icon

Je možné v dnešnej dobe nasporiť na svadbu?

30. júl 2023

Ahojte, zaujima ma vasa skusenost.. sme mladi par, ja pracujem rok, partner 2 roky. Co sa tyka spolocneho zivota, pracu sme si obaja nasli vo vacsom meste, takze sme nemohli zostat byvat u rodicov na dedine. Zacali sme od nuly, mali sme náročné štúdium na VŠ takze mohli sme mat iba brigady, z coho sme si kupovali veci a zili pocas VS, odlozit sa nam nepodarilo nic a od rodicov sme ziadne peniaze na start do zivota nedostali.. co im samozrejme ani nezazlievame, sme dospeli a zodpovedni sami za seba. Mame spolocne byvanie, vieme si zabezpecit co potrebujeme, pomalicky davame dokopy nejaku nutnu financnu rezervu… pri tom, ako je vsetko drahe, je veľmi tazke odlozit si nejake peniazky.. bude trvat roky, kym ziskame ako taku postacujucu financnu rezervu, aby sme neboli uplne bez penazi.. A TERAZ, este stale nie sme pri tom, ze by sme na svadbu odlozili co i len cent.. velmi tuzim po krasnej svadbe, nemusi byt obrovska, ale tak okolo 70-90 ludi.. vsade nam vsak vraveli, ze pri dnesnych cenach nie je mozne ist pod sumu 20 tisic.. ako je mozne taku sumu usporit??? a za relativne kratky cas? Lebo by som sa chcela vydavat mlada, nie ked mi bude tahat na 40ku.. ved to su niekoho celozivotne uspory…viem, ze casto sa hovori, ze sa to vrati na daroch, avsak nedokazem sa na to spoliehat… minule som uz rozmyslala nad pozickou.. potom som si povedala, ze kvoli tomu sa zadlzit neoplati.. uz rozmyslam, ze sa toho sna vzdam :( naozaj mi to nepride realne..

zeldia
1. aug 2023

@vikiki29 to si tiež hovorím už toľko blbosti sa zaplatilo že jednu blbu svadbu neako prežijem 😂

ropucha6
1. aug 2023

@zeldia no tak tisic eur by som neobetovala ani nahodou. Saty na svadby obmienam, resp ked velmi chcem nove, kupim take, co viem vyuzit aj do roboty. Oblek pre muza - ok, to by jeden mal mat. Hotel preco dve noci? No vysluzke som sa vyhla len raz tusim, ale vsak povedz, ze tam nie je chladnicka na hoteli.

nika523
1. aug 2023

@zeldia och a nedá sa nejako vyhovoriť? My sme mali ísť takto do Čiech na svadbu, mesiac som bola v strese a potom som zavolala že nech sa nehnevaju že neprídeme,

anickaaa6aaa
1. aug 2023

@pribinak prepáč... ale akože na Orave sme za opicami či čo...

nika523
1. aug 2023

Vidíš autorka aj takéto starosti majú ľudia pozvaní na svadbu a je ich dosť len tebe to nikto nepovie že nie neprídem lebo mi je ľúto minúť peniaze alebo niečo podobné lebo sa to nepatrí, tak si to ešte rozmysli a ušetríš si veľa starostí a peňazí a keď si niečo našetríte, nemusí to byť 20000 choďte radšej na dovolenku a keď už ste boli tak choďte ešte na jednu 😉

zeldia
1. aug 2023

@ropucha6 ale ved jasne že budem recyklovať saty som si vybrala za stovku už pred svadbou si ich oblečiem na inú udalosť a potom budem nosiť v lete aj do prace a podobne. Hotel som vzala na dve noci len preto že aby sme z toho mali neaky zážitok pozrieme okolie a tak. Do obálky dám dve stovky radový ci co to je uvidím podľa situácie. Vyhovoriť sa už nedá uz som potvrdila že prideme. No s tým oblekom ako ste pisali asi jeden treba aj ked bude uz navzdy len v skrini. Ďalšia svadba na obzore nie je a ak by aj bola tak sa vyhovorim tu sa to nedalo (nechcem písať prečo). Tu nejde o to že na to nemam alebo nechcem dať. Jednoducho svadby neznasam k tomu chlap ťažký introvert, my nepijeme alkohol. Väčšinu hostí nebudem ani poznat čo sú to za ľudia asi neaka rodina no nevadi neako vydržíme.

