Koľko peňazí by rodičia mali dať na svadbu?
Zaujima ma, koľko vám dali vaši rodicia ako svadobný dar?
Som čerstvo po svadbe, manželkini rodicia nám dali 10 000€ a moji 500€, viac nemohli alebo nechceli, neviem..
Manželka povedala, že nevyzerá zeby sa mali zle a ze je hanba toľko málo synovi dať. Inak je manželka super aj všetko, povedala ze viac sa k tomu nebude vyjadrovat, ze to mam nechat tak..Čo myslite? Mam z toho divny pocit.
@anonym_autor svadbu sme si platili sami. Dary sme nechceli, ale z mojej strany sme aj tak dostali vela, od rodičov 5000€, z muzovej nic, od svokri 20€ ( nebola natom financne zle).
@anonym_2a5610 20eur vlastnému dietatu by som sa hanbil kebyže mam dost
My sme dostali s manzelom dost velke financne dary. Nechceli sme ani cent ani od jednych, viac menej nam to vnutili. Je to skor tradicia v nasich rodinach nez otazka financnych moznosti. Obidvaja pochadzame z rodin, kde sa detom da cosi na start do spolocneho zivota. My sme nikdy neriesili, kto kolko dal, ale viem, ze svokra potajomky od muza zistovala, kto kolko, a citila sa zahanbene, ze dala synovi ,,malo". Podla mna aj v rodine Tvojej manzelky je zvyk dat manzelom nieco na start a tak sa jej moze zdat 500 eur fakt biedne, ked Vasi netrpia nedostatkom. Ale moze to byt len rozdiel medzi staromodnejsim pristupom (dat detom do zivota) a modernym (vsak nech sa postaraju sami o seba). Nechaj to tak, presne ako manzelka povedala. Ved co by si aj robil s tym?
My sme dostali s manzelom dost velke financne dary. Nechceli sme ani cent ani od jednych, viac menej nam to vnutili. Je to skor tradicia v nasich rodinach nez otazka financnych moznosti. Obidvaja pochadzame z rodin, kde sa detom da cosi na start do spolocneho zivota. My sme nikdy neriesili, kto kolko dal, ale viem, ze svokra potajomky od muza zistovala, kto kolko, a citila sa zahanbene, ze dala synovi ,,malo". Podla mna aj v rodine Tvojej manzelky je zvyk dat manzelom nieco na start a tak sa jej moze zdat 500 eur fakt biedne, ked Vasi netrpia nedostatkom. Ale moze to byt len rozdiel medzi staromodnejsim pristupom (dat detom do zivota) a modernym (vsak nech sa postaraju sami o seba). Nechaj to tak, presne ako manzelka povedala. Ved co by si aj robil s tym?
@anonym_84c7a4 sak ale nie je blbé to pred ním takto povedať ?
nemyslim si ze manzelka je chamtiva. iba vidi nepomer. jej todicia vsm prispeli nejakou ciastkou a nie malou. a tvoji rodicia dali ako cudziemu s predpokladam ze ani so svadbou nepomohli. Ak by na tom boli zle, robotnici s minimalkami tak v poriadku. ak maju dostatok a toto vam dali tak je to ich vec ale reagovala by som podobne. Akoze nikto si nemoze narokovat na dar od rodicov ale predsa len si ich syn. Predpokladam ze sa to prejavuje aj v inych veciach nie iba pri svadbe. Rodicia nemaju povinnost ti platit svadbu a davat vysoke dary ale……. ale stedri rodicia to robia lebo sa tesia a podporuju svoje deti
@anonym_54deda to že mu dali rodičia 500€ nehovorí nič o ich láske k synovi, možno len nemali, teda nemohli dať viac, je handa porovnávať kto čo dal a podľa toho hodnotiť vzťah rodičov, gratulujem k tvojmu názoru a posudzovaniu vzťahov na základe €
@anonym_84c7a4 sak ale nie je blbé to pred ním takto povedať ?
