icon

Kedy ste začali tráviť Vianoce s partnerom?

25. dec 2022

Mám priateľa, s ktorým sme spolu 2 a pol roka, z toho 2 roky spolu žijeme. Toto sú naše tretie spoločné Vianoce a on ich ako tradične trávi u mamy, lebo rodičia sú rozvedení a otec partnerku má, ona nemá nikoho. Priateľ má aj sestru s dvoma deťmi, ktorá tam včera bola tiež. Ja by som si tento rok už vedela predstaviť, že by sme boli na Vianoce spolu, navarili si, pozreli niečo v telke, oddýchli si, a 25 a 26 spoločne navštívili rodiny. Nestretla som sa ale s pochopením, takže trávim čas u mojich rodičov, cca 100 km od miesta, kde bývame - samozrejme som tu velmi rada, neberiem to tak že som nemala kam ísť tak som tu alebo niečo podobné, aby to tak niekomu nevyznelo. Dnes som priateľovi spomenula že mi s našim psíkom obaja chýbajú a že ma mrzí že nie sme na sviatky spolu, a že týmto štylom že aby mama nebola sama spolu teda asi ani tak skoro nebudeme. Tak že prečo by sme neboli že veď kľudne mozeme aj dalsi rok a bud vezmeme mamu k sebe alebo my pojdeme k nej. Na to som mu len povedala ze je to nefer aby kazdy rok mala jeho mama privilegium ze sme s nou, ci teraz bez deti alebo raz aj s detmi, a k mojim rodicom by sme chodil vzdy az po stedrom dni. A ze predsa ma aj sestru tak by sa mohli napr. kazdy rok striedat kto vezme mamu k sebe. Tak ze nie, na sestru sa neda spolahnut, takze bud to bude tak ze napr doobedu budeme mat “veceru” u jeho mamy a poobede mozeme ist 100km k mojim rodicom a tam posediet a vecer 100 km cestovat naspat (krasny oddychovy stedry vecer).. alebo proste nic, ze kym mama bude zit on bude na stedry vecer aj s nou a viac o tom nedebatuje.. nemam proti nej nic ale popravde netuzim mat uz teraz nalinajkovane kazde jedny vianoce na dalsich mozno 20 rokov ze musime byt s nou, aj teraz, aj ked budeme mat deti, a len preto ze ona nema partnera (hoci ma deti 2, v rovnakom meste) tak ma pravo aby sme s nou 24. boli vzdy a s mojou rodinou nikdy (lebo teda predstava 3 hodiny pocas stedreho dna cestovat v aute a navstivit plnohodnotne 2 rodiny v ramci jedneho dna mi pride unavna uz teraz, nie to este s detmi).. co si o tom myslite?

mondolina
25. dec 2022

panebože, ešte nie ste ani zobratí a už rodina moja, tvoja a prečo to nie tak ako ja chcem 🤦‍♀️

zmrzlinka2021
25. dec 2022

Inak, s tym suhlasim s tebou, mohli ta pozvat

ropucha6
25. dec 2022

Aj moja mama je sama a nenechala by som ju samu, ak by to fakt ona nechcela. Moj manzel s tym nema najmensi problem. Mohla si ist s nim, ked budete manzelia, je problem ju zavolat k vam? K vasim mozete ist 25 alebo aj 24 vecer (nemusite sa nutne snad vracat spat v ten den). Nevies kolko tu vasi rodicia budu este, navyse, stale si “len” frajerka.

kitycat
25. dec 2022

Neviem preco sklonujes ako to bude na Vianoce s detmi ked sa neviete dohodnut uz teraz bez nich 🙄🙄

ckocka
25. dec 2022

Tak zas je fajn že už dopredu vieš na čom si.

autor
25. dec 2022

@reanda nevadilo by mi s nou byt na sviatky, ale rada by som bola na stedry vecer niekedy aj s nasimi a bratom, takze keby to bolo na striedacku by pre mna bolo fajn.

cyberk
25. dec 2022

tak prenajmi chatu na vianoce a tam sa vsetci pekne stretnete 🙂 kde je problem?
mne by bolo tiez luto nechat, ci uz moju mamu samu alebo svokru... ale aj chapem, ze by si rada tie vanoce travila aj so spolocne-vybudovanymi zvykmi.
My sme mali spolocne vianoce, ked sme spolu chodili 4 roky z toho 2 byvali spolu, rok vopred sme obom rodicom povedali, ze planujeme dalsie vianoce byt spolu, ale ze ich na dalsie dni navstivime... ale tu je rozdiel, ze obaja rodicia stale ziju, takze nik nebol sam.

