icon

Ísť na kamarátovu svadbu, ak manželovi umrela mamka?

amalka147
20. sep 2019

Ahojte. Poprosila by som o radu.. 30.6. zomrela manželova mamka. V októbri máme ísť na svadbu. Váhame či ísť či neísť. Aby nás ľudia neprekliali za to. Kamaráti veľmi chcú aby sme išli, rátajú s nami. Uz to vtedy bude štvrtý mesiac. Mamka mi povedala ze to nemáme riešiť a ísť normálne že mrtvemu to aj tak už nepomôže keď budeme sedieť doma. Manzel veľmi chce ísť ale má tiež tak zábrany. Nie je si istý či ísť či nie.

Strana
z3
nika898
21. sep 2019

@amalka147 maminka ti povedala dobre. Mrtvemu tym nijako nepomozes ked budes sediet doma na riti v ciernom. U nas v rodine panuje ze smutok sa nosi v srdci nie v obleceni a cinoch. A ani cierne alebo tmave saty by som si nedavala. Nezomreli ste vy aj ked verim ze strata a bolest je velka a to ze ta budu ohovarat ostatny nato sa vytoto. Ohovara len ten co zavidi.

annamivo
21. sep 2019

@amalka147 keď sme sa brali mi tak môjmu švagrovi zomrela mamina 3 mesiace pred a manzelovi zomrela strynka a ujo. Na svadbu prišli všetci: švagor so sestrou odchádzali medzi poslednými, tancovali celú noc, strýko taktiež tancoval - mal sivu košeľu a čierny oblek, teta bola v čiernom a tiež tancovala, nik sa neopil ani veľmi nevyvádzal ale sa slušne zabávali. Proste na ten jeden deň trochu odlozili smútok a po svadbe smútili ďalej podľa dedinských zvykov. Je to ale na každom, ak mám mať zlý pocit zo seba že nesmutim poriadne tak bý som nešla, ale ja by som šla, nedala by som si čierne šaty ale napr modré a trochu sa zabavila. Mne osobne zomrel otec pred stuzkovou- a čo som mala na ňu neísť ?

arcticcode
21. sep 2019

O tyzden sa vydava kamaratka. Mamka jej zomrela minuly mesiac...

maciatkolulu
21. sep 2019

Ťažko radiť, je to o zvykoch a tradíciách a o tom, čo chcete vy. V máji zomrela babka a v septembri je oslava narodenín blízkeho člena v drahej restike o 30 ľudí...

katkorina
21. sep 2019

@nyusika potom nevieš o úcte ani prt! Prepáč

abbey1
21. sep 2019

@katkorina Píše sa prd. Prepáč.

mima86
21. sep 2019

mne moja starka odmietla ist na svadbu,lebo jej pol roka predtym umrel brat. nas farar mi na to povedal, ze so smutiacimi treba smutit a s tesiacimi sa, sa treba tesit. a ze si nemame ctit len mrtvych, ale aj zivych, pokial su na tomto svete.

monca0021
21. sep 2019

Ja budem asi jediná ale ja by som nesla. Nie kvôli ľuďom že čo by si mysleli ale kvôli sebe. Ale to je len moj názor ak vy nemáte take zvyky tak kľudne choďte a keď už ísť tak sa normálne zabavte a nie sedieť netancovat

bianka...
21. sep 2019

Moju maminku sme pochovali deň pred štedrým dňom. O 2 dni na to...nám oznamila navsteva (brat môjho manžela) že v máji robia svadbu. Chuť som nemala vôbec žiadnu. Ale išli sme. Netancovali sme. A o 20tej išli domov. Jasné, že sme to im aj oznámili, že máme smútok. Chodím v čiernom. Jednoducho neprišiel ešte čas sa vyrovnat. Neviem to opísať. Nechávam sa tak, že čo povedia ľudia...každý smuti po svojom. Takže ak to cítite a máte chuť sa zabaviť, vôbec nerieste6co povedia iný. Mňa riešia...prečo furt ťa cierna? Proste to tak cítim. Pred 2 mesiacmi zomrel svokor a muž absolútne ignoruje čiernu.

viera77
21. sep 2019

Toto asi nemyslis vazne, ze vas ludia maju prekliat? Ved uz nezijeme v stredoveku. A kedy bude vhodny cas vyjst do spolocnosti? O rok, o dva...ma vlastne na toto niekto odpoved? Ak manzel velmi chce ist, tak osobne v tom nevidim ziadny problem. A urcite by si to priala aj jeho zosnula mamka. A na premudrele reci ostatnych, ktori asi nemaju nic ine na robote, sa z vysoka mozete ved viete co. Zivot zijete pre seba a podla seba a verim, ze nie podla diktatu tych druhych.