@majus2323 Co na srdci to na jazyku. Ved su manzelia, tak moze hovorit uprimne. :D Nerobme tu z nej nejaku hamiznu zlatokopku. Mozno to vnimala ako prejav nedovery v ich vztah, ked vedela, ze finacne na to maju. V zenskych hlavach su tie myslienkove pochody obcas vselijake a ked pochadzas z rodiny, kde su urcite tradicie, tak to mozes vnimat aj ako formu urciteho neschvalenia vyberu partnerky alebo nedovery vo vydrzanie ich vztahu. :D
@majus2323 Co na srdci to na jazyku. Ved su manzelia, tak moze hovorit uprimne. :D Nerobme tu z nej nejaku hamiznu zlatokopku. Mozno to vnimala ako prejav nedovery v ich vztah, ked vedela, ze finacne na to maju. V zenskych hlavach su tie myslienkove pochody obcas vselijake a ked pochadzas z rodiny, kde su urcite tradicie, tak to mozes vnimat aj ako formu urciteho neschvalenia vyberu partnerky alebo nedovery vo vydrzanie ich vztahu. :D
@anonym_84c7a4 to je v poriadku. Ale nevyslovujem nahlas, mlčať je zlato. Vidíte kde táto pre vás nevinná poznámka zašla aby chlap vypisoval na modrý koník ... Ak to nie je troll samozrejme.
@anonym_84c7a4 to je v poriadku. Ale nevyslovujem nahlas, mlčať je zlato. Vidíte kde táto pre vás nevinná poznámka zašla aby chlap vypisoval na modrý koník ... Ak to nie je troll samozrejme.
@majus2323 A ona si asi ani neuvedomila, co sposobila. Niekedy su usta rychlejsie nez hlava, obzvlast s tymi najblizsimi si clovek nie vzdy zapina filter a hovori vsetko, co mu myslou preleti.
Každý dá koľko môže. Neriešim. Veď každá rodina má inú finančnú situáciu a nie každý si môže dovoliť veľké dary. Robím takú svadbu na akú mam, nie na akú má moja rodina.
Svadbu sme si platili sami, ako dar do obálky svokrovci dali 3000€ a moji 1000€. Manžel mi nikdy nič nevyhodil na oči pričom jeho rodičia nám vždy dávajú väčšie finančné dary. Mňa by skôr zamrzelo, že manželka danú sumu považuje za hanbu a vyčíta, že je to málo. Toto sa môže opakovať aj napr. na Vianoce, pri narodení dieťaťa a podobne. U nás pri narodení detí, svokrovci zakaždým dali 1000€, moji rodičia prišli s prázdnymi rukami a druhýkrát s 2pomarančmi a balíkom tyčiniek, tak toto je hanba na sto rokov, že neboli schopní kúpiť aspoň jedny dupačky.
@anonym_autor tak mala iné dieťa oblubene, tomu dala niekoľko tisic€.
Nam dali nasi tiez viac (i ked nie tak vyrazne) ako manzelkiny ale neriesili sme to. Svadbu sme si tiez platili, dari sa mi momentalne velmi dobre takze ani nebolo treba. Vzdy som rozmyslal nad tym ze v mojom okoli sa strasne vela rodin hada pre peniaze a neviem ci akurat my mame stastie alebo je to len tym ze ani extremne velky dar by nam zivot nijak zasadne nezmenil.
@anonym_autor
Vacsina odpovedi su ako pridrbnuty aj mojej zeny rodicia boli tradicny a nedali svadobny dar ale zena dostala veno aj peniaze aj riady aj obliecky atd..ja som mal byt.
@anonym_autor preco maju ludia pocit ze rosicia su pivinni ich zivit cely zivot 🫣
My sme si sami platili svadbu s manželom.
Peniaze sme nedostali ani od mojich rodičov ani od manžela rodičov. Od svokrovcov sme dostali obedovu súpravu . Mojich rodiča dali posteľné obliečky.
