icon

Ja a manžel sme učitelia a sme pozvaní na svadbu. Máme sa jej v čase koronavírusu zúčastníť?

28. aug 2020

Potrebujem poradiť, sme pozvaní na svadbu (rodina, nad 100 ľudí). Obaja s manželom sme učitelia na základnej škole. Svadba je už o týždeň - čiže celkom dosť vysoké riziko prípadnej nákazy (veľa ľudí príde z dovoleniek atď., to asi nemusím rozpisovať). Ja mám dosť obavy, zodpovednosť za deti a kolegov v škole, ale manželova mama urobila hroznú scénu - tlačí nás silou mocou do toho, aby sme šli.
Ženy učiteľky, rodičia, aký máte názor? Nevieme sa nijako dohodnúť, rozhodnúť. Vaše názory pomôžu. Ďakujem!

kacena4
28. aug 2020

@kassandra25 super ze ste prezili, ale su ludia ktory neprezili, napr. u nas je ich tusim 25 co neprezilo a zije sa s tym tazko.... deti pridu do skol bude sa diskutovat preco ruska ano hoci mnoho je proti, prave preto, aby sme sa chranili navzajom a nedoniesli domov nieco (tie deti) a potom k starych rodicom predstav si ze dieta chyti covid nasledne ho zistia aj u stareho rodica a ano dieta ho prezije ale stary rodic moze zomriet co to zanecha v tom dietati?! v tej rodine?! aku traumu?! je to presne o tej zodpovednosti nielen voci sebe ale ludom okolo seba
a dalsia zaujimavost ak pocuva clovek spravy a hovoria dnes mame na plucnej ventilacii tolko a tolko pacientov (dnes ich mame 5)... doposial sa lekarom nepodarilo u nas zachranit ani jedneho pacienta ktory bol odkazany na plucnu ventilaciu... t.j. co to vypoveda najma o starsich ludoch vo vaznych stavoch... fakt je to na zamyslenie a nie na smiech

evkaor
28. aug 2020

Nešla...

danusa63
28. aug 2020

Ja som bola pozvaná tento rok na 5 svadieb a nejdem ani na jednu. Nech ma aj ohovárajú kde chcú, je mi to sakra jedno. Pre mňa je moje zdravie a zdravie mojich najbližších najviac. Aspoň majú o čom klebetiť 🙂

basullinka
28. aug 2020

Ahoj, ja som učiteľka a nešla by som presne z rovnakeho dôvodu ako ty. Nechcem sa vystavovať ďalšiemu možnému riziku a riskovať tak zdravie "mojich" detí a rodičov a takisto im komplikovať život karanténami a pnkami. Moje deti mám až moc rada, aby som zbytočne riskovala. Teda jedine by som šla, ak by to bola moja sestra alebo superblízka osoba.

ladybug138
28. aug 2020

@kassandra25 vy ste sice prezili, ale je vela takych co nie...ja som po transplantacii kostnej drene, presla som silnou chemoterapiou, nemam ziadnu imunitu, keby to dostanem ja, tak zomriem...treba mysliet aj na takychto ludi alebo na starych...ja by som na svadbu neisla, moji rodicia s ohladom na moju bezpecnost tiez neisli na pohreb z rodiny, pretoze bol v Cechach a na pohreby chodi vela ludi z roznych kutov, nechceli riskovat

catherine87
28. aug 2020

10.10. sa žení mužov brat. Máme malé dieťatko. V čase svadby bude mať 6.mesiacov. Na svadbu nejdeme. Bojím sa. Všetci to pochopili.

nikaeli
28. aug 2020

nie, nešla

som učiteľka, vraciam sa do práce po materskej.. dnes sme mali 2-hodinovú poradu o "semafore", a teda - milé mamičky - žiadna sranda.. prejdu vás všetky srandičky, keď pri každom podozrení na ochorenie vám budeme posielať deti domov (úzke kontakty) - a keďže ja nie som lekár a neviem posúdiť každý soplík, či kašlík, a nie každý rodič zodpovedne pristupuje k tejto "chrípke", ja som povinná každé podozrenie na chorobu hlásiť - dieťa ide domov, s nim všetky úzke kontakty a doma čakajú na vyjadrenie hygieny..