natalka13
1. aug 2023

@ckatka ale ona evidentne chce vysnivanu hohe svadbu.

natalka13
1. aug 2023

@pribinak bola som na svadbe na sukr. Lodi ano bolo tam drahe pitie, dostali sme drahu flasu ale to je vynimka.
Bezne v USA si bar platia hostia zo svojho. Dokonca aj v CR dost casto.

pribinak
1. aug 2023
slniecko03
1. aug 2023

Ahoj, nečítala som komentáre ale ja som mala svadbu tento rok v máji a mali sme cca 100 ľudí. Celkovo nás svadba vyšla asi 11 000 eur. Do toho počítam aj výslužky, alkohol, šaty, oblek, mali sme aj autobus zajednaný.... Proste všetko 🙂 ale nám finančné pomohli aj rodičia a podla mňa aj vám by pomohli. Mne mama platila všetky koláče co som mala, spevákov a farára.

mamickalisticka
1. aug 2023

My sme mali svadbu pred 3rokmi, zhodli sme sa na malej (vďaka korone, bolo to obdobie medzi veľkými karanténami 😂) pozvaní iba svokrovci, rodičia, svedkovia a kamoši niektorí prišli kuk na matriku. Šaty 20eur z HM, topánky reserved 20eur (nosím doteraz, su to sandalky) slávnostný obed vyšiel na 300eur, torta bola svadobný dar od mojej kamošky cukrarky. Prstene vyšli na 80eur (zlato sme si doniesli, mala som po jednej náušnici z detstva, naramok ktory som nenosila atd) po tejto slávnostnej večeri s rodinou prišli ku nám domov kamoši, asi tak 13ludi a to sme oslávili doma 😂 za dary ktoré sme dostali sme si prerobili kúpeľňu (to bolo cca 800eur )

katkami123
1. aug 2023

@margaretka
Ja si ani neviem predstaviť toľko od rodičov na svoju vlastnú svadbu zobrať a to ako zdravý, dospelý človek, hanba by ma fackovala, že ešte aj svadbu mi platia rodičia ako nesvojpravnej. Mali sme pôžičku, ale aspoň mám svedomie čisté voči nim.

drobcek17
1. aug 2023

@kulumulu123 napríklad u nás v dedine sú bežné svadby okolo 150 až 200 ľudí. Ja som mala svadbu pred 8rokmi a 90 ľudí a to som tam nemala polovicu rodiny. Otec ma 4roch súrodencov a každý má 4 deti k tomu idú aj ich deti (naši to maju takto v rodine zaužívané) bratranci, sesternice s partnerm. Rodičia môjho manžela majú 4 súrodencov (spolu 8). Len od jeho krstných prislo 12 ľudí od mojich 15. ale ja som teda nepozvala každého lebo by som tam mala asi 180 ľudí a aj tak sa s mnohými nerozprávam tak mi to prišlo zbytočne, aj keď sa niektorí nahnevali.

nika523
1. aug 2023

@slniecko03 no určite by som od rodičov nechcela aby mi dávali peniaze na svadbu 🙉 nech si oni užijú svoje peniaze rozumnejšie a lepšie napr. dovolenku, pobyt v tatrách, welnes.... Mňa ani nenapadlo od rodičov čakať a ešte takú sprostosť kebyže nemám práčku napr.a rodičia mi chcú pomôcť kúpiť mi tak áno alebo niečo no proste ale aby mi na svadbu dávali...

lucia7933
1. aug 2023

@mandarinka555 nie? mali sme normalnu svadbu, a dokonca pribor nebol ani zlaty... uplne klasicky😂 lenze to sa nezda...vsetko islo hore a nazbiera sa to...