Za nás bolo naj že vtedy deň stáli rodicia pri nás. ❤️
Svadba bola podľa nás...🥰
@anonym_autor a ked v principe to iste povedala tvoja manzelka, tak sa ti to nepaci… nemate si co vycitat. Dary su dobrovolne, nie povinne…
preco sa smerom k manzelke vyjadrujete ze krava a podobne. ved povedala ze uz to nebude riesit a nechaju to tak.
@anonym_669a02 nemyslím si že manželka je krava, ale nemyslím si ano to že je v poriadku to riešiť týmto štýlom. Keby mne toto povie môj chlap že moji nám dali toľko a tvoji toľko, a svadbu sme platili na polovicu tak by som mu povedala nech si tie peniaze nechá a nechcem z nich ani cent nech si ich vezme.
A potom ze dnesni mladi nechcu deti, ked vidia, co to stoji: Vynosis, vychovas, odfinancujes, stredna skola, vysoka skola a este sa ocakavaju svadobne dary, promocne dary, byty, auta... to odkial ma pracujuci clovek s beznym prijmom popri financovani deti, byvania, stravy nasetrit tolke prachy pre dospele deti? Tu na modrom koni su urcite dobre zarabajuce zeny, ale zas vacsina zaraba priemerne.
@anonym_autor nič a keď sme kupovali dom tak tiež ani euro. A ani som s ničím nerátala.
Nie že 500€ za ďalších 20r, 0€
Ja vlastne ani nechápem?
Svadba sa robila pre peniaze?
podla mna by rodicia nemali platit svadbu. Ked si mladi nevedia nasporit na svadbu, nevedia nasporit ani na byvanie.
Pokiaľ dali koľko mohli, je to úplne v poriadku. Pokiaľ nie, je tá suma zvláštna.
@anonym_autor tak nemohli ci nechceli ? to je tu ta podstatna otazka
ak nechceli tak ty tu uplne zbytocne prezentujes manzelku ako chamtivu kravu
Asi to brali, ze svadbu dcere stroja rodicia
Moji rodicia dali tusim 3500 eur, proste sa zrazu vytasili s obalkou priamo tam pri tych gratulaciach. Bolo nam blbe to vracat. Muzova mama dala 200 eur, sak ona je vdova a dochodkyna, nemoze sa vydat z penazi. My sme boli pripraveni na to, ze si vsetko hradime sami.
Moja mama vdova mi setrila a dostala som priblizne 150 000 - 200 000 sk, presne neoamatam, pred viac ako 20 rokmi. Manzel tiez takto priblizne od svojich rodicov. Navyse nam na polovicu zaplatili svatbu.kupili sme byt, k tomu mal manzel stavebko. My peniaze, ak sa raz syn ozeni nedame, dostane byt, ktory ak preda, bude mat fajn zaklad na kupu inde, kedze nevyzera, ze bude doma. Platime drahe studium a este platit budeme.
Moji rodičia napríklad nie sú v takej finančnej situácii aby nám dávali peniaze, mamina vybavila kvety na svadbu niekde po známej lacnejšie a zaplatila, ani to som nežiadala ale chcela. Svokra tiez nakúpila čosi napr fľaše na domáce a tak. No čo poviem, treba proste trocha skromnosti a vďačnosti a nečakať že rodičia sú povinný dospelým ľuďom davat tisíce. V našom okolí je to často naopak že mladí pomáhame skôr rodičom este
@anonym_autor my keď sme mali svadbu nedostali sne nič ,nase decko bude mať svadbu ,dáme pár tisíc,druha strana rátam ,že tak ako doteraz ,skoro nič
Podľa mňa každý toľko koľko ma a môže
@minenkaa prečo svoje dieťa nazývaš decko? 😁
@anonym_e87639 lebo je decko a je to rovnaké slovo ako dieta
Ty ako volas svoje decko
@minenkaa väčšinou o ňom hovorím ako o synovi.obcas v súkromí použijem slovo decko,ale to skôr z recesie.

@anonym_autor fúha tak toto si pani manželka mohla odpustiť...