icon

Môžu pokrstiť dieťa bez prítomnosti rodičov?

lucka.lucy
21. máj 2012

Neviem ci som dala dobry nazov, ale vysvetlim. Ideme s manzelom na 3 dni prec a svokrovci chcu strazit maleho drobca. Jedine v com sa s nimi nezhodujeme,ze oni chcu strasne pokrstit maleho a ja nechcem ani manzel.
Viete mi poradit, ze ci sa krst vybavuje tak,ze nepotrebuju moje povolenie alebo ho pokrsia bez mojho vedomia? Som z toho strasne nervozna,lebo viem ze su toho schopny...

(Pri vsetkej ucte k veriacim a praktikantom, maleho nikdy krstit nebudeme ani ho nebudeme vychovavat vo viere tak mi tu prosim nevnucujte iny nazor. Dakujem)

timuss
21. máj 2012

keď sme my krstili našu malú, tak farár hovoril, že teraz sú už dôležitý rodičia a nie krstný rodičia, ako to bolo voľakedy...že vlastne teraz už krstný rodičia ani nie sú potrební, že sľub dávajú v prvom rade rodičia...takže podľa mňa by ti nemal pokrstiť dieťa bez tvojho resp. vášho súhlasu...na druhej strane ale prepáč, ale nechápem tie strašne silné slová, ale hovorí z teba asi nervozita...pretože tiež som kresťanka, a necítim sa byť vôbec skorumpovaná, ani pedofil nie som...

aduskatt
21. máj 2012

@timuss ja si myslim, ze pedofilmi myslela knazov, nie bezneho veriaceho🙂

timuss
21. máj 2012

@aduskatt veď ja viem, len som chcela poukázať na to, že nedá sa zovšeobecňovať...nie každý kňaz je pedofil, nie každý je skorumpovaný...tak isto ako aj v iných profesiách...sorry, ale ja neznášam zovšeobecňovanie... 😅

aduskatt
21. máj 2012

@timuss mas pravdu, rovnako ako nie kazdy ateista je nanichodny a nemoralny a cojaviem co, ako sa nam to snazia podsuvat veriaci 🙂 ......ale to je uz do inej temy, nie k otazke.............
ospravedlnujem sa vsetkym za odbocenie

timuss
21. máj 2012

@aduskatt som praktizujúca veriaca a jedna z mojich najlepších priateliek je ateistka 🙂 a je to super baba, super človek 🙂 takže tiež nie všetci veriaci 🙂 ale asi sme skutočne odbočili od témy 😅

aduskatt
21. máj 2012

@timuss ja som ateista, manzel silno veriaci a my dvaja sme s tym v pohode...ale svokra to nevie rozdychat uz peknych par rokov ...........co uz🙂

korenbaba
21. máj 2012

podla mna sa teoreticky može dieta pokrstiti bez rodičov.
ALE!
Myslím ale že všetko zaleží od knaza, niekto chce príparvu, pokrstených rodičov, či svadbu v kostole..niektorý chce len niečo z toho, niektorému stačí aby boli pokrstení a katolíc krstný rodičia. Myslím však že žiadny knaz nebude krstit dieta za chrbtom rodičov, na tajnáša za chrbtom rodičov, nie sme ani v sredoveku, ani v komunizme. myslím že minimálne knaz chce trochu poznat rodičov a ich vztah k viere. Krst má v krestanstve nejaký vznam a pre knaza to nie je lan pokvapkanie hlavičky, ale to že toto dieta budené vedené k viere a preto myslím krstit dieta za chrbtom rodičov by urobil len debil. A myslím že musí vypisovat nejaké tie papiere. a príde mi to trochu ujeté.

katrinka8
21. máj 2012

@lucka.lucy - http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?Cat... - je to stranka Ustredneho portalu verejnej spravy - cize podla mna dost vierohodna 😉 O krst musia poziadat vzdy rodicia, prip. jeden rodic, a to osobne. Cize odpoved na Tvoju otazku je - nie, svokrovci nemozu Tvojho synceka nechat pokrstit. Navyse k tomu je potrebne predlozit niekolko dokladov, ktore predpokladam, nemaju Tvoji svokrovci k dispozicii.
Je pravda, ze niektore podmienky sa "lisia" od farnosti k farnosti, co by tiez teda asi byt nemalo, ale myslim, ze krst bez rodicov by asi sudny farar neurobil. Ak by k tomu nahodou doslo a skutocne by mi to velmi vadilo (to je asi Tvoj pripad) - urcite by som z toho vyvodila dosledky - aspon co sa farara tyka.

