icon

Je svadba len šaškáreň pre rodinu?

13. jan 2023

Dnes tu idú na pretras zásnuby tak pridám aj môj názor na svatbu. Začala som plánovať svatbu a moja otázka bola že čo je do prdele starejši a prečo by mal byť cudzí človek na mojej svatbe? Potom som si zistila že čo robí a tak, tak som si povedala ok. Lenže keď som si začala zisťovať všetky tradície a rituály ktoré sa na svatbe robia, tak jediné co som nevyskrtala z môjho svadobného programu bolo hádzanie kyticou. Mne tie tradície prídu fakt stupídne, nezabavne, niektoré ma ako ženu urážajú a nechcem sa toho zúčastňovať. Lenže tu nastáva tá dilema. Rodina bude zo svatby sklamaná. Takže mám vyhodiť 5000 na svatbu, ktorú ani nechcem aby bola rodina spokojná alebo mám zobrať 5000 dosetrit ďalších 5 odletieť na havaj a urobiť si svatbu podľa mojich predstáv v súkromí s tým že čeká rodina bude ofucana?

euka210
16. jan 2023

Ja som si robila taku, aku sme chceli. Ziadne extra tradicie neboli okrem redoveho tanca a rozbitia taniera. Ja som si ten den uzivala, obrad v kostole tiez podla mojich predstav, tancovala som skoro stale s manzelom, pre mna fakt najkrajsi den v zivote, pred 12r.

deedaa
16. jan 2023

Presne pre pocit "vyhodených peňazí" plánujeme svadbu úplne inak. V piatok budeme mať obrad na úrade a potom nasadeneme do áut a máme rezervovanú chatu na víkend. Len najbližšia rodina a pár blízkych priateľov. My sme s týmto plánom spokojní a kto nie, to je jeho problém.

ruzovakrava
16. jan 2023

Úprimne, mne boli predstavy rodiny ukradnuté. Bola to svadba nás dvoch, samozrejme boli pokusy vnucovať nám kadejaké zbytočnosti. V niečom som upustila ale len preto že som uznala že to bude v poriadku (napríklad chcela som len 1 tortu, nakoniec boli 2 sladké a jedna slaná, namiesto super vychýreného DJa sme mali živú kapelu a uznávam že som bola nakoniec rada že som sa nechala prehovoriť). Čo sa týka tradícií a šaškárne, ja som nechcela žiadne čepčenie, únos nevesty, hádzanie kyticou ani prezliekanie po polnoci. Odobierka bola bez trápností, bez vymieňania chlebov a podobne, veľakrát sa ešte chodí po sobáši modliť do domu kde budú mladí bývať, prípadne chodia na na cintorín 🙈 ešte boli reči že prečo sa ideme fotiť pred obradom (brali sme sa pred vyše 5 rokmi) že to nosí nešťastie 🤣 nakoniec bolo všetko super, všetci sa bavili, pochvaľovali že konečne svadba bez nudných trápností. Inak nad starejším sme ani neuvažovali 😬

sabinami
16. jan 2023

Svadbu si urob podľa svojich respektive vasich spoločných predstav 🙂 my sme to tiež tak urobili, nemali sme ziadneho starejsieho, nehrali nám žiadne ľudovky a nesobasil nás žiaden kňaz aj napriek tomu že babka bola urazena (rýchlo ju to preslo) 😂 my sme mali jasnú predstavu skratka sme chceli jednu veeeeelku party kde sa stretne cela naša rozlezená rodina, s ktorou sa stretávame naozaj malo a veľa jedla a alkoholu a tak aj bolo 😂 inak napriek tomu že sme nemali žiadne tieto tradične zvyky nás svadba vysla na veľmi velku sumu 😅 ale neľutujeme ani jedine euro, bola to proste naša životná party a stalo to všetko za to 😂❤️

mazda323f
16. jan 2023

Ja som mala svadbu podla svojich predstav tu na slovensku a je mi jedno, ci sa niekto fucal. A s odstupom rokov by som spravila este viac, kedze vsetko ofucanie raz prejde a dokonca aj "urazi sa cela rodina do krvi" nic neznamena. A naopak kto je blbý, zadrapne sa aj do najmensieho detailu, aj keby si sa snazila kazdemu vyhoviet. Za mna ukaz uz teraz, ze si nenechas diktovat.

