Krstili ste?
My krstiť nechceme, dá sa povedať, že nie sme veriaci, veríme vo svoje... 🙂 Tak premýšľam, načo dať krstiť, veď nebudem sa predsa hrať na kostol a tie veci okolo toho len preto, lebo sa ešte stále krstí 90% detí. Čo si myslíte? Vy ste dávali krstiť aj napriek svojim názorom?
@seemani my krstiť nejdeme,a načo? Do kostola nechodíme, svadbu sme mali na mestskom úrade a ani ja niesom pokrstená a ani mi to nechýba 😅 nebudem dávať krstiť malého nejakému pedofilnému farárovi.. A je mi jedno aký bude mať okolie na to názor, nikde nieje pisané že sa musí krstiť..
@seemani nema vyznam davat krstit dieta, ked nie ste veriaci.
Celkovo ani krest deti v detskom veku nie je velmi biblicky, lebo vytvara dojem ze z pokrsteneho dietata sa stava krestan ale nie je to pravda.
Krestanom sa clovek stava, az ked uveri a da sa naaasledne pokrstit.
Krst dieta pred nicim nechrani, a ak niekto na to veri, veri vlastne v okultizmus.
nedali sme a po skúsenostiach ani by som už nikdy nedala, deti nemajú hriechy a nech sa v dospelosti rozhodnú, či, ako, kde v dnešnej dobe 😅 a skúsenosť taká, že pred 18 rokmi predo mnou jeden farár povedal, že moju neter nepokrstí, lebo má hriechy, dieťa žilo dva dni a hriech bol taký, že sa narodila 🤐 takže od vtedy mám alergiu na cirkev
@fidka79 miluj bližného svojho 🙂
@danielahamar mojej kamke farár pri spovedi povedal,že splodí ancikrista,že spáchala veľmi ťažký hriech, že také dieťa by sa nemalo ani narodiť... kokšo,tehotnej žene toto trepol,no brali sa a bola už tehotná ,je tam toho..dievča z dediny,tichá,skromná,muche by neublížila,,,bohužiaľ o dieťatko prišla pri porode vinou nr lekárov...toľko k farárom a cirkvi...myslím,že tým ancikristom bol zrovna ten jej farárko !
@seemani zhodujem sa s väčšinou tu, ak nie ste skutočne veriaci, tak to podľa mňa nemá význam. Ja som sa vydávala na úrade, ani ja ani bývalý sme do kostola nechodili takže to bolo pre nás prirodzené, rovnako ako bolo prirodzené že sme nedali malého pokrstiť len preto lebo je to IN alebo preto aby mala babka a prababka pokoj na duši. Nám jednoducho cirkev nič nehovorí, skôr naopak, cirkev podľa mňa napáchala vo svete toľko zlého že absolútne nemám potrebu sa k nej nejak hlásiť. Až bude drobec veľký, nech sa rozhodne sám.
@barcelona94901 proste téma cirkev a deti je ťažká téma 😔
@seemani nechápem, prečo vôbec uvažuješ o krste, keď ako sama píšeš, veriaci nie ste... dáš synovi spraviť obriezku z náboženských dôvodov, lebo židia to robia? budeš dodržovať ramadán,lebo to robia moslimovia? budeš držať zvyky iných náboženstiev, lebo iní to tak robia? krst je predsa náboženská záležitosť, nebudem ju praktizovať, keď mi táto forma náboženstva nič nehovorí... a reči okolia sú naozaj to posledné, čo by som riešila...
btw. moja dcéra nie je ani krstená a dokonca ani sme neabsolvovali žiadne uvítanie do života, a teda nemám pocit, že by bola o niečo ochudobnená, ona sa tiež nesťažuje 😎
naše deti sú krstené,sme veriaci a krst je pre nás oveľa viac ako len pekná slávnosť a slávnostný obed,aj krstní rodičia sú pre nás presne tými,čím majú byť ...načo krstiť,ak sa dieťa nevychováva ako veriace? taký rodič nechápe podstatu krstu a to je na čo dobré? ako dieťaťu trebárs tretiakovi vysvetlíte,že jeho spolužiaci pôjdu na 1.sv. prijímanie a ono nie? vieš,synku, si síce krstený,ale.....mne sa toto nezdá správne,ak som veriaci,tak podľa toho žijem,ak nie som veriaci,tak tiež podľa toho žijem,nebudem skákať od jedného k druhému ako sa mi to práve hodí ...
@janinah a podstata krstu je v čom? lebo asi nám viacerým ušla podstata toho celého divadla 😕
@seemani ja som veriaca, manzel je len pokrsteny, ale je vlastne ateista. Mali sme svadbu v kostole a aj dcerku sme krstili. Teraz zacala chodit na nabozenstvo.
