Je neslušné odmietnuť ísť za krstného rodiča?
Je veľmi neslušné odmietnuť ísť za krstného rodiča dieťaťu z blízkej rodiny?
Chúďa malé,este je len v lone matky,a ta uz rozmýšľa,ako porieši prázdniny 😃😃 to s doťahovani sa,ze kto da viac € alebo drahsie dary,je lepší krstný, no na grc mi je. Otrasné jednanie. Byť krstným otcom by som na muzovom mieste neodmietla,ale konala by som si svoju povinnosť k dietatku podla svedomia a lasky. Este nikde není isté,ako budu vztahy, o 5-10 rokov. Ale sestre by som rovno povedala keby mala také podprahove reci,ze vsetko bude na dohode. Nie ze je mojou povinnosťou vykryť týždeň prázdnin v lete.
Ja sa napr. Na svoju krstnu dcérku teším,ked ju dovolia pustiť aj na dalsie deti mojich súrodencov,ci su mi krstné ci nie...
je to jeho sestra. nech uprimne a otvorenie povie, co sa mu nepaci. ak je sestra rozumna a tolerantna, pochopi to a bude akceptovat rozhodnutie.
vykrucacky a zahmlievacky a natahovacky situacii nepomozu :/
Keď už raz súhlasil tak ano je to maximálne neslušné.
Joj, to kludne odmietnite. Ved tam im hrabe, ake pocty.
Potrebné veci na krst sa riešia až tesne pre krstom a to jediná žiadosť ktorá sa vypíše a dá farárovi. Takže pokiaľ ešte nedávali žiadosť o krst kde je uvedený tvoj manžel nie je problém nemajú s tým žiadne vybavovanie. Čo sa týka odmietnutia záleží na to kôli čomu sa tak rozhodol. Mal by jej to odôvodniť. A ak je rozumný argument prečo neísť a švagriná nie je blba tak to bude ok.
Mne sestra okolo druhej nadránom v nedeľu oznámila, že žiaľ za krstných nepôjdu. Jej muž sa opil a kamaráti ho nahuckali a zaťal sa... Proste dôvody sú nepodstatné. Sestra bez neho ísť nechcela, že mu nebude robiť naprieky a tak ráno, v deň krstu, sme vybavovali nových krstných aj zápisnicu na fare 🤦♀️
Takže áno môžete aj odmietnuť.
PS: so sestrou máme dobré vzťahy naďalej
Ahoj, podľa mňa nie je nič neslušné na tom odmietnuť ísť za krstneho. Podľa mňa je práveže trápne že teba nevolali za krstnú. Keby niekto povie môjmu mužovi nech ide za krstneho bez mňa určite by povedal nie a ja by som tiež nešla za krstnú bez neho. Možno to niekto berie normálne ale neviem si predstaviť že by som bratovi povedala pod za krstneho ale tvoju priateľku za krstnú nechceme. Samozrejme že keď máte na to ešte aj iné dôvody tak nech povie že nejde, mne by stačilo na odmietnutie už len to že by nechceli môjho muža.
Keď už teraz robia cirkus okolo krstu, darov, prázdnin a linajkuju svetské radovánky, a to je dieťa ešte len v bruchu alebo čerstvo narodené, požiadali krstného vo viere a pritom im ide len o vecné dary, vôbec nie o cestu k viere, tak by som mužovi poradila aby odmietol. Dobrým ujom môže byť celý život, ale ak ho nebude môcť viesť , bude sa viac trápiť že zlyháva.
Takto to lepšie znesie
Mne to vyzerá že by bol falošným krstným otcom, nie z jeho strany ale od sebeckej a nenaźranej sestry.
Podporila by som ho, aby odmietol. Má na to právo, nech si teatro robia s inými pimprlatami.
@elviku11 tak ja som zasa nepocula aby museli byt krstni rodicia zaroven aj manzelia. U nas v rodine sa vzdy berie jeden krstny rodic z jeden strany a druhy z druhej
Áno, je to neslušné a veľmi. Navyše tak blízkej rodine, sestre. Nepatrí sa to, ani sa to nerobí. A ešte také malicherné dôvody, ako máš ty. Rátaj aj s tým, že vám to navždy poznači rodinné vzťahy. Mňa by sa to teda veľmi dotklo, keby mi sestra odmietla.
Och, čo ja by som dala za to, keby naša krstná odmietla... Nič iné ako záujem z jej strany + duchovnú stránku som neočakávala. Žiadne dary, peniaze, využívanie ani náhodou. Bola to strašne zlá voľba, ale pre mňa neexistuje tým pádom, tak ako pre ňu moje dieťa. Tie dovody, čo si uviedla, by u mňa znamenali jednoznačnú stopku. Ja by som to odmietla. Dohodnite sa Vy dvaja s manželom a nejaké názory cudzích žien nie sú podstatné.