bajuss21
16. jan 2023

Ja som toho názoru že nech si každý urobí svadbu podľa seba 🙂 my sme mali pred troma rokmi so starejším, čepčením, hádzanim kytice, klobúkovým tancom....a tak geniálne to vypálilo, že každý povedal, že lepšiu svadbu nezažil 🤗

risolino
16. jan 2023

Ved si urob ako chcete vy dvaja... My sme si vsetko planovali urobili sami. Mali sme svadbu v utorok po pracovnej dobe. Najblizsi pribuzni, bez kamaratov, aj tak bolo nas skoro 60. A v kostole plno, lebo manzel ma vela kolegyn a kamaratov. Rodina bola sokovana z toho mnozstva ludi. Vecera, a svedske stoly... Do 23tej plan, nakoniec skoro do tretej. Hudba bola z prehravaca, sem tam sme si zatancovali. Podebatovali. Ziadne prezliekanie. A bola to najuzasnejsia svadba. Kazdy bol spokojny 🙂

najjulinka
16. jan 2023

My sme sa so sestrou bavili ako deti, že akú svadbu chceme. Ja som chcela , že 2+2 (tj. len svedkovia a finito) a sestra zahradnu party. Nakoniec sme to mali naopak. A najstaršia sestra mala svadbu tak, že kdesi na lodi - svedkovia cudzí ludia a volala asi 3 dni po svadbe, že už ma po....
Ja by som brala menšiu svadbu,a le manžel nechcel taku, že len dvaja svedkovia, aj ked teda ona sa nevedel medzi dcvoma kamošmi rozhodnuť , že ktorý svedok, tak som mu hned povedala, že ten druhý može prisť s fotakom, ale teda nechcel taký mini obrad a nič viac, tak sme sa dohadovali, čo chceme. Tancovať a kalsiku sme nechceli ani jedne, takže kdesi tak v tých medzia che sa dohadovali, že viac ako 2 svedkovia,a le žiadne velke ceremonie....

nelili1978
16. jan 2023

Ja som za dovolenku. Takisto stužkové mi prídu a divadlo. Deti si môžu užiť, krásne zážitky mať, nie trapošiť, stresovať a opijať sa

lakebabe
16. jan 2023

Za mňa cely život tieto klasické svadby boli strašne trápne kto sa v tom výživa nech si to dá, ale pre mňa to bola vždy strašná predstava. Nech si každý ohovára co ta do toho. Za mňa ideál svadba pri mori v kľude sami dvaja bez stresov. Agentúra vybaví všetko za teba, poskytne svedkov a za 8000 máš krásnu svadbu aj a dovolenkou na Mauríciu. Najlepšie investované peniaze

zeldia
16. jan 2023

Pozri už len to že si to nazvala šaškareň jasne definuje čo nechces. Ja to čo nasleduje po obrade v kostole alebo na úrade beriem ako párty kde sú pozvaní navzájom cudzí ľudia predpokladám že rodiny sa veľmi nepoznajú a tým pádom je dobre mať neaky “program” ak nechces párty z akéhokoľvek dôvodu tak to nerob, zoberte sa a spravte si posedenie s jedlom alebo ani to nie ak nechces.

zeldia
16. jan 2023

Jedinú svadbu ktorú som si ako hosť užila a kde sme sa s kamarátkou ako družičky poriadne strápňovali celý cas, bola svadba v jednej razovitej obci pod Tatrami. Obe sme z iných časti Slovenska tie zvyky nám nikto nepovedal a nevysvetlil, my sme nevedeli čo sa od nás očakáva robili pruser za pruserom nie naschval. Super bola ta svadba, dodnes na to rada spomínam je to už skoro 20r😂

jabuducanevesta
16. jan 2023

Svadba o svedkoch, vás dvoch a farár a fotograf ( môj krstný) v utajení a pozvánky poslať, že sme sa vzali...a všetci predychali...s mladými sme šli na chatu 🙂