skúste sa už nad tým konečne trošku zamyslieť, lebo týmto zľahčovaním obmedzenia tak skoro neskončia 😳 a vaše deti budú chodiť do škôl s rúškami oveľa dlhšie, než avizované dva týždne..

ladybug138
28. aug 2020

@nikaeli presne...mne sa az rozum zastavuje ako sa ludia teraz buria a pisu, ze je to obycajna chripka 🤦 mame este viac pripadov ako v prvej vlne, ale nikoho to netankuje a ti ludia si neuvedomuju, ze cim dlhsie to budu sabotovat, tym sa to tu bude dlhsie sirit...

basullinka
28. aug 2020

@nikaeli presne tak, riešili sme to na porade v pondelok aj stredu a teda očakavame všeličo. Bude to zaujímavé cez toto chrchlavé obdobie, keď bude chrípka, virózy a podobne ochorenia

dzejsik
28. aug 2020

boli sme na troch svadbach pocas leta a nenakazili sa nikde, ale vidim ze media odvadzaju svoju blbu robotu dobre

googlinqa
28. aug 2020

Nie nešla by som a neohrozila začiatok školského roka zavlečením nákazy z miesta kde som nemusela byť. Do práce a obchodu ísť musíš a v obchode sú povinné rúška.

ladybug138
28. aug 2020

@dzejsik ak by aa to tykalo bytostne vas alebo vam blizkej osoby, inak by ste hovorili...keby vam blizka osoba zomrela len preto, ze niekto potreboval trajdat hore dole, neviem ci by sa vam to pacilo...v spolocnosti je vela ohrozenych skupin, a preto byt treba ohladuplny

medeaa
28. aug 2020

Nie, nesla by som. Jasne, ze nakazit sa mozete aj inde, ale preto by sa clovek nemal snazit minimalizovat to riziko? Kvoli comu riskovat, ze potom prenesiete virus na inych, na svoju rodinu... Kvoli svadbe?

meluela
28. aug 2020

Myslim ze rozmyslas zodpovedne a tvoje obavy nie su prehnane. V case rozbiehajucej sa druhej vlny je velmi nezodpovedne od rodiny ze organizuje takuto akciu. Ked sa tam je a pije, budu aj tancovacky, spoteni ludia, ruska tiez sa pri alkohole moc na tvarach neudrzia. Popravde si myslim ze by taketo akcie mali coskoro zakazat, to su presne tie pripady supersirenia ktore sa potom udeju ak sa nahodou ocitne nakazeny bezpriznakovy clovek na takomto podujati. Urcite je dolezitejsie teraz udrzat vyucovanie nez to ze si rodiny splnia svoje svadbove cachre-machre (kto koho pozval/nepozval/prisiel/neprisiel, kolko dal dar a pod., lebo tie velke svadby su casto o tom, aby sa tetka z dvadsiateho kolena neurazila a aby sa bolo cim pochvalit). Je to vzdialena rodina, nech sa fucia kolko chcu, nesla by som.

lula313
28. aug 2020

Ja som bola len blahoželať na svadbe v júli, kedy neboli prípady, aj mali usmernenia(nezdrziavat sa pri ich starých rodicoch, nestiskat sa, nebozkavat sa, dovolené bolo len podať vydezinfikovanu ruku a mat rúšku, svadba bola vonku. Pristúpili k tomu zodpovedne, ale veľa hosti tam poľavilo, že ich stiskali, bozkávali,.. čiže nie, nesla by som momentálne pri Vasej profesii a akujem Ti veľmi pekne, že si zodpovedná. Podľa mna pošlite par dni pred ovocnú kyticu, alebo nejaký kolac s ospravedlnením. Určite ich potesi a pochopia. Navyse ešte aj ušetria za vašu restiku a ubytko, keď ste si nie veľmi blizki😀