Ale podla mojho nazoru, cirkev a prava viera su dve odlisne veci. Podla mna ti vysoki hodnostari v cirkvi,ktori si kupuju vily za 30 mil eur,nie su pravi veriaci...a je cudne, ze prave oni ucia skromnosti 🙄 🙄 🙄
Avsak, ak naucite deti 10 Bozich prikazani a snazite sa podla nich zit, vychovate podla mna slusnych ludi. Samozrejme, viera je aj o inych veciach, ale to nie je pointa tohto prispevku. 😉
Som vsak prekvapena, preco sa pytas na krst, ak veriaci nie ste. Tlaci vas niekto z okolia do toho? Ak to tak necitis, tak to nerob. Vase dieta, ked vyrastie, mozno si samo najde cestu k viere, a mozno nie. Krst je vsak o niecom inom ako len o peknej cermonii.
ked nie ste veriaci naco chces krstit urob ako citis a hotovo... krst nie je len o drahej torte a satoch.. pre veriacich krst znamena viac
@danielahamar podstatu krstu ak chceš ,tak si vygoogluj,čo znamená krst pre veriaceho a pre samotné dieťa,ak to berieš ako divadlo,tak ozaj nevieš o čom to je,takže sa takéhoto "divadla" zúčastňovať netreba,nechápem ľudí,ktorí sa zúčastňujú obradoch v kostole len kvôli peknému prostrediu,iným ľuďom či ktovie prečo a pritom v duši prázdno...
@adri266 nechcela som vyvolať búrlivú diskusiu, bože čo je to s vami, to vás už poburuje aj keď sa človek len niečo spýta? Alebo si hľadáte príležitosť kde sa pohádať????
Nikto nás do krstu nenúti, zvažovala som to len kvôli zosnulej babičke, ktorá pre mňa strašne veľa znamenala a viem, že keby ešte žila, veľmi by ju trápilo, že sme nepokrstili, ona je/bola silno veriaca a vlastne vďaka/kvôli nej mám sv.prijímanie aj birmovku. Ja som veriaca bola, ona ma k viere ťahala, aj som verila, ale keď som dospela a dostala rozum/tým nechcem nikoho uraziť/, tak som sa nato začala pozerať úplne inak... Som skôr vedecký prípad... Sama som sa nevedela rozhodnúť, viem, že babka by to nepochopila, ale proste krstiť predsa len nedám, hoci ma to bude z jednej časti asi trápiť. Hlavne vždy keď pôjdem na cintorín... 😒
@seemani ani my sme nekrstili...ja som sice krstena rimsko-katolicka, mm, greko-katolik do kostola nechodime, cirkev podla mna nie je viac ako ista forma politickej strany.. svadbu sme mali na urade, a neda sa povedat, ze by sme nejako horsie zili ako ti, co mali v kostole....takze my sme to nechali na nase dieta...ked bude vacsia ,moze si spravit sama obraz o tom , co chce...
@seemani Nedali sme krstiť. A ani sobáš sme nemali v kostole. To bolo haló v obci, keď sme chceli civilný sobáš 🙂 . Nebudem sa ale tváriť, že verím v Boha, keď verím v niečo iné, len preto, aby sa na nás ľudia pekne pozerali a neboli sme čiernou ovcou v ich očiach. A koniec koncov, čo ak dieťa kresťanov nadobudne v dospelosti presvedčenie, že iné náboženstvo je správne. Tak ak deti budú chcieť, nech sa dajú pokrstiť ako dospelí, svojprávni a podľa vlastného názoru.
@danielahamar zbytočne ti to bude niekto vysvetľovať
@seemani no vidis, dobre, ze si veci uviedla na pravu vieru 🙂 Ja som sa hadat nechcela, ale tato tema je VELMI citliva a sto ludi, sto nazorov.
A co sa tyka babky, robit nieco preto, ze co si myslia alebo chcu ti okolo Teba ...ved si uz dospela, mas svoju volu, svoj nazor. Byt veriaci je nieco, k comu Ta nikto neprinuti, to musis citit...nemas mat preco vycitky svedomia...tie by si mala mat, ak veris v Boha, ale prave kvoli okoliu, manzelovi, praci, nazorom okolia tu vieru nevyznavas.

@seemani my sme sa s manzelom rozhodli ze nechame na malom ked bude večsí akym smerom sa chce uberat. spravili sme pohostenie pre rodinu, vybrali sme kvazi krsnu a krsn eho z rodiny. mne skor pride divne ked daju krstit ludia ktory v kostole boli na vlastnej svadbe, potom na krste a predtym a potom uz nikdy viac. ale tak to je si myslim na kazdeho uvazeni a rozhodnuti. to co nam dookola omielala rodina ked sme im oznamili svoje rozhodnutie tak o tom radsej pomlcim