@janka1011 podľa mňa to, že si úlohu krstného rodiča predstavuje môj muž ako základné princípy vedenia ku viere, dozeranie na duchovný rast dieťaťa, môže sa mu s hocičím zveriť, prípadná pomoc, keď už aj tie prázdniny alebo dary z lásky, a to že jeho sestra nechce aby dieťa bolo v skutočnosti takto vychovávané, ale ráta s krstným rodičom z materiálnej stránky, podľa mňa nie je malichernosť, ale podstatný rozdiel medzi nimi a môjmu mužovi to nedá, je to proti jeho presvedčeniu. Nehovorím že je správne teraz odskočiť od krstu, ale dôvody ktoré sú za tým určite nie sú banality, ak ide len o nakupovanie tak potom krstným rodičom môže byť hocikto a už úplne sa nám obom prieči to porovnávanie nás a ,,druhých” krstných rodičov, rozhodnutie je však na mojom mužovi. Ja som za to aby to nezrušil, ale konal podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, aj keď oficiálnou krstnou mamou nebudem, tak ho budem v tom podporovať, ale niektoré veci sú ozaj mimo a neviem ako to bude ďalej pokračovať, ak už teraz sa nezhoduje so sestrou v takých podstatných veciach, odmietnutie si nevymyslel teraz, ale postupne sa to v ňom zbieralo.
Autorka. Este mi nedá sa neopytat. Svagrina si predstvuje,ze dary budete kupovať osobitne tvoj muz (krstný),ty,teta(krstná) a jej muz? Akoze ona si myslí ze jej dieta dostane 4 od vas, vôbec jej nedochádza ze sa dar.dava od páru? tak to je jedna vypočítava osoba. Neviem poradiť ci ma odmietnuť, možno by mal byt tým krstným otcom,a tak apelovať v budúcnosti,ked to dieťa uz bude mat rozum,na správne hodnoty. Bude mať naň dobrý vplyv.
autorka - prečo hodnotíš mňa? ty si si pýtala názory, jeden som ti poskytla, že sa ti nepáči, za to nemôžem, ty úplne prskáš 😂 mala si rovno napísať, že chceš len pritakávanie... a ako tak čítam prvé tvoje komentáre a teraz posledný, tak ty normálne prispôsobuješ dej u vás v rodine podľa komentárov aby si bola ňuňu 👍 "joooj to ja nie, ja som tá dobrá, ja sa to snažím zachrániť"... ale keby sa diskusia uberala iným smerom, tak by si písala inak 😀
Situácia je ťažká, spravila si dobre, že si ho zastavila, aby sa neunáhlil. Ja by dom isla aj napriek predstavám krstných, reči by som filtrovala a budovala si vzťah s dieťatkom podľa vlastných predstav a priorít, ono nemôže za to, akých má rodičov. Samozrejme musí muz uvážiť, či je schopný takejto filtrácie, ak nie, nech odmietne.
Radšej nech odmietne, nebude to dobré.
Teraz sa možno sestra oduje, ale nedajte zo seba robiť peňaženku. Im nejde o nič iné, a už absolútne nie o vedenie k viere. Nechápem prečo každý apeluje " nepatrí sa". Švagrinej sa patrí takto kalkulovať ?!
Muž má asi dôvody v ♥️ prečo takto zmýšľa. Nerozhodoval sa háj buj ale zvažoval niekoľko mesiacov
No neboli sme pri tom, keď sa vyjadrila o tých daroch a možno to bolo len zo srandy, ale z teba cítiť značnú dávku ješitnosti. Keď ma niekto zavolá za krstnú mamu, tak to určite neodmietnem a dary budem dávať podľa svojho uváženia, tak isto všetko spravím podľa seba. Či švagriná ti dá príkazom, že musíte dať na narodeniny malému 100 eur a na vianoce 200?? A ty ju musíš poslúchnuť?? S dieťaťom si vytvorte pekný vzťah, darčeky kupujte ako uznáte za vhodné a nerieš nepodstatné veci.
@cacianka robiť zo seba peňaženku?? A to akože AKO by ich švagriná donútila? Však dieťaťu ku sviatku dajú toľko alebo taký dar, ako sami uznajú za vhodné. Či sa to švagrinej bude páčiť alebo nie, to už je jej problém. Zavolajú ma, tak pôjdem a budem sa snažiť byť dobrou krstnou( krstným) a ohľadom darov sa už zariadim sama.. len mám taký pocit, že autorke vadí za 1. To, že ju nezavolali a za 2. To, že vôbec dáky dar musí dať
@janka1011 takže tebe by nevadilo keby ti vykrikuje vlastná sestra, že si dala počas tehotenstva 2 dupačky a ,,druhí krstní” 5 dupačiek a čiapku, a preto si zlá krstná? Nevadí mi žiadne dávanie daru, už to pochopte konečne, že môj muž nechce byť krstný kvôli tomu, že má iné kresťanské hodnoty ako jeho sestra a myslí si, že budú mať neskôr kvôli tomu konflikty a nechce hádky v rodine, keď nevie taký byť a nesúhlasí s tým, akého krstného si predstavuje jeho sestra.
