icon

Kto prestal kupovať vianočné darčeky?

11. dec 2024

Všade samé výzdoby,blbosti,haldy tovaru. Je tu niekto, kto nekupuje nejaké extra dary,prípadne vobec? Lebo co tu čítam tie témy, niekoľko stoviek na darčeky dat ..častokrát medzi rodinou len aby človek niečo šál, kúpi blbosť, ktorá potom koluje po rodine... Keď si predstavím koľko odpadu vznikne z toho všetkého, je mi zle...

mmooly
12. dec 2024

my už nekupujeme, iba malým deťom... čo som blázon?? Odkedy sú Vianoce sviatkom nákupného šialenstva?? Vždy to bol cirkevný sviatok, narodenia pána Ježiša a na to si pomaly nikto nespomenie, všade iba kupuj, kupuj, kupuj...

nika523
12. dec 2024

@tululu lenže ten komu ten dar kupuješ ktorý ho poteší tak aj on ti kúpi a musí rozmýšľať a vedieť čo ťa poteší alebo čo potrebuješ tak isto aj ty. Nebolo by lepšie aby si každý kúpil to čo potrebuje? A potom je to ja ti kúpim a ty kúpiš mne, načo to je?

biba_18
12. dec 2024

@mmooly nie každý to má ako cirkevný sviatok oslavujúci narodenie ježiša 🙂

nika523
12. dec 2024

A aj keď mi niekto kúpi darček ktorý ma poteší (čo sa málokedy stane) ja mu tiež musím kúpiť a trápiť sa s tým že čo ho poteší tak aký to má význam? Pre mňa to je len výmenný obchod

tululu
12. dec 2024

@nika523 viem co myslis. ono v idealnom svete by bolo fajn, ak by sa navzajom obdaruvavali osoby, ktore sa radi obdaruvavaju 😀 alebo teda ja rada dam darcek aj niekomu, kto mi ho neda,ak viem, ze ho potesi ( napr. moja babka). ale ak je jedna strana v tomto darcekovom dueli taka, co nema rada tieto ceremonie, tak je prenho neprijemne,to chapem, ved kazdy sme nejaky. ja ale konkretne nechapem, ak si niekto vyberie dar a ten druhy mu ho kupi, to robi polovica mojej rodiny a fakt nechapem tu pointu. Na druhej strane ak sa s niekym poznam, nie je az take komplikovane trafit nieco, co by ho potesilo, lebo pocas roka si neraz povzdychne, ze hmm, toto sa mi paci alebo toto mi treba ale bud si to zabudne kupit alebo nechce do toho dat peniaze. najdes si to pod stromcekom, krasa 🙂 ale mozno je to aj tym, ze my si pocas roka nekupujeme milion veci len tak hala bala kedy sa mi zachce, neviem.

tilly
12. dec 2024

Ja 🙋‍♀️. Nekupujem nič. Ani deťom. Odkedy vedia, že Ježiško nie je, nedostávajú na vianoce nič. Keď si niečo želajú alebo potrebujú, dostanú, ale zbytočnosti nekupujem, neuznávam.

autor
12. dec 2024

@biba_18
@earlgrey tie tričká jej fakt bolo treba, tsk do vianoc vydrží aj s tými 4 ks a tieto jej dám na Vianoce. Presne skirvsom narážala na to,že ľudia kupujú blbosti ale ja to nemyslím v zlom..veď ozaj každého vec... Nejaký zápisník a kniha a tričká nie sú podľa mňa blbosti,je to dieťa a všetko tak využije. Niekto to kúpi v obyčajnú stredu, ona to dostane pod stromček. Skôr sa zamýšľam kde niekto kupuje 15 členom rodiny darčeky, niekedy len aby bolo, oni zas im, je to taký výmenný obchod a každý je zahlteny.

autor
12. dec 2024

@tilly a pod stromčekom nemajú vôbec nič? Či oni si už kúpia sami?

tilly
13. dec 2024

Ani stromček nemáme. Ani nie sme doma.

mamina7070
13. dec 2024

my kupujeme len detom v rodine dospelym nie, ale zasa si neviem predstavit pri detoch vianoce bez darcekov a teda este babke

evinku
13. dec 2024

My tiež nekupujeme darčeky... V priebehu roka si kúpime co potrebujeme, nemáme potrebu zbytočne niečo vymýšľať a kúpu at len preto, lebo " Vianoce a darčeky".. My sa každý rok na druhý deň po Vianociach stretávame celá rodinka u nás doma a trávime spoločne čas... To je pre mňa viac, ako drahé dary 😉

tilly
13. dec 2024

@evinku presne môj pohľad na vec. Iné bolo, keď sme celý rok nič nedostali, tak sme sa tešili na sviatky a vianoce na darčeky, ale teraz keď dostávame každú chvíľku niečo, stratili darčeky význam.