len_nig
16. jan 2023

Ja mam asi podobny názor na svadbu tak sme urobili po svojom a vzali sme sa sami na Mauriciuse a najlepšie rozhodnutie môjho života 👌

mijo53
16. jan 2023

@melanta tvoj prípad je iný, čo by si mala kyticu hadzať, alebo tanier rozbiť, či zberať na tanier alebo redovy, to si mala svadbu druhú

saxana000
16. jan 2023

Tak.my sme si to tiez prisposobili ziadny starejsi ani vyberanie penazi pri tanci odobierka nebola u nevesty ale v sale pred obradom skor ako podakovanie rodicom za vychovu to precitala krstna.tanier sme pozametali ved crepy prinasaju stastie.k stolu ma neniesol s satami a v 6 mesiaci by to nedal.ziadne zdvihanie na stolickach nebolo nepotrebujem aby ma ozrati vysypali a potratit na vlastnej svadbe ani cepcenie uviazali mi len rucnik po babicke a muz.dosyal klobuk po.dedkovi aj ten topankovy kviz sme prezili aspon bola sranda..DJ to zvladol aj miesto starejsieho previedol nas celou svadbou kedy tancovat kedy sa ist fotit kedy torta.
Urcite by ste to vedeli spravit pekne a podla seba.na ostatnych by som az tolko neprihliadala nikdy nebude nikto spokojny raz su velke zakusky raz prilis sladka torta vino kysele palene teple rezne suche.. je to tvoja svadba prezi ju tak ako chces

daren1
16. jan 2023

Áno podľa seba kľudne bez cirkusu ale ja ako matka by som si veľmi priala prežiť s mojou dcérou a byť pri tom keď si povedia áno, dúfam ze sa mi to splní a budem pri nej.
Chcela som len povedať ze myslíte aj na svojich rodičov ktorí vás vychovali s láskou....

ela_79
Autor odpoveď zmazal
elizita
16. jan 2023

Najprv si zodpovedajte pre koho robíte svadbu a naco. Predpokladám,že ste svojpravni a spravíte si hlavne podľa svojich potrieb, nie čo sa inde robí a kto si čo pomysli. My sme nemali starejsieho,ani tradície,ani odobierku,a všetko dopadlo pre nás super. Mali sme len polnocne prezliekanie a krájanie torty,ktoré bolo v skutočnosti o 2 ráno 😀 Aj tak sa niekto sťažoval,že bol hladný,lebo mu nedoniesli kapustnicu o pol noci pod nos,ale boli od 11h švédske stoly,tak sa trebalo zdvihnúť. Niekto sa nezabavil,lebo nehrali podľa jeho gusta a o 1,30h sa pobrali domov. Pritom iní nám vraveli ako super,že na lepšej zábave ešte neboli,tancovalo sa do rána,plný parket a to bol ozaj že veľký. Ale nikdy sme sa nezamýšľala že by sme sa spakovali a urobili v tichosti,nie sme také typy. Takže u nás voľba bola jasná.

gab1sol
16. jan 2023

Nerozumiem len jednému - ak si tie tradície nepoznala, prečo by si ich mala mať na svojej svadbe? Lebo sa to na internete píše? Svadbu organizuješ ty a nie je tvoja povinnosť napchať do nej všetky tradície, ktoré existujú… A ani sa nikto nebude hnevať.

Ale na druhej strane, nazývať tradície, že sú stupídne a ide o šaškáreň? Tradície sa tradujú z generácie na generáciu… Pre niekoho sú dôležité. Preto nie je vhodné ich urážať a vysmievať sa z nich…

galioska
Autor odpoveď zmazal
ela_79
Autor odpoveď zmazal
monika494
16. jan 2023

My sme si spravili podla seba. Je to o nas nie o tom co chcu ostatny. Takuze iba rodicia a svedkovia. Kostol, obed, posedenie, fotenie a finito. Dcerka bola mala, potrebovala spat, takze po 13h sme sli uz domov. Vecer sme este urobili gulas u nasich.. Komu sa nepacilo, jeho problem.. My sme boli spokojni. Nakoniec nam rodina dala za pravdu, ze to bolo vyborne poriesene a netrebalo kopec penazi vyhadzovat do vzduchu.