korenbaba
21. máj 2012

@katrinka8
ja som ku krstu žiadne dokllady nedávala, ani krstný rodičia... jedine sme nadiktovali mená. nepredkladali sme ani OP. ale boli sme u neho na jednom tak hodinovom pohovore. ale inak suhlasím s tým čo píšeš.

katrinka8
21. máj 2012

@korenbaba - my sme sice nedavali sobasny list, lebo sme krstili tam, kde sme sa brali - tak si to tam nasli, ale rodny list sme davali urcite. Co sa krstnych rodicov tyka, tak tiez chceli len meno. Pohovor sme mali asi 15 minut, a to nam len povedali, co budeme hovorit a ako to prebehne. Potom nam povedali, ze pri dalsom dietati "pohovor" nie je, lebo sa predpoklada, ze uz rodicia vedia, ako to funguje. Ale vopred nam povedali, co budu potrebovat (ake doklady) a zdoraznili, ze musime prist osobne.

lucka.lucy
autor
21. máj 2012

Baby prosim precitajte si uvodny prispevok, kde vas prosim, aby ste ma tu neprehovarali, je to moj nazor a ten sa nezmeni.
@janinah ak bude pokrsteny nebude ani o nic lepsi ani o nic horsi. Ak ma mat niaku chorobu bude ju mat ci je krsteny alebo nie. Nebude ani o nic vynimocnejsi ani o nic spomaleny... a vobec to nie su silne slova, je to proste realita.

kvetinka211
21. máj 2012

@lucka.lucy krst sa nerobi kvoli tomuto zivotu, ale kvoli tomu s ktorym vy uz neratate 😉
Ale inak chapem, tiez by som nezniesla keby mi svokra chcela cokolvek urobit s dietatom proti mojej voli, asi hlavne odtial prameni tvoja nevola k celej zalezitosti.

fialkaa
21. máj 2012

@lucka.lucy

nie, nemaj obavu, nemozu ti ho dat pokrstit. o krst musi poziadat zakonny zastupca dietatka, predlozit rodny list, musi sa ist na poucenie, musia byt pritomni rodicia (ak ich dietatko ma)
navyse dnes robia farari okolo krstu tolko okolkov, ze pochybujem, ze by prave na toto pristupili.
to co spomina @bets je nieco ine. to je o tom, kto moze krstit, znamena to, ze v nejakej hranicnej situacii, ked nie je poruke knaz, moze krstit ktokolvek pri splneni urcitych podmienok.

kvetinka211
21. máj 2012

@lucka.lucy Ale myslim ze nemusis mat obavy a mozes dieta nechat na par dni svokrovcom:

(Kódex kánonického práva, záväzný pre celú RKC - http://www.kbs.sk/?cid=1117700007)
Kán. 868 - § 1. Aby sa dieťa dovolene pokrstilo, sa vyžaduje:
1. aby rodičia, aspoň jeden z nich alebo kto ich zákonne zastupuje, súhlasili;
2. aby bola opodstatnená nádej, že bude vychovávané v katolíckom náboženstve; ak taká nádej úplne chýba, má sa krst podľa predpisov partikulárneho práva odložiť, pričom sa rodičom vysvetlí dôvod.
§ 2. Dieťa katolíckych, ba aj nekatolíckych rodičov sa v nebezpečenstve smrti dovolene krstí aj proti vôli rodičov.

ria_zuzolova
21. máj 2012

Aj ja si myslím, že sa im to tak ľahko nepodarí, normálny kňaz to neurobí. Alebo by ho museli nejako oklamať, že rodičia nežijú - ale to by si už kňaz mal overiť.