oblecenieavecicky
13. dec 2024

Je zaujímavé tu čítať diskusie. Na jednej ženy píšu, že kupujú jeden, max dva darčeky deťom. A na inej, kde sa riešila suma, tak nemali problém minúť niekoľko stoviek na jedno dieťa... Tak ja neviem.

simca06022011
13. dec 2024

staci nekupovat blbosti, darceky kupujem, take co viem, ze sa spotrebuju a minu = nekupujem prachochytace ziadne... U nas sa nestalo aby napr dcera nemala radost a nehrala sa s hrackami/nezaujimali ju.. to skor tie take extremne drahe veci, co jej kupili stari rodicia, dizajnovky = nejaka super baba za 80EUR atd.. to konci nepouzivane, alebo znicene. Ale aj ked jej kupim krabicu somarin na vyrabanie/drobnosti a riadnu jednu vec = nikdy to neskoncilo vyhodene.

Podla mna k vianociam to patri, nepotrpim si na stoeurove luxusne dary, prave naopak, ale proste darceky k tomu patria... ja ale napr. s nevolou kupujem rodicom, surodencom, neteriam... proste ani ma to nebavi, mam z toho len stres = lebo clovek nevie ci sa to bude pacit, ci to pouziju a presne to co opisujes = mam nervy z toho, ze co ak to skonci v kosi, jednak odpad, ale aj moje vyhodene peniaze. MOja mama mi napr vzdy kupuje sprostosti... doslova. A to ma najviac mrzi, ze su to drahsie veci, ona totiz casto ani cenovky neda dole = napr. posledne nocna kosela za 70EUR alebo nejaky sal, s divokym vzorom z neviem akeho cool materialu = uplne mimo moj styl, otrasne nieco. A casto o 3 Xka vacsie ako potrebujem :DDD Len aby nieco kupila, zbytocne vysielam teda signaly, ze teda ked uz nech kupi toto, kedze ona lieta kade tade po nakupoch, nie len tu lokalne... ale kdeze :DDDD Rovnako dcere nanosi veci mimo jej vkus a vek a potom posuvam na bazar... prsote ak neviem co= treba sa opytat, ak uz kupujem nieco = tak take co naozaj sa spotrebuje, alebo je sanca ze to clovek vynosi...
A ja som teda v shoppingu bola tiez tieto 2tyzdne castejsie a ziadne osiale som nevidela, uplne normalne..

evinku
13. dec 2024

@tilly presne tak... Ved sviatky sú není o tom dostávať darčeky... Ale o spoločnosť s rodinou... Ten zážitok dá ďaleko viac, než hnotne dary... 🥳

zuzanaam
13. dec 2024

len dieťaťu a psom (a mačke 🙂). Dohodneme sa čo dostane a zložíme sa. Čiže dostane len hodnotné veci, ktoré využije. Tento rok je to lyžiarsky tábor a lyžiarsku výbavu (tú už má, stačila na začiatok z 2. ruky, vyberalo si dieťa). A ako "tajný darček" knižky, powerbanku a kozmetiku. Nech má aj nejaké prekvapenie, inak už vyberáme darčeky spolu, aby naplnili očakávania. Zvieratá dostanú po 1 hračke.

zuzanaam
13. dec 2024

@oblecenieavecicky a to sa vylučuje? Tiež nekupujem veľa, ale na sviatky ako dar kupujeme veci, čo bežne nekupujem a obvykle stoja dosť vysoké sumy. U nás najmä športová výbava ako lyže, bežky, bicykel, trampolína, paddleboard, jazdecká výbava a pod. Čiže kúpim 1-2 veci a miniem stovky eur. Ako dar dávam aj letné tábory, príp. spoločnú dovolenku.

mtn112233
14. dec 2024

V našej rodine sa kupuju darčeky iba deťom a sú iba 3, dospelý si nedavame nič.. deťom takým štýlom že sa ich rodičov alebo oni nás opýtaju čo konkrétne si dieťa praje takže je to 1 max 2 veci žiadne blbosti, zbytočnosti 🙂 objednam, kupim kde viem že to maju a je svätý pokoj

gerrwie_girl
14. dec 2024

Preto kupujeme darčeky ktoré si ten druhy želá a využije. 🙂. Robí nám to radosť a nič z toho nie je odpad. Napríklad ja som si vypýtala knižnicu. Drahý tricka, malý lego po ktorom tuzi uz roky. Výzdoby mame ako v las vegas, deti z dediny sa chodia odjimat s nasim nafukovacim permickom ored domom 😀 a bohovsky si vianoce celkovo užívame 🥰

vespertine
14. dec 2024

Každý to má zjavne inak. My zas deťom počas roka hračky nekupujeme. Vôbec. Hračky majú na narodeniny a na Vianoce, takže tam si môžu zapriať aj tú "hovadinu", ktorú im zvyšok roka nekúpim. Inak ak chceš znižovať odpad, tak ako tu už bolo povedané, nie v Tedi a konvenčných drogériách, ale podporiť lokálne produkty a prírodnú kozmetiku. Mužovi kupujem väčšinou jedno - dve tričká, ktoré aj potrebuje a sám si nekúpi. Ostatným členom rodiny jedlé darčeky...med od včelára, bylinková soľ, domáci likér, džem...ak sú v rodine deti, maximálne ešte spoločenskú hru, ak zvážim, že to využijú..hotovo. Mojej mame kupujem ešte žreb vianočnej lotérie. A dala som si záväzok že nepridávam kuriérom a pošte, takže snažím sa len v kamenných prevádzkach, u nás v bio obchode alebo na trhoch.