Ani poslednej cigánke by som neodmietla krstnovstvo.urobila by som to pre to dieťa.nie kvôli jeho rodičom.ale ja túto povinnosť neberiem ako povinné darčeky na oslavy narodenín.beriem to tak tradičné.ak by sa rodičom niečo stalo.tak to dieťa vychovam...a toto sa neodmieta.
@janka1011 ja absolutne neverím že autorka je jesitna a neprajna, veď aj sama muža zastavila aby nekonal zbrklo. Jej aj mužovi vadí prístup, mamona a sebeckosť svagrovcov, vypočítavosť.
Absolútna negacia kresťanstva,
A to ja som neverec, lenže viem sa vcítiť a čítať s porozumením. Radila som sa aj s katolíkom, povedala som fakty nech mi povie názor. Vyjadril sa že by odmietol až potom som mu spomenula názor môj a názory tu na koni
Okrem iného vôbec neplatí že "keby sa rodičom niečo stalo" o dieťa sa starajú krstni. Súd rozhoduje v záujme dieťaťa a 99% zveri blízkej pokrvnej rodine,nie krstným kt.su cudzí, mimo rodiny pokrvnej.
Môžem sa opýtať načo chcu vôbec krstiť dieťa keď nemajú evidentne záujem o kresťanskú výchovu ?
Ja by som navrhla takto.Vycihat situaciu ked sa budete na podobnu temu spolu v rodine rozpravat alebo bude mat niekto opat narazky na to co by krstni rodicia "mali" a tvoj muz by mal nahlas prehovorit lovedat "Tak pozrite,sviatost krstu je podla mna o ....... a to iste budem raz ocakavat aj ja od krstnych rodicov nasich deti.A pokial to niekto vidi inak,tak potom je namieste otazka ci som vhodny krstny rodic pre dieta."
Takze nesla by som hned do odmietnutia ale najskor sa pokusit zladit ocakavania.A ak sa aj vtedy ukaze ze Vase prestavy su diametralne odlisne,tak by som narovinu povedala,ze ".. potom je zrejme namieste uvazovat o niekom inom ako o krstnom rodicovi,kto tieto vase ocakavania naplni".Ak to urobite v takomto poradi,tak sa stane to,ze nebudete vy za tych zlych ktory odmietli.Proste naservirujete toto rozhodnutie buducim rosidom,kedze sa jasne ukaze ze nemate rovnake predstavy co by mal krstny rodic robit.
@elviku11 Asi ju nemajú veľmi radi a chcú len jeho a inú krstnú mamu.
Škoda, že nepoznáme aj "názor" druhej strany....mne to skôr zaváňa tvojou urazenou ješitnosťou a že si dosť vymýšľaš ....hlavne tam, kde opisuješ ako švagriná pýta dary a peniaze...a s tými dvojitými prázdninami a donúteným strážením....ešte som také nezmysly nikdy nepočula 👎
Namiesto krstu a darov pre nenarodené dieťa by som švagrinej zaplatila dobrého psychológa...do krstu sa snáď ukľudní 😳 toto mi príde až nereálne čo píšeš...musí byť buď úplne pošahaná, alebo je to len celé vymyslené 🤔
@zuzanka.zuzu sorry, ale v tomto prípade si situáciu nepochopila ty a tvoj prvý príspevok bol odveci. Mala by si mať toľko súdnosti a priznať si to a nie ešte pokračovať v utvrdzovaní sa, že v komunikácie medzi vami si ty tá, čo všetko pochopila a autorka nie. 👎
@lilope mňa vždy fascinovalo ako sa niekto dokáže vtierknuť do debaty kde ho netreba 😀 napísala som jej, že jej "muž sa bude trápiť" tak z čoho by sa mal ku*va trápiť ak nie z pokazeného vzťahu so sestrou? ďalšia pipina čo o 2 ráno reaguje namiesto komentára k téme útokom na inú prispievateľku 🙄

@zuzanka.zuzu o čítaní poriadne mi bude kázať niekto, kto usúdil, že kvôli krstu, s ktorým nemám nič spoločné a ani o ničom nerozhodujem chcem rozbiť rodinu, áno ja som zlá ježibaba čo naštrbuje vzťahy môjho muža so sestrou, keď on chce odmietnuť a ja hľadám iné riešenie, ty musíš hrozne neznášať svoju švagrinú, keď útočíš aj na cudzie a totálne odveci.