icon

Krst - svedok krstu

2. aug 2023

Dobrý večer. Chystáme sa krstiť dcéru, nami vybraná krstná mama však nemá birmovku, s čím mal od začiatku kňaz problém a nedalo sa s ním o tom áno diskutovať. Jednoducho trval na tom, že si má birmovku dorobiť, vraj sa od septembra môže zapísať na hodiny. Ona ale pracuje 6 dní v týždni, plus má deti (ktoré majú všetky sviatosti) a pod., čo kňaz odmietol pochopiť a jeho reakcia bola, že keď nemá čas dorobiť si birmovku, tak nebude mať čas ani byť krstná a dokonca ju odmieta zapísať aj ako svedka krstu. Stretli ste sa už s takýmto prístupom? Ja už neviem ako sa s ním vlastne mám na niečom dohodnúť. To ozaj mám dať krstnú nejakú osobu, ktorá ani nemá o mali záujem, ale má všetky sviatosti? Veď to je pokrytecké pre mňa 🙁
Ďakujem vopred za odpovede.

Strana
z3
janetinka27
4. aug 2023

Viera v Boha sa iste nemeria tym, kolkokrat ides do kostola, ale meria sa aj tym, ci tam vobec chodis a s akym srdcom, s akou tuzbou.
Pravidla cirkvi hovoria o tom, kto moze byt zapisany ako svedok krstu, pridala som to vyssie. Nebirmovany katolik nie je svedkom krstu - naco, katolik ma mat birmovku.ked nema, nieco nefunguje.
Mna sa nepytaj, koho mas dat krstneho, sama s tym mam problem, lebo medzi najbluzsimi su nebirmovani, nesobaseni, rozvedeni v novom zvazku atd.
Ja som krstna krstnej dcere vzdialenej vyse 130 km a ano, najdem si na nu cas, chodime tam stale a boli sme aj vcera. Preco? Lebo citim zodpovednost a budujem si s krstnatom vztah.
Ludiasi nerobia birmovku, nevidia v tom vyznam, je to chybou rodicov. Chybou knazov to urcite nie je, kedze knazi v zivote mladych nijako nefiguruju.
Je to chybou rodicov, ktori svojim detom davaju zly vzor v pohlade na Cirkev a knazov a hodnoty.

autor
4. aug 2023

@janetinka27 takže keď kňaz pred celým kostolom zosmiešni dieťa, že vynecháva omše (kvôli zdravotným dôvodom, ale to ho, samozrejme, nezaujímalo) a potom to dieťa kvôli tomu nepripusti k birmovke, tak to nie je jeho vina? Hm. Ok.
Vieš, tu nie je problém Cirkev ako taká, ale ľudia, ktorí sú predstaviteľmi tej cirkvi a myslia si o sebe, že sú božskejší ako Boh a potom to tak vyzerá.
Dohodnime sa, že sa na tomto nezhodneme a pekný deň prajem.

rorino
4. aug 2023

@maryetta aj kňazi sú len ľudia,a často pravidlá porušujú,

rorino
4. aug 2023

@janetinka27 kto je bez viny nech hodí kameňom.....

janetinka27
4. aug 2023

@rorino ziadnym kamenom hadzat netreba, treba ist za Jezisom a zverit sa mu so svojimi zlyhaniami, obavami aj tuzbami. A o tom je krst - tuzba byt s Jezisom, nasledovat ho, byt Jeho ľudom. Zomiera clovek stary a rodi sa novy, ktory dostava moznost vecneho zivota.

janetinka27
4. aug 2023

Pekny den, mozes zit vo svojej krivde alebo nie.

cherrystone
5. aug 2023

@rusalinka dakujem za info. to je to caro nevedomosti. ale myslim, ze bez ohladu na to, co je kde zapisane ma moj krstniak vzdy bude volat krstna a ja sa zase budem snazit mu odovzdat spravne hodnoty do zivota aj ked "nechodim do kostola" ♥️

michellemary
6. aug 2023

@lenuska9999 ak sa krstí mimo farnosti, kam dieťa patrí, potrebuje "cudzí" kňaz povolenie od kňaza príslušnej farnosti, to je ten certifikát.

lenka.25
6. aug 2023

Inak baby , akurát dnes moja kamoska krstila dieťa, jej vybraná krstná mama nemá okrem krstu nič , krstného otca nemali vôbec a farár dieťa pokrstil . Je toto vôbec možné ?

dominyca9
6. aug 2023

@autor @guliver19 Aj na získanie VŠ titulu potrebuješ splniť presne stanovené podmienky a predsa sa nájdu takí, ktorí ho dostanú "za obálku" alebo podľa toho, ako sa učiteľ vyspí. Všetko sú to ľudia a nájdu sa takí aj onakí. Ale pre to, že Zuza z vedľajšej dediny získala titul pre pekné oči, nebudem to žiadať aj ja (ak teda naozaj vzdelanie myslím vážne a chcem aj niečo vedieť). Rovnako je to aj s krstom. Nájdu sa poctiví aj nepoctiví kňazi. Netreba ich však hádzať do jedného vreca alebo sa hnevať, ak kňaz vyžaduje čo treba, ale skúsiť splniť všetky podmienky a mať čisté svedomie.

lilianakraso12
Odpoveď bola odstránená
lenuska9999
6. aug 2023

@michellemary to som nevedela. Som z mesta, máme tu na výber viac kostolov

lizatko1009
30. okt 2024

A teraz otázka do plena a ked takemu Kollarovi pokrstili v Marianke? A on uz je level hriesnik 😂😂😂

Strana
z3