90909
21. sep 2019

@diewcatqoo mozno to skor prave sluzi ako informacia pre ostatnych ludi...ze ked vidis cloveka v čiernom a zrovna to nie je niekto vyslovene blizky, o ktorom vies, ze mal úmrtie v rodine.. jeho oblečenie ti napovie a vyhnes mozno spolocensky neprijemnym situaciam...ako rozoberat neadekvátne temy, rozpravat vtipy, alebo prave na tej oslave ich nebudes tahat do tanca. Je ti jasne, ze maju smutok a tym padom sa vies nastavit na urcite spolocenske spravanie. Ako je jasne, ze ciernu dnes nosi kde kto..ale je aj rozdiel mat na sebe male cierne a napr. ciernu bluzku, nohavice a pancuchy. To uz posobi inak.

siska53
21. sep 2019

@amalka147 normalne chodte.. tak si daj tmavomodre alebo kombinaciu biela-cierna a pod. Ved to nie je v dany mesiac! Aj si zatancujte, co je na tom?
My sme takuto udalost nemali v rodine a davam si tmavomodre saty i lodičky, ozivim.to niecim.bielym..kabelka, korale... prosto nemam vhodne cierne lodičky k cervenym satam, tak sme sa s priatelom.zhodli na tomto..

juliet86
21. sep 2019

z tvojho prispevku to znie ze riesis okolie.. asi byvate v malom meste na dedine. spravte si ako je dobre vam! keby mojmu manzelovi zomrel otec a sme pozvani na svadbu prisposobim sa potrebe mojho manzela. ze ci on chce ist. na obrad/na zurku. ak chce ist ideme. ak nechce ist nejdeme. a som si ista ze keby to bolo opacne ze mne zomrie rodic tak manzel sa zas prisposobi mne. ak su to blizki kamarati a presiel by uz ten najhorsi cas tak zagratulovat by som sla urcite tak isto by som respektovala ked mi kamarati povedia ze prezivaju smutok necitia sa na oslavu spolocnost chapala by som ich. mne zomrela babinka okolo vianoc a nesla som na svoju vlastnu kazdorocnu oslavu s kamaratmi. nie kvoli druhym ale ja som sa ma to necitila

nyusika
21. sep 2019

@90909
čiže keď držím smútok, nemôžem mať čierne rifle a čierny pulover, lebo ľudia nebudú vedieť, že mám smútok a budú predo mnou vtipkovat?

alebo ako to vlastne je ...ja bežne chodím celá v čiernom

90909
21. sep 2019

@nyusika Ja som chodila cela v ciernom 10 rokov. Chcela som tym len podotknúť, ze ta cierna nemusi byt o vyjadreni mojho smutku ale ze to ma byt skor vyjadrením pre ostatnych. A kedysi to nebolo bezne chodit cely v ciernom len tak. To skor moda poslednych desiatok rokov bura nejake tie zauzivane sposoby obliekania sa.

nyusika
21. sep 2019

@90909
a prečo by som niekomu mala davat najavo takéto veci ??
nie je to čisto moja súkromná vec ?

90909
21. sep 2019
katkorina
21. sep 2019

@abbey1 stal sa mi preklep. Pre pána jana. Hadam tu nejdeš riešiť pismená...

mnamko
22. sep 2019

Mne zomrela mama tri tyzdne pred svadbou,svadba bola,po obrade sme jej noli zaniest kyticu na hrob.Nikto ma neodsudil ani nepreklial

ankusik
22. sep 2019

@amalka147 ja som tiež bola pozvaná na svadbu, krátko pred tým mi zomrel člen rodiny a váhala som, čo s tým. Nakoniec sme išli a môžem ti povedať, že mi to veľmi pomohlo sa odreagovať... Smrť blízkeho je najvyššia forma stresu a každý sa s tým musí vyrovnať po svojom. Niekomu pomáha chodiť donekonečna v čiernom, niekto smútok prežíva skôr vnútorne a nepotrebuje to dávať najavo celému okoliu. Myslím, že úcta k mŕtvemu nespočíva v tmavom oblečení. A ohováranie by som neriešila, ľudia sú všelijakí.

Strana
z3