mamkababkajanka
1. aug 2023

My sme mali svadbu v 2012. Okrem obrucok a pozvanok ju platili celu rodicia (za jedlo to mali rozdelene podla toho, koho hostia to boli, kameramana platili svokrovci a plus manzel oblek, moji rodicia platili zvysok). Pre niekoho divne a nepredstavitelne, moj ocko nechcel ani pocut, ze by svojej dcere nezaplatil svadbu. Prosto to bral ako hotovu vec. Popravde, netusim, kolko ta svadba stala. Cca 85 ludi, plna sala zivych kvetov, kopu jedla, prenajaty Rolls Royce, “tony” kolacov, svadobne saty, saty na redovy a poplnocne, manzel a moj ocko zaket na obrade, potom dalsi oblek…ano, vsetko to bolo uzasne, dokonale, citila som sa najstastnejsia na svete. Bolo to uplne veselo cez 20 tisic. A??? To najkrajsie z celej svadby? Pohlad, ktorym sa na mna pozrel moj manzel ked ma prvykrat uvidel v svadobnych satach a usmevy mojich rodicov, ze som stastna. A druha najlepsia “vec”, ze sme aj po 11 rokoch spolu. Ci by som zmenila nieco na svadbe? Okrem zenicha a par hosti? Uplne vsetko! 🙂 S odstupom casu mi to naozaj pride ako hrozne zbytocne vyhodene peniaze. Svadbu by som teraz riesila niekde viac v prirode, zahradne svetielka, v nejakych malickych vazickach len rozna zelen (eukalyptus, olivovnikove vetvicky…) sviecky, prosto romanticka zahradna party…kolacov ovela ovela menej, jedine, s cim by som mala problem je rozhodnutie o svadobnych satach 😃 No v rodine by mi nic take nepreslo…mali sme taku “dohodu”, ze budem mat tradicnu svadbu so vsetkym, co k tomu patri, ale mozem si to vybrat podla svojich predstav. Teraz by som to uz spravila uplne inak. Snad sa uz ale vydavat viac nebudem a moje dcery necham, nech maju svadbu aku budu chciet. Saty, vyzdoba ani vysluzky Ti nezarucia spokojne manzelstvo 🙂 A jedna mala rada, mozno pomoze, mozno nie…napis si teraz presnu predstavu, ako by si chcela, aby vyzerala vasa svadba. Do posledneho detailu ako je zoznam hosti, hudba a podobne. Kludne vytlac aj obrazky s vyzdobou. Zacnite si setrit a tak o rok, dva, mozno 3? Sa k tomu vrat, ked zacnete riesit svadbu a uvidis, kolko veci tam zrazu budes chciet mat inak 🙂 To, co sa nezmeni, bude to “prave” 🙂 Ja som si tak uz rok po svadbe hovorila, ze by som x veci spravila inak. A to som mala svadbu premyslenu do detailov rok pred svadbou.

lucia7933
1. aug 2023

@ckatka tak polovicu tej celej sumy nam ako dar dali manzelovi rodicia+stari rodicia...najblizsia rodina dala viac, ale priemerne 100eur/osoba a len na vencekovom tanci sa vyzbieralo 500e😂

margaretka
1. aug 2023

@zeldia Ježiš tak tam nechod ak sa ti zdá blbosť ísť ako hosť na svadbu ...áno aj ako hosť máš výdavok s tým každý musí rátať no väčšinou je to radosť nie povinnosť

margaretka
1. aug 2023

Tak sú aj moderné katalógové nádherné svadby bez radosti a súdržnosti rodiny , boli sme hosťom aj na takej kde sme sa nudili lebo všetko bolo príliš nóbl hudba bieda DJ, mladomanželia si hostí nevšímali len dva páriky kamarátov , dlhý vrcer robil a svadba pri 90 ľuďoch v Nitre ich stala 28tis. Boli sme aj v Žiline na tradičnej svadbe DJ aj terchovská muzika bolo skvelé tiež cca 90ludi a stalo ich to 17tis.

