš a druhá vec je mega veselica.
@maciatkolulu No a čo? Ja opisujem veci ako sú, nikde netvrdím, že som svätý jozef, pozor na to. To, že ja urobím hriech neznamená, že nemôžem hovoriť o tom, čo je správne a čo nie.
Inými slovami - keď policajt nafúka za volantom, to ešte neznamená, že aj ty môžeš. Znamená to, že je to zlý vzor (tak ako ja). Na rozdiel od mnohých, ja si to dokážem priznať a nebudem sa hrať na matku terezu, keď ňou nie som.
Čo sa týka konkrétne tohoto prípadu, doktor ma "dotlačil" do operáciu pilonidalneho sínusu, predtým som mal menšie problémy (krvacalo mi to, hnilo, smrdelo), po operácií som nemohol ani sedieť, ani ležať a stáť 12 hodín pred oknom doma asi nebude, však? Býval som ešte u rodičov... tak som danú situáciu využil s tým, že ak ma čapnú, tak v danej robote aj tak nechcem zostať, čiže keď ma vyhodia, tak sa nechumelí. Nevidím na tom nič "až tak strašne zlé".
@maciatkolulu Nevyznáš sa v tom, to, že si bola v styku s fanatickou rodinou ti to vyznanie ani nedáva. Veď sa nechaj poučiť, jaky problem?
1. Medzi katolíkmi je platné LEN manželstvo uzatvorené pred cirkvou, čiže pred kňazom, v katolíckom obrade.
2. Medzi neveriacimi sa za platné manželstvo považuje aj manželstvo na úrade.
3. Ak jeden je katolík a druhý je niečo iné (od evanjelika až po indiána uctievajúceho špagetové monštrum), pokiaľ je sobáš uzatvorený hocikde inde, ako v katolíckom kostole (katolíckom obrade), je takéto manželstvo z pohľadu cirkvi neplatné.
4. Manželská rozluka je niečo úplne iné, tá sa týka prípadov, kedy manželia už spolu nemôžu/nechcú žiť (napr. manžel pije, týra ženu a deti, alebo manželka ustavične podvádza manžela, alebo naopak, nech sa vyhneme stereotypom). Tá ti umožňuje sa rozviesť na súde a zároveň pristupovať k sviatostiam, ale LEN ZA PREDPOKLADU, ŽE NEBUDEŠ MAŤ ŽIADEN INÝ VZŤAH! Tvoje manželstvo stále trvá a oficiálne si povinná potom sa zdržiavať akýchkoľvek sexuálnych skutkov až do smrti jedného z manželov.
5. Manželstvo končí smrťou jedného z manželov. Nijak inak.
6. Anulácia nie je zrušenie manželstva, ale vyhlásenie, že manželstvo vlastne nikdy ani nevzniklo. Dôvody sú na to , kedy sa môže manželstvo vyhlásiť za nulitné, napr. zatajené iné dieťa z predošlého vzťahu, zatajenie zdravotných problémov, alebo zatajenie manželskej prekážky (je ich 12, od impotencie až po rozdielnosť viery. Niektoré sú dišpenzovateľné, iné nie sú). Anulácia nie je cirkevný rozvod
7. Existuje aj v štátnom prápve anulácia, ale málokto o tom vie. Väčšinou rozviesť sa je jednoduchšie ako anulovať civilné manželstvo.
A poďme ku krstu
1. Krst je začlenenie človeka do cirkvi. Áno, do cirkvi. Áno, začlenenie.
2. Krstom sa zmýva dedičný hriech
3. Krst otvára cestu k ostatným šiestim sviatostiam (u žien len k ostatným piatim).
4. Odchodom z cirkvi, alebo "sebavyradením" sa "neodkrstíš", stále ostávaš pokrstená až do smrti, chceš, či nechceš.
5. Pokrstením sa pre človeka stávajú záväzné cirkevné prikázania (chodiť do kostola, dodržiavať pôsty, tzv. pätoro cirkevných prikázaní). Sú tam samozrejme obmedzenia na základe veku a pod.
A teda koho krstiť? Oficiálne stanoviská RKC:
1. Deti, ktoré pochádzajú "z cudnej plodnosti svätých manželstiev" (porov. prefácia za ženícha a nevestu: https://www.hnutienazaret.sk/sites/default/file... )
2. Deti, ktorých rodičia sú ozajstnými svedkami viery (čiže sú naozaj veriaci)
3. Deti, ktoré sú počaté ilegálne (čiže mimo manželstva), ale ich rodičia nemôžu uzavrieť sviatostné manželstvo
4. Deti, ktoré už sú schopné užívania rozumu, mládež a dospelí, ktorí absolvovali náležitú prípravu (tzv. katechumenát)
4. Hocikoho a hocikedy, hocijakou vodou, v prípade nebezpečenstva smrti.
A koho nekrstiť?
1. Deti, ktorých rodičia nemajú vôľu uzavrieť manželstvo, aj keď im v tom nikto a nič nebráni
2. Deti, ktoré rodičia nechcú dať pokrstiť (nasilu sa krstiť nesmie).
@marca12 No, bohužiaľ, poznám takého kňaza, čo ti za stovku pokrstí aj škrečka... Smutné, ale je to tak. Či o tom vie biskup? Vie... robí s tým dačo? Nerobí... Cirkev nie je dokonalá a kňazi už vôbec nie.
Že sme veriaci ale nevadí nám, že žijeme v smilstve. 😅😀
No áno, dá sa to riešiť aj bez veľkej svadby. So sobášom pri dvoch svedkoch. Za 10 minút hotové.
@thirstymonk 👍👍👍 🤣
@thirstymonk dedičný hriech....no dobre. Takže deti slobodných matiek?
Takže celkovo,keď to človek takncota,môžeš klamať,podvádzať,chlastat,bit ženu,ale v nedeľu ideš do kostola,tak ti dieťa pokrstila úplne v kľude so vsetkym,lebo si uzavrel sviatosť manželstva💪,nuž,dobre.
A teda informovaný si dobre. Ale treba aj žiť podľa toho,či? Ahaa,to netreba,lebo však sral pes PN,asi si bol veľmi chorý,keď si mohol makať na dome,ale v práci,že za teba ťahali druhú,to ti v mene boha nevadilo. 🤣🤣No a presne o tomto píšem.a nie,nemusíš s a obťažovať odpovedať. Pekný slnečný deň,snáď nájdeš lepšiu prácu ,nech nemusíš odrbavat.

@markusrasford rozmýšľam,ako môže dieťa za svojich rodičov. A potom prečo nám bez problémov pokrstili dieťa, ako rodičov rozvedenych a pritom prvé manželstva boli uzatvorené v kostole a farar povedal,že to nie je dôležité. Hmmm. A nechcel ani jeden cent,ani príspevok na kostol. Vôbec nič. A absolútne mimo trvalého bydliska. Papier s radosťou využívame ,kde treba. Krstný list,myslím.