Krstili ste?
My krstiť nechceme, dá sa povedať, že nie sme veriaci, veríme vo svoje... 🙂 Tak premýšľam, načo dať krstiť, veď nebudem sa predsa hrať na kostol a tie veci okolo toho len preto, lebo sa ešte stále krstí 90% detí. Čo si myslíte? Vy ste dávali krstiť aj napriek svojim názorom?
@povuma je to moja vec! Ja sa nestaram do teba, tak neries co je pekna slavnost!
@zuzanockamt chcela som ho dat pokrstit, je to moja vec,, nebudem vam tu rozpisovat dovody ani nic podobne..matkam vyryvackam clovek nevysvetli. Ja sa obtazovat nebudem!
inak mne uniká pointa toho, prečo dávajú krstiť v kostole ľudia, ktorí nie sú veriaci
výhovorky typu:" pre pokoj v rodine" mi prídu alibistické
to pre pokoj v rodine by ste dokázali so svojím dieťaťom dať robiť čokoľvek? či si vyberáte len to, čo vám vyhovuje?
svadba v kostole, krst v kostole,.. pre romantickú atmosféru... áno, aj také som už počula
ale vážení, viera v Boha nie je o "romantickej atmosfére"
a kostol je Božím domom, nie nejaká romantická ustanovizeň
kto chce romantiku, nech si zajedná hrad, zámok, kaštieľ....či to je drahé? aha, tam sa už platí
ešte raz : tak načo dávajú krstiť neveriaci rodičia?
viera je aj spôsob života, spôsob konania, spôsob zmýšľania
to nemá s nejakou "oslavou a krásnym zážitkom" nič spoločné
áno, pre veriacich je to slávnosť a aj zážitok a krásna spomienka, ale tam to NEKONČÍ, tam to ešte len všetko ZAČÍNA, niečo nové v živote ich dieťaťa, ktoré chcú vo viere vychovávať
zdá sa mi to prízemné a malomeštiacke a hlavne nedospelé 😒
( myslím krst v kostole pre "efekt")
a reči typu: nech si vyberie, keď bude dospelý, rešpektujem
len sa chcem spýtať, či tak jednáte vo všetkých životných situáciach
aj ohľadne ne/zdravej výživy, ne/očkovania, ne/štúdia,.....
@macamac, preco alibisticke? Ja v boha neverim, krst je pre mna spolocenska udalost, kde mojmu dietatu poleju hlavicku vodou. Nic to pre mna neznamena, k nicomu ma to nezavazuje. Ani moje dieta. A nebyt mojho veriaceho manzela, ani by sa mi nesnivalo, tento cirkus podstupovat. Ale pre neho je to dolezite a podstatne. Nuz, nelahnem si krizom pred kostolne dvere a nebudem vlastnym telom branit krstu mojho dietata - prave preto, lebo je to z mojho pohladu pre zivot uplne nepodstatna ceremonia. Snazim sa vyberat pre svoje dieta to najlepsie - ci uz sa to tyka zdravej stravy, studia alebo ockovania - a tiez mozem vybrat zle. Ale je mi uplne fuk, ci bude mat biele alebo modre pancusky, mat radsej macky ci psov, bude ci nebude pokrstene alebo ci bude radsej hrat futbal ci golf. Takze celkom chapem vsetkych, ktori daju krstit deti z ucty k rodicom ci starym rodicom, hoci pre nich samotnych krst nic neznamena. A neviem ako na Sk, ale tu sa za krst v kostole plati.
@macamac
Pokial za neho rodpovedam, musim za neho aj rozhodovat. Ked bude zo zakona zodpovedny rozhodovat o sebe, tak sa rozhodne a ja s tym nic nenarobim.
Ked nevidim vyznam viery a tym padom krstu nedam pokrstit. Ked samo uzna vyznam viery a krstu, nech sa pokrstit da a ja s tym nic nenarobim,
Ked vidim vyznam v studiu cudzich jazykov, tak ho studovat poslem. Ked sa potom rozhodne, ze to nema vyznam, nech to necha a ja s tym nic nenarobim,
Ked vidim vyznam v jedeni zeleniny, tak mu ju dam a postaram sa o to aby ju jedlo. Ked sa ono v dospelosti rozhodne nejest zeleninu, tak ju jest nebude a ja s tym nic nenarobim.
A na Slovensku si cirkev vypyta peniazky za kazdu blbost. Aj za precitanie mena zosnuleho z "telefonneho zoznamu" na hromadnej zadusnej omsi 😝
@vroni predpokladám,že tvoj veriaci manžel berie krst inak ako ty,že mu to nie je jedno...prirovnať dôležitosť krstu k dôležitosti farby pančušiek? tak toto pre veriaceho ozaj nie je na jednej úrovni..len potom prídu ďalšie veci,ktoré veriaci ľudia uznávajú napr. 1.sv.prijímanie,tak toto tiež "pretrpíš"ako ďalší cirkus? nečakám tvoju odpoveď mne a je mi to v podstate jedno,len chcem napísať,že som celkom rada,že my s mm sme v tomto zajedno a nemusím také veci riešiť ,že moje deti nezažijú,že mama robí jedno a otec druhé a nemajú vďaka rodičom nejaký zmätok z toho...
my sme nedali krstiť ani jedno naše dieťa, sme neveriaci, tak preto ... aj keď je pravda, že rodina na nás veľmi tlačila, hlavne svokra, lebo ona je veľká katolíčka, ale sú to naše deti ... nemusím ani písať, aké haló bolo, keď sme ani svadbu nemali v kostole 😀 ale je to náš život a naše deti.
@seemani myslím si, že keď niekto nevidí v tom význam, nekrstí. Prekvapuje ma otázka. Žeby niekto išiel krstiť len tak z roztopaše? Hm, neviem. Teda, na druhej strane, svadby tak bývajú. V kostole, lebo tam je to krajšie a toť celý dôvod. Alebo niekto ide krstiť kvôli rodine, babkám, dedkom....Naši mali vítanie občiankov, kedy sme ich privítali medzi nami a potom mali krst, čo boli vlastne dve oslavy dvoch rôznych vecí. Aspoň sme mali prečo dvakrát sa zísť ako rodina a stráviť pekný deň 🙂 .

nečítala som príspevky, ale my sme nekrstili a ani nechceme túto volbu im necháme ked budú chcieť v dospelosti si vyberú vieru v ktorej budú veriť ja im túto volbu brať nebudem. ja som bola krstená ale nepovažujem sa za veriacu vlastne ani neverím