ankare
1. aug 2023

Nezavidim Vam to teraz. Ja som sa vydávala v roku 2014 a za osobu sme platili asi 25€ (klasika: pripitok, večera, švédske stoly,...), no teraz sú tie ceny vyššie viac než o 100%. Aj to nám svadbu platili rodicia.
Ak nemáte veľa peňazí, spravte obrad a večeru s najbližsou rodinou. Veď tam ide o symboliku, nie o luxus. A potom po 10 rokoch spolužitia si spravíte riadnu veľkolepú párty. 😂

simona92101
1. aug 2023

@mamkababkajanka a presne kvoli tomuto sme si svadbu platili sami a nik nemohol nic vycitat ani klast podmienky😃 svadba bola vonku,mala ale vsetci si to uzili, ziadny kostol,a ovacie okolo toho.

katkami123
1. aug 2023

@simona92101
My tiež tak. Inak obdivujem ženy, ktoré dokazu rok plánovať svadbu a do detailov. Nás práve za to pochválila organizátorka v hoteli, že konečne normálny manželský pár, ktorý nestresuje a nemení svadobné menu 3x počas roka, keď sa aj tak všetko jedlo kupuje pár dni pred svadbou. Dôležité bolo pre nás ako budeme žiť spolu potom, nie zbytočné prkotiny okolo toho, je to len jeden deň, ktorý hneď prejde, treba si ho hlavne užiť a nie byť ako na ihlách či ide všetko podľa plánu, ja ani netuším čo sa dá na tom rok plánovať. U nás sme všetko poriesili za 3 mesiace.

kulumulu123
1. aug 2023

@drobcek17 v poriadku ja som iba napisla moj pihlad na vec kazdy nech si ma svadbu pozve koho chce a kolko ludi chce ak na to ma kludne aj 200-300 ci 500 😁
Kazdeho osobma vec. Pekny vecer prajem 😊

k16k18
1. aug 2023

@nika523 vôbec to neberiem osobne ako píšem nevyzadovala som to ale aspoň podpísať sa môžu svadobcania keď dajú prázdnu obálku a v ňom len prianie založené .....to mi príde ako keby sme nemali vedieť od koho bolo lebo sú lakomci dat aspoň 20 euro

slniecko03
1. aug 2023

@nika523 Ja som to nečakala automaticky. Ale bola som prvá dcéra, ktorá sa vydávala a tak isto aj manžel, plus obaja sme po vysokej škole taktiež s "nulovými" úsporami. Samozrejme ze väčšinu sme si platili ja s manželom ale podla mňa je pekne, keď chcú rodičia pomôcť. A hlavne, manžel má veľmi veľkú rodinu a svokra chcela pozvať všetkých. A ja by som práveže nemala žiaden problém pomôcť svojmu dieťaťu prispieť finančne na svadbu.

simona92101
1. aug 2023

@katkami123 my sme svadbu zbuchli behom mesiaca,rodicom sme prisli oznamit ze som tehotna,ze sme sa zasnubili a ze ich o mesiac cakame v penzione na svadbe😃

mircalla
1. aug 2023

@kornelies Ty chodis na svatby kvoli vysluzke? Ja zagratulovat zenichovi a neveste (samozrejme s darom) a zabavit sa.

margaretka
1. aug 2023

Ináč poznám páry čo rok plánovali svadbu a žene z toho úplne prepinalo čo a koľko stále riešila že sa hádali ako psy medzi sebou až to jeden chlap vzdal 2mes pred svadbou a rozišli sa ...môj by tiež zbláznil kebyže rok riešim dokola len svadbu stále detaily a zmeny a úpravy ....

margaretka
1. aug 2023

@mandzula presne si to vystihla ....plus mne pripadá vrchol drzosti zoznam darov .... Ten fical tak cca pred 16-18r ľudia si mali vybrať čo chcú zo zoznamu kúpiť ....niektorí to mali aj viditeľné že Rodina Poláková hrnce Tefal , rodina Mrkvová súprava značkových tanierov....

katkami123
1. aug 2023

@margaretka
Moja známa toho tiež tak mala veľa, okrem toho externe študovala, na materskej, 3/4 roka chudla kvôli svadbe, všetko do detailov premýšľala, až dostala záchvaty úzkosti, deň pred svadbou vôbec nespala, že celu noc bola hore… no a potom aj začala navštevovať odborníka, nech jej pomôže.