kate_cs
25. dec 2022

Ešte nie ste svoji a už to, že je u svojej maminy na Vianoce nazveš privilégium. Je to jeho matka, vyjadruj sa pred nim o nej v úcte, myslieť si môžeš hocičo.
My sme spolu trávili sviatky až keď sme sa vzali. Dovtedy sme neboli rodina. A Vianoce by mal človek tráviť s rodinou. Takže po 6.rokoch chodenia, bývania spolu sme boli spolu až ako manželia a boli sme s tým ok.

ropucha6
25. dec 2022

Stale jeho mamu mozte zavolat aj k vasim, je tolko kombinacii…

betulinka1
25. dec 2022

Dufam, ze moj syn, ked budem sama ma nikdy nenechá na vianoce samu. Ved jedno miesto sa u vas vzdy najde. A vaši ked su dvaja, tych mozete ist pozriet 25.

mondolina
25. dec 2022

@ropucha6
tak moja by na Vianoce určite nešla k frajerovym rodičom 🤦‍♀️

spadnutaslivka
25. dec 2022

tu nie je problém, kedy, u koho a s kým budete, ale že neviete nájsť kompromis, s ktorým by ste boli obaja spokojní.

jazula
25. dec 2022

Sme s priateľom spolu skoro 6 rokov, vyše 5 rokov spolu bývame, nie sme zobratí. Prvý krát sme spolu strávili Štedrý deň a sami minulý rok, spolu s našim polročným bábom 🙂. Dovtedy sme trávili Štedrý deň každý so svojimi rodičmi a na Prvý sviatok vianočný chodil za mnou k mojim rodičom na pár dní.

ropucha6
25. dec 2022

@mondolina tak k manzelovym ;) samozrejme len napad, moja by asi tiez nesla, treba najst nieco, co vyhovuje vsetkym.

kleopatra114
25. dec 2022

My sme s muzom 15 rokov spolu , 7 manželia , 2 deti, ale ani raz sme Vianoce netravili len spolu . Užívame si rodicov , pokial sú s nami .

hendikep
25. dec 2022

to asi pochopi len ten co ma rozvedenych rodicov… vies ja mam tiez, a dokonca mi bolo luto sa !vydat! aby rodicia neboli sami… citila som akusi zodpovednost.. az som sa raz o tychto mojich trabliach zverila jednemu blizkemu knazovi ( som veriaca) a on mi povedal zaujimavu vec , “ Ty nie si zodpovedna za stastie svojich rodicov” a ma vlastne pravdu! aj ked je to mozno pre niekoho paradoxne, dieta by nemalo pocitovat taketo pocity koli rodicom.. samozrejme je ine ak by bola vdova alebo otcom tyrana atd.. ale ked sa rozviedli z vlastnej jesitnosti a neschopnosti urobit kompromis preco mam ja do toho tahat este aj svoju rodinu - muza a deti?? muz by tiez chcel byt pri rodicoch lebo je z viac surodencov a mysli si ze rodicom to chyba- a jemu tiez ale nemozem zas ja nechat oboch rodicov samych a ist k mnohopocetnej rodine… proste unavuje ma to neskutocne, tak otec chodi k svojej mame a mamka robi v rakusku tak zvykneme si urobit vianocne posedenie podla jej prace…ale ano, rodicia nemaju ani sajnu ked sa rozvadzaju co tym davaju detom do zivota.. vecne kluckovanie a sebaobvinovanie.. hlavne ked moja mama doeraz ma pocit ze len ona rozvodom zazila “krivdu”

aandrea9
25. dec 2022

Nerozumiem jednej veci. Nikto ta nezavolal k priatelovej mame na stedry večer? A ty si mu navrhla, ze pojdes s nim?

syslik81
25. dec 2022

@betulinka1 a ak aj zenina mama buxe sama na vianoce? Budes radsej ak sa rodina rozdeli len aby si nesedela sama? Nie vzdy je moznost byt spolu aj jedna a aj druha strana

hendikep
25. dec 2022

a co tak sa dohodnut ze kym ste sami vy si urobite kvazi “ stedru veceru” v iny den, a ked uz budu deti urobite si ju zas druhy krat u jeho mamy? ano je to “ divne” ale v podstate je to len den ako kazdy iny pre vacsinu ludi ktori nie su veriaci… takze urobit si rybu a kapustnicu miesto pondelka v piatok by nemuselo byt az take odveci ak by viac ludi malo volu urobit kompromis…

martinka13
25. dec 2022

Po svadbe.

