Krst - svedok krstu
Dobrý večer. Chystáme sa krstiť dcéru, nami vybraná krstná mama však nemá birmovku, s čím mal od začiatku kňaz problém a nedalo sa s ním o tom áno diskutovať. Jednoducho trval na tom, že si má birmovku dorobiť, vraj sa od septembra môže zapísať na hodiny. Ona ale pracuje 6 dní v týždni, plus má deti (ktoré majú všetky sviatosti) a pod., čo kňaz odmietol pochopiť a jeho reakcia bola, že keď nemá čas dorobiť si birmovku, tak nebude mať čas ani byť krstná a dokonca ju odmieta zapísať aj ako svedka krstu. Stretli ste sa už s takýmto prístupom? Ja už neviem ako sa s ním vlastne mám na niečom dohodnúť. To ozaj mám dať krstnú nejakú osobu, ktorá ani nemá o mali záujem, ale má všetky sviatosti? Veď to je pokrytecké pre mňa 🙁
Ďakujem vopred za odpovede.
My mame len 1 krstneho a moja sestra je len svedok krstu. Podla mna, ked si zozeniete 1 krstneho, ktory ma vsetky sviatosti, tak moze byt ta Vami vybrana "krstna", akoze krstna mama a zapisana ako svedok krstu. A budete ju volat a vnimat ako krstnu.
Tak birmovku si moze dorobit, ale aj to netrva 2 dni, vsakze. A dceru pokrstit chcete teraz.
Tak to treba urobit takto, 1 krstny proste MUSI mat vsetky sviatosti a druhy sa zapise ako svedok krstu. A? Ja v tom nevidim problem.
Knaz ju asi nechce zapisat ako svedka, lebo nemate druheho krstneho? Alebo preco? Ak nechce, tak chodte pripadne do inej farnosti, ja som sa ale fakt nestretla s problemom nikdy 🤔. Ale samotna byt nemoze, to je pravda.
@juliacenc to neurobi, birmovku riesi biskup, pripadne sa udeluje spolu s krstom, 1.sv.prijimanim naraz v case Velkej noci. To nejde len tak. Ja som napriklad bola krstena v decembri, mala som aj 1.sv.prijimanie hned, no a birmovku som si potom robila so skupinkou mladych v nasej farnosti o 2 roky neskor, ked uz som mala male dieta ako vydata 🙂.
ja som krstna a nemam ziadne sviatosti ani nie som veriaca 😃
@cherrystone moj ty kvet 🙈
Tiez som musela mat birmovku.
A ano. Knaz postupuje spravne. Ale povacsine ludia chcu svoje a “obidu” to systemom-ideme inam.
@cherrystone tak ti poviem tajomstvo - nie si 🙂 Maximálne si zapísaná ako svedok krstu... Iba ak by bolo dieťa krstené inde ako v RKC kostole.
Choďte do kostola kde s tým problém mať nebudú. Ja som bola svedok krstu a nie som ani pokrstená...farár s tým problém nemal.🤷
@nevenka krstný otec má všetky sviatosti, aj napriek tomu farár odmieta krstnú zapísať aspoň ako svedka 🫤
No po tom, čo som si o ňom pred chvíľou vypočula, tak to už neriešim. Krstní budú aj tak ti, ktorí sa budú starať, takže na tom, že tam nebude zapísaná až tak nezáleží, aj keď som z toho smutná
Autorka, je rozhodnutie pokrstiť dieťatko naozaj úprimné? Chceš to preto, lebo sa to patrí, alebo ťa k tomu ženie čistá viera a presvedčenie?
Predpokladám, že si s manželom uzatvorila sviatostné manželstvo, nie? Aj pred sobášom si povinne absolvovala náuky pre snúbencov. To nie je výmysel nejakého ujka z fary v Hornej-Dolnej, to sú pravidlá Cirkvi.
Tak, ako dodržiavame pravidlá a zákony civilného života, tak my kresťania dodržiavame zákony a pravidlá Cirkvi.