klotildabazarik
14. dec 2024

Ja tiez nie

roberta27
14. dec 2024

Tak ja budem ina- my kupujeme darceky..a nie jeden, mozno 5 😃 vzdy dostanu deti aj to, co si zelaju. Tesia sa na to, je to pre nich carovne. Aj my s muzom si kupujeme, vacsinou parfem. Aj rodicom kupujeme, vzdy sa spytame, co im treba, tak tym ich potesime. A nevidim na tom nic zle.
Zas nekupujem veci ako ponozky, tricka, svetre, zapisniky a pod. Ked vtedy ked treba.
A vieme, ze darceky nie su o vianociach. Mame vela zvykov, ktore robime pocas vianoc, dcera sa tesi na jedlo, na filmy.

jabuducanevesta
14. dec 2024

Malému oblečenie a jedno lego a my si po jednom malom ( najčastejšie ) oblečení lebo sme boli dobrí a tak aj nám ježiško doniesol...tento rok mužovi skončili boxerky a ja som v akcii si po lete zobrala jedno tričko...

natalka13
14. dec 2024

@zic 😄

bykaterina
14. dec 2024

Takže u nás tento rok vyhrali poukážky.
Keď som videla znechutene tváre malých krstnatiat a žiadnu detskú radosť v tvári som si povedala ale Vianoce? Však oni maju Vianoce 12 mesiacov v roku. Opytas sa ich čo chcú na narodky meniny... Nevedia lebo nemajú žiadne sny. Dospeláci im ich zabili.
Takže kúpim poukážky a nejaku penu do kúpeľa k tomu. A čau parky.
Ségre idem kúpiť keďže má vlnité vlasy poukážku do kaderníctva kde sa venujú iba čisto kudrlinkam. A my s mužom si dáme svätý pokoj 😂 a hádam február marec Smer Rím. Bežné si darčeky nekupujeme lebo do IVF každý rok niekoľko tisíc dávame.
Jaj a my tento rok ešte ideme ak stiahneme spísať závet 😂 takže to máme ako darček
Svokrovcom sme kúpili ešte v lete vysávač tyčový takže. To už máme z krku.

natalka13
14. dec 2024

My si davame zazitky.Aj s kamoskami. Koncert divadlo....
Deti ked boli male dostavali samozrejme lego alebo inu hru.
Moj muz nekupuje darceky nikomu ani mne.

jana0412
14. dec 2024

Myslím si, že Vianoce už dávno stratili to čaro, ktoré mali, keď som ja vyrastala. Preto mi je ľúto dnešných detí lebo podľa mňa sú ukrátené o tú atmosféru ktorá bola dopriana nám. Z každej strany človek pomaly už od septembra počúva ako by už mal začať rozmýšľať nad darčekmi. A pritom Vianoce by mali byť o niečom inom ako o hore pekné zabalených krabíc pod stromčekom. Keď som bola malá, tak som nechápala prečo na každom balkóne mali stromček a my nie. Mama mi musela vysvetľovať, že my máme umelý a ten sa nemusí vykladať. Aj som bola smutná, že všetci mali len my nie😀a ešte si pamätám ako som vo výkladoch obzerala vianočnú výzdobu a hodnotila v ktorom výklade je krajšia.

ibatanecnica
14. dec 2024

Dcere co si napise - nejaka kozmetika, poukazka na masaz. Muzovi to co pouziva v kupelke - sprchac sampon. Inak nic. Nemam viankcne upratovanie a ani vypekanie. A zijeme oddychujeme. Robime co nas bavi. Nemam pocit ze.o nieco lrichadzame

sunyrose
14. dec 2024

Ja nekupujem vianočné darčeky, lebo vianoce neoslavujem. Každý nech urobí, ako uváži za dobré. Nechýba mi to a som toho názoru, že "vianoce" by mal mať človek 365 dní v roku - teda lásku, spolupatričnosť, čas strávený spolu a rozhodne obdarovávam spontánne... Vtedy vidím, že je to skutočné prekvapenie a darovaný človek si to aj ocení...

eskop
14. dec 2024

My len deťom...aj to väčšinou maličkosť. A rodičom len fotky dávam robiť a jedna sviečka.. nekupujem nepotrebné blbosti. (Väčšinou/)