reanda
25. dec 2022

no neviem, nejak mi z toho napisaneho pride, ze tvoj priatel sa aj snazi navrhovat riesenia, ale ty vsetko zamietas a hladas iba chyby.. riesis, co bude o dvadsat rokov, pritom nemas vyriesene, co je teraz.. pred tymito vianocami ste sa o tom nerozpravali, ako ich stravite? ked az po telefone to nasledne riesite? pises, ze ti navrhol, ze nabuduce vianoce mozes stravit s nim u mamy a potom odtial ist k vasim - preco ste to tak neurobili, alebo nebavili ste sa o tom uz tento rok? ked teda tento rok tvrdis, ze ta tam nikto nevolal? a ani on nepride za tebou k vasim ani na jeden den? .. ale ty take riesenie aj tak zas len zavrhnes, s tym, ze by si vela cestovala - a co tak jeden den u jeho mamy, jeden u vasich a jeden sami spolu doma? rieseni sa da najst milion.. len ty si sa upla iba na to, ze on nepopusti v tom, ze na stedry den bude s mamou, aby nebola sama a uz vidis pred sebou nalinkovanu buducnost, ako to desatrocia budes musiet tolerovat.. tak bud si to nejak dohodnite uz teraz, alebo sa rovno na neho vykasli, ak to fakt nedokazes prekusnut.. jeho nejak nutit zmenit rozhodnutie, ked on ma v tom jasno - to by som nerobila..
a teda hlavne sa sustred na to, co je teraz a nie co bude o x rokov, to sa moze vsetko tak zmenit, ze zbytocna namaha sa tym teraz zaoberat..

poppy22
25. dec 2022

zijes 2 roky s priatelom..odpoved je jasna..vianoce mate travit spolu vy dvaja...a potom ist navstivit obe strany....mam syna a dufam,ze vzdy si bude vediet vazit svoju partnerku a bude s nou,nez by mal trcat so mnou ako cecek...

petamich
25. dec 2022

s priatelom (teraz uz manzelom) sme spolu travili asi tretie Vianoce - u jeho rodicov 🙂 a teda ak by moja mama alebo jeho mama bola sama a mala by byt sama, kvoli tomu, ze na mojho brata/svagra sa neda spolahnut, tak ano pokojne by sme tam chodili aj najblizsich 20 rokov - bez ohladu na to, ci by to bola moja mama alebo moja svokra alebo svokor, pretoze by som nikdy nenechala nasho rodica sameho, lebo JA CHCEM byt len s nim a zostava mi verit, ze moj syn si raz najde podobnu partnerku ako ja, ktora to uplne chape

mimisikum
25. dec 2022

Po svadbe 😉 Dovtedy sme na štedrý den boli každý u svojich rodičov. Ešte sme neboli "rodina", tak sme boli so svojou rodinou.

betulinka1
25. dec 2022

@syslik81 ak by taka situacia nastala kludne budem so svatkou a bude nam veselo 😉

syslik81
25. dec 2022

@betulinka1 a ak ty budes na opacnom konci ska svatka na druhom ? alebo ak svatka a ty budete na noze,alebo nebudes mat rada nevestu? moznosti nastane xy a byt sebecka a cakat ze muz sa doma pohada len aby bol s tebou ? ako sorry ale treba vediet aj deti vypustit a nie cakat ze ich budeme mat stale vedla seba a ze tu budu pre nas ..

konikkon
25. dec 2022

Od kedy som sa vydala, Vianoce s nami trávi aj svokor. Ak by nebol s nami, večeral by sám. To si absolútne neviem predstaviť, že svokor, tak skvelý človek, ktorý mi vychoval muža a otca mojich detí by bol na Vianoce sám, lebo JA CHCEM A CHCEM byť s mužom sama... a o Tomto sú Vianoce, aby nikto nebol sám. Mojich rodičov vidíme po večeri, alebo na ďalši deň. Kým som nebola vydatá, s frajerom som sa stretla až po večeri, dovtedy sme večerali každý so svojou rodinou. Nemala som dôvod večerať s frajerom

nwnw
25. dec 2022

Nikdy by som nenechala maminu samu. Nikdy! A to neslavime nejak extra Vianoce. Skus sa na to pozriet tak, ze by si bola sama a nemohla ist k rodicom... 🥺

reanda
25. dec 2022

ja inac nechapem, co sa s tym narobia tolke caviky, ABY NIKTO NA VIANOCE NEBOL SAM.. si myslim, ze mnozstvu ludi, ktorym vadi byt na vianoce sam, by to ani nevadilo, keby sa na to tak netlacilo a nerobil sa z toho taky problem, ake je to paneboze hrozne, byt na vianoce sam.. a co ako? ja by som si kludne uzila krasne vianoce aj sama, plus ak by som sa stretla s rodinou ci znamymi potom po stedrom dni, tak uz ako vobec nie je o com..
a urcite by som radsej stravila stedry vecer sama, ako s niekym, kto by radsej bol bezo mna, ale nedovoli si byt tak 'sebecky'

euka210
25. dec 2022

Odkedy sme sa zobrali tak ich travime spolu...neviem si predstavit byt bez manzela...prvy rok u nasich, potom sami, so svokrovcami...