Ak máš skutočnú túžbu dať svoje dieťatko pokrstiť, zaväzuješ sa aj žiť vo viere spolu s krstnými rodičmi. Krstní rodičia, alebo krstný rodič je hneď druhý svedok viery hneď po vás. Tiež sa zaväzuje, že bude svoje krsňa viesť k viere, pomáhať mu duchovne, ale aj hmotne.
Ako tu už ženy písali, nie je povinné, aby si mala oboch krstných rodičov, stačí len jeden.
Moje sestry sú si navzájom kmotry a tu sú.
@evaachesa aj rímskokatolícka cirkev to povoľuje. Akurát, že náš pán farár si očividne ide podľa svojich nejakých pravidiel, keďže to totálne zamietol 😩
A iný farár/kostol vôbec nepripadá do úvahy?
@evaachesa na to by nám tento náš farár musel dať certifikát a to neviem ani, či s ním chcem riešiť vzhľadom k tomu, aký má postoj.
@lilope pozri si kán. 874 paragraf 2 v kodexe kanonickeho prava.
Pokrstený, ktorý patrí do nekatolíckej ekleziálnej spoločnosti, sa má pripustiť jedine spolu s katolíckym krstným rodičom, a to iba ako svedok krstu.
Autorka, je mi smutno z tvojich slov. Daj riadneho krstneho, to je pre dusu dietata najdolezitejsie. Ano, je velmi pekne, ze dieta bude mat krasny a vrucny vztah aj s tymi, ktori nie su krstni. Ak chces to najlepsie z duchovneho hladiska pre tvoje dieta, daj krstneho toho, kto ma vsetky potrebne sviatosti a kto ma zivy vztah s Bohom. Tym, ze sa snazis dosiahnut naplnenie svojich predstav "kakanim do vlastneho hniezda" v style zly zly farar, nie je na nic dobre. Ak si katolicka, uvazuj nad tym, preco je dolezite, aby tvoje dieta malo riadneho krstneho. Ak ti na sviatostiach nezalezi, potom nechaj sviatosti tym, ktori si ich vazia.
Ja som krstna mama a nemam birmovku, nikto s tym nemal problem...
Vymeniť farára,jednoznacne
@janetinka27 tak hlavné je, aby mal krstný živý vzťah s Bohom, ale s mojim dieťaťom ho mať nemusí? 🤦
Ja už som spomínala xkrát, že krstný otec má všetky sviatosti a "krstná mama" chcem aby bola svedkom krstu. Tak či onak, ona bude pre moju dcéru krstnou vždy, či sa to farárovi páči alebo nie.
Mne ide skôr o ten dvojitý meter čo farár predvádza, že keď donesieš "dar na kostol", tak zrazu ti aj žid môže byť krstný a nepotrebuješ ani náuku. Nech teda pravidlá platia rovnaké, všade a pre každého. A nie že každý farár si ide po svojom, ako som mala tú česť spozorovať posledných pár dní.
@rorino absolútne súhlasím. Môj muž sa už chcel na celý krst vykašľať, ale ja som nedovolila. Viem si predstaviť, že veľa ľudí to demotivuje 🙁
@janetinka27 Všimla som si vo svojom okolí, že gro ľudí už absolútne nerieši duchovný rozmer krstu. Ľudia krstia "lebo sa to robí, lebo chcem nech má moje dieťa krstných rodičov", no absolútne sa anilen nezamyslia, že ide o KRST, sviatosť, kedy je dieťa zbavené dedičného hriechu a krstní rodičia majú žiť vieru, aby vedeli vo viere pomáhať viesť aj krstné dieťa. Skôr tu nájdeš otázky typu "čo si mám obliecť na krst, koľko mam dat ako dar... ", keď už ide o krst.