A podobne ako @kvetinka211, chápem, že nechceš, aby niečo také robili poza Tvoj chrbát a ak áno, vyvodzovala by som dôsledky. Rodičia majú právo vychovávať dieťa v zhode zo svojim presvedčením (len tak mimochodom, ani tu sa nehovorí o slobode dieťaťa, kým nemá vlastný rozum, čo je aj odpoveď na to, prečo veriaci krstia malé deti a nečakajú na ich rozhodnutie - proste rozhoduješ za dieťa či už o pokrstení alebo nepokrstení 🙂 )
Ale čo sa chcem opýtať, je, prečo je to pre Teba také dôležité. To už by si ako považovala svoje dieťa po krste za poškvrnené? Menejcenné? Alebo Ti ide o princíp, aby nebolo zapísané v cirkvi?
Neber to ako provokáciu, len ma to zaujíma.

ria_zuzolova
21. máj 2012

lucka.lucy aha, prepáč, už si to vysvetľovala, nejako som to prehliadla.

rybka13
21. máj 2012

tiez si myslim, ze knaz nepokrsti dieta ak ma rodicov, v ich nepritomnosti... zvlast ked nie je zaruka, resp. ani naznak toho, zeby dieta malo byt vychovavane vo viere..
A len dodam, ze ked sa dieta krsti ako babatko, tak prave rodicia a krstni rodicia by mali byt zarukou ze bude vychovavane vo viere.. co bohuzial casto nie je prax... zas argument ze nech sa rozhodne dieta same v dospelosti je haluz, lebo ako sa ma rozhodnut pre nieco co vobec nepozna? dost proti logike....jedine zeby dostalo dar viery od Boha, co sa tiez stava..alebo sa k viere dostane cez priatelov..a da sa v dospelosti same pokrstit
..
lucka kazdopadne, dufam ze to Tvoji svokrovci neurobia, ak si to neprajes, mali by skutocne respektovat vase rozhodnutie

aduskatt
21. máj 2012

@rybka13 ale v dospelosti si skor nastuduje o com to je a rozhodne sa, ako ked nema moznost volby.........to by si potom mohla argumentovat aj tym, nech sa deticky sobasia v koliske na zaklade rozhodnuti rodica, lebo ved ako mozu ist do niecoho na zaklade vlastneho rozhodnutia, ked to pred tym nepoznali...
Ono sa da vsetko vyargumentovat a vidiet z toho hladiska, ktore komu vyhovuje a na vsetko vies dat odpoved, aka je blizka tvojmu presvedceniu🙂

rybka13
21. máj 2012

@aduskatt ano aj to je pravda, ved ja neargumentujem len konstatujem 😀 beriem krst ako samozrejmost lebo som vyrastala vo viere... a v podstate je tak ci tak len na mne ci krestanstvo zijem alebo nie, mozem sa na to vyflaknut keby som chcela, aj ked som pokrstena... ale keby moji rodicia boli ateisti alebo satanisti alebo ufologovia alebo neviem co, tak ma sotva bude zaujimat studovat si nieco o viere... ale ktovie...
aj tak myslim, ze krst, nekrst, Boh sa diva na srdce cloveka a na umysly ... niekde som citala, ze ludia co prezili klinicku smrt a stretli sa s Bohom, tak Boh sa nepytal, 'si katolik, evanjelik, moslim, zid, ateista... ale opytal sa: 'Miloval si svojich bliznych?'
Ale uz odbocujem od temy 🤐 sorka

kvetinka211
21. máj 2012

@aduskatt krst dieta k nicomu nezaväzuje, na rozdiel od tebou spominaneho sobasu (ked sme uz pri tej argumentacii) ... v dospelosti sa moze kludne rozhodnut ci a v co bude verit, krst mu otvara moznosti, nic mu neberie. Kludne moze prijat akukolvek vieru neskor alebo aj ziadnu.
Niektore z toho fakt robite dramu akoby mu isli spravit obriezku 😉

aduskatt
21. máj 2012

@rybka13 v poho, ja tiez len konstatujem.........ono je to asi fakt jedno, ja som pokrstena a je len na mne ako zijem🙂