amienne
28. aug 2020

Dakujem, ze sa najdu este ludia co naozaj premyslaju nielen o sebe ale aj o ostatnych. Ako to vnimam, Slovensko zrejme potrebuje zazit casy Talianska aby ludia uverili, ze to nie je len chripocka a ze nielen stari su ohrozeni ale aj kopec ludi v produktivnom strednom veku. Dufam, ze sa rozhodnete neist a neriskovat tak zbytocne zdravie svojej rodiny a ziakov. Ako uz bolo spominane, su veci ktore clovek musi urobit (ako ist na nakup, k lekarovi, postu a pod) ale i tam sa ma maximalne chranit a potom su veci, ktore k zivotu ozaj netreba. Nech si sceny robi , kto chce. Slusne a s vysvetlenim by som to vcas komunikovala snubencom. Poslala by som im svadobny dar a prianie a vystiskala ich ked bude dobre. My sme rizikova rodina bohuzial a odmietli sme pozvania na navstevy, oslavy. Co si o mne kto mysli je mi jedno. Nikto nie je v mojej situacii a zaroven sme ohladuplni k okoliu. Nazory typu, co budem sediet doma sak sa mozem nakazit hocikde su uplne mimo. Mna len fascinuje ako maju zrazu ludia strasne nenaplnene potreby socializacie, a pritom ked sa socializuju v restikach, na navstebach, ihriskach a pod. cucia akurat tak do mobilov. Tento svet je na hlavu.

euka210
28. aug 2020

Pokial to nie je velmi blizka rodina, tak by som nesla. My sme boli v juli, 140ludi, skoro to mladi zrusili, ale vtedy bola situacia dobra. Teraz by som urcite nesla, len na obrad, ale ked to mate 3h autom, tak nie. Aj tak je zaciatok sk.roka a ako ucitelia mate teraz viac prace.

andreatytler
29. aug 2020

Uvazujes velmi zodpovedne a rozumne ked mas pochybnosti is na svadbu.
Nesla by som. Argument ze sa mozes nakazit kdekolvek a teda treba ist je hlupost. Jasne ze sa mozes nakazit kdekolvek (praca, obchod) ale clovek musi ist do prace a musi nakupit. Svadba nie je nevyhnutna. Treba obmedzit alebo uplne vylucit aktivity ktore su riskantne a zaroven nie su potrebne alebo nevyhnutne.
Mozno by som isla na sobas aj ked si neviem predstavit kostol alebo svadobnu sien, ktora pojme 100 ludi tak aby si udrzali nutny odstup. Mozno ostat vonku pred kostolom a zablahozelat novomanzelom. Tak im ukazes ze ti na nich zalezi a zaroven byt v bezpeci.
Necudujem sa ze svokra, starsia osoba, robi to co robi. Moji svokrovci beru celu situaciu strasne na lahku vahu. Nechapem to.☹

andreatytler
29. aug 2020

@ledgerka Nerozumies tomu. Krajina sa nezastavila preto ze bolo par ludi chorych.
Ono je to obratene: Pretoze sa zastavila cela krajina, bolo len par ludi chorych. Slovensku sa to velmi dobre podarilo.
Vsetky krajiny, ktore sa zastavili a nasadili prisne opatrenia, maju len par desiatok alebo stovek mrtvych. Naopak tie ktore sa nezastavili a zili akoby sa nic nedialo, maju tisice mrtvych.
Pozri si svetove statistiky a ake opatrenia ten ktory stat prijal. Je to jasne, cierne na bielom.

ajka0207
29. aug 2020

@kacena4 odkiaľ máš informáciu že sa nepodarilo zachrániť žiadneho pacienta čo bol na pľúcneho ventilacii?

matus7030
29. aug 2020

Tiež som učiteľka a boli sme na svadbe v júni, keď sme už chodili do školy. Určite to nebolo najbezpečnejšie, ale to dnes už nie je nikde. Takže sa s tým pomaly musíme naučiť žiť. Sprav podľa svojho najlepšieho vedomia.