Ide už len o to, aby moje dieťa malo krstného rodiča, absolútne nejde o vieru, hodnoty... Smutné ale je to tak 😔
@rorino po spravnosti by mal byt kazdy farar neoblomny. Aka ludskost, zhovievavost? Mal by byt v prvom rade boží a az potom ludsky.Obchadzanie pravidiel, ktore su tu na to, aby pomahali v spase dusi, je vlastne na skodu. Keby si rodicia uvedomovali, aky dolezity a vyznamny je krst a ako velmi zalezi na tom, aby bol krstny odovzdany bytostne Bohu, hladali by toho najveriacejsieho najodovzdanejsieho cloveka pre svoje dieta za krstneho. Ale dnes je problem najst vobec krstneho, ktory ma sviatosti, lebo ludia sa z viery vysmievaju a Boha urazaju. Birmovka, spoved, eucharistia? Kto si ich dnes vazi? A pride krst a niet krstneho, lebo niet takmer nikoho, kto by mal v srdci vieru a pokoru. tak Cirkev je zla a staromodna, farari su tvrdi a treba ich vymenit. Farari uz casto nechavaju rozhodnutie na rodicoch a neskumaju, ci ma krstny birmovku, pretoze nerobia zo seba policajtov. Kazdy moze byt cestny alebo podvadzat a potom sa chvalit. Jeto smutne, no na skodu samotnym ludom, ktori si myslia, ako dobre vybabrali s fararom alebo s pravidlami cirkvi.
Autorka, zivy vztah s Bohom je zaklad. Preco by nemal mat krstny zaroven aj zivy vztah s dietatom? Tvoja uvaha je nelogicka. Ak bude mat krstny zivy vztah s Bohom, bude citit aj zodpovednost voci tvojmu dietatu a bude tuzit po jeho dobre. Zivy vztah krstneho k dietatu mozes spolocne s nim budovat aj ty.
Dvojity meter je na skodu, lebo ked podvedie jeden, aj druhy chce podvadzat. Tak ak tuzis po tom, aby bol rovnaky meter pre vsetkych a aby si aj ty mohla presadit vlastnu predstavu na ukor pravidiel, ktore su tu pre poriadok a pre nas vlastny najlepsi uzitok, potom je tu nieco zle.
A dali ste ten dar na kostol a farar suhlasil? Alebo ti ide o ohovaranie?
Vyjadrujes sa o fararovi opovrhujuco, neviem si predstavit, ako chces dieta viest k Bohu a zaroven mu byt prikladom, ktory opovrhuje fararmi alebo pravidlami Cirkvi.
Uplne jednoduche. Krstny bude krstný a jeho žena nic. V praxi ju bude dieta volat krstna. Dieta nemusi mat dvoch krst. rodicov zapisaanych v knihe krstov.
A svedok krstu nie je alternativa krstného rodica, to zmet zo stola aj ty.
Este je alternatívou, ze si ta pani predsa birmovku dorobi, no dohodne sa tam alebo inde na individualnej priprave. Nie je jedina, co robi na smeny alebo ma rodinu, jedna vec su terminy spolocnej pripravy a druha ze sa treba proste popytat za inu moznost, ked jej tie ofic stretnutia casovo nesedia
@janetinka27 keď poviem niečo čo je pravda, tak to nie je ohováranie. A znovu - mám pocit, že nečítaš s porozumením - funkcia svedka krstu je pre tých, ktorí nespĺňajú pravidlá na krstného rodiča, tak o akom obchádzaní pravidiel stále hovoríš?
V rodine sme mali pred rokom krst, môj otec šiel za krstného, ale keďže tiež nemá birmovku, tak bol zapísaný ako svedok krstu.
Krstných sme vyberali podľa toho, aký majú prístup a vzťah k nášmu dieťatku. Darmo vyberieme, povedzme, niekoho iného z rodiny, kto síce má sviatosti, ale žije cez 100km od nás a malú uvidí ozaj akurát na sviatky. Či viesť k Bohu ju bude stačiť len na Vianoce?
Dnes sa to už nenosí, robiť si birmovku, žiaľ. A často sú tomu na vine práve kňazi. Môžem menovať XY príkladov. Viera v Boha sa nemeria tým, koľkokrát do týždňa idem do kostola, ale to by tak silne veriaci človek ako vyzeráš byť, mal vedieť.

Krstny rodic ma mat birmovku tak to proste je. Skus pohladat ineho farara ktory jej spravy birmovku na jednom posedeni