tmshop
16. jan 2023

Každý nech si spraví svadbu podľa seba, ja osobne si neviem predstaviť, žeby som môj svadobný deň neoslávila so svojimi najbližšími. Mali sme tento rok krásnu svadbu o 30tich ľuďoch, každý jeden človek na svadbe bol pre nás dôležitý, nebol tam nikto zo "slušnosti". Žiadne zvyky a tradície sme nemali, nie je to náš štýl. Zato som mala krásnu kvetinovú výzdobu, po ktorej som vždy túžila. Na druhej strane, keď sa niekomu páčia tradície, prečo nie? Nevidím dôvod to odsudzovať.

senta_sofia
16. jan 2023

Za mna je to traposina a vacsinou je to bohuzial tak, ze ti dvaja, co sa ich to tyka, maju z toho akurat tak nervy.

nezabudka3391
16. jan 2023

Veď si urob svadbu podľa svojich predstáv...ja som bola na niekoľkých svadbách a poviem ti že nie každá sa mi páčila ale je to o mladomanželoch a nie o mne....keď som bola sesterke tá si spravila podľa seba ale napríklad mne sa ich svadba absolútne nepáčila, cítila som sa ako na diskotéke iba slávnostne oblečení a ako bonus bolo jedlo, ako nestalo mi to zato sa krásne obliecť a tancovať na modernú hudbu akosi mi to nešlo dokopy+ žiadne zvyky slovenské mne sa to nepáči, zato bratrancova bola super síce nehádzala kyticu ani ju neuniesli ale zábava a hudba super, DJ bol super vedel mixovať hudbu, tá bola 50:50 každý prišiel na svoje čo sa nedá povedať o sesterkinej

pajdab
16. jan 2023

Ja osobne som mala len program na vecer. Mali sme druzbu a vecer bola nejaka "sutaz" alebo hra na odlahcenie... Bavili sa vsetci, nebolo to silené, od smiechu az slzy..... Ale na to musia byt aj ludia...... Fotograf sam povedal, ze skoda, ze sme nechceli video, lebo naozaj sa vsetci bavili a bolo by co pozerat..... Starejsieho sme nemali a ani teda nikoho, kto by to tak trochu sledoval a menezoval.... (co, kedy, kam, kedy sa pofotime, kto uteka bez vysluzky domov, kto nema odvoz ked je sofer v terene zrovna, casnicky stale chodia len za nevestou, kedy svedske, kedy tortu, nevesta za casnickami, nema kto chodit pomedzi ludi a popytat sa kto co pije, proste aby vsetko slapalo a kazdy sa citil dobre, chce to podla mna cloveka, ktory vie a funguje, aby aj ten par mal nieco z toho, nie odpadnut rano o osmej do postele a este 2 dni hlava srotuje....) Takze moj nazor, tradicie ked nechces neries, ale urcite pri klasickej svadbe by som si niekoho zabezpecila na behanie...

katka941991
16. jan 2023

Urobte si svadbu podľa svojich predstáv. Aj tak budú hostia nespokojný aj keby ste pápeža pozvali. Píšem podľa skúseností 😂ja som veľkú svadbu nechcela. Ani som nemala 😂 urobila som podľa seba a ja som s manželom bola spokojná ☺️ je to vaša svadba. Z 50 hostí by zrazu bolo 150 lebo treba toho a toho a na čo veď som ho 20r nevidela 🤷‍♀️ to ale nepochopí rodina, choré. Pozvali sme najbližších a hotovo.

rorino
16. jan 2023

svadbu by mala mať nevesta podľa seba,ale pobavilo ma ,že slovenské tradície sú vám primitívne,a najpriblbllejšia americká stupidita - hádzanie kyticou nie,ale dôležitý je manželský život,nech je aj ten váš krásny,šťastný a spokojný

katlin7
16. jan 2023

Jednoznačne verzia Hawai a svadba podľa vás dvoch ❤