queen_mary
29. aug 2020

@hederamonstera informuju o jedinej veci? Ty ake medium sledujes prosim ta? 😅🤣 v prvom rade tzv framing. Je uplne prirodzene, ze najaktualnejsia tema zabera najviac priestoru v mediach. Vrazda kuciaka, volby, kocner, teraz korona. Ja som rada, ze mam kazdy den aktualne cisla a data. Paniku to vo mne teda urcite nevyvolava, mozno v tebe 🙂 este raz, aktualna tema vzdy pokryva najvacsiu cast medialneho priestoru. Vzdy. Ale nie celu. Mozno by si si mohla otvorit aj online media, ako dennik n, sme, aktuality. Informuju o vsetkom moznom 🙂 alebo nabuduce nevypni spravy po prvej korona sprave, potom sa dozvies aj ine veci ;)

ckatka
29. aug 2020

A nemôžeš sa vyhovoriť ze ste chorí vy alebo dieťa?
Ja by som asi nesla pokým by to nebol nejaký extra blízky človek.
Na druhej strane kebyže.som nevesta...dosť mam nervov riešiť svadbu v tomto.roku, keď nikdy nevies ci vlastne bude môcť byť...A nie ešte riešiť hostí ktorí sa boja prísť...
Neviem.
Asi by som sa o tom porozprávala hlavne s nevestou /zenichom. Kašľať na svokru v tomto prípade. Musíte byť zladeni s mladomanželmi

hederamonstera
29. aug 2020

@queen_mary fakt? No ty kks, to by som bez teba nevedela, ze aktualne veci najviac zaberaju miesto v mediach;) ale to nic nemeni na tom, co som pisala o tom, co to robi s ludmi...vid tato diskusia.
A spravy nesledujem a stale aj tak zachytim (radio v aute, titulky na fb, reci ludi) zo vsetkych stran a to len korona ;) a vo mne to paniku vobec nevzbudzuje, neviem ci si nepochopila moj prispevok alebo co

queen_mary
29. aug 2020

@hederamonstera tak neviem co to pises. Nikto tu nepanikari, ludia sa chovaju len zodpovedne, zle sinto interpretujes ;)

lucka_ke
29. aug 2020

@ajka0207 včera v správach na Markíze hovorili, že nikoho kto bol na pľúcnej ventilácii sa žiaľ nepodarilo zachrániť

kp7333
29. aug 2020

@queen_mary Niektori ludia sa nepoucia, az kym im nezomrie niekto blizky na koronu. Uz asi zabudli na pripad ucitelky v MS v Ruzinove, ktora po rodinnej oslave nakazila celu skolku. Nezazili sme to co ine krajiny v EU a tak sa niektorym moze zdat, ze to nic nie je. Len aby sa tu potom niektore vychytrale prispievatelky nestretli na JIS-ke, lebo svojim nezodpovednym pristupom si o to koleduju. Porovnavat niekolkominutovu navstevu obchodu, kde ideme s ruskom a dezinfikujeme si ruky pred aj po nakupe so svadbou, kde je 100 ludi pokope bez ruska, ziadne odstupy a jedina dezinfekcia je ta, co sa pije, tak na to sa uz naozaj neda nic povedat. Len dufam, ze si tieto nazory precitaju hygienici, aby konecne pochopili, ze spoliehat sa na zodpovednost tohto naroda je naozaj kratkozrake. Tu nepomoze nic len plosny zakaz hromadnych akcii tak ako to bolo predtym. Bohuzial.

sticker
miriam11
29. aug 2020

Išla by som jedine s Ruskom a všade. Žiadne objimanie, podávanie rúk.

prasiatko30
29. aug 2020

@hederamonstera ako ja sa nebojim o to co bude so mnou ked chytim covid - viac menej by som to rozchodila - mozno, naivne dufam, ze by sommala len lahku formu - ale mam v svojej blizkosti ludi ktorym ak by som ten covid s laskou predala tak by to rozchodit nemuseli okrem toho kolko neprijemnosti by som sposobila vsetkym naokolo - v karantene prinajmensom ja, muz a moje deti, cez deti pravdepodobne cely dvor - nieco cez vyse 100 ludi, robota - vsetci kolegovia, mojho muza robota, etc, etc, etc - pokial si toto neuvedomime vsetci tak to bude ta “neznesitelna lahkost bytia”

queen_mary
29. aug 2020

@kp7333 presnee. A potom budu prve, co budu mindzovat, ze je zasa vsetko pozakazovane.