oskvarka
22. máj 2012

@lucka.lucy podla mna sa to neda pri sviatosti krstu prichadzaju rodicia a ziadaju pre svoje dieta krst (je to priamo v tej liturgii knaz sa pyta co ziadate pre svoje dieta alebo tak...) = je potrebna ta ich ziadost... viem si to predstavit jedine tak ze by niekto klamstvom prisiel za vas k tomu krstu a vyjadril sa za vas ze uprimne si to zelate ale nemozete tam byt a to potom podla mna nieje platna sviatost (rovnako ako sviatostne manzelstvo ak jeden to co slubuje v kostole tak klame tak sviatost tiez neplati... )
+ sa tam preca slubuje ze rodicia budu dieta vychovavat vo viere.. (myslim ze aj kazdy normalny knaz zmysla tak ze aby to pokrstene dieta bolo v tej viere vychovavane to mu hlavne lezi na srdci... asi nieco podobne ako sviatostne manzelstvo ak nemienis zit to sviatostne manzelstvo tak podlamna by si sa za nim nemal krvopotne hnad- vid zeny co sa chcu vydavat v kostole lebo je tam pekne a tak... a ani tek knaz ta var na to nebude silou mocou prehovarat) co teda nevravim ze sa nejaky total sialeny knaz co by take nieco urobil nemoze najst ale moc tomu neverim...
@janinah podla mna si Boh nevybera na koho dopusti chorobu ci na veriaceho ci na neveriaceho... ja som veriaca ale pokrstena som bola az ked som mala 20 ... a svoje deti si pokrstit dam ale preco niekoho nutit ak svoje dieta nebude vychovavat k viere... hlavne aby z neho vychovali moralne dobreho cloveka preco by sa mali pretvarovat ked to tak necitia...

oskvarka
22. máj 2012

@kvetinka211 inak na tom nieco je napriklad hinduistom sa clovek stava hned ako sa narodi (narodenim) hehe ale tak ak si to rodicia nezelaju je podla mna naozaj takyto ukradnuty krst zbytocny cirkus a naozaj si neviem predtavit v dnesnej dobe knaza ktory by riskoval pokoj v rodine (co rodina je teraz hlavne mama otec a dieta) podla mna je to nezmysel... neverim ze by to nejaky knaz spravil...

lacikagr
22. máj 2012

No a to už by ako bolo, keby vám dieťa pokrstili bez vášho súhlasu. Veď je to vaše dieťa... My máme krst teraz v nedeľu, vybavovali sme ho spolu s manželom, pýtali si mená naše a mená krstných rodičov. Ale neviem si predstaviť, že by prišli na faru starí rodičia a že chcú pokrstiť vnúča, to by asi len tak ľahko nešlo.
Joj, a nechcem si predstaviť, čo by sa dialo, keby mi svokrovci urobili niečo také... to by si asi nedovolili, lebo ma poznajú...

sidus
22. máj 2012

@lucka.lucy, v žiadnom prípade nemožno pokrstiť dieťa bez vášho súhlasu.

dankakk
22. máj 2012

@ria_zuzolova no pre mna ako neveriacu je krst veľmi nebezpecny ... Nie je to len oliatie vodou. A nie je pravda, že sa nic nemení. Ved krstom sa stáva veriacim a navysuje tak počet veriacich na sk a tým aj množstvo penazi ktoré stat dáva na cirkev. Či sa mýlim?

betina1984
22. máj 2012

Ja veriaca som, vsetky deti mam pokrstene. Ale je to uplne na tebe, ci si ich das pokrstit a bez tvojho suhlasu ti dieta nepokrstia, dokonca tam musis byt aj pritomna, takze ziadne obavy.

oskvarka
22. máj 2012

@dankakk počet veriacich sa podla mna nerata na počet pokrstenych (podla toho podla mna neidu tie prachy skorej podla scitania obyvatelov.. )

zuzin78
22. máj 2012

@lucka.lucy ahoj, bez urazky ,co mas za svokrovcov,ked chcu nieco robit za tvojim chrbtom? im by som svoje dieta nedala na postrazenie. ...

lu2112
22. máj 2012

@lucka.lucy urcite ho nikto nepokrsti bez zakonych zastupcov alebo splnomocnenia my sme sa na to pitali nikto to neurobi lebo sa tam musite podpisat.